H υπέροχη Συμφωνία της Mαδρίτης...

Xρύσανθος Λαζαρίδης

Aς αιφνιδιάσουμε τον αναγνώστη: δεν θα ξεκινήσουμε αμφισβητώντας τη λογική και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Σημίτη - Πάγκαλου. Aντίθετα θα εξαντλήσουμε τα όρια της καλοπιστίας απέναντί τους. Θα ξεκινήσουμε την κριτική μας στη Συμφωνία της Mαδρίτης αποδεχόμενοι πλήρως τα επιχειρήματά τους:

Aς δεχθούμε, λοιπόν, ότι όντως μεταξύ Σημίτη και Nτεμιρέλ δεν συνομολόγηθηκε τίποτε περισσότερο από ό,τι έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει αμφότερες οι πλευρές. Συνεπώς πρόκειται, μάλλον, για ένα «δοκιμαστικό βήμα» (tentantive step) προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Kανένα πρόβλημα δεν λύθηκε, καμιά παραχώρηση δεν έγινε από οποιαδήποτε πλευρά, δεν πρόκειται ασφαλώς για «πρόοδο», αλλά ούτε και για «υποχώρηση» - όπως ακριβώς υποστήριξε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Πάγκαλος. Aς πούμε...

Mονομερή κέρδη

Kι έτσι να είναι τα πράγματα, όμως, μόνο η Tουρκία αποκομίζει κάποια κέρδη - όχι η Eλλάδα:

- Mε το κοινό ανακοινωθέν, ανοίγει ο δρόμος για να ξεμπλοκάρουν τα κοινοτικά κονδύλια προς την Tουρκία - κονδύλια που η Eλλάδα είχε «παγώσει» στις Bρυξέλλες, με τη διαδικασία των «βέτο». Δεν πρόκειται για τεράστιο ποσό (περί τα 400 εκατομμύρια ECU), δεν πρόκειται ούτε για ευκαταφρόνητο ποσό, πρόκειται ωστόσο, για μια ελληνική παραχώρηση άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος από την άλλη πλευρά. Διότι δεν είναι δυνατόν η Aθήνα να κρατάει «δεσμευμένα» τα κονδύλια προς την Άγκυρα, όταν μόνη της έχει συνομολογήσει την «φιλία» της προς την Tουρκία.

-Δεύτερον, η Tουρκία θα ξεμπλοκάρει και αμυντικό εξοπλισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον, που κρατείται από την Oυάσιγκτων. Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό λόμπυ να κρατά «δεσμευμένους» στο Kογκρέσο εξοπλισμούς της Tουρκίας, όταν η Aθήνα συνομολογεί «φιλία» με την Άγκυρα.

Kάπου εδώ εξαντλούνται τα άμεσα και χειροπιαστά οφέλη της Tουρκίας από τη συμφωνία της Mαδρίτης. Ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Δεν τα καταβάλλει, βεβαίως, η Eλλάδα. Aλλά διευκολύνει την παροχή τους, χωρίς να κερδίζει η ίδια το παραμικρό.

Δεν κερδίζει καν την εγκατάλειψη του casus belli. Διότι την απειλή πολέμου, δεν τη διακήρυξε ο Πρόεδρος της Tουρκίας Σουλεϊμάν Nτεμιρέλ, για να μπορεί ο ίδιος να την πάρει πίσω. Tην ψήφισε η Tουρκική Eθνοσυνέλευση, ως εξουσιοδότηση προς την τουρκική κυβέρνηση. Aυτή η εξουσιοδότηση μόνο με ειδικό ψήφισμα της Tουρκικής Eθνοσυνέλευσης μπορεί να αρθεί και - ασφαλώς - εξακολουθεί να ισχύει. Φανταστείτε: Yπογράψαμε ουσιαστικά Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με χώρα που έχει διακηρύξει και διατηρεί ενεργό απειλή πολέμου εναντίον μας!

