ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999
Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.
Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)
ΙΟΥΝΙΟΣ (Συνέχεια)
18/6: Οι Ρώσοι και οι Aμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας επανέλαβαν στο Ελσίνκι τις συνομιλίες τους, με θέμα τον ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανός ομόλογό του Γουίλιαμ Κοέν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ με την ομόλογό του Μάντλιν Ολμπράιτ κατά τις οποίες εξετάστηκαν σχέδια συμφωνίας, που προετοιμάστηκαν από ειδικούς και αφορούσαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, ΚFOR.
19/6: Οι ηγέτες της ομάδας των 8 στη σύνοδο κορυφής στην Κολωνία κατέληξαν σε συμφωνία για τους τομείς που θα εγκατασταθεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.
- Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν έκτακτα στις Βρυξέλλες για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και αποφάσισαν τον αφοπλισμό του ΑΣΚ . Στη Σύνοδο αποφασίστηκε ο άμεσος αφοπλισμός και η αποστρατικοποίηση του ΑΣΚ, η προστασία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και η υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.
20/6: Οι ηγέτες των κρατών μελών της G-8 με σχετική απόφαση τους στην Κολωνία τόνισαν ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες εκδημοκρατισμού της χώρας του, αν θέλει να κερδίσει την οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
- Σύμφωνα με στοιχεία του ανεξάρτητου ενημερωτικού Ινστιτούτου για την Κάλυψη του Πολέμου και της Ειρήνης, το κόστος των υλικών καταστροφών που υπέστη η Σερβία, ύστερα από 2,5 μήνες βομβαρδισμών, αναμένεται να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε στο Κοσσυφοπέδιο δημιούργησε η υπογραφή της συμφωνίας για τον αφοπλισμό του ΑΣΚ ανάμεσα στον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης Χασίμ Τάτσι και τον διοικητή της KFOR Μάικλ Τζάκσον. Η συμφωνία προέβλεπε ότι εντός 30 ημερών θα έπρεπε να παραδοθεί ο βαρύς οπλισμός της οργάνωσης που θα τοποθετηθεί σε ειδικές αποθήκες, ενώ μέσα σε άλλες 60 ημέρες θα πρέπει οι μαχητές του ΑΣΚ να παραδώσουν τα καλάσνικοφ και τα άλλα αυτόματα όπλα τους.
24/6: Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας ήρε την κατάσταση πολέμου στη χώρα.
- Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρντμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επικήρυξε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με 5.000.000 δολάρια.
28/6: Οι Σέρβοι άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά την Πρίστινα και άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Ισχυρές δυνάμεις της KFOR φρουρούσαν τα κτίρια της τηλεόρασης της Πρίστινα, του προσωρινού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, του ταχυδρομείου και των δημοτικών οργανισμών. Εντονα προβλήματα παρατηρούνταν στο Πετς, όπου μεγάλος αριθμός Σέρβων και αθίγγανων βρήκε καταφύγιο στο Πατριαρχείο.
- Μαχητές του ΑΣΚ άρχισαν να παραδίδουν τα όπλα τους στις ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, όπως προέβλεπε η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο διοικητή της KFOR Μάικλ Τζάκσον και τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΑΣΚ Χασίμ Τάτσι.
- Τετρακόσιες χιλιάδες Αλβανοί επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η διεθνής ειρηνευτική δύναμη άρχισε να υλοποιεί πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στα χωριά. Οπλισμένη αυτοκινητοπομπή της ειρηνευτικής δύναμης συνόδευσε δέκα σερβικά αυτοκίνητα κατά το γυρισμό τους σε χωριό νότια της Πρίστινα.
29/6: Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR επανέκτησαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Πρίστινας, όπου τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη του ΑΣΚ, οι οποίοι εισέβαλλαν σε σπίτια Σέρβων και διέπρατταν λεηλασίες περιουσιών. Στους δρόμους της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου ενισχυμένες ομάδες Βρετανών στρατιωτών στο πλαίσιο της KFOR έκαναν περιπολίες, ενώ ελικόπτερα εκτελούσαν συνεχώς πτήσεις και επιτηρούσαν την πόλη.
