Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996

ΡΩΣΙΑ: Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το μεγαλύτερο αναμφισβήτητα γεγονός στη Ρωσία το 1996 ήταν οι εκλογές του καλοκαιριού αλλά και η επιδείνωση της υγείας του επανεκλεγέντος προέδρου Μπορις Γελτσιν.

Ο κ.Γέλτσιν στις 3 Ιουλίου 1996, κατάφερε με μία φρενήρη προεκλογική εκστρατεία κατάφερε να καλύψει το έδαφος που είχε χάσει έναντι του υποψηφίου των κομμουνιστών Γενάντι Ζουγκάνοφ του οποίου κατάφερε να υπερισχύσει τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο, όπου πήρε το 65% των ψήφων.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο κ.Γέλτσιν εισήχθη σε νοσοκομείο όπου και υπεβλήθη σε επιτυχή εγχείρηση μπάι-πας αφήνοντας την διαχείριση της εξουσίας σε μικρή ομάδα προσωπικών πολιτικών του φίλων, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η κόρη του Τατιάνα.

Η χώρα, στην ηγεσία της οποίας ο κ.Γέλτσιν επέστρεψε στις 23 Δεκεμβρίου, δείχνει να αναζητά την πολιτική σταθερότητα η οποία όμως είναι δύσκολη γιατί ενώ το κυβερνητικό μπλοκ υπό τον πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν, που σύμφωνα με το σύνταγμα αντικαθιστά τον ασθενούντα πρόεδρο, κατάφερε να ανταπεξέλθει στους κραδασμούς που προκάλεσε η απομάκρυνση του στρατηγού Λέμπεντ από την θέση του γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, η έλλειψη πλειοψηφίας στη βουλή δημιουργεί κάποια προβλήματα.

Οι υπόλοιπες χώρες της τότε Σοβιετικής Ένωσης αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις προθέσεις κάποιων ρωσικών κύκλων για αναβίωση της Σ.Ε. γεγονός που δημιουργεί επιφυλάξεις στην αντιμετώπιση της Μόσχας.

Στη Μόσχα πάντως αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και ανησυχία ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα προς τις χώρες πρώην μέλη του συμφώνου της Βαρσοβίας.

Στο εσωτερικό της χώρας η υπόθεση της Τσετσενίας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς έθεσε σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού ο οποίος δέχτηκε σοβαρά πλήγματα από τους αντάρτες του στρατηγού Ντουντάγεφ.

Η υπόθεση έδειχνε να έχει λήξει με την παρέμβαση του στρατηγού Λέμπεντ αλλά η απομάκρυνση του από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας πυροδότησε μία νέα κρίση καθώς και μετά τον θάνατο του Ντουντάγεφ οι αντάρτες οι οποίοι χρηματοδοτούνται από ισλαμικές πηγές δεν έχασαν την αποφασιστικότητα τους.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα της Ρωσίας είναι η πολύ κακή οικονομική κατάσταση η οποία συνδυάζεται με την έλλειμμα ασφάλειας που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας η αδυναμία των αρχών να κυριαρχήσουν επί της Μαφίας η οποία δείχνει πανίσχυρη και φαίνεται να ελέγχει ζωτικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της μετακομμουνιστικής Ρωσίας του 1996 ήταν η εξαφάνιση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στις εκλογές. Ο άνθρωπος ο οποίος με την παρουσία σφράγισε το πέρασμα σε μία νέα εποχή, πήρε μόλις το 0.5% των ψήφων δίνοντας ίσως έτσι ένα τέλος και σε ενδεχόμενες μελλοντικές φιλοδοξίες του.

Ο στρατηγός Λέμπεντ, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ρωσικού 1996, πάντως προβλέπει και ετοιμάζεται για μία εκλογική αναμέτρηση πολύ σύντομα η οποία θα τον φέρει στην εξουσία καθώς τα εκλογικά ποσοστά της τάξης του 15% που πήρε προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο μέλλον για τον ήρωα του πολέμου του Αφγανιστάν που μιλά για τις παραδοσιακές ρωσικές αξίες σ' ένα κόσμο που αλλάζει.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency