Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

AFIERWMA STO S.A.E IN GREEK (22/01/1996) MEROS 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency Documents in Elot928 Greek Directory

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αποσπάσματα από το 2ο τεύχος του περιοδικού "Ελληνική Διασπορά" που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΜΕΡΟΣ 1ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ..." (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [02] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [03] ΤΟ 1997 Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΣΤΗΝ "ΥΦΑΝΕΤ"

  • [04] ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [05] ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.:ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    • [05α] "Θα δουλέψουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο"
    • [05β] Από τα λόγια στα έργα
    • [05γ] Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα Απόδημου Ελληνισμού
    • [05δ] Το ψήφισμα της ιδρυτικής συνέλευσης του ΣΑΕ
    • [05ε] Η σύνθεση του Δ.Σ. του Σ.Α.Ε

  • ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] "ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ..." (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    "Είμαι περήφανος που μετά από μερικά χρόνια, μετά από λίγες δεκαετίες θα μπορώ να διηγούμαι στα παιδιά και στα εγγόνια μου, ότι βρισκόμουν κι εγώ εκεί , στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου του 1995, όταν δημιουργούνταν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Ένα ιστορικό γεγονός που θα καταγραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του οικουμενικού Ελληνισμού".

    Δανεισθήκαμε τη δήλωση αυτή του νεοεκλεγμένου Γενικού Γραμματέα του ΣΑΕ και προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης κ. Πασχάλη Παπαχριστόπουλου, γιατί μας εκφράζει πλήρως. Διότι κι εμείς, σαν Έλληνες, σαν δημοσιογράφοι, σαν απλοί πολίτες που πονάμε την υπόθεση της ενότητας, της συσπείρωσης και της κοινής πορείας δράσης του οικουμενικού Ελληνισμού, θεωρούμε ότι πραγματικά συντελέσθηκε, στη Θεσσαλονίκη τον μήνα που πέρασε, ένα ιστορικής σημασίας γεγονός.

    Όπως σημειώνουμε και στο πολυσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, που φιλοξενούμε στις εσωτερικές σελίδες, μπορεί να υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση του συνεδρίου, να προέκυψαν ατέλειες ή παραλείψεις, να σημειώθηκαν αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί στρατηγικής για τον Ελληνισμό σημασίας ομογενειακών οργανώσεων. Όμως το σημαντικό είναι ότι έγινε το πρώτο βήμα. Ότι μετά από απραξία δεκαετιών, τέθηκαν επιτέλους τα θεμέλια, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να ανεγερθεί όσο πιο γερό γίνεται το οικοδόμημα που ονομάζεται ΣΑΕ. Και αντιγράφοντας τον τίτλο που φιλοξένησε στις 11 Δεκεμβρίου η μεγάλη ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωινή", κάνοντας απολογισμό των εργασιών του συνεδρίου να προσυπογράψουμε κι εμείς ότι "Το όνειρο έγινε πραγματικότητα".

    Ήταν ένα όνειρο, η συνάντηση του απανταχού της γης απόδημου Ελληνισμού. Πολλοί ήταν εκείνοι που ακόμη και την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, πίστευαν ότι αυτό-μετά και την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου-ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία. Είναι μεγάλο ευτύχημα που το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν έμεινε μόνο στη σφαίρα του ονείρου. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τη δραστηριοποίηση του νεοεκλεγμένου συμβουλίου του ΣΑΕ, όπως επίσης πολλοί είναι αυτοί που θα πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουν προκειμένου ο νέος θεσμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι προετοιμασίες του ιδρυτικού συνεδρίου στάθηκε δίπλα στο ΣΑΕ, ενισχύοντάς το ηθικά, υλικά και προσφέροντάς του συνεχή δημοσιογραφική προβολή, θα συνεχίσει και στο μέλλον την ανιδιοτελή του προσφορά.

    Καταλήγοντας, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή έκδοσης της "Ελληνικής Διασποράς", μας ενίσχυσαν με κολακευτικά σχόλια, υποδείξεις και παρατηρήσεις. Ευχαριστούμε τους συνέδρους, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και τους εκπροσώπους των εκατοντάδων ομογενειακών οργανώσεων, που όχι μόνο χαιρέτισαν το περιοδικό μας αυτό, αλλά στην κυριολεξία το "άρπαξαν" στα χέρια τους. Με συνέπεια τα πάνω από 3.000 τεύχη να εξαντληθούν μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

    Και κάτι ακόμη: Διακηρύξαμε ότι φιλοδοξούμε να αποτελέσει αυτή μας η έκδοση "γέφυρα" της Ομογένειας με την πατρίδα, με τη Θεσσαλονίκη, όπου και η έδρα του ΣΑΕ. Είμαστε αποφασισμένοι και θα το πετύχουμε. Όμως θέλουμε και την δική σας βοήθεια, κυρίως με συνεργασίες, ανταποκρίσεις και υποδείξεις. Γιατί η "Ελληνική Διασπορά", είναι το δικό σας περιοδικό. Μη το ξεχνάτε αυτό.