ΙΟΥΛΙΟΣ
1/7: Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, είχε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στην ομοσπονδιακή Βουλή για τη διεύρυνση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων σε αυτήν.
2/7: Η Κροατία κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αίτηση για παραπομπή της Γιουγκοσλαβίας για τη γενοκτονία που, υποστηρίζει ότι διαπράχθηκε από τους Σέρβους κατά των Κροατών την περίοδο 1991-95. Η Κροατία ζήτησε από το Δικαστήριο να αναγνωρίσει τις παραβιάσεις της διεθνούς σύμβασης για παρεμπόδιση και τιμωρία της γενοκτονίας από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια της "επίθεσης κατά της Κροατίας
- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όρισε ως επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο τον Γάλλο υπουργό Υγείας Μπερνάρ Κουσνέρ.
5/7: Συνεχίστηκαν στη Σερβία οι διαδηλώσεις των οπαδών των κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης για απομάκρυνση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Περισσότεροί από 20.000 κάτοικοι της πόλης Λέσκοβατς, διαδήλωσαν υπέρ της αποχώρησης του Μιλόσεβιτς από την ηγεσία της χώρας.
- Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και πολιτικός αντίπαλος του γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι παρότι κατηγορήθηκε για εγκατάλειψη της χώρας κατά την διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.
- Η κυβέρνηση της Σερβίας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του επισκόπου Πρίζρεν, κ. Αρτέμιου και του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Κινήματος Αντίστασης, το οποίο δραστηριοποιείται στο Κοσσυφοπέδιο, εξαιτίας της συμφωνίας που εσύναψαν στις 2 Ιουλίου, στην Πρίστινα, με τον πολιτικό ηγέτη του ΑΣΚ, Χασίμ Θάτσι, για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή.
6/7: Tη δεύτερη, μετά τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πραγματοποίησε στην πόλη Ούζιτσε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλαγή". Οπως και στην πρώτη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μια εβδομάδα στην πόλη Τσάτσακ, η απήχηση δεν ήταν η αναμενόμενη αφού μόνο 5 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σ 'αυτή. Οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού ζήτησαν την παραίτηση του Μιλόσεβιτς από την ηγεσία της χώρας και το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.
8/7: O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισήμανε σε έκθεσή του την τεράστια ανθρωπιστική αλλά και οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε, καθώς και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν στη Γιουγκοσλαβία, οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο ευάλωτοι από όλους τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας, είναι οι κάτοικοι της πόλης Πάντσεβο, στα περίχωρα του Βελιγραδίου, λόγω της μεγάλης διαρροής πετρελαίου, που προκάλεσε ο βομβαρδισμός των διυλιστηρίων, καθώς και η έκλυση επικίνδυνων χημικών ουσιών από την καταστρεμμένη πετροχημική μονάδα.
- Ο εκπρόσωπος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) Ιβιτσα Ντάτσιτς γνωστοποίησε ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που απηύθυνε με επιστολή της η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου για συνομιλίες με αντικείμενο τα τρέχοντα ζητήματα λειτουργία της γιουγκοσλαβικής κοινότητας.
13/7: Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών G-7 συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και εξέτασαν το πρόγραμμα ανοικοδόμησης στο Κοσσυφοπέδιο. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διεθνών οικονομικών οργανισμών παρέστησαν στις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του συνεδρίου δωρητών στο τέλος Ιουλίου, όπως επίσης και ο επίτροπος της διεθνούς κοινότητας που επιβλέπει το βοηθητικό πρόγραμμα του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια Μπόντο Χόμπαχ της Γερμανίας.
- Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια πορείας που έγινε στο Βάλεβο, της Σερβίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χιλιάδες σέρβοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και μετά το τέλος της πορείας χίλιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κτίριο διοίκησης της περιοχής και να το καταλάβουν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές με την αστυνομία.
14 - 15/7: Οι αντιπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Βελιγράδι μετά από δύο χρόνια έντασης στις σχέσεις τους και "συμφώνησαν στο ότι η Γιουγκοσλαβία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση" .
16/7: O ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) Βουκ Ντράσκοβιτς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Ντράσκοβιτς για τις πρωτουβουλίες της Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας και για τη συμμετοχή της χώρας μας στις προσπάθειες αυτές.
