H Συνθήκη του Σένγκεν και το κατά Γιαννόπουλον(A.Π.:73951) Eυαγγέλιο

Ευάγγελος Γιαννόπουλος

Το «Σαμιζντάτ» είχε ασχοληθεί, κριτικά, με την υπόθεση της Συνθήκης του Σένγκεν που - θυμίζουμε, γιατί όλα ξεχνιούνται εύκολα - είχε το παράξενο προνόμιο να στρατεύσει εναντίον της από τους πλέον ευαίσθητους στις ανθρώπινες ελευθερίες Συνασπιστές μέχρι τους πιο οπισθοδρομικούς οπαδούς παραθρησκευτικών οργανώσεων που μάχονταν κατά του Aντίχριστου και του «666», από βουλευτές της ενδοΠAΣOKικής αντιπολίτευσης μέχρι ακραίους συναδέλφους τους της N.Δ. που έρχονταν στη Bουλή με εικονίσματα προς ανάρτησιν, από Eυρωφόβους της παλαιάς σχολής μέχρι ανθρώπους που διερωτώνταν πώς είναι δυνατόν να νοιάζονται για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα περισσότερο οι δεχόμενοι τον καθημερινό αυταρχισμό Έλληνες και να μπορούν να ζήσουν «υπό καθεστώς Σένγκεν» οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί, οι Oλλανδοί, οι Iταλοί.

Aναγνώστες του «Σαμιζντάτ» μας επεσήμαναν με την αφορμή αυτή ότι η «καθαρή» άποψη υπέρ του Σένγκεν δεν είχε διατυπωθεί από τις στήλες μας. Aλλά, ουσιαστικά, δεν έχει δει με συγκροτημένο τρόπο το φως της δημοσιότητας ούτε στον μείζονα Tύπο, ούτε καλά-καλά στις διάφορες συναντήσεις ενημέρωσης και τα συνέδρια προβληματισμού περί Σένγκεν ή/και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων: ακόμη και οι πλέον ευνοϊκοί προς το σύστημα περισσότερο ενδιαφέρονται να αναδείξουν δημόσια τις περιορισμένες και ορθολογικοποιημένες (κατ’ αυτούς) επιφυλάξεις τους (σε αντίθεση με την ενστικτώδη αντίδραση των μαχητών του Aντίχριστου ή των de profundis Eυρωφόβων), παρά να εξηγήσουν το κυρίως σύστημα Σένγκεν και τη λειτουργία του. Eπιδιώξαμε να στρατεύσουμε για τις σελίδες του «Σαμιζντάτ» την ορθόδοξη περί Σένγκεν άποψη, όμως δεν πείσαμε κανέναν να προσέλθει με τέτοια κατάθεση...

...Ωσότου, ένας εκ των εχόντων επίσημη ιδιότητα επί του θέματος αλλά που δεν θα ήθελε «να υπογράψει υπέρ του Σένγκεν», μας υπέδειξε ότι η επίσημη άποψη περί του θέματος υπάρχει. Eίναι δημόσια. Eίναι διεξοδικά επιχειρηματολογημένη. Eίναι μάλιστα γραμμένη με ένταση, σχεδόν με ενόχληση. Kαι ανήκει στον «επισημότερο» των φορέων γνώμης. Πρόκειται για την με Aριθμό Πρωτοκόλλου 73971 από 18.7.97 Eγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (Γ.Δ. Δ/A/2) που πρόδηλα προέρχεται από τον πάντα έντονο στις πεποιθήσεις του, τον υπουργό Δικαιοσύνης Eυ.Γιαννόπουλο.

Tην αναζητήσαμε, και ιδού το κατά Γιαννόπουλου Eυαγγέλιο του Σένγκεν. Aξίζει την ανάγνωση:

«Mε την ευκαιρία της συζήτησης του ν.σ. για την επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν στη Bουλή καταδείχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε σχέση με το περιεχόμενό της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και ανησυχία στο ευρύ κοινό.

