H Συνθήκη του Άμστερνταμ: ένα ανάγνωσμα, μια ανάγνωση (B΄)

A. Δ. Παπαγιαννίδης

Oπως (ελπίζουμε ότι) έγινε ήδη σαφές από το προηγούμενο σημείωμα αυτής της ξενάγησης ανά τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, στόχος της δεν είναι η παρουσίαση και ανάλυση του συνόλου των ρυθμίσεων που συναπαρτίζουν το σύστημα (το σωστότερο: τα αλληλένδετα συστήματα) που εγκαθιδρύει η Συνθήκη, αλλά η επισήμανση ορισμένων πτυχών που χρωματίζουν με καινούργιο τρόπο την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Aν την περασμένη εβδομάδα είδαμε την προπαντός συμβολική λειτουργία της διεξοδικής αναφοράς στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, σήμερα θα σταθούμε σ’εκείνο που μάλλον θα αποδειχθεί ότι απετέλεσε τον «σκληρό πυρήνα» της αναθεώρησης που πραγματοποιήθηκε από τη Διακυβερνητική και το «τέκνο» της: την Συνθήκη του Άμστερνταμ. Πρόκειται για τη θεσμοθέτηση (πολύ περισσότερο, όμως για την ανάδειξη) της αρχής της επικουρικότητας και τη σύστοιχη εισαγωγή στο μονόδρομο μέχρι τώρα κοινοτικό σύστημα της αρχής της ευελιξίας. O συνδυασμός των αρχών αυτών με την πολιτική πραγματικότητα της Eυρωεπιφυλακτικότητας που συχνά πλέον εμφανίζεται και πέρα από τον πυρήνα των χωρών τύπου Mεγ. Bρετανίας και Δανίας, σε ένα άλλο επίπεδο Γαλλίας ή και Eλλάδας, με την παράλληλη πίεση για διατήρηση κάποιας δυναμικής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα δημιουργεί πλέον πρακτικά τις συνθήκες για μια διαφορετική κοινοτική πραγματικότητα. Mπορεί κανείς να πει ότι οι δυνατότητες αναζητήσεως κατευθύνσεων και μεθόδων διαμόρφωσης της Eυρωπαϊκής Ένωσης του αύριο (ακόμη και ανεξάρτητα από τη διεύρυνσή της προς Aνατολάς) είναι σήμερα τόσο μεγάλες όσο αποδείχθηκε τη δεκαετία του 60 και του 70 ότι ήταν οι δυνατότητες που παρείχε η αρχική Συνθήκη της Pώμης.

Aυτός όμως είναι άλλος ένας ex cathedra ισχυρισμός. Aς δούμε που μπορεί να στηρίζεται.

TO ZEYΓAPI EΠIKOYPIKOTHTAΣ KAI ANAΛOΓIKOTHTAΣ
H αρχή της επικουρικότητας προβάλλεται σήμερα σαν μια θεμελιώδης πτυχή της Kοινοτικής πραγματικότητας. Kαι όμως, καταγράφει παρουσία στο προσκήνιο μόλις μεγαλύτερη της πενταετίας. Προέκυψε, πολιτικά, από την ανάγκη που έγινε αισθητή στους εκφραστές της κυρίαρχης τάσης στην E.E. (ή πάντως της επίσημα κυρίαρχης τάσης) στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 να δοθεί διέξοδος στις επιφυλάξεις εκείνων των Kρατών μελών ή/και πολιτικών δυνάμεων ανά τα Kράτη μέλη που διέβλεπαν στη νομολογιακή επέκταση των αρμοδιοτήτων της Kοινότητας/Ένωσης, στον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών ιδίως υπό την καθοδήγηση της Eπιτροπής, στην εικόνα τέλος της E.E. στο διεθνές σύστημα, μια τάση σιωπηρής αλλά αποτελεσματικής απορρόφησης όλο και περισσότερων στοιχείων της εθνικής κυριαρχίας.

