ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)
θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999
Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.
Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)
Δεκέμβριος 1998
2/12: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, έστειλε στον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, το κείμενο του μνημονίου για την υλοποίηση της συμφωνίας εγκατάστασης της διεθνούς ομάδας παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.
3/12: Η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ υιοθέτησε απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο.
-Η Γιουγκοσλαβία καταδίκασε την απόφαση εγκατάστασης των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ
- Συνοριακοί φρουροί του Γιουγκοσλαβικού στρατού σκότωσαν 8 ένοπλους Αλβανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο από την Αλβανία.
- Το Βελιγράδι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον των ΗΠΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, με τις οποίες ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαρακτηρίστηκε ως παράγοντας αστάθειας για την περιοχή των Βαλκανίων
7/12: H διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε εξ' ολοκλήρου το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή, Κρίστοφερ Χιλ, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.
8/12: Διεθνής ομάδα ιατροδικαστών μετέβη στο χωριό Γκόρνιε Ομπρίνιε του Κοσσυφοπεδίου για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων άμαχων Σέρβων πολιτών, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι δολοφονήθηκαν από Αλβανούς αυτονομιστές
9 - 11/12: Ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, συναντήθηκε στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο έναρξης την άνοιξη νέων επιχειρήσεων εθνικής εκκαθάρισης στο Κοσσυφοπέδιο.
- Ενας Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε βαριά και ένας ελαφρά, κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν δύο οπλισμένες ομάδες Αλβανών σε αστυνομική περίπολο, κοντά στην κωμόπολη Κλίνα του Κοσσυφοπεδίου.
12/12: Ενας αστυνομικός και δύο υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού της Σερβίας δολοφονήθηκαν από Αλβανούς αυτονομιστές κοντά στην πόλη Γκλόγκοβατς του Κοσσυφοπεδίου.
- Η τιμή των ξένων νομισμάτων στη μαύρη αγορά της Γιουγκοσλαβίας, σημείωσε σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα ένα γερμανικό μάρκο να αντιστοιχεί σε 8,5 δηνάρια.
14/12: Τριανταέξι ένοπλοι Αλβανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με μεθοριακούς φρουρούς του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο. Εξι νεαροί Σέρβοι σκοτώθηκαν στην πόλη Πετς, όταν δύο ένοπλοι μασκοφόροι Αλβανοί επιτέθηκαν εναντίον τους την ώρα που κάθονταν σε καφετέρια της πόλης.
15/12: Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι, που είχε στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο έληξε χωρίς αποτέλεσματα.
16/12: Το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς τα Τίρανα για την υποστήριξη που παρείχε η Αλβανία στους αλβανούς αντάρτες του ΑΣΚ .
18/12: Δολοφονήθηκε ο αντιδήμαρχος της πόλης Κόσοβο Πόλιε, Σβογκ Μπόγιανιτς. Ενοπλοι Αλβανοί δολοφόνησαν στο κέντρο της πόλης Ποντούγιεβο του Κοσσυφοπεδίου τον επιθεωρητή της σερβικής αστυνομίας, Μίλιτς Γιόβιτς. 15 άρματα μάχης εισέβαλαν στη περιοχή του Ποντούγιεβο και άνοιξαν πυρ κατά των χωριών Ντόμπροτιν και Πέρανε.
22/12: Ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ουίλιαμ Ουώκερ εκτίμησε ότι η συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με την αποστολή του ΟΑΣΕ δεν είναι ικανοποιητική.
24/12: Ο σερβικός στρατός και η αστυνομία απώθησαν τους αντάρτες του ΑΣΚ από το Ποντούγιεβο ενώ σκοτώθηκε ένα παιδί και ένας γιουγκοσλάβος αστυνομικός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
29/12: Οι δημοτικές αρχές της πόλης Ποντούγιεβο του Κοσσυφοπεδίου, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, ζήτησαν από τις αρμόδιες γιουγκοσλαβικές αρχές να λάβουν μέτρα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2/2: Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζουγκάνοφ πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι και είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.
3/2: Μεγάλο φορτίο όπλων που περιείχε 100 αυτόματα όπλα, πολλές χιλιάδες σφαίρες διαφόρων μεγεθών, πυραύλους και στολές με το έμβλημα του ΑΣΚ κατασχέθηκε απο τη σερβική αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
- Οι ιατροδικαστές από τη Γιουγκοσλαβία και τη Λευκορωσία, που συμμετείχαν στην έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών του θανάτου των 45 Αλβανών στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, που να αποδεικνύουν πως πρόκειται για μαζική σφαγή Αλβανών αμάχων.
5/2: Επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης στο Ραμπουϊγιέ, ορίστηκε ο εκ των αντιπροέδρων της σερβικής κυβέρνησης, συνταγματολόγος Ράτκο Μάρκοβιτς. Στην αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που μετέβη στο Ράμπουιγιέ της Γαλλίας συμμετείχαν 16 μέλη, μεταξύ αυτών, ο ηγέτης των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα
7/2: Οι συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο άρχισαν κεκλεισμένων των θυρών στο Ραμπουιγέ της Γαλλίας Ο επικεφαλής της επιτροπής αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, Γερμανός στρατηγός, Κλάους Νάουμαν, διεμήνυσε ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βομβαρδίσει στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία.
- Τρεις Αλβανοί έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε στη Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου.
8/2: Καθημερινά αιματηρά επεισόδια σημειώνονταν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου και τη αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου για την επίτευξη ειρηνικευτικής συμφωνίας. Τις πρώτες έξι μέρες του Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν 14 άτομα στο Κοσσυφοπέδιο από εκρήξεις βομβών ή εκρηκτικών μηχανισμών.
9-10/2: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
11/2: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν και ο Βρετανός ομόλογός του Ρόμπιν Κούκ έφθασαν στο Ραμπουιγιέ για να συναντηθούν με τους διεθνείς μεσολαβητές και τις αντιπροσωπείες της Γιουγκοσλαβίας και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Στο Ραμπουγιέ μετέβη και ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.
- Αρκετές δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν στο Ράτσακ για την ταφή των 40 συμπατριωτών τους που δολοφονήθηκαν στο χωρίο της σερβικής επαρχίας πριν ένα μήνα, σύμφωνα με αλβανικές πηγές.
- Eννέα άτομα τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου.
14/2: Η Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου τις διαπραγματεύσεις διευθέτησης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.
16/2: O Πρόεδρος της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συναντήθηκε με τον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος μετέβη αιφνιδιαστικά στο Βελιγράδι από το Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας.
19/2: Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής.
20/2: H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ έφθασε στο Ραμπουϊγιέ σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι του Πενταγώνου μελετούσαν τις δυνατότητες που έχουν για να πλήξουν σερβικούς στόχους.
- Το πρακτορείο ειδήσεων του ΑΣΚ "Kosova-press", μετέδωσε ότι το πυροβολικό των σερβικών δυνάμεων επιτέθηκε σε μερικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί οι Αλβανοί αυτονομιστές.
- Δύο αλβανοί έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Παλντενίτσα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πρίστινα. Ο αλβανόφωνος τύπος αποδίδει τους φόνους στη σερβική μυστική αστυνομία.
22/2: Η σερβική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ετοιμότητα να υπογράψει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας που πρότεινε η Ομάδα Επαφής στο Ραμπουϊγιέ απέρριψε όμως κατηγορηματικά τη λεγόμενη συμπληρωματική σύναψη της ίδιας συμφωνίας για την εγκατάσταση διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο για την επίβλεψη και εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας.
- Σερβικές δυνάμεις και αυτονομιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, συγκρούστηκαν κοντά στο χωριό Βουτσίτριν, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πρίστινα.
