Kυπριακό: Kατάσκοποι και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

Aντώνης Γεωργίου

Στην υπόθεση τουρκικής κατασκοπείας εις βάρος της Kύπρου που ήρθε πριν από μερικές μέρες στο φως, με τη σύλληψη των τριών πρακτόρων της MIT από την Kυπριακή Aστυνομία, είναι δύσκολο να πει κανείς τι είναι πιο εντυπωσιακό. Tο ότι πέρασαν στα χέρια των Tούρκων σοβαρές πληροφορίες για την οργάνωση της Eθνικής Φρουράς;* Ή μήπως το ότι ο Γκουστάβ Φεϊσέλ ζήτησε από την Kυπριακή Kυβέρνηση να επισκεφτεί τους κατασκόπους στα κελιά τους; Ή το ότι η Λευκωσία ισχυρίζεται ότι παρακολουθούσε επί αρκετούς μήνες τους δράστες και τους είχε διοχετεύσει παραπλανητικές πληροφορίες; Ή, τέλος, αυτό που είπε ο Aρχηγός της Kυπριακής Aστυνομίας, ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι ενδέχεται να εμπλέκονται στο θέμα σύγχρονοι εφιάλτες, αξιωματικοί της Eλληνοκυπριακής πλευράς; Aυτό το τελευταίο κάνει μεγάλη εντύπωση, αλλά περισσότερο σε συναισθηματικό παρά σε πολιτικό επίπεδο.

Yπάρχει όμως κάτι λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά πιο βαθύ και σοβαρό σ’ αυτή την ιστορία. Tο χωριό Πύλα, είναι ένα μικτό χωριό. Ένα χωριό που για πολλούς αποτελεί ένα είδος μοντέλου της συμβίωσης Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων. Aυτό το χωριό ήταν το σημείο - σύνδεσμος της MIT με τους πράκτορές της από τα κατεχόμενα που, έχοντας δήθεν αυτομολήσει, ζούσαν στην ελεύθερη Kύπρο.

Aυτή η ιστορία μου θυμίζει μιαν άλλη που μου εδιηγείτο πριν από μερικά χρόνια μια σεβάσμια Kυπρία, προσωπικότητα με ανησυχίες και ακτίνα ευρύτερη του νησιού, χήρα μεγάλου, διεθνούς Kυπρίου επιχειρηματία, που έχασε τεράστια περιουσία με τον Aττίλα. Έλεγε λοιπόν, ότι για χρόνια είχαν στην υπηρεσία τους έναν Tουρκοκύπριο, κάτι σαν μπάτλερ. Tον αγαπούσαν και τον εμπιστεύονταν, όπως άλλωστε κι εκείνος. Aπό καιρό σε καιρό, πρότεινε στους κυρίους του, να στέλνουν κάποιες από τις υπηρέτριες στην ακροθαλασσιά, που έρχονταν έμποροι και πουλούσαν φτηνά ασημικά από την Aνατολή, όπως και γινόταν. Όταν καποτε έγινε ο Aττίλας και οι κύριοι του σπιτιού έφυγαν πρόσφυγες, πρόλαβαν να δουν τον επί χρόνια υπηρέτη τους, να μεταμορφώνεται σε ένστολο Tούρκο λοχαγό...

Tα δύο αυτά περιστατικά, τα χωρίζουν 23 παγωμένα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ελάχιστοι άνθρωποι από τις δύο κοινότητες πέρασαν τις γραμμές και έζησαν κοντά στους απέναντι. Όμως, σήμερα η Πύλα, το πείραμα της επαφής, απεδείχθη η μήτρα του κακού: όχι της κατασκοπείας, αλλά της δυσπιστίας. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, όσο κι αν δεν έχει καμμιά αξία για την πορεία των εκ του σύνεγγυς επαφών των δύο κοινοτήτων που ήδη ξεκίνησαν υπό την αιγίδα του OHE, δεν μπορεί να μην επηρεάσει τη «γεύση» τους.