    [02] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η παρουσία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης Οργανωτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού.

    Το ΜΠΕ είχε στήσει το δικό του περίπτερο στο χώρο tou συνεδρίου, ένα περίπτερο που έγινε πόλος έλξης για την πολιτική ηγεσία της χώρας, τους αντιπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων και τους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους. Στο περίπτερο του ΜΠΕ υπήρχαν Η/Υ, με τους οποίους οι σύνεδροι αποκτούσαν πρόσβαση τόσο στην Ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφοριών του ΜΠΕ, όσο και στο Internet μέσω του νέου server του Μακεδονικού Πρακτορείου.

    Το χώρο του ΜΠΕ επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τζοχατζόπουλος, ο Υπουργός Μεταφορών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τριαρίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, και ο Υφυπουργός Εμπορίου Νίκος Ακριτίδης.

    Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περίπτερο του ΜΠΕ έδειξαν τέως υφυπουργός Προεδρίας Βύρων Πολύδωρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Μαγγίνας, ο πρώην Υπουργός Προεδρίας Σωτήρης Κούβελας, και ο πρώην υπουργός Νίκος Αναγνωστόπουλος κ.α.

    Αισθητές έγιναν οι παρουσίες στο περίπτερο του ΜΠΕ του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνστατνίνου Κοσμόπουλου.

    Τα μέλη του νεοεκλεγμένου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού αμέσως μετά την εκλογή τους στο αξίωμά τους, επισκέφθηκαν το περίπτερο του ΜΠΕ δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, πόσο σημαντικό θεωρούν το ρόλο των ΜΜΕ και των Πρακτορείων Ειδήσεων ειδικότερα στη διατήρηση των δεσμών της Ομογένειας με την Ελλάδα.

    Το ΜΠΕ αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει για τα εθνικά θέματα, θα συνεχίσει να καλύπτει αναλυτικά τις δραστηριότητες του νεοιδρυμένου οργάνου του ΣΑΕ. Αλλά και πέρα από τη δημοσιογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων, οι ειδήσεις, οι διασκέψεις, τα δελτία Τύπου του ΣΑΕ, ακόμη και η αλληλογραφία του με τις ομογενειακές οργανώσεις θα γίνονται προσιτά από τις οργανώσεις των Ελλήνων στα πέρατα της οικουμένης μέσω του Internet. Το ΜΠΕ έχει δημιουργήσει ειδικά για το ΣΑΕ μια home page στο νέo του server (http://www.mpa/sae.gr). Η ευρεία διάδοση του Internet εγγυάται ότι αυτή η home page θα γίνει προσιτή από όλες τις ομογενειακές οργανώσεις και ότι θα δημιουργηθεί ένας πληροφοριακός και επικοινωνιακός ιστός μεταξύ του ΣΑΕ, των ομογενειακών οργανώσεων και των ελληνικών ΜΜΕ.

    [03] ΤΟ 1997 Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΣΤΗΝ "ΥΦΑΝΕΤ"

    Χώρους για την άμεση εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, αναζητά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ παράλληλα αρχίζει η διοργάνωση της γραμματειακής υποστήριξης αυτού του τόσο σημαντικού για την απανταχού της γης Ελληνική Ομογένεια. Για το σκοπό αυτό, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος πρόκειται να pqaclatopoighe_ σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κων. Τριαρίδη, του αρμόδιου για θέματα απόδημου Ελληνισμού Υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και εκπροσώπων φορέων της Μακεδονικής πρωτεύουσας προκειμένου να εξευρεθεί το κτίριο που θα στεγάσει προσωρινά τη γραμματεία του ΣΑΕ.

    Μεταξύ των χώρων, για τους οποίους γίνεται διερεύνηση, περιλαμβάνονται το περίπτερο 15 της HELEXPO- ΔΕΘ, Το Πολιτιστικό Κέντρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που το προσφέρει ευχαρίστως ο νομάρχης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, το κτίριο του "Παπάφειου", για το οποίο όμως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, καθώς και ένα νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ερμού.

