ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996
Ο υπουργός εξωτερικών του Γκορμπατσώφ, ο τελευταίος της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκεται στα ηνία της Γεωργίας από το 1992 με ποσοστά κομμουνιστικά.
Ο Εντβαρντ Σεβαρντνατζε ο οποίο ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Σβιαντ Γκαμσαχούρντια (πέθανε το 1994 αφού είχε αποτύχει να πάρει την εξουσία με αντιπραξικόπημα), βρίσκεται στην εξουσία ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδαφικής ακεραιότητας.
Εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εξέγερση στην Αμπχαζία από όπου το 1993 εξεδιώχθησαν με πόλεμο τα γεωργιανά στρατεύματα και διεκδικείται η ανεξαρτησία της και στην περιοχή βρίσκεται ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ αποτελούμενη κυρίως από Ρώσους ειρηνευτές.
Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το καθεστώς της Νότιας Οσσετίας στην οποία επετεύχθη εκεχειρία το 1992 και από τότε υπάρχει στην περιοχή κοινή ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από Οσσετούς, Γεωργιανούς και Ρώσους
Σε ότι αφορά στο πρόβλημα της Αμπχαζίας, συμφωνία που επετεύχθη με ρωσική διαμεσολάβηση, προβλέπει έναρξη της επιστροφής των 200000 γεωργιανών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τον πόλεμο του 1993 όταν τα γεωργιανά στρατεύματα έχασαν τον πόλεμο εναντίον των αυτονομιστών.
Στο πρόβλημα της Ν.Οσσετίας η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς οι αυτονομιστές εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Λιουντπιγκ Τσιμπίροφ ενώ επιπλέον το 1996 ετέθη αίτημα αυτονομίας και από την πολυάριθμη αρμενική μειονότητα χωρίς όμως να υπάρξει εξέλιξη.
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα της χώρας είναι οι σχέσεις της με τη Μόσχα καθώς στο έδαφος της φιλοξενούνται τέσσερις ρωσικές βάσεις και χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί την άμεση απομάκρυνση τους.
Σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τη ρωσική υποστήριξη στην ακεραιότητα της χώρας, ο κ.Σεβαρντνάτζε συνδύασε τη παρουσία των ρωσικών βάσεων με τη στάση της Μόσχας στο θέμα αλλά αυτό προκάλεσε περισσότερες ρωσικές πιέσεις ενώ σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το μοίρασμα του σοβιετικού στόλου του Εύξεινου Πόντου, 5.5 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ομόσπονδη δημοκρατία της οποίας ήταν η Γεωργία
Σαν αντίβαρο,ο πρόεδρος Σεβαρντνάτζε προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την θέση της χώρας προσφέροντας το λιμάνι της Σούπσα ως ενδιάμεσο σταθμό για την μεταφορά του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζαν στη δύση μέσω Τουρκίας αλλά το σχέδιο τελικά μάλλον εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της απροθυμίας της Τουρκίας να το χρηματοδοτήσει.
Μάλιστα ο γεωργιανός πρόεδρος έγινε θερμότατα δεκτός στην Αγκυρα όπου υπέγραψε δέκα συμφωνίες συνεργασίας ενώ αντίστοιχές προοπτικές συνεργασίας αναζήτησε και με το Ιράν.
Η Τιφλίδα αντιμετωπίζει ένα οξύ οικονομικό πρόβλημα αλλά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στο τέλος του 1996 θα είχε αυξήσει τα έσοδα από την φορολογία κατά 200% και ο πληθωρισμός θα ήταν στο 29% με στόχο να φθάσει το 10% το 1998.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν μεταδώσει ότι ένας Έλληνας έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο της Αμπχαζίας που η Τιφλίδα θεωρεί παράνομο.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|