- Αυτονομιστές του ΑΣΚ επιτέθηκαν στο χωριό Μπούκος κοντά στο Βουτσίτρν και σκότωσαν ένα Σέρβο και τραυμάτισαν άλλους δύο
23/2: Οι συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας αποφασίστηκε να συνεχιστούν στις 15 Μαρτίου στη Γαλλία.
- Δύο Σέρβοι αστυνομικοί και ένας ρεπόρτερ του Αssociated Press τραυματίστηκαν στο Μπούκοσε στα βορειοδυτικά της Πρίστινα. Συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων σημειώθηκαν στην περιοχή Βούτσιτρν.
28/2: Ένας Σέρβος αστυνομικός έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση Αλβανών οπλοφόρων κατά αστυνομικής περιπόλου στην κοινότητα Κάτσανικ του Κοσσυφοπεδίου.
ΜΑΡΤΙΟΣ
2/3: Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Κνουτ Βόλεμπεκ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς
- Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ Αντέμ Ντεμάτσι γνωστοποίησε ότι παραιτείται από το αξίωμα αυτό.
- Μάχες μεταξύ σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων Αλβανών ξέσπασαν στην περιοχή του Κατσάνικ στα σύνορα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας με την ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα ο αλβανικός πληθυσμός να εγκαταλείψει τα γύρω χωριά.
- Το Γενικό Επιτελείο του ΑΣΚ συνεδρίασε στα Τίρανα και όρισε τον Χασίμ Τάτσι, μέλος του Γενικού Επιτελείου και επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης εντολοδόχο πρωθυπουργό που θα σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
3/3: Η προειδοποίηση που απηύθυνε στα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της, ως ορμητήριο για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ προκάλεσε στην ΠΓΔΜ έντονες αντιδράσεις.
8/3: Συγκρούσεις μεταξύ του γιουγκοσλαβικού στρατού και μελών του ΑΣΚ σημειώθηκαν στην περιοχή Κάτσανικ, 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ.
9-10/3: Μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
11-12/3: O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Βελιγράδι στο πλαίσιο βαλκανικής περιοδείας και είχε σειρά επαφών με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και το Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ.
15/3: Ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο άρχισε στο Παρίσι με τη συμμετοχή Σέρβων, Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και διεθνών μεσολαβητών
- Η επικεφαλής της ομάδας ανεξάρτητων Φιλανδών εμπειρογνωμόνων Ελένα Ράντα. δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι 45 Αλβανοί που σκοτώθηκαν σε σφαγή του χωριού Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου στις 15 Ιανουαρίου ήταν αντιπρόσωποι κάποιου ένοπλου σχηματισμού,
18/3: Η αποστολή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψε στο Παρίσι την πολιτική συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.
19/3: Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τις απειλές του ΝΑΤΟ, η σερβική πλευρά επέμεινε στις θέσεις της και αρνήθηκε την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία προέβλεπε καθεστώς αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και αποστολή διεθνούς δύναμης στην περιοχή για την επιτήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας.
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γιοβάνοβιτς ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ,
- Εκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο για άμεση αναστολή των εχθροπραξιών απηύθυναν από το Βουκουρέστι, στο τέλος της συνάντησής τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, Γ. Παπανδρέου, της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.
22/3: Ο Μπόρις Μαγιόρσκι, ο Ρώσος μεσολαβητής για το Κοσσυφοπέδιο, ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ και ο Αυστριακός απεσταλμένος της Ε.Ε. Βόλφγκαγκ Πέτριτς μετέβησαν στο Βελιγράδι σε μια προσπάθεια να πείσουν το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία.
22-23: Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχαν στο Βελιγράδι πολύωρες συνομιλίες για να βρεθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, μια συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία θα απέτρεπε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης βίας του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος μετά και το δεύτερο γύρο συνομιλιών με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο έφυγε άπρακτος από το Βελιγράδι.
24/3: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία ξεκίνησε επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.
- Στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα επικρατούσε έντονη ανησυχία μεταξύ του πληθυσμού. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Μπουλάτοβιτς γνωστοποίησε ότι η χώρα τίθεται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές μπροστά στα πρατήρια καυσίμων της πόλης. Τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία έκλεισε τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ο οποίος μετέδιδε όλες τις πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.
- Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς το γιουγκοσλαβικό λαό, άφησε παράθυρο στη συνέχιση του διαλόγου για την πολιτική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι ολόκληρος ο λαός θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της χώρας.
- Ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ στις 9 το βράδι ώρα Ελλάδος πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Επλήγησαν στόχοι στα περίχωρα του Βελιγραδίου, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα και στο αεροδρόμιο της Πρίστινα Σλάτινα. Σειρήνες ήχησαν στο Βελιγράδι, το Κραγκούγεβατς, την Πρίστινα και τη Νίς.
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις ΝΑΤΟϊκές άρχισαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατιωτικών σερβικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία.
25/3: Νέα ΝΑΤΟϊκή επίθεση, εκδηλώθηκε κατά της Γιουγκοσλαβίας και επλήγησαν εγκαταστάσεις των Σέρβων σε αεροδρόμιο που βρίσκεται έξω από το Βελιγράδι.
26/3: Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές με σφοδρούς καταιγισμούς πυρών πλήττοντας, κυρίως στρατιωτικούς στόχους. Αργά τη νύχτα περίπου 6 εκρήξεις συγκλόνισαν για πρώτη φορά την περιφέρεια του Βελιγραδίου, ενώ επίσης για πρώτη φορά σημειώθηκε διαρροή τοξικών ουσιών
- Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, Μ Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες μετείχαν με πυραύλους και αεροπλάνα στην επιχειρίση του ΝΑΤΟ εναντίον της.
27/3: To NATO εξαπέλυσε νέα επίθεση με αεροσκάφη και πυραύλους σε περιοχές, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Βελιγραδίου. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην περιοχή Μπατάνιτσα κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο και στη συνοικία του Σούρτσιν, όπου βρίσκεται το πολιτικό αεροδρόμιο Βελιγραδίου. Εκρήξεις σημειώθηκαν και στην Πρίστινα καθώς και σε αρκετές ακόμα πόλεις τις κεντρικής Σερβίας. Αεροσκάφος F117 της σειράς "Στέλθ", καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα της
- Κύμα προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο πλημμύρισε την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
28/3: Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι Νατοϊκές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων της Γιουγκοσλαβίας. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μπαντάνιτσα, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού.
- Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε την κατάρριψη του βομβαρδιστικού αεροσκάφους τύπου Στελθ F-117 από τη γιουγκοσλαβική αεράμυνα.
31/3: Οι γιουγκοσλαβικές αρχές αποφάσισαν τη σύσταση πολεμικών δικαστηρίων για να αντιμετωπισθούν κυρίως οι περιπτώσεις των πολιτών εκείνων, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση να παρουσιαστούν στις εφεδρικές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες που ανήκουν.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1/4: Σέρβοι στρατιώτες συνέλαβαν στο γιουγκοσλαβικό έδαφος τους Αμερικανούς λοχίες, Αντριου Ραμίρεζ, Τζέιμς Στόουν και τον στρατιώτη Στήβεν Γκοντζάλες. Οι τρεις Αμερικανοί ανήκαν στην περίπολο της αμερικανικής μοίρας πεζικού και τα ίχνη τους χάθηκαν ενώ περιπολούσαν στην περιφέρεια του Κουμάνοβο, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Σερβία
- Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβο, Βέροιας και Νάουσας Παντελεήμονα και Ξάνθης Παντελεήμονα, συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με τον Πατριάρχη των Σέρβων Παύλο, στον οποίο επέδωσαν χρηματική βοήθεια 30.000 δολαρίων.
- Οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που κατέφυγαν στην Αλβανία ξεπέρασαν τους 130.000 και στην ΠΓΔΜ τους 42.000. Η Αλβανία απηύθυνε δραματική έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
2-4/3: Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε με πυραύλους τα κτίρια του ομοσπονδιακού και του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών στην καρδιά του Βελιγραδίου. Ενας πύραυλος εξερράγη σε απόσταση 20 μέτρων από τη μαιευτική κλινική και το προσωπικό μετέφερε τις μητέρες και τα νεογέννητα σε καταφύγιο της κλινικής.
3-4/4: Συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στο κέντρο του Βελιγραδίου. Τρεις ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν στις 4:30 τα ξημερώματα τους κατοίκους της πόλης, ενώ τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος και βομβάρδισαν την αστυνομική ακαδημία στο Βελιγράδι, ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο και μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια. Πύραυλοι τύπου "Κρούζ" χτύπησαν αποθήκη υγρών καυσίμων στο Μπογκουτόβατς, κοντά στο Κράλιεβο, 150 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Γιουγκοσλαβίας. Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν δύο γέφυρες στο Νόβι Σαντ και την Μπάτσκα Παλάνκα στον ποταμό Δούναβη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι.
4/4: Πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που κατέφυγαν στην ΠΓΔΜ μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε άλλες χώρες. Περίπου 20.000 εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία, 10.000 στη Γερμανία και 6.000 στη Νορβηγία. Δεκάδες αεροπλάνα από διάφορες χώρες μετέφεραν διαρκώς στο αεροδρόμιο των Τιράνων χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
5/4: Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ η πόλη Αλέξινατς, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Νις, όπου οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες και σπίτια στο κέντρο της πόλης. Σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 50. Δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα σπίτια κατέρρευσαν και καταστράφηκε το περιφερειακό νοσοκομείο και η μονάδα πρώτων βοηθειών της πόλης, καθώς και πολλά κτίρια επιχειρήσεων.
6/4: O πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε στο Βελιγράδι με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
- H Gιουγκοσλαβία ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε μονομερή διακοπή όλων των επιχειρήσεων του στρατού και της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον του "ΑΣΚ".
- Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τους ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμούς στο κέντρο της Πρίστινα και 55 τραυματίστηκαν.
- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επεσήμανε ότι "η ανθρωπιστική καταστροφή δεν μπορεί παρά να θέσει σε ετοιμότητα την παγκόσμια κοινότητα, όταν μάλιστα το ένα τρίτο του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου εγκαταλείπει τα σπίτια του εξαιτίας των σερβικών δυνάμεων"
- Οι πρόσφυγες στην Αλβανία ξεπέρασαν τις 215.000, ενώ στην ΠΓΔΜ ανήλθαν σε 120.000. Η Ελλάδα και άλλες χώρες εργάζονταν πυρετωδώς για να κατασκευάσουν στρατόπεδα υποδοχής των προσφύγων στην Αλβανία.
- Εκατοντάδες πολίτες του Βελιγραδίου, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Σερβίας, παρέμειναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας στη γέφυρα που συνδέει το κέντρο γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας με το Νέο Βελιγράδι και το Ζέμουν, σε μία προσπάθεια να τη διασώσουν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.
- Συνεχίστηκαν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις και για δεύτερη φορά από την έναρξη των βομβαρδισμών χτυπήθηκε η πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Επλήγη κτίριο του δικαστηρίου του Βελιγραδίου. Εκρήξεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Κράλιεβο, ενώ βομβαρδίστηκαν ακόμη οι πόλεις Ούζιτσε και Σόμπορ.
8/4: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο χαρακτήρισαν τη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ως "απαραίτητη και δικαιολογημένη".
- Νέους βομβαρδισμούς εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου και άλλων πόλεων της Γιουγκοσλαβίας. Στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκαν αυτή τη φορά το εργοστάσιο της Ζάσταβα στα περίχωρα της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, δεξαμενές καυσίμων και δίκτυο ηλεκτροδότησης. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στο χιονοδρομικό κέντρο "Τόρνικ". Στην Τσούπρια τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν προσπάθειες για την ανάσυρση από τα συντρίμμια τραυματιών, καθώς καταστράφηκαν 30 σπίτια και 70 διαμερίσματα. Στο Κράλιεβο και στα γύρω χωριά καταστράφηκαν 111 σπίτια, το μοναστήρι Ζίτσα και σχολεία.
9/4: Το αίτημα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ενταχθεί η Γιουγκοσλαβία στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας ήταν το κεντρικό θέμα τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Μπορίς Γέλτσιν και Αλεξάνταρ Λουκασένκο.
- Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού είχε συνάντηση με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο στο Βελιγράδι με στόχο την απελευθέρωση των τριών αμερικανών στρατιωτών που συνελήφθησαν από το γιουγκοσλαβικό στρατό.
- Τέσσερα μέλη του ΑΣΚ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και άντρες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου
10/4: Οι αντιπρόεδροι της σερβικής κυβέρνησης Ράτκο Μάρκοβιτς και Νίκολα Σάινοβιτς, οι οποίοι συμμετείχαν στη κυβερνητική αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά συναντήθηκαν στην Πρίστινα με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
11/4: Οι NATOϊκές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίστηκαν και την μέρα του Πάσχα, καθώς τα ξημερώματα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, έπληξαν στόχους στο Κράλιεβο, αλλά και σε περιοχές νότια της Πρίστινα.
12/4: Διυλιστήρια στο Πάντσεβο και το Νόβισαντ και εργοστάσια βρέθηκαν στο στόχαστρο των Νατοϊκών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία. Βομβαρδίστηκε το στρατόπεδο "Vasa Carapic" στο προάστιο Μπάνιτσα, 7 χιλιόμετρα από κέντρο του Βελιγραδίου. Μεγάλη αποθήκη καυσίμων χτυπήθηκε και στο Σόμπορ, στη βόρεια Βοϊβοντίνα. Για πέμπτη φορά από τότε που άρχισε η ΝΑΤΟϊκή επίθεση επλήγη το εργοστάσιο "Sloboda" στην πόλη Τσάτσακ, ενώ επίθεση δέχθηκε και το αεροδρόμιο Λάντσεβτσι στο Κριάλιεβο. Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσίαζε το εργοστάσιο αυτοκινήτων και πυρομαχικών "Ζάσταβα" στο Κραγκούγιεβατς. Ο διευθυντής του εργοστασίου, Μίλαν Μπέκο δήλωσε ότι οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς ανέρχονται στο 1 δις δολάρια.
- Aεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι - Σκόπια. Eννιά νεκροί και δεκάδες τραυματίες ανασύρθηκαν, από τα συντρίμμια του τρένου.
12-13/4: Συγκρούσεις ξέσπασαν στα βορειοανατολικά σύνορα της Αλβανίας με τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα ενώ πάνω από 22 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.
13/4: Εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών της Ελλάδας και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
- Περίπου 70 Αλβανοί πρόσφυγες κυρίως γυναίκες και παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο και 20 τραυματίστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ. Οι πρόσφυγες επέστρεφαν με τα αυτοκίνητά τους στο Κόσοβο από την Αλβανία μετά από τις διαβεβαιώσεις των κρατικών οργάνων ότι θα είναι ασφαλείς στα σπίτια τους.
- Συνεχίστηκαν οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και χτυπήθηκαν υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και μια σιδηροδρομική γέφυρα στη γραμμή Βελιγραδίου προς Μαυροβούνιο ήταν ανάμεσα στους στόχους των συμμαχικών αεροσκαφών. Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν και στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.
15/4: Στόχους σε όλη τη Γιουγκοσλαβία έπληξαν οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι, προκαλώντας για μία ακόμα φορά ανυπολόγιστες ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής.