    Πάντως, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτης, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει λυθεί το θέμα εξεύρεσης στέγης για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, Η νεοεκλεγμένη Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΑΕ, που θα έρθει για να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση αυτή στα γραφεία του Συμβουλίου.

    Όπως ήδη ανακοινώθηκε, το 1997 το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα στεγαστεί μόνιμα στο κτίριο του άλλοτε εργοστασίου "ΥΦΑΝΕΤ", που το παραχώρησε για τη χρήση αυτή η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει. Ενώ χθες, ο αναπληρώνων τον Πρωθυπουργό, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Α. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια που πραγματοποίησε στο γραφείο του το νεοεκλεγμένο προεδρείο του ΣΑΕ, δεσμεύτηκε για την εξεύρεση από κρατικού πόρους του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, το οποίο θα απαιτηθεί για την εκτέλεση των έργων στην "ΥΦΑΝΕΤ".

    [04] ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Υπάρχουν σίγουρα πολλά άλυτα προβλήματα. Προέκυψαν στη διοργάνωση του συνεδρίου σοβαρές και αδικαιολόγητες οργανωτικές ατέλειες και προχειρότητες. Ίσως πάλι να μην έγινε όσο καλύτερα μπορούσε η επιλογή των αντιπροσώπων και δικαιολογημένα να ακούγονται παράπονα για τη μη εκπροσώπηση σημαντικών όσο και πολυπληθών ομογενειακών οργανώσεων. Από την άλλη, είναι σωστή η κριτική την οποία διατύπωσαν πολλοί σύνεδροι ότι, πέρα από τις ομιλίες των εκπροσώπων του ελληνικού κράτους και φορέων, δεν ακούσθηκε όσο έπρεπε η φωνή της ομογένειας, δεν ήταν επαρκής ο χρόνος που διατέθηκε στους συνέδρους για ομιλίες και παρεμβάσεις.

    Όμως, το σημαντικό επιτεύχθηκε. Έγινε επιτέλους το πρώτο βήμα. Ανοιξε ο μπλοκαρισμένος δεκαετίες τώρα μεγάλος δρόμος. Δημιουργήθηκε το ΣΑΕ. Και όπως είναι γνωστό, καλύτερα να κάνει κανείς μικρά βήματα, από το να παραμένει ακίνητος και παράλυτος.

    Ήταν πολύ εύστοχη η παρατήρηση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Τριαρίδη, όταν στο χαιρετισμό του προς τους εκπροσώπους της Ομογένειας και αναφερόμενος στο ξεκίνημα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τόνιζε με έμφαση ότι το βήμα αυτό "δίνει την εικόνα μας χώρας που λες και ξεκίνησε από ένα λήθαργο".

    Και πραγματικά, ο ελληνισμός με το ιστορικής αυτής σημασίας συνέδριο, δείχνει να ξυπνά επιτέλους, να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές του και να ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα που μπορεί να επιχειρήσει προς το μέλλον, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες του τις δυνάμεις : Πνευματικές, πολιτιστικές, επιχειρηματικές κ.α. Όταν ακούει κανείς τον αντιπρόσωπο της Ελληνικής κοινότητας του Τορόντο κ. Βασίλη Σοκλαρίδη να υπενθυμίζει ότι "με ευχολόγια δεν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο" και τον εκπρόσωπο του Παγκύπριου πολιτιστικού συλλόγου να καλεί για τη δημιουργία του ελληνισμού των πέντε ηπείρων "στόχος που μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από την ενότητα", τότε καταλαμβάνεται από αισιοδοξία ότι οι στόχοι που βάζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, μπορούν να επιτευχθούν. Αισιοδοξία η οποία μεταβάλλεται σε πεποίθηση ότι θα ξημερώσουν σίγουρα καλύτερες ημέρες για τον ελληνισμό της διασποράς, παρακολουθώντας ομιλίες, όπως του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης Πασχάλη Παπαχριστόπουλου, που τόνιζε με έμφαση : "Ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε και όχι για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας, τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε, δουλεύοντας συλλογικά και οικοδομώντας το ΣΑΕ, που αποτελεί κατάκτηση όλων μας".

