ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 1998
Τηλεοπτικό μαραθώνιο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων για το πρόγραμμα δημιουργίας σχολείων και εκπαίδευσης των παιδιών των Καλάς, οργανώνει η ΕΤ-3 σε συνεργασία με το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το πρόγραμμα βραχέων του σταθμού Μακεδονίας, τη ΝΕΤ, την ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, το υπουργείο Παιδείας και την ομάδα "Οι φίλοι των Καλάς". Ο τηλεοπτικός μαραθώνιος θα μεταδοθεί από την ΕΤ-3 την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 9.30 το βράδυ.

Στη διάρκεια της εκπομπής θα παρουσιαστούν 13 βίντεο διάρκειας 5-10 λεπτών το καθένα με θέματα: το ιστορικό της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στιγμιότυπα από την έκθεση του Ευθύμη Βαρλάμη "Αλέξανδρος 2000", συζήτηση για την Ελλάδα και το Πακιστάν με τον εκπρόσωπο των "Φίλων των Καλάς" Αθανάσιο Λερούνη, συζήτηση με τον δάσκαλο των παιδιών των Καλάς Αννίς Ουμάρ, το ιστορικό των Καλάς, εικόνες από την επίσκεψη του καθηγητή Γιώργου Χουρμουζιάδη στο Τατζικιστάν, παρεμβάσεις του πρέσβη του Πακιστάν και καθηγητών, συνεντεύξεις που έγιναν στο Πακιστάν, στιγμιότυπα από ξεναγούς που προσέφεραν χρηματικό ποσό για την ενίσχυση των Καλάς, τον Ναβέκ, ένα μικρό Καλάς να μιλάει για τον Αλέξανδρο στο χώρο της Βεργίνας, παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου και τέλος στιγμιότυπο με παιδιά από τα Γιάννενα.

Στη διάρκεια της εκπομπής θα κάνουν παρεμβάσεις τα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό, εκπρόσωποι του ΣΑΕ, υπουργοί , πολιτικοί , δήμαρχοι, επιστήμονες και αθλητές. Επίσης θα παρουσιαστούν χορευτικά από τη Φλώρινα, την Αλεξάνδρεια, η χορωδία του Βίκτωρα Γλυκίδη καθώς επίσης και παιδιά Πομάκων από τη Θράκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της εκπομπής όπου μια κοπέλα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας ντύνεται με την παραδοσιακή ενδυμασία και της πλέκονται οι πλεξούδες, όπου ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει τις ομοιότητες με τους Καλάς.

Εξάλλου φτάνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη 12 παιδιά από τη φυλή των Καλάς που θα φιλοξενηθούν στο δήμο Καλαμαριάς. Οι Καλάς θεωρούνται απόγονοι στρατιωτών του μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουν διατηρήσει ως τις μέρες μας αρκετά ελληνικά πολιτισμικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια παιδιά μαζί με το δάσκαλό τους Αλί Σαμάρ είχαν επισκεφτεί πριν από τα Χριστούγεννα για δύο ημέρες τη Βεργίνα και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, της χώρας του θρυλικού Ισκαντέρ, όπως ονομάζουν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο μαραθώνιο αλλά και για την παροχή χορηγίας για το κτίσιμο του σχολείου των Καλάς μπορούν να απευθύνονται στην ΕΤ-3 στα τηλέφωνα 031-857 175 και 815385, στην ΟΛΜΕ 01-3230073, τη ΔΟΕ 01-3236547 και στους "Φίλους των Καλάς"(κ.Λερούνη) στο 01-8329067.