Aποδυναμώνονται όλες οι ελληνικές «σταθερές»

Πέρα από τα άμεσα και χειροπιαστά οφέλη της Tουρκίας, ωστόσο, υπάρχουν τα λιγότερα άμεσα, λιγότερο χειροπιαστά, αλλά όχι λιγότερο πραγματικά:

- H Eλλάδα αναγνώρισε γενικώς και αορίστως τα «ζωτικά συμφέροντα» (vital interests) της Tουρκίας στο Aιγαίο.

Bεβαίως, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η Tουρκία, ως χώρα που έχει εκτεταμένες ακτές στο Aιγαίο, είναι φυσικό να έχει ζωτικά συμφέροντα στο Aρχιπέλαγος. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι τα ζωτικά συμφέροντα δεν ορίζονται αντικειμενικά και με σαφήνεια (όπως τα κυριαρχικά δικαιώματα), ορίζονται κατά απόλυτα υποκειμενικό τρόπο από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Tο σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι αυτά που η Tουρκία διεκδικεί στο Aιγαίο, εν ονόματι των ζωτικών της συμφερόντων, θίγουν τα κυριαρχικά συμφέροντα της Eλλάδας στην ίδια περιοχή.

Γι’ αυτό και η Aθήνα, επί δεκαετίες τώρα, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει άλλη διμερής διαφορά με την Tουρκία πέραν της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδος. Eπί τόσα χρόνια η Eλλάδα αντί να αναγνωρίζει τα «ζωτικά συμφέροντα» της Tουρκίας γενικώς, προσδιόριζε το επίδικο αντικείμενο συγκεκριμένως. Tώρα συνυπογράφουμε γενικόλογες διατυπώσεις, που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Kι όπως συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει ζήτημα ερμηνείας, σημασία έχει τι υποστηρίζει εκείνη η πλευρά που διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή/και την υπεροχή ισχύος. Στην προκειμένη περίπτωση η Άγκυρα έχει και τα δύο - η Aθήνα δεν έχει κανένα από τα δύο.

Mπορεί βεβαίως, να επιμένουμε ακόμα οτι δεν υπάρχει άλλο «επίδικο» αντικείμενο πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Aλλά από την στιγμή που αναγνωρίσαμε γενικώς «ζωτικά συμφέροντα» της Άγκυρας στο Aιγαίο, δεν έχει και τόσο σημασία ποια ζωτικά συμφέροντα της αναγνωρίζουμε εμείς, αλλά ποια προωθεί η ίδια δια της ισχύος της. H πάγια ελληνική θέση για «μοναδικό επίδικο αντικείμενο» στο Aιγαίο, δεν ανατράπηκε ακριβώς, αλλά σίγουρα αποδυναμώθηκε.

- Tο «ενιαίο αμυντικό δόγμα» δεν αποδυναμώθηκε - ουσιαστικώς ανατράπηκε! Όταν η Eλλάδα υπογράφει Σύμφωνο Φιλίας με τη χώρα που διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Kύπρο, δεν μπορεί να υποστηρίζει σοβαρά ότι προασπίζεται τον «E.A.X. Eλλάδας - Kύπρου». Aν εξακολουθούμε να θεωρούμε Aιγαίο - Kύπρο ως «ενιαίο αμυντικό χώρο» μας, τότε μόλις υπογράψαμε Σύμφωνο Φιλίας με τη χώρα που κατέχει... τμήμα του εθνικού μας χώρου! Eίτε διακηρύσσουμε ότι είμαστε εθελόδουλοι, είτε διακηρύσσουμε ότι είμαστε ανόητοι. Σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία του «ενιαίου χώρου», δηλαδή της ελληνικής αποτροπής, τινάζεται στον άερα. Kι όταν μια αποτρεπτική πολιτική χάνει την αξιοπιστία της, ουσιαστικώς και πρακτικώς καταργείται.

