Ο Πρόεδρος της Βουλής προϊσταται όλων των υπηρεσιών της, με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα. Οι υπηρεσίες της Βουλής έχουν οργανωθεί κατά διευθύνσεις για την αποδοτικότερη υποστήριξη του έργου της. Οι τρεις μεγαλύτεροι τομείς της οργάνωσής τους περιλαμβάνουν: Οι υπηρεσίες της Βουλής
α) την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου,
Α. Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου
β) την Υπηρεσία Διοικήσεως και
γ) την Επιστημονική Υπηρεσία.Οι τέσσερις Διευθύνσεις που αποτελούν την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου είναι:
α) Η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου. Επιμελείται τη συγκέντρωση, εκτύπωση και κυκλοφορία των εγγράφων της Βουλής που σχετίζονται με το νομοθετικο έργο και βοηθεί με κάθε τρόπο το έργο αυτό.
Β. Υπηρεσία Διοικήσεωςβ) Η Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου. Φροντίζει για την παραλαβή, εκτύπωση και κυκλοφορία των εγγράφων που αναφέρονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ συντονίζει τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν μέχρι να έλθουν στη Βουλή θέματα της αρμοδιότητάς της.
γ) Η Διεύθυνση Στενογραφικής Υπηρεσίας. Καταγράφει με ακρίβεια και παρουσιάζει σε ενιαίο κείμενο όσα λέγονται ή γίνονται σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής.
δ) Η Διεύθυνση Έκδοσης Πρακτικών. Συγκεντρώνει τα Πρακτικά της Βουλής με λεπτομερή στοιχεία, και φροντίζει για την εκτύπωση και την επικύρωσή τους από τη Βουλή. Ενεργεί ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημοσίευση των Πρακτικών, ενώ συντάσσει και δημοσιεύει λεπτομερή ευρετήρια.
Στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Έργου εντάσσεται και το Τμήμα Εντύπων με σκοπό την διακίνηση των πάση φύσεως εντύπων που εκδίδει η Βουλή ή που αφορούν το έργο της με σκοπό να γίνονται προσιτά και στο κοινό.
Αποτελείται από δύο διευθύνσεις:
α) Τη Διεύθυνση Διοικητικού. Μεριμνά για να εξασφαλίσει κατάλληλες υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Βουλής. Ασχολείται επίσης με τις υπηρεσιακές σχέσεις των βουλευτών με τη Βουλή, διατηρεί το αρχείο και εποπτεύει το προσωπικό της Βουλής.
Γ. Επιστημονική Υπηρεσίαβ) Τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Στις αρμοδιότητες της ανήκει η μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη και συντήρηση έργων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Βουλής.
Οι ανάγκες της Βουλής για εξειδικευμένος επιστήμονες με σκοπό την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του έργου της οδήγησε στην ίδρυση, μετά από πρόβλεψη στο Σύνταγμα του 1975 και σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό της Βουλής του 1987, της Επιστημονικής Υπηρεσίας και την οργάνωσή της σε τρεις Διευθύνσεις:
α) Τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών. Άρχισε να λειτουργεί το 1988. Κύριο έργο της είναι η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων και προτάσεων νόμων, η επιστημονική υποστήριξη του έργου των βουλευτών, η διεξαγωγή μελετών και επιστημονικών ερευνών, η εκπροσώπηση της Βουλής σε διεθνείς επιστημονικές διασκέψεις και επιστημονικές συναντήσεις και η δημιουργία Βάσεων Δεδομένων σχετικά με τα Πρακτικά και το έργο της Βουλής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης.
Την επιστημονική εποπτεία και τον προγραμματισμό του έργου των τριών Διευθύνσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας έχει το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Πρόεδρο της Βουλής για τα σχετικά θέματα.β) Τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες Υπηρεσίες σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1988 και επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της σε νέες εφαρμογές.
γ) Τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε το 1845, με πρώτο Διευθυντή τον Γεώργιο Τερτσέτη, και σήμερα είναι μία από τις πλουσιότερες Βιβλιοθήκες Κοινοβουλίων στον κόσμο. Λόγω του μεγάλου όγκου των βιβλίων ένα τμήμα βρισκεται στο Μέγαρο της Βουλής και ένα άλλο στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη. Σημαντική δραστηριότητα της Διεύθυνσης αποτελεί η λειτουργία της Μονάδας Μικροφωτογράφησης με κύριο έργο τη δημιουργία αρχείου ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Υπάρχει επίσης τμήμα σπάνιων εκδόσεων με μεγάλη συλλογή.
Για να ολοκληρώσουμε το πανόραμα των Υπηρεσιών της Βουλής πρέπει να αναφέρουμε:
Τη Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων. Οργανώνει την εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων σε Διεθνείς Οργανισμούς και διασκέψεις, παρακολουθεί και διευκολύνει τις σχέσεις της με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και είναι αρμόδια για τις δημόσιες σχέσεις της Βουλής με άλλους δημόσιους φορείς στο εσωτερικό της χώρας.
Τα Γραφεία των πέντε Αντιπροέδρων της Βουλής και των Πολιτικών Κομμάτων εντάσσονται, τέλος, στις υπηρεσίες της Βουλής.Τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι αρμοδιότητές της εκτείνονται σε οικονομικά θέματα που έχουν σχέση με τον Προϋπολογισμό της Βουλής, τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής.
Στον Πρόεδρο της Βουλής υπάγονται ο Νομικός Σύμβουλος Διοικήσεως, η Ειδική Γραμματεία Προέδρου, το Γραφείο Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης, οι Ειδικοί Σύμβουλοι και Επιστημονικοί Συνεργάτες. Η Υπηρεσία Ευρετηριασης Παλαιών Πρακτικών υπάγονται επίσης, μέσω του Γενικού Γραμματέα, στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στο Μέγαρο της Βουλής στεγάζονται: υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΤΕ, και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ λειτουργούν επίσης κυλικείο, εστιατοριο και κατάστημα περιοδικού τύπου.