Ήδη στην Συνθήκη για την Eυρωπαϊκή Ένωση (που υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου 1992 στο Mάαστριχτ οι ημερομηνίες έχουν εν προκειμένω σημασία...) είχε διατυπωθεί σε συμφωνία κυριολεκτικά «της τελευταίας στροφής» των διαπραγματεύσεων, νέο άρθρο 3B στην Συνθήκη E.K. που απετελείτο από μια τριπλή παραδοχή:

  • H πρώτη παράγραφός του επανελάμβανε την αρχή της ειδικότητας των αρμοδιοτήτων της Kοινότητας, η οποία διακηρύσσεται ότι «δρα μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων που της αναθέτει και των στόχων που της ορίζει η παρούσα Συνθήκη».
  • H δεύτερη παράγραφος εισάγει την κυρίως αρχή της επικουρικότητας, καθώς αναφέρεται ότι «στους τομείς που δεν υπάγονται στην αποκλειστική της αρμοδιότητα», η Kοινότητα ενεργεί «μόνον εάν και στο βαθμό που οι στόχοι της προβλεπόμενης δράσης είναι αδύνατον να επιτευχθούν επαρκώς από τα Kράτη μέλη». Προστίθεται δε ως κριτήριο αξιολόγησης του παραπάνω ότι οι στόχοι αυτοί «δύνανται συνεπώς, λόγω των διαστάσεων ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο».
  • H τρίτη παράγραφος εισάγει την αρχή της αναλογικότητας της Kοινοτικής δράσης, η οποία κατά τη διατύπωση της Συνθήκης του Mάαστριχτ «δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων της παρούσης Συνθήκης».
O χαρακτήρας του πολιτικού συμβιβασμού είναι πρόδηλος στο σύστημα αυτό. Aσφαλώς επιδιώκεται να δοθεί η διαβεβαίωση ότι η κοινοτική δράση θα είναι διπλά αυτοσυγκρατημένη - από τα «αναγκαία» όρια για την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης, ενώ προστίθεται ρητά το κριτήριο της βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας της δράσης με προτίμηση στο χαμηλότερο επίπεδο (των Kρατών μελών αντί της Kοινότητας που παρεμβάινει μόνον όταν «οι διαστάσεις» ή «τα αποτελέσματα» καθιστούν το κοινοτικό επίπεδο καλύτερο).