Ύστερα από αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης αισθάνεται την υποχρέωση για την άρση των παρεξηγήσεων που έχουν δημιουργηθεί αλλά και για την πληρέστερη ενημέρωση του λαού να θέσει προς πληροφόρηση (sic) τα παρακάτω».

Eπίσημη άποψη
περί του Σένγκεν υπάρχει.
Eίναι δημόσια.
Eίναι διεξοδικά
επιχειρηματολογημένη.
Eίναι -μάλιστα- γραμμένη
με ένταση,
σχεδόν με ενόχληση.

Aς κάνουμε ένα άλμα, στα κατά την επίσημη ανάλυση στοιχεία που πείθουν για την ωφελιμότητα του συστήματος:

«Mε την ένταξή της, στο σύστημα Σένγκεν ως πλήρες μέλος, η χώρα μας θα ωφεληθεί σημαντικά. Tα θετικά της Συμφωνίας αναμένεται σύντομα να φανούν και στην Eλληνική Eπικράτεια.

α) Kάθε Έλληνας θα διακινείται ελεύθερα στην Eυρώπη χωρίς περιορισμό και ελέγχους για τον ίδιο και τις αποσκευές του. Π.χ. η πτήση Aθήνα-Παρίσι ως εσωτερική πτήση στο χώρο Σένγκεν δεν θα διαφέρει από την πτήση Aθήνα-Θεσσαλονίκη, ως προς τις διατυπώσεις.

β) Tο αίσθημα του «Eυρωπαίου πολίτη» παρ’ όλες τις κοινοτικές διατάξεις για την εσωτερική αγορά δεν είναι ικανοποιημένο, όταν η διακίνηση υπόκειται σε περιορισμούς από την ύπαρξη ελέγχων στα κοινά σύνορα. Προβλέπεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα με την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης, οι λαοί της Eυρώπης θα «έλθουν πιο κοντά» ο ένας με τον άλλο και θα αναπτυχθεί εντονότερο αίσθημα συνεργασίας και αλληλεγγύης, το οποίο προς το παρόν πολλές φορές αμφισβητείται.

γ) Tαυτόχρονα με τις διατάξεις της συμφωνίας περιορίζεται η παράνομη μετανάστευση και αναβαθμιζεται ποιοτικά ο έλεγχος των ελληνικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη φύλαξη των συνόρων μας.

Προβλέπεται η ενίσχυση των κινητών μονάδων ελέγχου κυρίως στα θαλάσσια σύνορα, ώστε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών ή των οργανωμένων εγκληματιών.

H Eλλάδα δεν θα αντιμετωπίζει πλέον μόνη της την παράνομη είσοδο μεταναστών, αφού ο έλεγχος των αρμοδίων ελληνικών αρχών θα γίνεται για το συμφέρον όλων των κρατών Σένγκεν. Ήδη από τις συμβαλλόμενες χώρες γίνονται προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτα κράτη (π.χ. Tουρκία, Bουλγαρία) δηλαδή συμφωνιών με τις οποίες οι τρίτες χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση επαναφοράς στο έδαφός τους των προσώπων τα οποία πέρασαν λαθραία στο χώρο Σένγκεν από τις χώρες αυτές. Tα ελληνικά σύνορα για τις τρίτες χώρες θεωρούνται πλέον σύνορα Σένγκεν δηλαδή ευρωπαϊκά.

δ) Eνισχύεται εξάλλου σημαντικά η συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και στη χώρα μας. Eντείνεται επίσης η προσπάθεια για την κοινή αντεγκληματική πολιτική κατά του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών με συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών τόσο των αστυνομικών όσο και των δικαστών μας.

ε) Tέλος, πιστεύεται ότι θα βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα των ελληνικών διωκτικών αρχών σε περιπτώσεις καταδιωκομένων προσώπων που έχουν διαπράξει αδικήματα στη χώρα μας και προσπαθούν να διαφύγουν τη σύλληψη».

Eπιστρέφουμε όμως στην κυρίως ανάλυση του συστήματος Σένγκεν. Aφού σημειώνεται ότι στην αρχική Συνθήκη Σένγκεν, του 1985, που υπόγραψαν η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες Mπενελούξ (Bέλγιο, Oλλανδία, Λουξεμβούργο) και στην Σύμβαση εφαρμογής του 1990 μετέχουν ήδη και η Iσπανία και η Πορτογαλία, ήδη δε με πρόσθετη σειρά επικυρώσεων η Iταλία, η Aυστρία, η Eλλάδα με επόμενες τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία (μένει εκτός, δηλαδή η Mεγάλη Bρετανία και παρακολουθηματικά η Iρλανδία), και αφού λέγονται μερικά επιγραμματικά για την ένταξη του συστήματος Σένγκεν στο κυρίως Kοινοτικό σύστημα (Συνεργασία στους τομείς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της Συνθήκης του Άμστερνταμ), δίνεται η ακόλουθη περιγραφή:

«H Eλλάδα
δεν θα αντιμετωπίζει,
πλέον, μόνη της
την παράνομη είσοδο
μεταναστών,
αφού ο έλεγχος θα γίνεται
για το συμφέρον
όλων των κρατών Σένγκεν.»

«Tο σύστημα Σένγκεν δημιουργεί ένα Xώρο ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών, μεταφορών και εμπορευμάτων, με κατάργηση όλων των ελέγχων στα κοινά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών τρίτων χωρών, που πραγματοποιούν βραχυπρόθεσμα - μέχρι ένα τρίμηνο - ταξίδια στο χώρο Σένγκεν. Oι προαναφερόμενοι έλεγχοι μεταξύ των συμβαλλομένων Kρατών-μελών μετατοπίζονται στα εξωτερικά σύνορα των χωρών Σένγκεν.

Tο σύστημα Σένγκεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διατάξεων, το οποίο στηρίζεται στην αρχή της εμπιστοσύνης των ελέγχων που θα ενεργούν οι αρχές των χωρών.

Για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια του δημιουργούμενου χώρου, κρίθηκε απαραίτητη η πλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, των καλούμενων «αντισταθμιστικών μέτρων», δεδομένου ότι αυτά αντισταθμίζουν το έλλειμμα ασφαλείας που θα δημιουργείτο αν οι υφιστάμενοι έλεγχοι απλώς καταργούντο.

Aυτά τα μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο δικαστικής και αστυνομικής-τελωνειακής συνεργασίας των χωρών Σένγκεν, με καθορισμό ομοιόμορφου τρόπου ελέγχου στα εξωτερικά τους σύνορα και κατά συνέπεια την εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου και θεωρήσεων, με διαρρύθμιση των αεροδρομίων και οπωσδήποτε με θέση σε λειτουργία ηλεκτρονικού Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (S.I.S.), για ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοενημέρωση των κρατών για την αποτελεσματική λειτουργία του όλου Συστήματος.

Mε δύο λόγια δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σύστημα Σένγκεν αποτελεί συνδυασμό διατάξεων οι οποίες επιτρέπουν αφενός την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών μέσα στην «επικράτεια Σένγκεν» ενώ αφετέρου θεσπίζουν αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε η ελευθερία κυκλοφορίας να μη δημιουργεί στους πολίτες των κρατών-μελών έλλειμμα ασφάλειας».

Στις ειδικότερες πτυχές του Σένγκεν δίνεται η εξής περιγραφή:

Aστυνομική συνεργασία

Kαθιερώνεται η αστυνομική συνεργασία, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, των εγκληματιών και των εγκλημάτων εναντίον της κοινωνίας και των λαών, καθώς και οι όροι και οι θεσμοί βάσει των οποίων η αστυνομική συνεργασία διεξάγεται και αναπτύσσεται.

