Εκθεση έργων γλυπτικής του Μ.Sarkis

9/1 - 7/2

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

και στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Αποτέλεσμα της επί μία εβδομάδα παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνιο, είναι το ένα από τα δύο γλυπτά, που εκθέτει στη Θεσσαλονίκη ο αρμενικής καταγωγής γλύπτης Sarkis. Πρόκειται για μία γλυπτική εγκατάσταση με ενδιαφέρουσα δυναμική ανάμεσα στα μνημεία της πόλης και τα σύγχρονα κτήρια που τα περιβάλουν, αναδεικνύοντας τη συνυπάρχουσα σχέση με το ιστορικό παρελθόν και τη δυνατότητα ύπαρξής τους στο παρόν.

Το δεύτερο έργο, που παρουσιάζεται στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, «σχολιάζει» με την επιλογή σύγχρονων υλικών την παραδοσιακή γλυπτική φόρμα.

Με την έκθεσή του εδώ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο αρμενικής καταγωγής Μ. Sarkis, που ζει και δημιουργεί στη Γαλλία, αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να μεταμορφωθεί σε καλλιτεχνική δημιουργία η αγωνία του πολίτη, του ταξιδιώτη, ή απλώς του ευαίσθητου ανθρώπου, για τον άναρχο πολεοδομικό σχεδιασμό που επικρατεί στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου.

«Αφορμή», είπε ο Sarkis, «στάθηκε μία βόλτα που έκανα στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούλιο, παρέα με το φωτογραφικό μου φακό. Με σοκάρει έντονα το γεγονός ότι τα περισσότερα από όλα αυτά τα όμορφα παλιά κτίρια, τους θησαυρούς όπως τους αποκαλώ, που έχετε την τύχη να διατηρείτε στην πόλη σας, είναι πνιγμένα από το μπετόν».

Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι θησαυροί. Ένα μακρόστενο δωμάτιο, σα διάδρομος, χτισμένο στη μέση της ψηλοτάβανης λευκής αίθουσας του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στις εξωτερικές πλευρές του κτίσματος, ψυχρά φωτισμένες, κρέμονται 16 φωτογραφίες του καλλιτέχνη που απεικονίζουν γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης και ακριβώς από κάτω, ισάριθμα παράθυρα. Μόνο μέσα από αυτά βλέπει κανείς το εσωτερικό της εγκατάστασης. Μέσα το φως είναι ζεστό. Στους τοίχους, 38 ακουαρέλες σε έντονα χρώματα, δημιουργίες του καλλιτέχνη, πλαισιωμένες από κορνίζες, τις οποίες αγόρασε από διάφορα μέρη του κόσμου.

«Είναι μία εργασία αντιμέτωπη με αυτό που θα ονομάζαμε απώλεια μνήμης», σχολίασε ο γλύπτης. «Η καταστροφή της ιστορίας των λαών είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλουμε να το καταπολεμήσουμε». Γι’ αυτό και αποφάσισε να εκθέσει τα έργα του εδώ. «Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με σπάνιο πλούτο μνημείων. Ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα δεχθεί φέτος πολλούς επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι ο ιδανικός αποστολέας αυτού του παγκόσμιου μηνύματος».