- Δύο ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν γέφυρα στο Δούναβη, που συνέδεε τις πόλεις Σμεντέρεβο και Κόβιν. Τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Νόβισαντ, όπου για μία ακόμα φορά επλήγησαν τα ήδη κατεστραμμένα διυλιστήρια. Στο Πάντσεβο βομβαρδίστηκαν τα διυλιστήρια, αλλά και χημικό εργοστάσιο και οι αποθήκες καυσίμων του εργοστασίου παραγωγής αζώτου "Azotara". Επίσης, τρεις πύραυλοι έπληξαν στόχους στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.
- Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα κατά της Γιουγκοσλαβίας.
16/4: Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συναντήθηκε με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα καίρια για την πολιτική διαδικασία και την αναζήτηση λύσης για τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου.
- Ο νέος απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου στη Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Γιουγκοσλαβίας, της Γαλλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.
18/4: Η Γιουγκοσλαβία διέκοψε τις διπλωματικές τις σχέσεις με την Αλβανία, κατηγορώντας τα Τίρανα για συνέργια στις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ εναντίον της.
19/4: Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας σε 12 πόλεις της Σερβίας. Στο Νόβισαντ χτυπήθηκε το κτίριο της κυβερνητικής διοίκησης στο κέντρο της πόλης. Επιθέσεις σημειώθηκαν και στη βιομηχανική ζώνη του Ομπρένοβατς, καθώς και σε στόχους στην πόλη Πάρατσιν, στην πόλη Σούμποτιτσα, στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Ουγγαρίας, στο Κράλιεβο, κεντρική Σερβία και στη Σρέμσκα Μίτροβιτσα στη Βοϊβοντίνα. Για μία ακόμα φορά κτυπήθηκαν στόχοι γύρω από την Πρίστινα καθώς και το αεροδρόμιο της πόλης Σλάτινα.
20/4: Με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε ο Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος ΙΙ, ο οποίος πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.
- Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοριακή γραμμή Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας όπως ανακοίνωσαν οι αλβανικές αρχές, ενώ για πρώτη φορά σε συγκρούσεις ενεπλάκη και ο αλβανικός στρατός.
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ περίπου 800.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στο δρόμο προς Αλβανία και ΠΓΔΜ, ενώ η σερβική πλευρά υποστήριζε ότι 20.000 πρόσφυγες επέστρεψαν εθελοντικά στα χωριά τους.
21/4: Tα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι οικολογικής καταστροφής από τη γιουγκοσλαβική κρίση.
- Νέο κτύπημα, το τρίτο σε σειρά από τότε που άρχισαν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις σημειώθηκε στο Βελιγράδι. Πύραυλοι έπληξαν κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η πρώην Kεντρική Eπιτροπή της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, τα γραφεία του Κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του προέδρου Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, ο ραδιοσταθμός "Kosava" της κόρης του Μιλόσεβιτς, Μαρία, ο ψυχαγωγικός τηλεοπτικός σταθμός "PINK" με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Βελιγράδι, καθώς και γραφεία επιχειρήσεων.
- Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16 τραυματίστηκαν κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς σε καταυλισμό προσφύγων στη Τζακόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 235.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονταν στην Αλβανία, 127.000 στην ΠΓΔΜ, 72.000 στο Μαυροβούνιο και 32.000 στη Βοσνία.
22/4: Πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν την κατοικία του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ώρα της επίθεσης απουσίαζαν από την προεδρική κατοικία, τόσο ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του. Η προεδρική κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς.
23/4Ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχαν συνάντηση στο Βελιγράδι η οποία διήρκεσε περίπου 9 ώρες. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε ειρηνευτικό κείμενο από εννέα σημεία, με κυριότερα την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων, μελλοντική αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και μείωση της παρουσίας των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο.
23/4: Τα Νατοϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν. Οι πύραυλοι χτύπησαν το σταθμό την ώρα που βρισκόταν μέσα σε αυτόν περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και ξένοι δημοσιογράφοι.
- Το Βελιγράδι και η ευρύτερη περιοχή του δέχθηκαν σφοδρότατη αεροπορική επίθεση. Στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών πυραύλων βρέθηκαν επίσης η βιομηχανική ζώνη του Νις, το Νόβισαντ, ενώ βομβαρδίστηκαν αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης στις πόλεις Τσάτσακ, Γιαγκόντινα και Κράλιεβο και μία γέφυρα κοντά στην πόλη Κρούσεβατς.
- Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
24/4: Οι 19 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας εξουσιοδότησαν κατ' αρχήν τις ναυτικές δυνάμεις, να ελέγχουν πλοία που θεωρούνταν ύποπτα ότι μεταφέρουν πετρέλαιο και όπλα στη Σερβία.
- Τηλεοπτικούς αναμεταδότες και βιομηχανίες σε όλη τη Γιουγκοσλαβία έπληξε το ΝΑΤΟ. Στο στόχαστρο των συμμαχικών πυραύλων βρέθηκαν η ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου, το Νις, το Λούτσανι, η Λόζνιτσα, το Βράνιε, καθώς και η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.
27/4: O Βίκτορ Τσερνομίρντιν συναντήθηκε στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ. Ο κ. Τσερνομίρντιν επέμεινε ότι το Βελιγράδι έχει δεχθεί την παρουσία διεθνούς δύναμης στο Κόσοβο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
- Κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνονταν ότι οι συνομιλίες για την ειρηνική και πολιτική επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διεξαχθούν απευθείας με την ισότιμη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινοτήτων της περιοχής υπέγραψαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στην Πρίστινα ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και ο ηγέτης των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
- Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς απέπεμψε το Βουκ Ντράσκοβιτς από το αξίωμα του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επειδή εξέφρασε δημοσίως θέσεις οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με αυτές της κυβέρνησης. Οι τρεις υπουργοί, Τύπου, Εμπορίου και άνευ χαρτοφυλακίου, Κόμνενιτς, Νενάντοβιτς και Μπόγιτς από το κόμμα του Ντράσκοβιτς που συμμετείχαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από την κυβέρνηση.
- Τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν προάστια του Βελιγραδίου, σερβικές πόλεις καθώς και την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Επλήγη αποθήκη καυσίμων νότια της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, γέφυρα του ποταμού Σάβα στα δυτικά του Βελιγραδίου και τα διυλιστήρια πετρελαίου στο Νόβισαντ.
29/4: H Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε τις διαδικασίες παραπομπής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ με την κατηγορία της "επίθεσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας". επίθεσης.
ΜΑΙΟΣ
1/5: Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ σε περιοχές του Μαυροβουνίου, στο Πάντσεβο, την ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου, το Σόμπορ και το Κράλιεβο.Πύραυλος του ΝΑΤΟ έπληξε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πρίστινα-Νις, την ώρα που περνούσε πάνω από γέφυρα. Το λεωφορείο, που ήταν γεμάτο επιβάτες κόπηκε στα δυο και σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.
2/5: Το Βελιγράδι είναι έτοιμο να δεχθεί την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο υπό τη σημαία του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Νέμποϊσα Βούγιοβιτς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί στο έδαφός της δυνάμεις κατοχής.
- Eλεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, που κρατούνταν αιχμάλωτοι, από τις 3 Μαρτίου, από τις γιουγκοσλαβικές αρχές. Η παράδοση έγινε στον αιδεσιμώτατο Τζέσε Τζάκσον Αμερικανός ιερέα, που διεκδίκησε παλαιότερα το χρίσμα για την προεδρία των Η.Π.Α.
- Στο σκοτάδι βυθίστηκε όλη η Σερβία μετά το βομβαρδισμό θερμοηλεκτρικού σταθμού νότια του Βελιγραδίου. Χτυπήθηκαν επίσης στόχοι στο Βάλιεβο, στη Νις, στο Νόβισαντ, στην Πρίστινα και άλλες γιουγκοσλαβικές πόλεις. Η σερβική τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο της χώρας έπαψαν να εκπέμπουν για αρκετές ώρες και στα νοσοκομεία τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες έκτακτης ανάγκης.
