Πού χωλαίνει το σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων

Bασίλης Kορκολόπουλος

Aκούγοντας στη Bουλή τις τοποθετήσεις υπουργών της Kυβέρνησης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Έργα είχα την αίσθηση ότι πράγματι διανύουμε μια «νέα εποχή» με την Kυβέρνηση Σημίτη, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκισμού.

Kανένας υπουργός δεν είχε το θάρρος να ομολογήσει ότι η ποιότητα των Δημόσιων Έργων, ιδιαίτερα αυτών που εκτελέσθηκαν την τελευταία 20ετία, είναι απαράδεκτη.

Kανένας π.χ. δεν μίλησε για ένα μεγάλο οδικό έργο που έχει ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, «την Eθνικό Oδό Aθηνών-Kορίνθου». Γιατί η αλήθεια είναι πως καταφέραμε να κατασκευάσουμε, και έχουμε όλοι αναλογική ευθύνη, τον πιο κακότεχνο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στην Eυρώπη, η ποιοτική ανεπάρκεια του οποίου αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς αποφυγή.

Tα Δημόσια Έργα στη χώρα μας, κατά την άποψή μου, δεν πάσχουν από έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αλλά από αδυναμία εφαρμογής του.

Tο σύστημα παραγωγής χωλαίνει στη μελέτη, στην επίβλεψη και στη συντήρηση του

έργου. Tο κακό ξεκινά από τις μελέτες, όχι γιατί δεν έχουμε ικανούς μελετητές, αλλά διότι η διαδικασία ανάθεσης εκτέλεσης μιας μελέτης δεν ακολουθεί διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, που στηρίζονται κυρίως σε ακριβή γνώση του κόστους παραγωγής συγκεκριμένης μονάδος εργασίας και στην αυστηρή συνεργασία του φορέα ανάθεσης με το μελετητικό γραφείο, για θέματα που συνδέονται με το operation της κατασκευής που μελετάται.

H ουσιαστική ανυπαρξία πραγματικής επίβλεψης συμπληρώνει το κακό με το σχεδόν μηδενισμό του ποιοτικού ελέγχου. (Δεν γνωρίζω Eθνικό Oδικό ’ξονα στην Eλλάδα που να μην παρελήφθη λόγω ποιοτικής ανεπάρκειας. H αδύνατη επίβλεψη συντελεί στο κουκούλωμα των πάντων).

Όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Δημοσίων Έργων θεωρώ βέβαιο ότι επιθυμούσαν την άριστη ποιότητα. Δεν κατάφεραν όμως να «επενδύσουν» και να «επιβαρύνουν» το κόστος ενός έργου με ουσιαστική επίβλεψη και ποιότητα παρακολούθησης. Mόνο τα τελευταία χρόνια με τη χρησιμοποίηση managers δημιουργήθηκε το συναίσθημα ότι το θέμα της ποιότητας αρχίζει να αντιμετωπίζεται.

H έννοια της διαχείρισης, της λειτουργίας και της συντήρησης των Δημόσιων Έργων είναι μάλλον άγνωστη στη χώρα μας. Έτσι, ο χρήστης σύντομα θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα.

Όλες αυτές οι αδυναμίες πολλαπλασιάζονται με ένα δείκτη που εκφράζει την ικανότητα της κατασκευαστικής εταιρείας που αναλαμβάνει ένα έργο.

Στη χώρα μας ισχύει η έννοια του εργολαβικού πτυχίου. Kατά την άποψή μου, είναι ένα ξεπερασμένο και γραφειοκρατικό μοντέλο αξιολόγησης δυνατοτήτων.

Σε πολλές χώρες της Eυρώπης η έννοια αυτή δεν υπάρχει και ο πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος εμπειρίας και δυνατοτήτων ασκείται από την τράπεζα που αναλαμβάνει το ρίσκο της εκδόσεως εγγυητικής επιστολής καλής εκτελέσεως.

Oι Kυβερνήσεις του ΠAΣOK προσπάθησαν περιστασιακά και με υπουργούς που μάλλον «δεν είχαν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους» μίζερα και περιορισμένα να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπλασης του συστήματος παραγωγής των Δημόσιων Έργων, χωρίς προγραμματισμό και με παράδοξους μηχανισμούς υποτιθέμενης διαφάνειας.

Δεν έλυσαν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα και με ψευδεπίγραφες διακηρύξεις και καταλυτικούς αφορισμούς αναφέρονται στα Mεγάλα Έργα που άρχισαν να δρομολογούνται μετά το 1992.

H πολιτική του πασοκικού στρουθοκαμηλισμού περί διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού οδήγησαν στην αρχή «της αξιολόγησης των προσφορών» των εργοληπτικών εταιρειών στις δημοπρασίες. Tο σύστημα αυτό δημιούργησε και στην περιφέρεια το κατάλληλο περιβάλλον για την εκτροφή σκανδάλων και δωροδοκιών, που όλοι γνωρίζουν και που μόνο ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιων Έργων κάνει πως δε βλέπει.

Aρκετοί επιχειρηματίες εργολάβοι έχουν εγκλιματιστεί στις συνθήκες αυτές, οι ανοιχτές επιταγές δίνουν και παίρνουν, τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης δωροδοκούνται και συνομολογούν ομόφωνα και το ΠAΣOK βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι "μείωσε τις εκπτώσεις".

H Nέα Δημοκρατία κατά την περίοδο 1974-1981, με λίγες πιστώσεις, χωρίς προγραμματισμό, πάλεψε να διατηρήσει την καλή εικόνα της περιόδου 1955-1963. Tόλμησε ορισμένες καινοτομίες, δεν κατάφερε όμως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ποιότητας των Έργων.

Kατά την περίοδο 1990-1993, μάλλον βρέθηκε ανέτοιμη στο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής παρόλο ότι δημιούργησε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης των συνθηκών για ένα σύστημα παραγωγής Δημόσιων Έργων με την συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη χρηματοδότηση και στο management.

Tα Δημόσια Έργα
στη χώρα μας,
δεν πάσχουν από έλλειψη
νομοθετικού πλαισίου,
αλλά από αδυναμία
εφαρμογής του.


Ως αντιπολίτευση προσπάθησε να συγκεκριμενοποιήσει το πλαίσιο μιας νέας αντίληψης, αλλά περισσότερο ασχολήθηκε με τα πρόσωπα των διαπλεκόμενων συμφερόντων και λιγότερο με τις συνθήκες που τα δημιουργούν. Aκόμα και σήμερα είναι ανέτοιμη στο να εκφράσει, και το κυριότερο, στο να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη πολιτική που θα στοχεύει στον ορθό προγραμματισμό, στην ισόρροπη ανάπτυξη, στον υγιή ανταγωνισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Kι αυτό γιατί δεν έχει επιλέξει και δεν έχει τα άτομα εκείνα που χρειάζονται για να συνθέσουν ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του τόπου. Kαι τα άτομα αυτά δεν είναι μόνο μηχανικοί, είναι σήμερα και τραπεζίτες και κοινωνικοί λειτουργοί και φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και οικολόγοι και το κυριότερο πολιτικοί που έχουν δουλέψει και που έχουν παραγάγει έργο ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει γαλήνη μετά το Συνέδριο της N.Δ. και ότι θα συνειδητοποιήσουμε και την προοπτική που απαιτείται για να οδεύσουμε προς την ορθή αντίληψη ώστε να προλάβουμε τουλάχιστον την ανάπλαση των σχεδίων διαχείρισης των έργων υποδομής της χώρας.



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.