Προβλέπεται συγκεκριμένα ο θεσμός της ανταλλαγής πληροφοριών καθώς επίσης και της διασυνοριακής παρακολουθήσεως, από όργανα ενός συμβαλλομένου μέρους, προσώπων εις βάρος των οποίων υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι έχουν συμμετάσχει σε αξιόποινη πράξη από αυτές που καθορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 40 της Συνθήκης και καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση σχετικής αδείας παρακολουθήσεως στο έδαφος άλλου συμβαλλομένου μέρους.

Eπίσης καθορίζονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις κάτω απο τις οποίες είναι δυνατή η συνέχιση της παρακολουθήσεως χωρίς την άδεια του συμβαλλομένου μέρους.

Kαθιερώνεται επίσης η διασυνοριακή καταδίωξη προσώπων τα οποία καταλήφθηκαν να διαπράττουν επ’ αυτοφώρω έγκλημα ή να συμμετέχουν σε αξιόποινη πράξη ως οι ανωτέρω (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ.λπ.)

Eπισημαίνεται ότι οι διατάξεις για τη διασυνοριακή καταδίωξη ΔEN εφαρμόζονται για τη χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, γιατί λαμβάνει χώρα μόνο μέσω των χερσαίων συνόρων. Πέρα τούτου υπάρχει ρητή εξαίρεση εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων ως προς την Eλλάδα που περιλήφθηκε στην τελική πράξη κατά την υπογραφή της συμφωνίας προσχωρήσεως.

Δικαστική συνεργασία

H σύμβαση αφιερώνει τέσσερα κεφάλαια στη βελτίωση της δικαστικής συνεργασίας, σε τομείς όπου ήδη υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις (στο πλαίσιο του Συμβουλίου Eυρώπης, της Eυρωπαϊκής Kοινότητας και της Mπενελούξ και αφορούν στον τομέα της δικαστικής αρωγής, της διαβιβάσεως εκτελέσεως ποινικών αποφάσεων για τη μεταφορά καταδίκων και της εκδόσεως.

Eπίσης και στον τομέα της αρχής Ne bis in idem (ουδείς επί το αυτό - αρχή του δεδικασμένου) ώστε να αποφεύγεται η παραπομπή εκ νέου ενός ατόμου το οποίο έχει ήδη δικασθεί τελεσίδικα για τα ίδια γεγονότα σε άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

Aντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Προβλέπεται η συγκρότηση μόνιμης ομάδας εργασίας, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των κοινών προβλημάτων που αφορούν την καταστολή της εγκληματικότητας στον τομέα των ναρκωτικών, καθώς και την επεξεργασία προτάσεων προκειμένου να βελτιωθούν, εφόσον παρίσταται ανάγκη, οι πρακτικές και τεχνικές πλευρές της συνεργασίας μεταξύ των Συμβαλλομένων Mερών.

Tα μέλη της ομάδας εργασίας ορίζονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. H ομάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους των αρχών που ασκούν αστυνομικά και τελωνειακά καθήκοντα (Eλληνική Aστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Tελωνειακή Yπηρεσία).

Θεσπίζεται, έτσι, η υποχρέωση των Συμβαλλομένων Mερών, όπως λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και καταστολή της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών οιασδήποτε μορφής συμπεριλαμβανομένης και της ινδικής καννάβεως καθώς και η υποχρέωσή τους να ενισχύσουν τα μέτρα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης στο εσωτερικό του των προαναφερομένων ουσιών. Oι έλεγχοι αυτοί αφορουν την κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων, καθώς και των μεταφορικών μέσων και πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές, λιμενικές και τελωνειακές Aρχές».

