Τα Νέα του ΣΑΕ

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 20 Ιανουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

Τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επεξεργάζεται τις σχετικές προτάσεις των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Ομογένειας και στη συνέχεια θα απονέμει τα βραβεία - τιμητικές διακρίσεις "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης", ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη συνάντηση που είχε στο ΥΜΑ-Θ με τα προεδρεία των εν λόγω οργανώσεων.

Τα βραβεία, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΥΜΑΘ, θα δίδονται σε αλλοδαπούς, το μεν πρώτο σε πρόσωπα, τα οποία στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και αναπτύσσουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα, το δε δεύτερο σε πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς της αλλοδαπής, οι οποίοι προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Κατά τη συνάντηση, τόσο ο υπουργός, όσο και ο διευθυντής του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΜΑ-Θ κ. Γαβριήλ Κοπτσίδης, ενημέρωσαν τα προεδρεία για τις εξελιξεις γύρω από τα εθνικά μας θέματα. Επίσης, είχαν εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα οργανωτικά θέματα, που αφορούν στην πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Αποδήμου Ελληνισμού, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν μεταξύ 20 και 29 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πετσάλνικος κάλεσε τις οργανώσεις των αποδήμων Μακεδόνων να συμπεριλάβουν μέσα στα θέματα που πρόκειται να παρουσιάσουν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμβολή των ομογενών στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας, ώστε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία το παγκόσμιο συνέδριό τους. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τη χρονιά που διανύουμε η Θεσσαλονίκη είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ομογενών, είπαν στον κ. Πετσάλνικο ότι η προετοιμασία του συνεδρίου τους προχωρά πολύ ικανοποιητικά και τόνισαν πως διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε όλα τα οργανωτικά θέματα, τα οποία συζήτησαν κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη.

Τα προεδρεία των Παμμακεδονικών Οργανώσεων χαρακτήρισαν σημαντική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των τιμητικών διακρίσεων και τόνισαν πως, ήδη οι ομογενείς, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου, έχουν προγραμματίσει τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με θέμα τη συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανάπτυξη των περιοχών που κατέκτησε. Παράλληλα, όπως είπαν, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση, στην οποία θα πάρουν μέρος οι δήμαρχοι των Αλεξανδρινών πόλεων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά κ. Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, ανέφερε ότι φέτος η Οργάνωσή τους κλείνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της και για το λόγο αυτό θα γίνει ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Σ' ό,τι αφορά δε την ανάπτυξη της Μακεδονίας ο κ. Μιχαλόπουλος, είπε πως, ήδη η Παμμακεδονική ΗΠΑ-Καναδά έχει δημιουργήσει 32 ειδικές επιτροπές, τα μέλη των οποίων επεξεργάζονται σχετικές προτάσεις. Όπως τόνισαν, ανάλογη προετοιμασία έχουν κάνει και οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας και της Ευρώπης.