Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Mια πρόταση για τον επόμενο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΩΝ

του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ήδη την έδρα του εξωελλαδικού ελληνισμού. Η πρόκληση είναι στο εξής η θεμελίωση του ρόλου αυτού και η ανάδειξή της σε πόλο ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων. Η πρόταση "για τον επόμενο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης", με αποδέκτη και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, αποσκοπεί στην πραγματοποίηση συνόλου εκδηλώσεων με θέμα τη Διασπορά, τόσο ως διεθνές φαινόμενο όσο και ως ευρωπαϊκό και κατά συνέπεια ελληνικό. Θα πρέπει να περιέχει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, συνεδριακές συναντήσεις και χρήση των σύγχρονων μέσων και δικτύων.

Κύριος στόχος θα είναι η καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως χώρου ανάπτυξης μόνιμων ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων σχετικά με το φαινόμενο της Διασποράς και ειδικότερα της ευρωπαϊκής διασποράς. Οι εκδηλώσεις θα στοχεύουν, μέσω της διερεύνησης του φαινομένου, να κατοχυρώσουν την έννοια της "Ευρωπαϊκής Διασποράς" εντός και εκτός Ευρώπης και επιπλέον να αναδείξουν την Ελληνική Διασπορά και το υποσύνολό της που βρίσκεται στον παρευξείνιο χώρο. Επί πλέον να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να συστήσει μόνιμους θεσμούς της πόλης με πρώτο βήμα την καθιέρωση μόνιμης σελίδας στο Internet με την αντίστοιχη υποστήριξη.

Ενώ υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για το φαινόμενο λείπουν οι χώροι κεντρικής έκφρασης αυτού του ενδιαφέροντος. Η Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, γίνεται με τον τρόπο αυτό διεθνής χώρος έρευνας, προβληματισμού και έκφρασης του φαινομένου αυτού καθώς και μόνιμων πολιτιτικών συναντήσεων. Γίνεται με αυτό τον τρόπο χώρος όπου θα διαμορφωθεί και θα προωθηθεί η έννοια της "Ευρωπαϊκής Διασποράς" στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των θεσμών και των δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική η Θεσσαλονίκη αποτελέσει και τον κύριο χώρο της Ελλλάδας όπου η Ελληνική Διασπορά θα συναντιέται και θα εκφράζει τις πολιτιστικές της αναζητήσεις.

Η Θεσσαλονίκη προτείνεται ως έδρα φιλοξενίας των εκδηλώσεων, αλλά και των μόνιμων θεσμών που θα προκύψουν από αυτές, για τρεις κύριους λόγους:

  1. Καταρχάς η ίδια η πόλη αποτελεί τόπο συνάντησης πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Στην ιστορική της πορεία είχε φιλοξενήσει πλήθος εθνικών και θρησκευτικών ομάδων (Χριστιανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους) και είχε αναπτύξει ένα χαρακτήρα πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Οι πληθυσμοί αυτοί ήταν φορείς διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμικών χαρακτηριστικών.

    Στη μετά το '22 Θεσσαλονίκη -παρ΄πτι μονοεθνική- διαμορφώθηκε μια νέα πολυπολιτισμική κοινωνία, πολύ σημαντική, εφόσον οι νέες ελληνικές εθνοτοπικές ομάδες προέρχονταν απόν περιοχές που στο παρελθόν δεν διατηρούσαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ τους (Πόντος, Ιωνία, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Βόρεια Μακεδονία κ.ά.) Επίσης λόγω των ίδιων γεγονότων (εθνικές εκκαθαρίσεις στη γενέθλια γη) και άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Αρμένιοι, κατοίκησαν την πόλη.