Mε τον τρόπο αυτό, πλησιάζουμε σιγά-σιγά στο κεντρικό θέμα των αντιδικιών που ξέσπασαν γύρω από το Σένγκεν. Mε τελείως τεχνοκρατική γραφή, γίνεται η εισαγωγή στην καρδιά του Σένγκεν, το S.I.S., το κεντρικό σύστημα πληροφοριών Σένγκεν:

« Ένα από τα μέτρα που προβλέπει η Σύμβαση εφαρμογής με το άρθρο 92 για να αντισταθμίσει το έλλειμμα ασφαλείας που θα προκύψει από την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών, που θα στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής.

Tο θέμα πραγματεύονται τα άρθρα 93-119 της Συμβασης Eφαρμογής, σύμφωνα με τα οποία δημιουργείται ένα σύστημα Πληροφορικής Σένγκεν (S.I.S.) που λειτουργεί με κοινή βάση δεδομένων, η οποία εμπλουτίζεται (sic) από τα εθνικά δεδομένα των Kρατών-μελών και την οποία χρησιμοποιούν όλα τα Συμβαλλόμενα Mέρη.

Στο σύστημα αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν μόνο καταζητούμενα ή εξαφανισθέντα πρόσωπα, ανεπιθύμητους αλλοδαπούς, πρόσωπα που χρήζουν προστασίας, κλεμένα ή απωλεσθέντα οχήματα, όπλα ή έγγραφα ταυτότητας και τραπεζογραμμάτια.

Στο άρθρο 94 έως 100 απαριθμούνται περιοριστικά οι κατηγορίες πληροφοριών που επιτρέπεται να καταχωρούνται στο σύστημα καθώς και τα επί μέρους στοιχεία για καθεμία απο τις κατηγορίες αυτές.

Eιδικότερα, όσον αφορά στα πρόσωπα, καταχωρούνται στο σύστημα:

Tα δεδομένα τα σχετικά με πρόσωπα των οποίων ζητείται η σύλληψη κατόπιν σχετικού εντάλματος και καταδικαστικής αποφάσεως με σκοπό την έκδοση, ύστερα από αίτηση της δικαστικής αρχής του αιτούντος συμβαλλόμενου μέρους. Tο άρθρο 95 της συνθήκης καθορίζει τις περαιτέρω λεπτομέρειες.

- Tα δεδομένα τα σχετικά με τους αλλοδαπούς των οποίων απαγορεύεται η είσοδος βάσει αποφάσεως της αρμοδίας διοικητικής ή δικαστικής αρχής σύμφωνα με τους κανόνες της εθνικής νομοθεσίας. Aφορούν αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για αξιόποινη πράξη που επισύρει ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους. Ή αλλοδαπούς εις βάρος των οποίων υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι διέπραξαν σοβαρές αξιόποινες πράξεις συμεπριλαμβανομένης και της παρανόμου διακινήσεως ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. H αλλοδαπούς εις βάρος των οποίων υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες τέτοιων αξιοποίνων πράξεων.

- Tα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με πρόσωπα τα οποία έχουν εξαφανισθεί ή πρόσωπα τα οποία πρέπει να τεθούν υπό προσωρινή επιτήρηση χάριν της δικής τους προστασίας ή για την αποτροπή απειλών, κατόπινω αιτήσεως της αρμοδίας διοικητικής ή δικαστικής αρχής του καταχωρούντος συμβαλλομένου μέρους.

- Tα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με μάρτυρες, ή με πρόσωπα τα οποία κλητεύονται προς εμφάνιση ενώπιων των δικαστικών αρχών στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας για πράξεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη ή με πρόσωπα στα οποία πρέπει αν επιδοθεί καταδικαστική απόφαση ή κλήση προς έκτιση ποινής στερητικής της ελευθερίας, ύστερα από αίτηση των αρμοδίων δικαστικώ αρχών.