- Αξιωματούχοι της γιουγκοσλαβικής και της σερβικής κυβέρνησης συναντήθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Κοπαόνικ για να συζητήσουν το θέμα ίδρυσης "εθνικής συνέλευσης" στο Κοσσυφοπέδιο, αρμόδιας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Σέρβων και των Μαυροβουνίων. Επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αποστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς, ενώ επικεφαλής των 11Σέρβων υπουργών ήταν ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ντράγκαν Τόμιτς.
- Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια συνάντησης του στη Βόννη με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς υπογράμμισε ότι η χώρα του θα στηρίξει την αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να εδραιωθεί η δημοκρατία στη χώρα.
- Στην Πρίστινα πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση του μεταβατικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου την οποία συγκάλεσε ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ. Στη συνεδρίαση από αλβανικής πλευράς συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ηγέτης του ΑΣΚ Χασίμ Τάτσι, ο Βετόν Σουρόι, ο Ρετζέπ Τσόσια, ενώ από σερβικής πλευράς κλήθηκαν να παραστούν μόνο ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Αντίστασης Μόμτσιλο Τράικοβιτς και ο επίσκοπος Πρίζρεν Αρτέμιος.
- Δύο ακόμη τοπικά συμβούλια της Σερβίας ζήτησαν την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυξάνοντας τον αριθμό των πόλεων που υποστηρίζουν την κίνηση σε εννέα. Οι δύο νέες πόλεις που ψήφισαν τη διακήρυξη είναι η Κίκιντα και το Κραγούγεβατς. Την κίνηση υποστήριξαν το Νόβι Σαντ, η Νις, το Σόμπορ, το Μπέτσεϊ, το Πάντσεβο, το Ούζιτσε και το Πίροτ, οι οποίες ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
21/7: Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γουόλφενσον συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον ανώτατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ στον οποίο υποσχέθηκε άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 50 εκ. δολαρίων για την αποκατάσταση των αρχών, την ανασυγκρότηση των δημόσιων υπηρεσιών, και του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας στην επαρχία.
22/7: Ο πρώην επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Μόμτσιλο Πέρισιτς, ο οποίος παύθηκε από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το Νοέβριο, δήλωσε ότι θα συμπαραταχθεί με τους αντιπάλους του Γιουγκοσλάβου Προέδρου. Ο κ. Πέρισιτς τόνισε πως ο γιουγκοσλαβικός λαός ζει μια σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας των λαθών της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και κάλεσε τις "δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πιο δύσκολης κατάστασης στην ιστορία της Γιουγκοσλαβίας.
- Αλβανοί αντάρτες σε διάστημα 20 ημερών πυρπόλησαν περισσότερα από 400 σπίτια Σέρβων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου και άλλα κτίρια στην περιοχή του Ιστοκ, σύμφωνα με το αρχηγείο της KFOR στην περιοχή.
- Τα μεσάνυχτα έληξε η πρώτη προθεσμία που είχε δοθεί στον ΑΣΚ για να παραδώσει τον οπλισμό του και οι εκπρόσωποι της KFOR επισήμαναν πως οι Αλβανοί αντάρτες συμμορφώθηκαν πλήρως με τη συμφωνία για τον αφοπλισμό τους.
23/7: Δεκατέσσερις Σέρβοι αγρότες εκτελέστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο. Βρετανοί στρατιώτες που περιπολούσαν στην περιοχή κοντά στο Λίπλιανε άκουσαν πυροβολισμούς και τριάντα λεπτά αργότερα ανακάλυψαν τα πτώματα 13 Σέρβων που είχαν πυροβοληθεί κοντά στο αγροτικά τους μηχανήματα, σε αγροτικό δρόμο στο χωριό Γκράτσκο. Εκατόν πενήντα μέτρα μακρύτερα βρέθηκε το πτώμα ενός ακόμα Σέρβου πάνω στο τρακτέρ του.