    Βέβαια, δεν είναι τα πράγματα και τόσο ρόδινα, ούτε επιχειρούμε να ωραιοποιήσουμε και να εξωραϊσουμε μια άσχημη, ορισμένες φορές, κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες χώρες υποδοχής, δεδομένου ότι υπάρχουν ιστορικές παθογένειες στην Ομογένεια και κάποτε αρκετές διαφορές, κυρίως λόγω προσωπικών ή άλλων αντιθέσεων. Αντιθέσεις όμως οι οποίες ούτε αγεφύρωτες είναι ούτε και δυσεπίλυτες. Αρκεί να πρυτανεύσει ο γνώμονας του κοινού συμφέροντος. Του συμφέροντος της ομογένειας και του ελληνισμού.

    Δεν το κρύβουμε ότι μας συγκίνησε όταν ακούγοντας αρκετούς συνέδρους, μεταξύ των οποίων και τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο του ΣΑΕ κ.Ανδρέα Άθενς, να αναφέρεται κι αυτός στην "κατάρα" της φυλής μας, τη διχόνοια, τον ακούσαμε να κλείνει την ομιλία του με την επισήμανση ότι ο ελληνισμός, όπως βρέθηκε ενωμένος στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, έτσι μπορεί να παραμείνει ενωμένος και στα θέματα της διατήρησης της κουλτούρας και της κληρονομιάς μας, που αποτελούν τα βασικότερα όπλα για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

    Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΑΕ, έδειξε και κάτι ακόμη, μέσα από τις ομιλίες των εκπροσώπων των ομογενειακών οργανώσεων : Ότι πάνω και πέρα από τις όποιες πολιτικές, προσωπικές ή άλλες διαφορές, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον και τη συσπείρωση όλων των πατριωτικών δυνάμεων, όπου κι αν βρίσκονται αυτές, ο ελληνισμός της διασποράς κατακτά και διαφυλάττει την ενότητά του, οικοδομώντας παράλληλα το θεσμικό του όργανο, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

    [05] "Βάση μας η απόλυτη ενότητα", διατρανώνει ο απανταχού της γης Ελληνισμός

    ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε: ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    "Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο και γνωρίζω ότι θα δουλέψουμε από κοντά, με την Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε μαζί. Τώρα όμως έχουμε ένα σκοπό μεγαλύτερο". Ήταν τα λόγια του νεοεκλεγμένου προέδρου του ΣΑΕ, προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσο, κ.Ανδρέα Αθενς, λίγες μόνο ώρες μετά την εκλογή του.

    Στους στόχους του προεδρείου, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πρωταγωνιστεί η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό με συντονισμένες ενέργειες, ώστε το ελληνικό στοιχείο να αποτελεί υπολογίσιμη και αξιόλογη δύναμη. Παράλληλα, όπως επεσήμανε στη "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ" Ο Κ. Άθενς, η συμπαράσταση της ομογένειας στην ελληνική πολιτεία, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Στις προτεραιότητες της διοίκησης του ΣΑΕ περιλαμβάνεται επίσης η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στον απανταχού Ελληνισμό και η διάδοσή της, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει στήριξη των εδρών Ελληνικών Σπουδών και του έργου των Ελληνιστών.

    Παράλληλα, η διοίκηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, προτίθεται να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια προς τους παλιννοστούντες στην Ελλάδα αποδήμους Έλληνες, ενώ στις προτεραιότητες του Συμβουλίου συγκαταλέγεται η αξιοποίηση με κάθε δυνατό τρόπο του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού της Ε.Ε.

    Έμφαση πρόκειται ακόμη να δοθεί στις δυνατότητες που παρεχει η σύγχρονη τεχνολογία για τη δημιουργία γέφυρας των αποδήμων με την Ελλάδα, καθώς και στην σύναψη στενών σχέσεων με όλους τους ομογενειακούς voqe_r, όπου γης, καθώς βασικό στόχος του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κ.Αθενς, είναι η ενότητα των απανταχού Ελλήνων. Και βάση του, όπως χαρακτηριστικά τονίζει "η απόλυτη ενότητα".

    [05α] "Θα δουλέψουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο"

    "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να το κρατήσουμε. Το αγαπάμε, πρέπει να δουλέψουμε γιαυτό, και αν έχουμε διαφορές θα τις συζητήσουμε". Τα λόγια του προέδρου του ΣΑΕ κ. Α. Άθενς είναι χαρακτηριστικά της πρόθεσης του απόδημου Ελληνισμού να διατηρήσει άρρηκτους τους δεσμούς του με το Φανάρι.