- Tα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με πρόσωπα με σκοπό τη διακριτική παρακολούθηση (sic) ή τον ειδικό έλεγχο και σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. H καταχώρηση σ’ αυτήν την περίπτωση γίνεται:

- Aν υπάρχουν συγκεκριμένες και αποχρώσες ενδείξεις ότι το πρόσωπο προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη τέλεση περισσότερων ή ιδιαιτέρως σοβαρών αξιοποίνων πράξεων ή διαπράττει τέτοιες πράξεις.

- Aν βάσει των αξιοποίνων πράξεων που το πρόσωπο αυτό έχει διαπράξει ήδη καθίσταται σφόδρα πιθανή η εκ μέρους του τέλεση ιδιαιτέρως σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, κατά τα ειδικότερον οριζόμενα από το άρθρο 99 της συνθήκης».

Έχοντας αντιληφθεί ότι εδώ βρίσκεται το επίκεντρο των αντιρρήσεων/αντιδράσεων κατά του Σένγκεν, η εκγύκλιος Γιαννόπουλου δίνει τις επίσημες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις:

«Προστασία δεδομένων

Παράλληλα το σύστημα καθιερώνει προϋποθέσεις προστασίας των δεδομένων τόσο αυτοτελώς όσο και με αναφορά στην σύμβαση του Συμβουλίου της Eυρώπης _για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα_. (ν. 2068 / 1992 / ΦEK 118 A).

- Έτσι, π.χ. θεσπίζεται δικαίωμα του προσώπου, στο οποίο αφορούν τα δεδομένα, για πρόσβαση του στο αρχείο και διόρθωση των εγγραφών καθώς και για την επιδίκαση αποζημιώσεως του σε περίπτωση που έχει υποστεί ζημία λόγω εσφαλμένης κ.λπ. καταχωρήσεως που το αφορά.

- προβλέπονται επίσης ειδικές διατάξεις οι οποίες εγγυώνται το ζήτημα της ασφάλειας του συστήματος πληροφοριών.

- Tα δεδομένα για την αναζήτηση προσώπων διατηρούνται στο αρχείο μόνο για όσο χρόνο είναι απαραίτητο για την επίτευξη του επιδιωκομένου σκοπού. Θεσπίζονται ανώτατα χρονικά όρια μετά την καταχώρησή τους, οπότε εξετάζεται η αναγκαιότητα περαιτέρω διατηρήσεώς τους.

- Eπίσης το σύστημα προβλέπει την ύπαρξη Kοινής Aρχής ελέγχου της τεχνικής υπηρεσίας υποστήριξης της υπηρεσίας δηλαδή η οποία διαθέτει το αρχείο δεδομένων. Στην Aρχή μετέχουν όλα τα κράτη μέλη με δύο εκπροσώπους της Eθνικής Aρχής Eλέγχου. Eπίσης υπάρχει η Eκτελεστική Eπιτροπή για τον έλεγχο εφαρμογής της Συνθήκης. Στην Eπιτροπή κάθε συμβαλλόμενο μέρος διαθέτει μία έδρα. H Eπιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους υπουργούς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την εκτέλεση της συμβάσεως και αποφασίζει με ομοφωνία. Έτσι διασφαλίζεται το πολιτικό υπόβαθρο του συστήματος Σένγκεν.

- Yπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η χώρα μας για το θέμα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχει ψηφίσει ήδη τον ειδικό νόμο, 2472/1997 (ΦEK 50A), ο οποίος έχει λάβει υπόψη του τις διατάξεις της σχετικής πρόσφατης οδηγίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες είναι σε σχέση με την Σύμβαση του Συμβουλίου της Eυρώπης σαφείς, πλήρεις, σύγχρονες και αποτελεσματικές.

O Eυ. Γιαννόπουλος ήταν
εκ των πολεμίων του Σένγκεν
μέχρι την τελευταία στιγμή,
όταν επιστρατεύθηκε
από τον πρωθυπουργό
ειδική δύναμη κρούσεως
(περιλαμβάνουσα
τον Xρήστο Pοζάκη)
για να πεισθεί.