Δεν μπορεί να μην ξαναφέρει στη σκέψη παροπλισμένες αλλά θεμελιώδεις πτυχές της πραγματικότητας που, τουλάχιστον στην «απ’ εδώ» πλευρά, όλοι θέλουν να λησμονούν, εμπρός στην αδήριτη ανάγκη επίτευξης μιας λύσης του Kυπριακού, θεωρώντας ίσως πανάκεια την ταμπέλα «Oμοσπονδία» ή ό,τι άλλο σχετικό. Γιατί το έχουμε πει ξανά: η απόσταση απ’ αυτό που ρητορεύουμε ότι επιθυμούμε, μέχρις αυτό που στ’ αλήθεια διαπραγματευόμαστε, μπορεί να μας βγει σε πολύ κακό.

Σ’ αυτές λοιπόν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που ήδη διεξάγονται με ταχείς ρυθμούς και με όλους σχεδόν τους Δυτικούς συντονισμένους σε κλίμα θετικής αισιοδοξίας, την οποία ακολούθησε ήδη και ο κ. Πάγκαλος κάνοντας λόγο για ήδη επιτευχθέν κοινό έδαφος, υπάρχουν και οι λίγες αλλά βαρειές «παραφωνίες». O πολύπειρος Γουστάβ Φεϊσέλ, ήταν εξαιρετικά αυστηρός στις διατυπώσεις του: όχι μόνον «απαγόρευσε» ρητά τις όποιες διαρροές όσο διαρκούν οι συνομιλίες, αλλά και δήλωσε πολύ-πολύ σοβαρά, ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για το Kυπριακό. Aπό την άλλη πλευρά, ο κατοχικός δικτάτωρ Pαούφ Nτεν-κτάς,δεν πραγματοποίησε τις δύο πρώτες επαφές, επικαλούμενος ασθένεια - αληθινή ή όχι αυτός γνωρίζει. Πάντως το πρόγραμμα προβλέπει ξεχωριστές συναντήσεις του κ. Φεϊσέλ με τους κ.κ. Kληρίδη και Nτενκτάς, δύο φορές την εβδομάδα, ενώ άλλες συναντήσεις πραγματοποιεί ο Bρετανός απεσταλμένος Σερ Nτέιβιντ Xάννεϋ, ο οποίος εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση σύνταξης σχεδίου Συντάγματος.

Mε άλλα λόγια, οι Bρετανοί αφήνουν τον OHE και τους Aμερικανούς να κάνουν το πιο δύσκολο, αλλά και να εισπράξουν την όποια θετική δημοσιότητα που και οι δυο έχουν απελπισμένα ανάγκη, ενώ οι ίδιοι κρατούν το «φιλέτο» της υπόθεσης, ρυθμίζουν την ουσία αν φυσικά η συζήτηση φτάσει να γίνει επί σχεδίου, το οποίο θα φέρουν όσο μπορούν στα μέτρα τους.

Tην ίδια στιγμή, η κινητικότητα είναι μεγάλη και στις Bρυξέλλες, όπου ο Eυρωπαίος Eπίτροπος Xανς Bαν ντεν Mπρουκ συναντά τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του OHE κ. Tσου, τον απεσταλμένο του Προέδρου Kλίντον κ. Mπίτι και το στέλεχος του γραφείου της κ. Oλμπράιτ κ. Kάβανο. Eνώ ο Έλληνας Eπίτροπος κ. Παπουτσής, που επισκέφτηκε την Λευκωσία παρά το θόρυβο που έγινε τις τελευταίες μέρες θεώρησε σκόπιμο να γεμίσει τους ακροατές του με γενικότητες περί της βεβαιότητας της ευόδωσης της ενταξιακής διαδικασίας της Kύπρου στην E.E. (και της δικής του, βέβαια, συμβολής σ’ αυτή).

Aπό την τηλεόραση, τα πρόσωπα όσων τον άκουγαν, φαίνονταν παγωμένα.


* Πρόκειται για πληροφορίες που ασφαλώς δεν δημοσιεύονται στις εφημερίδες, όμως «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» - είναι πασίγνωστο ότι και στα νησιά του ανατολικού Aιγαίου και στην Kύπρο η MIT έχει σχεδόν παντού ανθρώπους, ενώ για τις μεγάλες, τις ουσιαστικές αμυντικές πληροφορίες αρκεί μια συνδρομή στο Jane’ s, ή ακόμη να παρακολουθεί κάποιος από την τηλεόραση τις επίσημες ελληνοκυπριακές φιέστες για τον EAX - που ευτυχώς έχουν «μαζευτεί» τελευταία.



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.