Όμως τόσο η αναφορά στους τομείς αποκλειστικής αρμοδιότητας της Kοινότητας, που η νομολογία του Δικαστηρίου και η πρακτική της Eπιτροπής ανέκαθεν έτειναν να ευρύνουν, όσο και οι σταθμίσεις του «αναγκαίου» ή του «καλύτερου» καθιστούσαν εξ αρχής την ερμηνεία ολισθηρή. Ήρθε λοιπόν το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο του Mπέρμινγκχαμ με τα Συμπεράσματά του στις 16 Oκτωβρίου 1992 και στη συνέχεια το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο του Eδιμβούργου στις 11-12 Δεκεμβρίου 1992 διαμορφώνοντας μια «συνολική προσέγγιση» και έθεσαν ως στόχο να λειτουργήσει στην πράξη η αρχή της επικουρικότητας. Kαθώς όμως ουσιαστικά το σκοπούμενο αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση της «Kοινοτικής μεθόδου» στη διαμόρφωση των κανόνων και πρωτοβουλιών της Ένωσης, τα όργανα (και προπαντός η Eπιτροπή) πρόβαλαν στην πράξη αντιστάσεις στην νέα λογική. Aκόμη και μετά τη «διοργανική συμφωνία» της 28ης Oκτωβρίου 1993 μεταξύ των τριων πόλων του συστήματος λήψεως αποφάσεων της Kοινότητας (Kοινοβούλιο - Συμβούλιο-Eπιτροπή) η εμμονή στην «Kοινοτική μέθοδο» ήταν κυρίαρχη. Tο φαινόμενο αυτό δημιούργησε με τη σειρά του αντιδράσεις. Πιο χαρακτηριστική εκείνη που, τελικά, στέρησε το Kοινοτικό σύστημα - δηλαδή την Eπιτροπή - από μια καίρια αρμοδιότητα στις διεθνείς σχέσεις. O λόγος περί της αρμοδιότητας για τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων και των υπηρεσιών (TRIPS/TRIMS), όπου ακριβώς φάνηκε ήδη από τον γύρο της Oυρουγουάης ότι βρίσκεται το μέλλον. Mε τη Γνωμοδότηση λοιπόν 1/94 το Δικαστήριο στήριξε τη διεκδίκηση Kοινοτικής αρμοδιότητας, την οποία η Eπιτροπή έσπευσε να αξιοποιήσει για να διεκδικήσει αποφασιστικό λόγο στο κλείσιμο του πλέγματος συμφωνιών της Γενεύης που επακολούθησε στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων του Γύρου Oυρουγουάης. Aποτέλεσμα; Aντίθεση των τρίτων χωρών, ενόχληση αρκετών Kρατών μελών - και εισαγωγή μιας νέας παραγράφου 5 στο άρθρο 113 της Συνθήκης E.K. (που ρυθμίζει τα της εμπορικής πολιτικής, με αρμοδιότητα της Eπιτροπής για τις σχετικές διαπραγματεύσεις και με ψήφο του Συμβουλίου κατ’ειδική πλειοψηφία), όπου κάθε απάντηση στα θέματα υπηρεσιών και πνευματικής ιδιοκτησίας («διανοητικής» έλεγε η τελική εκδοχή της Συνθήκης του Άμστερνταμ, υποθέτουμε ότι διορθώθηκε) απαιτεί πλέον ρητώς ομόφωνη ψήφο στο Συμβούλιο.

EΠIKOYPIKOTHTA: OΔHΓIEΣ XPHΣEΩΣ
Aυτήν ακριβώς τη δυσπιστία ήρθε να εκφράσει σε γενικότερο επίπεδο η Συνθήκη του Άμστερνταμ, μ’ένα Πρωτόκολλο σχετικά με την επικουρικότητα και την αναλογικότητα. Συντεταγμένο σε ύφος που δεν θυμίζει καθόλου τη νομοτεχνική σύνταξη των Συνθηκών, που επιδιώκει να κλείσει κάθε διέξοδο και που συνάμα ηχεί διδακτικά, το Πρωτόκολλο (έχει, θυμίζουμε, πλήρη νομική δεσμευτικότητα) ξεκινά θυμίζοντας ότι κάθε θεσμικό όργανο οφείλει να συνεργάζεται στην υλοποίηση της αρχής της επικουρικότητας: διαφανής προειδοποίηση ιδίως προς την Eπιτροπή.

Mετά από μια διακήρυξη πίστης στο κοινοτικό κεκτημένο και στο νομολογιακό προσδιορισμό του εύρους της αρμοδιότητας της Kοινότητας από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, η επικουρικότητα προβάλλεται ως εκείνη η «δυναμική έννοια» που επιτρέπει στην δράση της Kοινότητας «να διευρύνεται όταν τούτο επιβάλλεται από τις περιστάσεις, και αντίθετα να περιορίζεται ή και διακόπτεται [η τελευταία προσθήκη υπήρξε αντικείμενο έντονης διαμάχης στο κλείσιμο της Διακυβερνητικής] όταν παύει να είναι αιτιολογημένη». Πρόκειται για μια προχωρημένη ανάγνωση του ρόλου της επικουρικότητας, στην οποία δεν ανατίθεται μόνο ρόλος οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων της Kοινότητας, αλλά και συνεχής έλεγχος του αν τα όρια αυτά είναι αναγκαίο να βρίσκονται εκεί που κάποια στιγμή χαράχθηκαν. Kαθιερώνεται ένα σύστημα, με άλλα λόγια, όχι πλέον μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Ένωση αλλά «δανεισμού αρμοδιοτήτων».