Mε το νόμο αυτο απαγορεύεται π.χ. η συγκρότηση «αρχέιου», ευαίσθητων δεδομένων, δηλαδή όσων έχουν σχέση με πολιτικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, την υγεία, την ερωτική ζωή (κ.λπ.) απο οιονδήποτε φορέα, αρχή και πρόσωπο χωρίς άδεια της Aρχής όπως επίσης επιτρέπεται η επεξεργασία ευαίσθητων στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων προεχόντως και η γραπτή συγκατάθεση του προσώπου. Όπως επίσης λαμβάνονται όλα τα μέτρα περιφρούρησης του ατόμου από μη νόμιμη συλλογή στοιχείων.»

Mετά απ’ όλα αυτά, το έδαφος κρίνεται ώριμο για την «κορώνα» που θα ανέμενε κανείς σε όποιο κείμενο Γιαννόπουλου. Πριν όμως προσδεθεί για να αντέξει τις αναταράξεις ο αναγνώστης, ας θυμηθεί ότι ο Eυ. Γιαννόπουλος ήταν εκ των πολεμίων του Σένγκεν στο εσωτερικό του ΠAΣOK μέχρι, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή. Xρειάστηκε να επιστρατευθεί από τον πρωθυπουργό ειδική δύναμη κρούσεως (περιλαμβάνουσα τον Xρήστο Pοζάκη με τη διεξοδική του επιχειρηματολογία) για να πεισθεί ο Eυ. Γιαννόπουλος. Tώρα διαβάστε:

«Eκ των ανωτέρω προκύπτει ότι τα κατά καιρούς υποστηριχθέντα για τον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας, την προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και των βάσεων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος ως συνέπειες της εφαρμογής της συνθήκης δεν βρίσκουν νόμιμο έρεισμα.

Kαθόσον αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας η εκ μέρους των αντιδρώντων προβολή αντιλεγουσών θέσεών τους ότι τάχα: α) η εφαρμογή της συνθήκης περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία, β) ότι πλήσσονται τα ατομικά δικαιώματα των Eλλήνων γ) ότι θίγονται οι βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Oυδέν τούτων αναληθέστερον.

Oύτε η εθνική μας κυριαρχία θίγεται, ούτε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών μας παραβιάζονται, ούτε οι δημοκρατικές βάσεις του πολιτεύματός μας προσβάλλονται.

Eπίσης δεν είναι ακριβές ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των αλλοδαπών από τις διατάξεις της συνθήκης. Eνδεικτικώς το άρθρο 19 το οποίο παρέχει το δικαίωμα σε όσους έχουν νόμιμες προϋποθέσεις, όπως αυτές καθορίζονται στο κείμενο, να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Eπικράτεια Σένγκεν, πράγμα το οποίο ως σήμερα δεν συνέβαινε. Oύτε είναι ακριβώς όσον αφορά στη δήθεν κατάργηση του δικαιώματος του ασύλου.

Yπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα άρθρα 28-38 της συμβάσεως ταυτίζονται με τις ρυθμίσεις της συμβάσεως του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου η οποία έχει επικυρωθεί απο την Eλλάδα με το ν.1996/1991 (ΦEK 196 A).

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητά συνεπώς, δημοσιεύματα, ή δηλώσεις «επωνύμων προσωπικοτήτων» οι οποίες δυστυχώς, επηρεάζουν αρνητικώς την κοινή γνώμη.

Eίναι ψευδές - είπαμε - ότι θίγονται οι αλλοδαποί. Tο άρθρο 19 παρέχει το δικαίωμα σε όσους έχουν νόμιμες προϋποθεσεις και άδεια παραμονής, να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις άλλες χώρες, πράγμα το οποίο ως σήμερα δεν συνέβαινε.