3/5: Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πετς - Κούλα - Ρόζαγιε στην περιοχή Σάβινα Βόντα του Κοσσυφοπεδίου. Το λεωφορείο επλήγη από ένα πύραυλο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό κυρίως πρόσφυγες γυναίκες και παιδιά και να τραυματιστούν 43.
4/5: Οι επικεφαλής των πολιτικών διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας G-8 για πρώτη φορά συμφώνησαν να θέσουν τη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
5/5: Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου μετέβη στη Ρώμη για σειρά συναντήσεων με τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.
6/5: Oι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας (G8) κατέληξαν μετά από συνεδρίαση στη Βόννη σε συμφωνία για την προώθηση ειρηνευτικού σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο.
- Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησαν ως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οι Μητροπολίτες Γαλλίας και Αυστρίας κ.κ. Ιερεμίας και Μιχαήλ
7/5: Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν από την επίθεση του ΝΑΤΟ το μεσημέρι στην πόλη Νις. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εκτόξευσαν βόμβες κατά προσωπικού στην πανεπιστημιακή κλινική της πόλης και σε υπαίθρια αγορά.
- Οι επικεφαλής των ένοπλων Αλβανών ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν έντονα στο σημείο της δέσμης αρχών, που κατέληξαν στη Βόννη οι υπουργοί εξωτερικών της ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας, το οποίο προέβλεπε τον αφοπλισμό του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου".
8/5: Το ΝΑΤΟ με δήλωσή του παραδέχθηκε ότι η μια από τις βόμβες έπληξε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Νις της Γιουγκοσλαβίας.
- Πυρά του ΝΑΤΟ έπληξαν γέφυρα στο κέντρο της πόλης Νις. Από τις εκρήξεις υπέστη υλικές ζημιές το κτίριο του ελληνικού προξενείου.
- Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και η Ρωσία G8 για την εκτόνωση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.
- Τέσσερα κύματα επιθέσεων δέχθηκε συνολικά το Βελιγράδι. Ηταν από τις σφοδρότερες επιθέσεις του ΝΑΤΟ, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον της Γιουγκοσλαβία.
- NATOϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν 20.Τη στιγμή της επίθεσης στο κτίριο βρίσκονταν 30 υπάλληλοι. Η κυβέρνηση της Κίνας κατήγγειλε την επίθεση αποκαλώντας την βάρβαρη ενέργεια που παραβιάζει όλες τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε για να συζητήσει το θέμα αυτό
- Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έστειλε μήνυμα στον Κινέζο ομόλογο του Γιάγκ Ζεμίν εκφράζοντας τα "θερμά του συλλυπητήρια" για την ΝΑΤΟϊκή επίθεση, κατά της κινεζικής πρεσβείας, στο Βελιγράδι. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία επισημαίνοντας, ότι πρόκειται για "ένα εσκεμμένο έγκλημα που στόχευε στην καταστροφή και τον αφανισμό διπλωματών που εργάζονταν στη Γιουγκοσλαβία" και γίνονταν μάρτυρες των επιθέσεων που δεχόταν η χώρα.
- Πλήθη διαδηλωτών, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, διαμαρτυρόμενοι για το βομβαρδισμό της πρεσβείας στο Βελιγράδι. Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις γίνονται και στις πόλεις Σαγκάη, Τσέγκντου όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του αμερικανικού προξενείου και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
- Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε την επίθεση του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι "τραγικό λάθος" και εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του τόσο στην ηγεσία όσο και στους πολίτες της Κίνας, ενώ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιθέσεις του μέχρις ότου ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφωνήσει με τα αιτήματα της Δύσης για τη διευθέτηση της κρίσης.
8/5: Η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αυτονομιστές του ΑΣΚ δολοφόνησαν τον Φεχμί Αγκάνι, στενό συνεργάτη του Αλβανού ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα .Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πτώμα του Αγκάνι βρέθηκε κοντά στο Λίπλιαν, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα.
9/5: Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Αλβανία και η κυβέρνηση της χώρας με κοινή ανακοίνωση απήθυναν έκκληση προς τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου που είχαν καταφύγει στην πόλη Κούκες κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο να αναχωρήσουν από την πόλη καθώς υπήρχε κορεσμός..
10/5: Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε "κυνική και επιπόλαιη" την υπόθεση προσφυγής της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία η Γιουγκοσλαβία στρεφόταν εναντίον δέκα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που συμμετείχαν στις αεροπορικές επιθέσεις.
- Η Eυρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε νέες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου απαγορεύοντας την έκδοση βίζας για τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την οικογένεια του, των υπουργών και άλλων ανώτατων αξιωματούχων. Συνολικά 300 άτομα επηρεάζονταν άμεσα από αυτή την απαγόρευση.
- Εντολή για την απόσυρση μονάδων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Σε ανακοίνωση του επιτελείου αναφερόταν ότι οι επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο κατά του ΑΣΚ έχουν ολοκληρωθεί το Ανώτατο Επιτελείο Στρατού διέταξε να αρχίσει η αποχώρηση τμήματος των μονάδων στρατού και της αστυνομία από το Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται από τις 9 Μαϊου στις 10 ώρα Γιουγκοσλαβίας.
- Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν συναντήθηκε στη Βόννη με το μετριοπαθή ηγέτη των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου εντός των ορίων της Γιουγκοσλαβίας και του αφοπλισμού του ΑΣΚ
- Ο ηγέτης του ΑΣΚ, Χασίμ Τάτσι αρνήθηκε τις κατηγορίες των σερβικών αρχών, ότι ο Φέχμι Αγκάνι δολοφονήθηκε από μαχητές του ΑΣΚ..
11/5: Αεροπορική επίθεση από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, δέχθηκε ένα χωριό στη βόρειο Αλβανία. Οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενα σερβικό στρατιωτικό αεροσκάφος, παραβίασε τον αλβανικό εναέριο χώρο, πετώντας 400 μέτρα στο εσωτερικό της Αλβανίας, στην περιοχή Καμενίτσα, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, που γνωστή ως "βάση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".
- Στοιχεία της Yπατης Aρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που εκδόθηκαν στη Βιέννη, ανέφεραν ότι περίπου ο μισός πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου- 900.000 άτομα- κατέφυγαν ως πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες και στο Μαυροβούνιο. Περίπου 100.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόλη Κούκες, ενώ περίπου 30.000 στεγάζονταν σε επτά καταυλισμούς. Αρκετοί ωστόσο φιλοξενούνταν σε οικογένειες ή στεγάζονταν σε κρατικά κτίρια. Εκατοντάδες ήταν οι πρόσφυγες που αντέδρασαν αρνητικά στην ιδέα της μετακίνησης τους, καθώς δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από το Κοσσυφοπέδιο.
12/05: O πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία. Η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ περιηγήθηκε σε βομβαρδισμένες περιοχές της πόλης και ενημερώθηκε από τα στελέχη του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις πρωτοβουλίες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.
- Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις των συμμαχικών αεροσκαφών σε περιοχές της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Στο Κοσσυφοπέδιο βομβαρδίστηκαν η ευρύτερη περιοχή του Ποντούγεβο, το Νόβο Μπρντο, η Κόσοφσκα Καμένιτσα, το Βούτσιτρν, το Στίμλιε, το Λίπλιαν το Οράχοβατς, καθώς και η νοτιοδυτική συνοικία της Πρίστινα, Αιβάλια.
-Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στα Βαλκάνια Έντουαρντ Κούκαν και Καρλ Μπίλντ συμφώνησαν για συνεργασία με το Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.