  2. Η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε ως Πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού από τον Δεκέμβριο του 1995, όταν συνήλθε η Α' Οργανωτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελλήνων αντιπρόσωποι από όλα τα μέρη της γης στα οποία υπάρχουν ζώσες ελληνικές κοινότητες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τα ιδιαίτερα πρόβληματά τους, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους για την πολιτιστική, πολιτική και οικονομική τους δράση όπως επίσης και για τους τρόπους αποφυγής της αφομοίωσης. Εξέλεξαν ένα Παγκόσμιο Προεδρείο καθώς και τέσσερα Περιφερειακά (Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας-Αφρικής και Ωκεανίας). Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εφόσον οι Ελληνες απόκτησαν και ένα τρίτο πολιτικό κέντρο (μετά από την Ελλάδα και την Κύπρο). Η εξαιρετική σημασία αυτής της εξέλιξης συνδυασμένη με την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως της μόνιμης έδρας του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού αναβαθμίζει την πόλη σε εθνικό κέντρο.

  3. Η αλλαγή των πολιτικών συνθηκών στην Ανατολική Ευρώπη μετά το 1991 δημιούργησε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία της Θεσσαλονίκης το γεωγραφικό βάθος, το οποίο μέχρι τότε περιοριζόταν αναγκαστικά μέχρι το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Η κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων και η ανατροπή του παραδοσιακού διπολισμού επέτρεψε την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, ιδεών και εμπορευμάτων. Η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την έξοδο των βαλκανικών χωρών στους διεθνείς εμπορικούς δρόμους μέσω του λιμανιού της. Παράλληλα όμως μπορεί να απαντήσει και στο ιδεολογικό κενό που έχει εμφανιστεί σε όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες των Βαλκανίων με την αναβίωση της κοινής ελληνικής βυζαντινής παράδοσης. Ο χώρος επιρροής της Ελλάδας μέσω της Θεσσαλονίκης μπορεί να ξεπεράσει τα βαλκανικά όρια και να φτάσει μέχρι τις παρευξείνιες χώρες, όπου υπάρχουν πολυάνθρωπες ελληνικές κοινότητες με τις οποίες υπάρχουν σημαντικές γέφυρες μέσω των παρευξείνιων ελληνικών πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη καθώς και των νέων προσφύγων, μεταναστών και παλιννοστούντων. Η προοπτική αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, γιατί έτσι θα μπορέσει να υπερβεί την μυωπική τοπικιστική καθήλωση, η οποία έντονα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.

Οι εκδηλώσεις να έχουν ως γενικό τίτλο: "Η ευρωπαϊκή Διασπορά και το διεθνές φαινόμενο της Διασποράς". Να περιλαμβάνουν Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με συναυλίες και συμπόσιο. Πιθανοί άξονες να είναι:

  • Η προσέγγιση του όρου "Ευρωπαϊκή Διασπορά"

  • Ομάδες της Ευρωπαϊκές Διασποράς στα πλαίσια της Ευρωπαϊκές Ενωσης (όπως η ελληνική, η ιταλική, η ισπανική, η πορτογαλική, η γαλλική (Ουγενότων), η βασκική κ.ά.)

  • Ομάδες της Ευρωπαϊκής Διασποράς εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης [όπως η γερμανική, η ελληνική (ελλαδική και μικρασιατική), η ιταλική, η ιρλανδική κ.ά.]

  • Προσφυγικές Ομάδες της Ευρωπαϊκές Διασποράς εντός της Ευρωπαϊκές Ενωσης [όπως η γερμανική (Γερμανοί του Βόλγα), η ελληνική (Ελληνες του Πόντου) κ.ά.]

  • Ομάδες Διασπορών στην Ευρώπη χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως η Κινεζική, η Εβραϊκή, η αρμενική, η αντιλέζικη, η ινδική, η αραβική, η ασυροχαλδαϊκή, η τουρκική, η κουρδική κ.ά.)


    Ελληνισμός: [Διασπορά] [Πρώην ΣΣΔ] [Μικρά Ασία] [Τουρκία] [Βόρειος Ήπειρος] [Πόντος]
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.