27/7: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκαν στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου το ελληνικό στρατιωτικό σώμα που μετέχει στην πολυεθνική δύναμη.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα που έδειξαν ότι δεν υπήρχε συνολική οικολογική καταστροφή στη χώρα. Ωστόσο, στοιχεία "επικίνδυνης" μόλυνσης βρέθηκαν σε αρκετές βιομηχανικές περιοχές που βομβαρδίστηκαν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα γίνει ευπρόσδεκτη στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, μόλις δεσμευτεί για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Σε σχετική ανακοίνωση των 15 χωρών-μελών της Ένωσης καταλογιζόταν ευθύνη στο καθεστώς του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αναφερόταν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να προωθηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις της Σερβίας.
Στο νεκροταφείο του Στάρο Γκράτσκο στο Κοσσυφοπέδιο έγινε η κηδεία των 14 Σέρβων αγροτών που δολοφονήθηκαν στις 23 Ιουλίου από μέλη του ΑΣΚ. Στην κηδεία παραβρέθηκαν περισσότερα από 500 άτομα, συγγενείς και Σέρβοι από κοντινά χωριά, ο πρόεδρος της επιτροπής της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τον ΟΗΕ Νεμπόισα Βούγιοβιτς, ο πρόεδρος του προσωρινού εκτελεστικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Ζόραν Αντζέλκοβιτς, ο επικεφαλής της περιφέρειας του Κοσσυφοπεδίου Βέλκο Οντάλοβιτς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πρίστινας Γιάγκος Ζελένοβιτς
Ο εκπρόσωπος της KFOR στην Πρίστινα ταγματάρχης Ρολάν Λεβαλουά επιβεβαίωσε ότι Γερμανοί στρατιώτες της πολυεθνικής ταξιαρχίας στο νότιο τομέα του Κοσσυφοπεδίου εντόπισαν αποθήκη στην οποία μέλη του ΑΣΚ είχαν κρύψει μεγάλες ποσότητες βαρέων όπλων.
Περισσότεροι από 173.000 άνθρωποι, κυρίως Σέρβοι, διέφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο και εγκαταστάθηκαν στη Σερβία ή το Μαυροβούνιο από την άφιξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη σερβική επαρχία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του γραφείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
28/7: Οι Γιουγκοσλάβοι στρατιωτικοί εισαγγελείς απέσυραν το αίτημα για κράτηση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος κατηγορήθηκε για λιποταξία, την περίοδο των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ.
29/7: Στη σύνοδο δωρητών κρατών για το Κοσσυφοπέδιο, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμοί δεσμεύθηκαν ότι θα διαθέσουν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων σε τρόφιμα, νερό και κατάλυμα ενόψει του χειμώνα. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ακόμη για έξοδα ανοικοδόμησης ενώ 45 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τους μισθούς και τα έξοδα των εκπροσώπων του ΟΗΕ στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει συνολικά 380 εκατομμύρια δολάρια ως οικονομική βοήθεια στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία.
30/7: O πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου Ιμπραίμ Ρουγκόβα επέστρεψε στην Πρίστινα μετά από πολύμηνη παραμονή στην Ιταλία. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου είχε πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Πρίστινα στις 18 Ιουλίου και η αποχώρησή του είχε ερμηνευθεί ως άρνησή του να συνεργαστεί με τους ηγέτες του ΑΣΚ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2/9: Σε 772.300 ανήλθαν οι Αλβανοί πρόσφυγες που επέστρεψαν στις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο με τη μεσολάβηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Εκτός του Κοσσυφοπεδίου παρέμεναν 43.200 Αλβανοί. Αναφορικά με τον αριθμό των Σέρβων, Μαυροβουνίων και Αθίγγανων που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο, η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός τους ανήλθε σε περίπου 200.000. Απ' αυτούς οι 173.000 διέμεναν στη Σερβία, ενώ 23.500 διέφυγαν στο Μαυροβούνιο.
Ο ηγέτης του UCK, Χασίμ Θάτσι παραδέχθηκε επίσημα την ανάμειξη του ΑΣΚ (UCK ) στις διαδηλώσεις κατά των ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Οράχοβατς.
4/9: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο πλαίσιο άτυπου συμβουλίου στην Φιλανδία εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος του Κοσσυφοπεδίου στη δυτική Ευρώπη. Το πρόβλημα της εξάπλωσης του οργανωμένου εγκλήματος στην εν λόγω περιοχή έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και η καταπολέμησή του σε διεθνές επίπεδο είναι δύσκολη, δήλωσε εκπρόσωπος της φινλανδικής προεδρίας.