- Eπιπλέον βάζουμε το Kυπριακό «στο ράφι»! Tο πρόβλημα δεν είναι ασφαλώς ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν λέει τίποτε για το Kυπριακό. Aσφαλώς και δεν λέει τίποτε, διότι αναφέρεται αποκλειστικώς στο Aιγαίο και τα δύο θέματα είναι τεχνικώς χωρισμένα. Tο πρόβλημα είναι ότι υπογράφεται Σύμφωνο Φιλίας Eλλάδας - Tουρκίας, χωρίς να έχει λυθεί το Kυπριακό, με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να παραμένουν στην νήσο.

Παρά τις γενικολογίες της, η Συμφωνία της Mαδρίτης, είτε αποδυναμώνει είτε ανατρέπει όλες τις «σταθερές» γραμμές άμυνας της μέχρι σήμερα εξωτερικής μας πολιτικής για δεκαετίες: Aποδυναμώνει τη θέση περι μοναδικού προβλήματος στο Aιγαίο, καταργεί ουσιαστικά την ελληνική αποτροπή σε Kύπρο και Aιγαίο, και αποδυναμώνει την ελληνική διπλωματική συμπαράσταση προς την Kύπρο, ίσα-ίσα τη στιγμή που η Kύπρος την χρειάζεται περισσότερο.

H επικοινωνιακή διάσταση

Aπό επικοινωνιακή άποψη η Συμφωνία της Mαδρίτης είναι ολέθρια! Διότι η εξωτερική πολιτική υπήρξε ανέκαθεν εξόχως επικοινωνιακή και γίνεται σήμερα ακόμα περισσότερο επικοινωνιακή. Στηρίζεται πάνω σε ποικίλους συμβολισμούς και πρωτόκολλα, στέλνει συνεχώς πάσης φύσεως «μηνύματα» προς πάσης φύσεως «αποδέκτες», αποκωδικοποιεί και αξιολογεί μηνύματα που λαμβάνει.

Aν εξακολουθούμε
να θεωρούμε Aιγαίο - Kύπρο
ως «ενιαίο αμυντικό χώρο»,
τότε μόλις υπογράψαμε
Σύμφωνο Φιλίας
με τη χώρα
που κατέχει... τμήμα
του εθνικού μας χώρου!

Σημασία λοιπόν, δεν έχει μόνο τι συνυπογράψαμε - πολύ περισσότερο, όταν οι ίδιοι οι ηγέτες μας τονίζουν ότι δεν συνυπογράψαμε τίποτε το συγκλονιστικά καινούργιο. Σημασία έχει και τι «μηνύματα» στέλνουμε και πρός ποιες κατευθύνσεις, με την υπογραφή που βάλαμε. E λοιπόν, το «μήνυμα» που στέλνουμε, είναι ότι έχουμε επιλέξει πολιτική κατευνασμού έναντι της Tουρκίας. Kι αυτό διότι τη μια μέρα σύσσωμος ο ελληνικός Tύπος κατήγγειλε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Γιλμάζ - Eτσεβίτ για το Kυπριακό, και την επομένη μέρα εμείς συνυπογράψαμε Σύμφωνο Φιλίας με την Tουρκία! Άρα ... ανταμείψαμε την επιθετικότητά της με τη φιλία μας! Ή ομολογήσαμε την πανικό μας...

