ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996
Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν μία από τις πιο ισχυρές σοβιετικές δημοκρατίες. Μάλιστα όταν οι πρόεδροι Γέλτσιν της Ρωσίας και Κράφτσουκ της Ουκρανίας έδωσαν το σήμα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν δεδομένο ότι τίποτε δεν θα μπορούσε πλέον να κρατήσει ενωμένη τη Σοβιετική Ένωση.
Η Ουκρανία είναι μία χώρα εύπορη, τόσο σε ότι αφορά τα γόνιμα εδάφη όσο και σε ότι αφορά το υπέδαφος αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πλήρως το σοκ της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής που έγινε ποτέ, της διαρροής πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986.
Η Ουκρανία είναι μία μεγάλη χώρα, ισομεγέθης τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Να σημειώσουμε ότι η Ουκρανία αποτέλεσε παραδοσιακά μία από τις φιλικές προς την Ελλάδα χώρες και να θυμηθούμε το γεγονός ότι η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στη πόλη της Οδησσού.
Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες ανάμεσα στους οποίους και ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχουν επενδύσει στην χώρα, ενώ μέσα στο 1996 έγινε η πρώτη έκθεση ελληνικών προϊόντων με πρωτοβουλία της HELEXPO.
Στις 11 Νοεμβρίου επισκέφθηκε την Αθήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ.Λεονίντ Κουσμα ο οποίος υπέγραψε με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη σειρά συμφωνιών ενώ ζήτησε την ελληνική υποστήριξη στην θέση της χώρας του για υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και όλες τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στον Οργανισμό.
Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στις διεθνείς μεταφορές και τον τουρισμό ενώ ο κ.Πάγκαλος εξέφρασε την ελληνική υποστήριξη στις προσπάθειες του Κιέβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ουκρανία αναζητά στηρίγματα και εξαιτίας των δυσκολιών που έχει στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες κυρίως την Ρωσία αλλά και την Ρουμανία καθώς το Βουκουρέστι θεωρεί ότι η περιοχή της Βόρειας Μπουκοβίνα ανήκει ιστορικά στη Ρουμανία.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις της με την Ρωσία, το κύριο πρόβλημα είναι η χερσόνησος της Κριμαίας η οποία αποτελεί γεωγραφική συνέχεια του Ουκρανικού εδάφους αλλά κατοικείται από αμιγείς ρωσικούς πληθυσμούς.
Σε ότι αφορά στην οικονομία το 1996 συνεχίστηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις με ταχείς ρυθμούς και μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 1996 είχαν ιδιωτικοποιηθεί περίπου 5100 μικρές εταιρείες ανεβάζοντας σε περίπου 35000 το σύνολο των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν από το 1991.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενέργειας και περιμένει την ενίσχυση των επτά πιο πλούσιων χωρών του κόσμου για να προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο του Τσερνομπιλ το οποίο θεωρείται ανασφαλές παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των επιστημόνων.
Επίσης αντιμετωπίζει ως απειλή την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μολδαβία ενώ σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της κατανομής του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|