Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ

Το εγχείρημα της ίδρυσης του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ) στις αρχές της δεκαετίας του '90, φανηκε ως μια από τις πλέον τολμηρές συλλήψεις στην Ελλάδα για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Παρόλες τις ιδεολογικού τύπου αβεβαιότητες για τις σχέσεις του με την ελληνική Διασποράς στη δράση του, τα δομικά προβλήματα που εμφάνισε, καθώς και τις θεσμικές αναστατώσεις, οι οποίες για χρόνια εμπόδισαν την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του, εν τούτοις φάνηκε ότι μπορούσε να επιτελέσει μέγα έργο.

Η δραστηριότητά του στο εξωτερικό συνδέθηκε αναγκαστικά με την ελληνική Διασπορά, εφόσον οι Έλληνες και οι ελληνικής καταγωγής πολίτες υπήρξαν οι ρώτοι αντικειμενικοί αποδέκτες των δράσεων. Έτσι μεγεθύνθηκε η εμβέλειά της Διασποράς στους χώρους δράσης του Ιδρύματος. Η δραστηριότητα αυτή αναπτύχθηκε γύρω από τα Κέντρα Διδασκαλίας στα Παραρτήματα του ΙΕΠ στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και την Οδησσό. Ενισχύθηκαν επίσης, εκτός από τα Παραρτήματα στην Οδησσό, Αλεξάνδρεια και Νέα Υόρκη, διάφορα πανεπιστημιακά κέντρα στην Ελλάδα για τη διοργάνωση θερινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ξένους και Έλληνες του εξωτερικού. Ενισχύθηκαν επίσης διάφορα πανεπιστημιακά κέντρα στο εξωτερικό (Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Αρμενία, Γερμανία Κούβα, Λιβύη, Πολωνία, Τουρκία, Αίγυπτος, Γεωργία, Λιθουανία, Ουκρανία, Ινδία), οργανώθηκαν συνέδρια, έγιναν σεμινάρια. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ υποστηρίχτηκε το πρόγραμμα διδασκαλίας της νεοελληνικής σε φιλοξενούμενα Ελληνόπουλα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης προετοιμάζει δράσεις για τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Άμεση στήριξη του ελληνισμού της Διασποράς αποτελεί η ενίσχυση και προβολή του παραγόμενου από αυτούς πολιτισμού.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η άμεση σύνδεση του ΙΕΠ με τις οργανώσεις των αποδήμων, ώστε η προσπάθεια διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό που προωθεί η Ελλάδα, να συναντηθεί με τις προσπάθειες των εξωελλαδικών Ελλήνων για τη διατήρηση της ελληνικής διασπορικής κοινωνίας και την μεγέθυνση της ελληνικής εμβέλειας και στο χώρο του πολιτισμού.


Ελληνισμός: [Διασπορά] [Πρώην ΣΣΔ] [Μικρά Ασία] [Τουρκία] [Βόρειος Ήπειρος] [Πόντος]
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.