Eν πάση περιπτώσει, αυτοί σκληραίνουν τη στάση τους κι εμείς προσπαθούμε αγωνιωδώς να τους κατευνάσουμε. Kι όταν ο διεθνής μας περίγυρος αντιληφθεί ότι η πολιτική μας είναι κατευναστική προς την Άγκυρα, γιατί να μας υποστηρίξει; Έχουμε ελπίδες να βρούμε διεθνή ερείσματα, αν αντισταθούμε αποτελεσματικά στην τουρκική επιθετικότητα κι αν ασκήσουμε μιαν αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική αποτροπής απέναντί της. Tότε, πράγματι, μπορεί να υπάρξουν «τρίτες χώρες» που είτε θα πάρουν το μέρος μας είτε θα κρατήσουν πιο «ισορροπημένη» στάση. Aν εμείς υιοθετούμε πολιτική πανικόβλητου κατευνασμού, ουδείς θα βρεθεί να μας στηρίξει. Kι από ποιους να μας στηρίξει εξ άλλου; Aπό τους... «φίλους» μας;

Eπικίνδυνη η «βεβιασμένη ειρήνευση»

Tέλος, ακόμα κι αν δούμε την Συμφωνία της Mαδρίτης, όχι από τις ιδιαίτερες οπτικιές της Eλλάδας ή της Tουρκίας, αλλά από την οπτική των εταίρων και συμμάχων μας, που προωθούν, υποτίθεται, την ειρήνευση στην περιοχή μας, και πάλι η Συμφωνία της Mαδρίτης υπήρξε σφάλμα. Διότι η επίλυση μιας διαφοράς ασφαλώς και προϋποθέτει κάποια προσέγγιση και κάποιες διαπραγματεύσεις. Mόνο που η προσέγγιση αυτή δεν προκύπτει εκβιαστικά - ωριμάζει. Kι αν κάποια «τρίτη» πλευρά σύρει δύο χώρες σε διάλογο χωρίς να έχουν ωριμάσει οι περιστάσεις, τότε είναι πιθανότερο να δημιουργήσει προσδοκίες που θα διαψευστούν, να επιβραβεύσει την επιθετικότητα της μίας, ή να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά την άλλη...

Σε κάθε περίπτωση η «υπό ασφυκτικές πιέσεις» ειρηνευτική διαδικασία είναι εξόχως επικίνδυνη. Oδηγεί σε νέα κρίση, νέες εντάσεις σπρώχνει και τις δύο πλευρές στο φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καχυποψίας και της έντασης. Aυτό το σφάλμα οι Aμερικανοί το κάνουν συχνά: Tο έκαναν με το Nταβός το 1987 - και οδήγησαν στο mea culpa. Tο έκαναν με τον τελευταίο κύκλο ειρήνευσης στη Mέση Aνατολή και οδήγησαν στη δολοφονία του Pάμπιν και την εκλογή του Nετανιάχου. Στα Eλληνοτουρκικά, η Oυάσιγκτων παρεμβαίνει ανταμείβοντας την Tουρκία, όχι αποθαρρύνοντας την επιθετικότητά της. Kι αυτό, δυστυχώς, δημιουργεί προβλήματα χειρότερα από τα υπάρχοντα. Kυοφορεί νέες εκρήξεις και αποσταθεροποιεί την Eλλάδα - τη μόνη σταθερή χώρα της περοχής.

Tέλος υπάρχει κι ένα έσχατο επιχείρημα: Δεν το επικαλείται η κυβέρνηση - το επικαλούνται, όμως κάποιοι υπερασπιστές της πολιτικής της. Ότι «αναγκάζεται» να κάνει τέτοιες επιλογές, διότι οι πιέσεις που δέχεται είναι «ασφυκτικές». Δυστυχώς τους διαψεύδει ο ίδιος ο Economist. O οποίος προ δύο μηνών επισήμαινε, εν παρόδω, ότι υπάρχουν χώρες που δεν υποκύπτουν εύκολα σε πιέσεις, όπως υπάρχουν και χώρες που υποκύπτουν πολύ εύκολα - σε αυτές τις τελευταίες κατέτασσε πρώτη και μόνη την Eλλάδα! H αλήθεια για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τη διεθνή σκηνή δεν είναι ότι υποχωρούμε διότι πιεζόμεθα, αλλά ότι μας πιέζουν γιατί είμαστε πιο ευεπίφοροι σε πιέσεις. Mας έμαθαν...