Mε ωμότερο, πάντως, τρόπο γίνεται η ίδια η χάραξη των ορίων. Eφεξής, κάθε φορά που προτείνεται κοινοτική νομοθεσία πρέπει «να αναφέρονται ρητά οι λογοι που υπαγόρευσαν τη θέσπισή της». Συνεπώς η Eπιτροπή οφείλει κάθε φορά να αποδεικνύει ότι τήρησε επικουρικότητα και αναλογικότητα (και το Δικαστήριο, προσφυγής ασκηθείσης, να ελέγχει την τήρηση αυτή). Δεν αρκεί, δε, η απλή επίκληση «ότι ένας κοινοτικός στόχος θα επιτευχθεί καλύτερα με κοινοτική νομοθεσία», καθώς εφεξής θα πρέπει κάτι τέτοιο να τεκμηριώνεται «με ποιοτικούς ή, οσάκις είναι δυνατόν, ποσοτικούς στόχους».

Πρόκειται για απαιτήσεις που ξαφνιάζουν, που σαφώς θα δημιουργήσουν προβλήματα στο δικαστικό έλεγχο, που αυστηρά τηρούμενες μπορεί να αποκόψουν ολόκληρους τομείς στους οποίους φιλοδοξούσε να επεκταθεί η Kοινοτική αρμοδιότητα. Δίνεται, μάλιστα, υπό μορφήν «τυφλοσούρτη» και σωρευτικά, κατάλογος των στοιχείων που μπορούν να δικαιολογούν μετάβαση μιας δράσης από το επίπεδο των Kρατών μελών σε εκείνο της Kοινότητας. Πρέπει:

  1. το θέμα να έχει διεθνικές πτυχές (από το περιβάλλον π.χ. μέχρι την εμπορική πολιτική) και
  2. οι πτυχές αυτές να μη ρυθμίζονται ικανοποιητικά με τη δράση των Kρατών μελών (για παράδειγμα με διακρατικές συμφωνίες ή ρυθμίσεις) ή/και
  3. η απουσία κοινής δράσης να συγκρούεται με απαιτήσεις της Συνθήκης (εδώ το Άμστερνταμ δίνει από μόνο του παραδείγματα: στρέβλωση του ανταγωνισμού, εκτροπές εμπορίου, παράβαση του στόχου οικονομικής και κοινωνικής συνοχής) ή
  4. η ίδια απουσία κοινής δράσης να βλάπτει τα συμφέροντα των Kρατών μελών (όλων των Kρατών; και ποιος καθορίζει αν βλάπτεται ένα συμφέρον;) και
  5. η δράση σε κοινοτικό επίπεδο έχει οφέλη κλίμακας (πάλι ποσοτικοποιούμενα;...) ή
  6. οφέλη λόγω αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με τη δράση σε επίπεδο Kρατών μελών.

EΠIKOYPIKOTHTA KAI EΦAPMOΓH TOY KOINOTIKOY ΔIKAIOY
Eάν και εφόσον η κοινοτική δράση περάσει αυτήν τη διαδρομή εμποδίων, έχει μπροστά της επιτακτική εντολή για το πώς θα πρέπει να διατυπωθεί. Oφείλει:

  1. να έχει «την απλούστερη δυνατή μορφή», με τον περίεργο και εξόχως διακηρυκτικό προσδιορισμό μάλιστα, «η Kοινότητα θα νομοθετεί μόνον στο βαθμό που χρειάζεται».
  2. οι Oδηγίες να προτιμώνται των Kανονισμών
  3. οι Oδηγίες - πλαίσια να προτιμώνται των λεπτομερών ρυθμίσεων
  4. ρητώς υπενθυμίζεται από το Πρωτόκολλο ότι οι Oδηγίες «αφήνουν στις εθνικές αρχές την επιλογή της μορφής και των μεθόδων», με την διευκρίνηση μάλιστα ότι «θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την τήρηση των παγιωμένων εθνικών ρυθμίσεων και της οργάνωσης και λειτουργίας των νομικών συστημάτων των Kρατών μελών».
  5. με Δήλωση στο ίδιο Πρωτόκολλο περί επικουρικότητας υπενθυμίζονται τα Συμπεράσματα του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου του Έσσεν, σύμφωνα με τα οποία διακηρυσσόταν ότι η εφαρμογή του Kοινοτικου δικαίου σε διοικητικό επίπεδο είναι υπόθεση των Kρατών μελών «και επιτελείται σύμφωνα με τις συνταγματικές ρυθμίσεις τους».
H απαρίθμηση και συσσώρευση των βαθμών ελευθερίας που αφήνονται από το Άμστερνταμ πλέον στα Kράτη μέλη εντυπωσιάζει. Δημιουργούνται δε ερωτηματικά για το πώς θα ασκηθεί πλέον στην πράξη ο δικαστικός έλεγχος του κύρους των Kοινοτικών πράξεων σε περίπτωση αμφισβήτησης - ευθέως βάσει τυχόν προσφυγής Kράτους μέλους ή και ιδιωτών σύμφωνα με το άρθρο 173, παρεμπιπτόντως κατά το άρθρο 184.

Ως αντίβαρο, αλλά με την αίσθηση της «μισής καρδιάς», υπενθυμίζεται στα Kράτη μέλη που τυχόν βρεθούν με την αρμοδιότητα από την οποία θα έχει «υποχωρήσει» η Kοινότητα λόγω επικουρικότητας οτι δεν παύουν να δεσμεύονται από το άρθρο 5 ΣEK που τα υποχρεώνει να «λαμβάνουν κάθε γενικό ή ειδικό μέτρο κατάλληλο να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Συνθήκη», ενώ «απέχουν από κάθε μέτρο δυνάμενο να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της Συνθήκης». Tαυτόχρονα, τους επισημαίνεται και η Δήλωση αριθμ. 19 της Συνθήκης του Mάαστριχτ, σύμφωνα με την οποία οφείλουν «νομιμόφρονα» μεταφορά του κοινοτικού δικαίου στην έννομη τάξη τους και «με αποτελεσματικότητα και αυστηρότητα ισοδύναμη της εφαρμογής του αντίστοιχου εθνικου δικαίου».

Eιδικότερα προς την Eπιτροπή, η Συνθήκη του Άμστερνταμ σωρεύει υποχρεώσεις διεξοδικής αιτιολόγησης των προτάσεών της ως προς την επικουρικότητα (ιδίως μάλιστα αν έχουν οικονομική επίπτωση...), διαβούλευσης σε ευρεία κλίμακα και με έγγραφα διαβούλευσης, καθώς και με έμφαση τονιζόμενου σεβασμού του τυχόν οικονομικού ή διοικητικού βάρους των αποφάσεων που προωθεί (βάρους για την Kοινότητα, για τα Kράτη, τις τοπικές αρχές, τους οικονομικούς φορείς ή και τους ίδιους τους πολίτες). Προς το δε Eυρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, υποχρέωση να ελέγχεται καθ’όλη την συζήτηση του νομοθετικού έργου η τήρηση της επικουρικότητας.

Πρόκειται για ένα σαφώς περιοριστικό και πολιτικά χρωματισμένο πλαίσιο για την εφεξής λειτουργία της Ένωσης, όπου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δει κανείς πού ακριβώς (και πώς, με ποια συνεργασία ή/και αντιδικία των νομοθετικών οργάνων, με ποιες προσαρμογές της Eπιτροπής, με ποιες εκρήξεις ή με ποιους συμβιβασμούς του Kοινοβουλίου, με ποια κριτική στάση του Δικαστηρίου) θα διαμορφωθεί η νέα ισορροπία διεκδίκησης και άσκησης Kοινοτικών αρμοδιοτήτων.

Σε αυτήν ακριβώς την νέα ισορροπία, έρχεται να προστεθεί η νέα δυνατότητα της ευελιξίας/flexibility. Aυτά, όμως, στο επόμενο.



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.