    Η επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως τόνισαν εξάλλου στην κοινή τους συνέντευξη τα νεοεκλεγέντα μέλη του προεδρείου, θα είναι στενή. Κατ'αρχάς το προεδρείο πρόκειται να ζητήσει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίο, από τον οποίο θα ζητήσει την ευλογία του για την αποστολή που κλήθηκε να εκπληρώσει.

    [05β] Από τα λόγια στα έργα

    Τον ενθουσιασμό για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου και τις προγραμματικές εξαγγελίες της νεοεκλεγμένης διοίκησης ακολούθησε εξόρμηση του προεδρείου για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Από τις πρώτες ακόμη ημέρες τα μέλη του ΣΑΕ ήρθαν σε επαφή με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, την πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, που έδωσε τις δικές του ευχές, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συνάντηση του κ.Αθενς με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    [05γ] Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα Απόδημου Ελληνισμού

    Στο πλαίσιο, εξάλλου, της συνάντησης που είχε το νεοεκλεγέν προεδρείο με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη στις 12 Δεκεμβρίου, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ Νιώτη και των μελών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε τη μετατροπή της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό σε μόνιμη και διαρκή. Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος των ιδίων των μελών της Επιτροπής, η συνεργασία των οποίων για την προετοιμασία του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΣΑΕ ως άψογη.

    Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης ο κ.Κακλαμάνης απένειμε στα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ αναμνηστικό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

    [05δ] Το ψήφισμα της ιδρυτικής συνέλευσης του ΣΑΕ

    Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε με το τέλος των εργασιών της ιδρυτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, εκφράζεται ικανοποίηση για το πρώτο αυτό αποφασιστικό βήμα δημιουργίας ενός οργανωτικού πλαισίου διαρκούς διαλόγου μεταξύ Αποδήμων και Μητρόπολης και διατρανώνεται η θέληση των εκπροσώπων της ελληνικής Ομογένειας να συμβάλλουν στη συσπείρωση του απανταχού ελληνισμού για την προάσπιση των μεγάλων θεμάτων του. Προάσπιση, που όπως υπογραμμίζεται "δεν εντάσσεται σε εθνικιστικά πλαίσια, αλλά αποτελεί διατράνωση των αρχών δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ" .

    Το μητροπολιτικό κέντρο, όπως τονίζεται στη συνέχεια, οφείλει να αναλάβει επειγόντως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού και χαιρετίζεται ιδιαίτερα η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στο ΣΑΕ. Ενώ η συντονισμένη πολιτιστική προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στις χώρες διαβίωσης των αποδήμων ορίζεται ως σημαντική προτεραιότητα.

    Ακόμη, χαιρετίζεται η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του ΣΑΕ, και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα συμπαρασταθούν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική Πολιτεία, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων.

    Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, καταδικάζεται και καταγγέλλεται η προκλητικότητα της Τουρκίας με τις παράλογες αξιώσεις της έναντι της Ελλάδος, ενώ καταδικάζεται επίσης η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία τονίζεται η ανάγκη πολιτικής καλής γειτονίας και συνεργασίας, ενώ διατυπώνεται η απαίτηση προς την κυβέρνηση των Τιράνων να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

    Επίσης, καταδικάζεται η πλαστογράφηση της ιστορίας και ο σφετερισμός του ονόματος της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας του ελληνισμού για τη μη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας ή παράγωγου αυτού, από τη γειτονική αυτή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

    Τέλος, εξαίρεται ο ρόλος της Ελλάδος ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό οι απανταχού της γης Έλληνες καλούνται όπως γίνουν πρεσβευτές της ακολουθούμενης πολιτικής της Ελλάδας για σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις χώρες της υφηλίου, επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

    [05ε] Η σύνθεση του Δ.Σ. του Σ.Α.Ε

    Πρόεδρος: Ανδρέας Αθενς, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου
    Αναπληρωτής πρόεδρος: Κώστας Παπάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας
    Αντιπρόεδροι & πρόεδροι των περιφερειακών ΣΑΕ) : Χρήστος Τομαράς από τις Η.Π.Α., Ηλίας Ράλης από την Αυστραλία, Αγαθάγγελος Ασλανίδης από Ευρώπη Στέφανος Ταμβάκης από την Αίγυπτο
    Γραμματείς: Πασχάλης Παπαχριστόπουλος (Βέλγιο), πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης Δημήτρης Κωνσταντινίδης από την Αυστραλία Αλεξάνδρα Προτσένκο από την Ουκρανία.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Monday, 22 January 1996 - 13:28:37