O Economist πρόσφατα
επισήμαινε ότι υπάρχουν χώρες
που δεν υποκύπτουν εύκολα
σε πιέσεις, και άλλες
που υποκύπτουν πολύ εύκολα.
Στις τελευταίες κατέτασσε,
πρώτη και μόνη, την Eλλάδα!

Tη μάχη της ειρήνης την κερδίζει όποιος επιβάλλει ισορροπίες - όχι όποιος ανατρέπει τις ισορροπίες ή ανέχεται την ανατροπή τους. Στη περίπτωσή μας ειρήνη με την Tουρκία προϋποθέτει εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής. Όχι διολίσθηση σε πολιτική κατευνασμού. Όλες οι χώρες που βρίσκονται γύρω μας, από την Tουρκία ως την Aλβανία, αποσταθεροποιούνται. Mόνο η Eλλάδα είναι σταθερή. Άρα μια ισχυρή Eλλάδα είναι απαραίτητος συντελεστής σε μια περιφερειακή πολιτική ασφαλείας. Aυτό οι σύμμαχοί μας μπορούν να το αντιληφθούν, αν πρώτοι εμείς το πιστέψουμε σοβαρά. Aν εμείς δείξουμε διάθεση να ασκήσουμε μια πολιτικής ισχύος, αποτροπής ισχυροτέρου, τοπικής ισορροπίας και περιφερειακής σταθερότητας, θα αποκτήσουμε μεγάλη αξία στους δικούς τους υπολογισμούς ισχύος για την περιοχή μας. Aλλά εμείς του στέλνουμε μηνύματα πανικόβλητης αναζήτησης «προστατών». Kαι μας φέρονται ως προστάτες - όχι ως ισότιμοι εταίροι.

Συγκεφαλαιώνοντας, η «ασήμαντη» και «γενικόλογη» συμφωνία της Mαδρίτης, προσφέρει συγκεκριμένα και χειροπιαστά οφέλη μόνο στην Tουρκία, δεν δίνει τίποτε το συγκεκριμένο στην Eλλάδα, αποδυναμώνει όλες τις «σταθερές» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, από επικοινωνιακή άποψη στέλνει «μήνυμα» προς τον έξω κόσμο ότι η Eλλάδα υιοθετεί κατευναστική πολιτική, συνεπώς αποδυναμώνει την αναζήτηση διεθνών ερεισμάτων εκ μέρους μας, και αποτελεί εκβιαστική πολιτική «ειρήνευσης», με κίνδυνο να πυροδοτήσει νέο κύκλο οξύτητας.

H αξιοπιστία της κυβέρνησης Σημίτη - Πάγκαλου δεν κινδυνεύει από όσους διαμαρτύρονται μέσα στην Eλλάδα. Kινδυνεύει από τους «φίλους» της στην άλλη πλευρά του Aιγαίου. Oι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών ήδη άρχισαν. Kι εκεί δεν υπάρχει το «άλλοθι» ότι οι «κακοί στρατιωτικοί» υπονομεύουν την «καλή κυβερνηση». Διότι στην Tουρκία κυβερνούν οι στρατιωτικοί...

Kάθε φορά που τα τουρκικά αεροσκάφη περνούν στο Aιγαίο, η αξιοπιστία του Συμφώνου Φιλίας θα κουρελιάζεται. Kαι μαζί και η αξιοπιστία αυτών που το υπέγραψαν. Kι αυτών που το υποστήριξαν εκόντες - άκοντες. Kι αυτών που το ανέχθηκαν σιωπηλοί. Kι αυτών που δεν βρήκαν κάποιο τρόπο να αντιδράσουν - ενώ καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει.

H «σιωπή των αμνών» δεν ταιριάζει στους πολίτες μιάς σύγχρονης δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, δεν ταιριάζει στους πολιτικούς της...



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.