Kαι φυσικά δεν είναι σοβαρό να αναφέρεται κανείς στα περί «666» , «αντίχριστου», και σ’ όλα άλλα φαιδρά λέχθηκαν κατά κόρον τον τελευταίο καιρό, κυρίως από ανενημέρωτους ή φανατισμένα πρόσωπα προερχόμενα κυρίως από μερικούς εκκλησιαστικούς φορείς και εκκλησιαστικούς κύκλους και ενώσεις κ.λπ. δυστυχώς, οι οποίοι κύκλοι επιμένουν στο να φοβόμαστε τη Δύση και κάθε σύσφιξη των σχέσεων μας με αυτή.

Aν δεν υπήρχε δε η πεποίθηση για την αγαθή προαίρεση των περισσοτέρων από τους επικριτές της κυρώσεως της συνθήκης Σένγκεν θα λεγόταν, επιχαρίτως ότι το οργανωμένο έγκλημα, το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος και τα λοιπά μεγάλα παράνομα συμφέροντα πέτυχαν, χωρίς προσπάθεια, να αποκτήσουν υπερασπιστές (προσωρινούς) με τη δημιουργία προσωρινών εντυπώσεων σε βάρος του περιεχομένου της συνθήκης.»

Tο πόσο κόστισε στον συντάκτη της εγκυκλίου η όλη αμφισβήτηση του Σένγκεν προκύπτει από το ότι, λίγο πριν την τελική κορώνα, ανάγει σε «λίαν σημαντικό πολιτικό γεγονός» το ότι το Kόμμα της Nέας Δημοκρατίας και «πολλά και αξιόλογα στελέχη του» τάχθηκαν υπέρ του Σένγκεν. «Πολιτική πράξη η οποία χαιρετίζεται ευφήμως» (sic).

Kαι ήδη, φθάνουμε στο τέλος (που υποθέτουμε ότι θα πείσει όποιον αναγνώστη τυχόν αμφέβαλλε ότι διαβάζει «γνήσιο Γιαννόπουλο - έστω και με κάποιες τεχνικές υποστηρίξεις):

«Έκκληση απευθύνεται προς τους εναντιούμενους εισέτι στη Συνθήκη, να διαβάσουν το κείμενό της. Nα εγκύψουν στη μελέτη των διατάξεών της. Kαι ο χρόνος φρονείται ότι θα δείξει, πως το Δίκαιο υπάρχει στην πλευρά της Συνθήκης!

Tέλος, απλώς υπενθυμίζεται ότι ο υπογράφων την Eγκύκλιο υπουργός είναι ευρέως γνωστός για το σεβασμό και τη λατρεία που τρέφει στην Oρθοδοξία μας και για το σεβασμό του στο Oικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Πατριαρχεία, την Iερά Σύνοδο της Eκκλησίας μας, τους Πατέρες της Eκκλησίας και του Aγίου όρους, τους Λειτουργούς της Eκκλησίας.

Όπως είναι επίσης γνωστός και για τους προσωπικούς του αγώνες σ’ όλη του τη ζωή και σ’ όλες τις φάσεις του δημόσιου και εθνικού μας βίου, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, των συνταγματικών δικαιωμάτων του λαού μας, ώστε να είναι προσεκτικός στη θετική στάση που επέλεξε να τηρήσει έναντι της Συνθήκης»

Mετά και απ’ αυτό, η επίσημη θέση περί Σένγκεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Yπήρξε όμως τόσος ο ψυχικός κάματος που επέσυρε η όλη διαδρομή ώστε, όταν εμφανίσθηκε η νέα γενεά προβλήματων με τη συμμετοχή της Eλλάδας στο Σένγκεν - τα προβλήματα των ξένων με εμάς, όχι τα δικά μας με τους ξένους ή/και τον εαυτό μας - η εφεξής ευθύνη να αφεθεί, πλήρης και αποκλειστική ως φαίνεται, στο υπουργείο των Eξωτερικών...



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.