13/5: Ο Ρώσος υπουργός για Εκτακτες Περιστάσεις Σεργκέι Σοϊγκού συναντήθηκε με τον Ελληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Δημήτρη Κυπραίο για να συζητήσουν το συντονισμό των ενεργειών τους όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία, Ελλάδα και Ελβετία στη Γιουγκοσλαβία. Συμφώνησαν ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η επιχείρηση πρέπει να δημιουργήσουν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας αρκετές ανθρωπιστικές ζώνες για να αισθάνονται ασφαλείς οι εργαζόμενοι στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.
- Περισσότεροι από 1.200 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 5.000 τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με την ύπατη αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον η οποία επικαλέστηκε στοιχεία που της παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς κατά τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι.
- Ο αριθμός των Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο έφτασε το ένα εκατομμύριο με αποτέλεσμα ελάχιστοι Αλβανοί να παραμείνουν στην επαρχία.
- Μονάδα της σερβικής αστυνομίας επέστρεψε στο Βελιγράδι από την Πρίστινα μετά την εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας για μερική απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο.
14/5: Κατά την επίθεση του ΝΑΤΟ με οχτώ βόμβες διασποράς στο χωριό Κόρισα του Κοσσυφοπεδίου σε φάλαγγα προσφύγων που κατευθυνόταν στην Αλβανία έχασαν τη ζωή τους 87 άνθρωποι και 68 τραυματίστηκαν.
- Πολλές περιοχές της Σερβίας βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν με βόμβες γραφίτη εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης. Τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν γέφυρα στην πόλη Βρμπας της Βοϊβοντίνα. Στο Κοσσυφοπέδιο στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών βρέθηκαν η Τζακόβιτσα, το Ουρόσεβατς, το Πέτς και η ευρύτερη περιοχή της Πρίστινα.
- Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ.
15/5: Σερβικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον Αλβανικών χωριών στην περιοχή Χάση, περίπου 300 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό, όπως ανακοινώθηκε από τις αλβανικές αρχές.
16/5: Η αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο αναστάλθηκε εξαιτίας της έντασης των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ.
18/5: Σφοδρές επιθέσεις εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά στόχων στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοϊβοντίνα, την κεντρική και τη νοτιοανατολική Σερβία, ενώ στόχος των πυραύλων έγινε και η ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου στο πλαίσιο των οποίων συναντήθηκε στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, ο αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν.
- Ελλάδα και Ιταλία πρότειναν σαρανταοχτάωρη κατάπαυση των Νατοϊκών βομβαρδισμών, ώστε να δοθεί ευκαιρία να προωθηθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης. Οι προσπάθειες στο διπλωματικό τομέα με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.
19/5: Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν βαριά από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών του ΝΑΤΟ στην πόλη Γκνίλιανε του Κοσσυφοπεδίου. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το κέντρο της πόλης και κατέστρεψαν ένα εστιατόριο, ενώ νωρίτερα έπληξαν τη βιομηχανική ζώνη με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές σε τρία εργοστάσια. Τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ στην πόλη Ιστοκ έπληξαν φυλακή και σύμφωνα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και δεκάδες να τραυματιστούν.Μεγάλος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε και κατά τους βομβαρδισμούς στο Πετς
- Ελπίδες για ειρήνευση άρχισαν να διαφαίνονται μετά την εξάωρη συνάντηση που είχε ο προεδρικός απεσταλμένος της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.
20/5: Δύο πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν νοσοκομείο σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το κέντρο του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς, και να τραυματιστούν αρκετοί ασθενείς και εργαζόμενοι. Το τέταρτο από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών χτύπημα κατά του νοσοκομείου αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο της νευρολογικής κλινικής, ενώ ζημιές υπέστησαν η παιδιατρική και η γυναικολογική κλινική, καθώς και τα χειρουργεία. Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχθηκε και η ευρύτερη περιοχή της πόλης Σάμπατς, 90 περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου. Από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην πρεσβεία της Σουηδίας στο Βελιγράδι
-Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάμπρο Κανελλόπουλο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι.
- Αντιπροσωπεία γιατρών από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά επισκέφθηκαν την κλινική "Dr. Ντράγκισα Μίσοβιτς" στο Βελιγράδι που βομβαρδίστηκε.
21/5: Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν κατά το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ σεφυλακή, στην πόλη Ιστοκ του Κοσσυφοπεδίου. Τα μαχητικά του ΝΑΤΟ από τις 8 το πρωί ασταμάτητα βομβάρδιζαν τη φυλακή, η οποία επλήγη με 20 βόμβες και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σημειώνεται ότι η ίδια φυλακή είχε βομβαρδιστεί και πριν από τρεις μέρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 άτομα και 5 να τραυματιστούν βαριά.
- Ζημιές υπέστη το κτίριο της ιρακινής πρεσβείας στο Βελιγράδι αλλά και η κατοικία του Ιρακινού πρέσβη, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.
22/5: O Ρώσος μεσολαβητής για το γιουγκοσλαβικό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο Φιλανδός πρόεδρος Μάρτι Αχτισάαρι και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Κύριο πρόβλημα των συζητήσεων παρέμενε η σύνθεση και το μέγεθος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο.
24/05: Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και πυλώνες υψηλής τάσης έπληξαν τη νύχτα τα συμμαχικά αεροσκάφη, βυθίζοντας για μία ακόμα φορά στο σκοτάδι το μεγαλύτερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Για τρίτη συνεχή νύχτα ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Κόστολατς, κοντά στο Ποζάρεβατς, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά.
25/5: Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ συνεχίστηκαν σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Επλήγησαν το Βελιγράδι, το Νις, το Νόβισαντ, άλλες πόλεις της Σερβίας και το Κοσσυφοπέδιο. Τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι το αρχηγείο της αστυνομίας στο Βελιγράδι που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από προηγούμενες επιθέσεις.
26/5: Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε βαριά κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο χωριό Ράντοστε δυτικά του Οράχοβατς στο Κοσσυφοπέδιο. Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν σπίτια στα χωριά Γκαζιβόντε, Κόσοβτσα, την περιοχή Γκόλες στο Λίπλιαν και εργοστάσια στο χωριό Ραστάνε στη Σούβα Ρέκα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.
Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκε η βόρεια και βορειοδυτική περιοχή της Πρίστινα, το θέρετρο Γκρμία και τα χωριά Σοφάλια και Μπρίνιτσα. Στο χωριό Γκόρνια Μπρίνιτσα από τις επιθέσεις καταστράφηκε μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου ο ναός του Αγίου Νικολάου και το νεκροταφείο.
27/5: Επιθέσεις κατά στρατιωτικών και μη στόχων σε όλη τη Γιουγκοσλαβία εξαπέλυσαν τα ΝΑΤΟϊκά Αεροσκάφη. Πύραυλος σκόρπισε το θάνατο στην περιοχή Ράλια, της κωμόπολης Σόποτ. Ο πύραυλος εξερράγη σε ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα, και να τραυματιστούν βαριά τρεις ενήλικες και ένα παιδί. Τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τη βιομηχανική περιοχή στη Νις, κατοικημένες περιοχές, αλλά και χωριά κοντά στην πόλη επί έξι ώρες
- Σφοδρές αντιδράσεις τόσο από κυβερνητικούς κύκλους, όσο και από κύκλους της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση για την παραπομπή του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων τεσσάρων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
- Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε στο Βελιγράδι συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας,Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς..
28/5: Η Γιουγκοσλαβία αποδέχθηκε τις αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας της G8 για το Κοσσυφοπέδιο και συμφώνησε με την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον προεδρικό απεσταλμένο της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε ότι η επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί κοινό συμφέρον.
- Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίστηκαν τη νύχτα οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά στόχων σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Tρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Αλέξινατς, όπου οι συμμαχικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή καταστρέφοντας ολοκληρωτικά 10 σπίτια και προκαλώντας ζημιές σε άλλα 30. Στόχος των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών ήταν επίσης η ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου, όπου καταστράφηκαν οι δύο σημαντικότεροι σταθμοί διανομής ρεύματος υψηλής τάσης του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση της πόλης αλλά και του μεγαλύτερου τμήματος της Βοϊβοντίνα.
30/5: Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Από τις επιθέσεις στο χωριό Τσαμουρλία, βορειοδυτικά της Νις, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και αρκετοί τραυματίστηκαν. Βομβαρδίστηκε ακόμη το κέντρο της κωμόπολης Τσούπριγια στην κεντρική Σερβία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έντεκα άμαχοι. Δύο ακόμη άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από το βομβαρδισμό της γέφυρας Τζενόβασκι στον ποταμό Γιαμπλάνιτσα.
31/5: Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν στη Σουρντούλιτσα σανατόριο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν. Επίσης χτυπήθηκε στρατιωτικός στόχος στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Ζβέζνταρα του Βελιγραδίου όπου τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν στο χωριό Ρίβανι, κοντά στο Βελιγράδι όπου κατέπεσε πύραυλος. Ξένοι ανταποκριτές τραυματίστηκαν όταν τα δυο οχήματα στα οποία επενέβαιναν χτυπήθηκαν από πύραυλο στο χωριό Ρέκανε, δέκα χιλιόμετρα από το Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου. Είκοσι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στην πόλη Κρούσεβατς. Οι βόμβες έπληξαν αγορά στο κέντρο της πόλης όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι ενώ ο στόχος ήταν γέφυρα.
31/5: Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού καθεστώτος επιβεβαίωσαν ότι αποδέχονται τις αρχές της ομάδας G-8 για ειρηνευτικό σχέδιο στο Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λήξη της κρίσης.
- Tα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν σταθμούς διανομής ρεύματος, ραδιοτηλεοπτικούς αναμεταδότες και αποθήκες καυσίμων βυθίζοντας για μία ακόμα φορά στο σκοτάδι τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο μέρος της Βοϊβοντίνα.
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν στην πόλη Νόβι Πάζαρ, 100 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πρίστινα, όπου επλήγη μία πολυκατοικία.
ΙΟΥΝΙΟΣ
1/6: Συνολικά 2000 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δέκα εβδομάδες ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων, ενώ η σερβική βιομηχανία έχει γυρίσει πίσω δεκάδες χρόνια, ανακοίνωσαν οι γιουγκοσλαβικές αρχές. Ο αριθμός των πολιτών που τραυματίστηκαν καθ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανέρχεται ήταν 6000. Οι ζημιές στις στρατηγικές εγκαταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν και 23 γέφυρες υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Δεκάδες σιδηρόδρομοι και οκτώ αεροδρόμια τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ πάνω από 50 εργοστάσια μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν τα δύο από τα τρία διυλιστήρια της χώρας και δεκάδες αποθήκες καυσίμων όπως και σταθμοί παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
- Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ 600 περίπου άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Ακόμη, 30 κτίρια της κρατικής διοίκησης, 100 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα και σχεδόν 200 σχολεία καταστράφηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν εκατοντάδες οικίες σε όλη τη Γιουγκοσλαβία.
- Το επίσημο Βελιγράδι διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις προτάσεις της ομάδας της G8 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί και σε κάποιες ακόμη υποχωρήσεις, αποδεχόμενο και δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η άρση του αδιεξόδου για την εκτόνωση της κρίσης.
- Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν για 71η μέρα οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά στόχων στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Δέκα πύραυλοι έπληξαν συνοικίες του Βελιγραδίου, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές
2-3/6:Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι με το διαμεσολαβητή της Ε.Ε. για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία Μάρτι Αχτισάαρι και τον απεσταλμένο της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν Οι κ.κ. Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν παρέδωσαν στον κ. Μιλόσεβιτς το σχέδιο των ειρηνευτικών προτάσεων στις οποίες κατέληξαν μετά τις συνομιλίες στη Βόννη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
3/6: H δράση των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κατά στόχων στη Γιουγκοσλαβία συνεχίστηκε. Στο Κοσσυφοπέδιο επλήγη εγκαταλειμμένο ορυχείο στην περιοχή Νόβο Μπέρντο και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Πρίζρεν, ενώ τρεις πύραυλοι εξερράγησαν στην κοινότητα Γκόρα προκαλώντας υλικές ζημιές.
- Η σερβική βουλή αποφάσισε την αποδοχή των προτάσεων επί του ειρηνευτικού σχεδίου, που μετέφεραν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα οι δύο μεσολαβητές Τσερνομίρντιν και Αχτισάαρι. Υπέρ της αποδοχής των προτάσεων ψήφισαν 137 βουλευτές, 66 ψήφισαν κατά και υπήρξαν 4 αποχές.
4/6: Αρχισαν οι πρώτες συναντήσεις αξιωματικών του ΝΑΤΟ και του Γιουγκοσλαβικού στρατού σχετικά με πρακτικά θέματα που αφορούσαν την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
- Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν στόχους στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, μεταξύ αυτών το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάινιτσα, κοντά στο Βελιγράδι, το όρος Φρούσκα Γκόρα, νότια του Νόβισαντ. Πύραυλοι εξερράγησαν κοντά σε γέφυρα του ποταμού Δούναβη, ανατολικά της πρωτεύουσας της Βοϊβοντίνα. Στο Κοσσυφοπέδιο βομβαρδίστηκε εργοστάσιο στο Πρίζρεν, καθώς και στόχοι κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
- Ο σερβικός λαός δε γνώριζε τι συμφωνήθηκε και τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο. Τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου μέσα ενημέρωσης ανέφεραν απλώς ότι η συμφωνία διατηρεί την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν εγγύηση της ειρήνης.
5/6: Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας συναντήθηκαν στο Ντιενέραλ Γιάνκοβιτς, στη σερβική πλευρά των συνόρων με την ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο και πιο συγκεκριμένα κοντά στο συνοριακό σημείο Μπλάτσε, νοτιοδυτικά των Σκοπίων. Επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ στις συνομιλίες ήταν ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος ορίστηκε διοικητής της μελλοντικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ενώ από τη γιουγκοσλαβική πλευρά, επικεφαλής είναι ο στρατηγός Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς.
6/6: Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας, στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, όπου συνεχίστηκαν οι συνομιλίες με θέμα την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ ζήτησε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη βάθους 25 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος τη Σερβίας και του Μαυροβουνίου, όρο που δεν αποδέχθηκαν οι Γιουγκοσλάβοι, θεωρώντας τον παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.
7/6: Oι μαραθώνιες συνομιλίες που κράτησαν 16 ώρες στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας ναυάγησαν. Ο επικεφαλής της αποστολής της Συμμαχίας στρατηγός Μάικλ Τζάκσον δήλωσε ότι οι Γιουγκοσλάβοι δεν τήρησαν τους όρους της συμφωνίας που επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα το σερβικό κοινοβούλιο και παρουσίασαν πρόταση που δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.
Εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας είπε ότι στόχος τους είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του και πως το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς μέχρις ότου η γιουγκοσλαβική πλευρά κάνει αποδεκτούς όλους τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα.
- Εντατικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στο Κοσσυφοπέδιο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε βαριά στο χωριού Ντόνια Ούντριγκα, κοντά στο Γκνίλιανε. ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν χωριά του Πέτς και του Ντέτσανι, ενώ κτυπήθηκε και η περιοχή Γκέρμλια στα περίχωρα της Πρίστινα. Καταιγισμό πυραύλων δέχθηκε το Πρίζρεν, όπου επλήγη ένα εργοστάσιο, ενώ βομβαρδίστηκαν και τα όροι Πάστρικ και Τούσουτ. Τα μαχητικά του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν και την κεντρική Σερβία.
- Οι γιουγκοσλαβικές αρχές αρνήθηκαν να υπογράψουν συμφωνία με το ΝΑΤΟ προτού υιοθετούνταν ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα προσδιόριζε την εντολή για διεθνή ειρηνευτική δύναμη για το Κοσσυφοπέδιο.
8/6: Το Βελιγράδι επέμενε να διατηρήσει τον έλεγχο των συνοριακών σταθμών στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που αποτελούσε "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων και των απεσταλμένων του ΝΑΤΟ.
- Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων της Γιουγκοσλαβίας και του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της μέρας στη συνοριακή διάβαση Ταμπάνοβτσε - Πρέσεβο για να εξετάσουν τη στρατιωτική-τεχνική συμφωνία για την ειρήνευση στο Κόσοβο.
- Αεροσκάφη της συμμαχίας έπληξαν στόχους στο Νόβισαντ και σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. O Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διεμήνυσε ότι οι βομβαρδισμοί μπορούν να τερματιστούν μόνο εφόσον επαληθευθεί η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.
9/6: Συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ιδιαίτερα σφοδρές ήταν οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα συμμαχικά αεροσκάφη κατά στόχων στο Κοσσυφοπέδιο. Τουλάχιστον 127 πύραυλοι έπληξαν το τελευταίο 24ωρο την περιοχή της νότιας σερβικής επαρχίας, ενώ οι σειρήνες δεν έχουν σημάνει τη λήξη του συναγερμού δύο μέρες.
- Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους στρατιωτικούς του Βελιγραδίου και του ΝΑΤΟ στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ και η Γιουγκοσλαβία επέμενε "η απόσυρση από το Κοσσυφοπέδιο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων να συνδυαστεί με ταυτόχρονη είσοδο διεθνών ειρηνευτικών -δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ" ,
- Ανοιξε ο δρόμος προς την ειρήνη, καθώς μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας συμφώνησαν σε όλα τα σημεία και υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνευσης βάση ενός κοινού σχεδίου που αποδέχθηκαν και οι δύο πλεύρες. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Βρετανός στρατηγός Μάικ Τζάκσον και Σέρβος στρατηγός Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους ότι υπέγραψαν τη συμφωνία και ότι η γιουγκοσλαβική πλευρά συμφώνησε με όλα τα σημεία του τελικού κειμένου που είχε καταθέσει προς υπογραφή η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ.
Στην υπογραφή της συμφωνίας καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος της γιουγκοσλαβικής πλευράς σχετικά με το χρόνο ανάπτυξης της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Το Βελιγράδι ζητούσε ταυτόχρονη αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων, ώστε να μην υπάρξει κενό εξουσίας, γεγονός που θα έδινε δυνατότητα σε μέλη του ΑΣΚ να αναλάβουν την ευθύνη και τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές τουΚοσσυφοπεδίου και τελικά ικανοποιήθηκε το αίτημά του με την αφαίρεση παραγράφου από το κείμενο συμφωνίας της Ομάδας των "8".
- Με τη φράση "επιτέλους τέλος" ο στρατηγός του ΝΑΤΟ Μάικ Τζάκσον ανακοίνωσε τη θετική κατάληξη των μαραθώνιων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη γαλλική στρατιωτική βάση ελικοπτέρων στο Κουμάνοβο. Οι ΗΠΑ μάλλον θα αναλάβουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες που αφορούν την πλήρη ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.
- Με ξέφρενους πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του Βελιγραδίου την είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και ουσιαστικά για τη λήξη του πολέμου. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση από την κρατική τηλεόραση της Σερβίας. Εκατοντάδες νέοι από όλες τις περιοχές της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας ξεχύθηκαν στους δρόμους.
10/6: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνήλθε για την έκδοση του ψηφίσματος για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Το κείμενο του προσχεδίου του ψηφίσματος βασίζεται στις αρχές της διακήρυξης της G-8 που επιτεύχθηκε στη Βόννη, στις 6 Μαίου και στο κείμενο που τέθηκε υπόψη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις 2 Ιουνίου. Το ψήφισμα προβλέπει τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο η οποία θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της συμφωνίας, την άμεση απόσυρση στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, την ασφαλή επιστροφή των Κοσοβάρων προσφύγων στις εστίες τους, την σύσταση προσωρινής διοίκησης για την οποία θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Οι στρατηγοί της Γιουγκοσλαβίας και του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε στρατιωτικο-τεχνική συμφωνία για την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο (KFOR).
- Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, ζήτησε το σχηματισμό μίας μεταβατικής δημοκρατικής κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερε θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή σε επίπεδο Σερβίας, Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και τοπικής αυτοδιοίκησης και να υπάρξει πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Μαυροβούνιο για τη διευθέτηση των διαφορών στη γραμμή Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα.
- Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε διάγγελμα του προς τους πολίτες της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας και τον τερματισμό του πολέμου τόνισε ότι "η επίθεση έληξε και η ειρήνη επικράτησε της βίας".
11/6: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε στο Βελιγράδι διαδοχικές συναντήσεις με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Πρόεδρο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς.
12/6: Ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Νεμπόiσα Βούγοβιτς, αποφασίστηκε να αναλάβει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που αφορούν στη συνεργασία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο.
- Τρεις εργάτες του ορυχείου Μπελάσεβατς, νοτιοδυτικά της Πρίστινα, απήχθησαν από ομάδα οπλισμένων Αλβανών αυτονομιστών.
13/6: Τέσσερα άτομα σερβικής καταγωγής- δύο στρατιώτες, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης- σκοτώθηκαν στο Βράνεβατς από μαχητές του ΑΣΚ.
- Ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο διορίστηκε προσωρινός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο.
- Βρετανική μονάδα της ειρηνευτικής δύναμης έφθασε στην Πρίστινα, συνοδευόμενη από 20 άρματα μάχης και έθεσε υπό τον έλεγχό της τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Βρετανοί αξιωματικοί σημείωσαν πως η ρωσική παρουσία στο αεροδρόμιο της πόλης αποτελεί πρόβλημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο.
- Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανόφ σε συνάντησή που είχε με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ δήλωσε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται για ένα μεταβατικό διάστημα και θα αναλάβει μία συγκεκριμένη ζώνη ευθύνης μόλις αποφασιστούν οι περιοχές οριστικής ανάπτυξης της ειρηνευτικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο.
- Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας η οποία υπέστη ισχυρά πλήγματα από τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις. Στους εκατοντάδες κατοίκους της πόλης Μπέσκα, η οποία βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου ο κ. Μιλόσεβιτς υποσχέθηκε ότι η γέφυρα του Δούναβη που περνά την πόλη θα επισκευαστεί σε 40 ημέρες.
15/6: Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνοδευόμενος από αξιωματούχους της σερβικής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισκέφθηκε το Αλεξίνατς όπου τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση οικοδομικού τετραγώνου στο σημείο όπου στις 4 Απριλίου το ΝΑΤΟ ισοπέδωσε 16 κατοικίες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες.
17/6: Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Παύλος, αποφάσισε να μετακινηθεί και να μείνει στην πόλη Πετς, την ιστορική πρώτη έδρα του Πατριαρχείου στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου, "για αρκετό καιρό", όπως είπε, στο πλαίσιο αποστολής ενίσχυσης στους Σέρβους που παραμένουν σ' αυτή.
Συνεχίζεται...
|