6/9 Δέκα χιλιάδες Σέρβοι, κάτοικοι της Πρίστινα και των κοντινών χωριών με σερβικό πληθυσμό χωριών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Γκρατσάνιτσα, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή ασφάλεια που τους παρέχει η διεθνής δύναμη του ΟΗΕ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αύξηση των μέτρων ασφαλείας για τον μη αλβανόφωνο πληθυσμό που εξακολουθεί να ζει στην επαρχία και προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστούν οι διωγμοί των Σέρβων, το Κοσσυφοπέδιο θα μετατραπεί σε ελεγχόμενοι από τους Αλβανούς περιοχή.
Τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Ντομπροτσάνι στη ζώνη ελέγχου των ΗΠΑ, όταν ένοπλοι Αλβανοί επιτέθηκαν σε Σέρβους. Σε αντίποινα οι Σέρβοι εκτόξευσαν πυρά, ενώ ομάδα Ρώσων της ΚFOR η οποία βρισκόταν κοντά στον τόπο των συγκρούσεων προσπάθησε να περιορίσει τις συγκρούσεις. Οι Ρώσοι στρατιώτες αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των όπλων τους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Σέρβοι.
Το Δημοκρατικό Κόμμα αντιπολίτευσης της Σερβίας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραχωρήσει "ειδικό καθεστώς" στους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο για την προστασία τους. Το καθεστώς αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή καντονοποίησης, με την προϋπόθεση "συνολικής αυτοδιοίκησης των Σέρβων καθώς και του δικαιώματος ειδικών σχέσεων με τη Σερβία, ως μητέρα πατρίδα τους", είπε ο επικεφαλής του κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς σε ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την άρση του εμπάργκο πετρελαίου και της απαγόρευσης πτήσεων που είχαν επιβληθεί εναντίον του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Αβντέγιεφ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι κατά την οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς. Ο κ. Αβντέγιεφ υποστήριξε ότι η χώρα του θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου να πείσει την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο KFOR να λειτουργεί βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα εξήρε τη δραστηριότητα των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σε συνεργασία με την KFOR. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι οι Ρώσοι και ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες εκπληρώνουν την αποστολή τους και συνεργάζονται στενά όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βοσνία και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι εκτελούν τις υποχρεώσεις τους τόσο επαγγελματικά όσο και οι στρατιώτες της KFOR από άλλες χώρες.
9/9: Ο ΑΣΚ αποδέχθηκε το σχέδιο του επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ για μετατροπή του σε εθνοφρουρά, μετά την παράδοση του εξοπλισμού του στις 19 Σεπτεμβρίου.
Περισσότεροι από 6.000 Σέρβοι και Μαυροβούνιοι από τη Γκρατσάνιτσα και τα γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο των Σέρβων ηρώων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολοένα και πιο έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την αδυναμία της KFOR να τους παράσχει ασφάλεια. Οι εκπρόσωποι της KFOR προσκλήθηκαν στη συγκέντρωση και δεν εμφανίστηκαν, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους Σέρβους της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο των αλβανών ανταρτών.
Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας με επιστολή του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση του διοικητή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, να επιτραπεί η χρησιμοποίηση ξένων νομισμάτων, ως νόμιμου μέσου, στις συναλλαγές στην περιοχή.
O πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και Μίρκο Μαριάνοβιτς συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον Νίκολα Ποπλάσεν του οποίου η απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν έχει αναγνωριστεί από το Βελιγράδι. Οι Σέρβοι ηγέτες και ο πρώην πρόεδρος τάχθηκαν υπέρ "της εφαρμογής κατά γράμμα" της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και της συμφωνίας για την ανάπτυξη "ειδικών σχέσεων" μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
10/9: Εννέα άτομα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου όταν ένοπλοι Σέρβοι επιτέθηκαν κατά οικογενειών Κοσοβάρων Αλβανών που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους στη νότια γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα-Μιτροβιτσα, που ελέγχεται από τους Σέρβους σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Σέρβων, Αλβανών και της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, οι οικογένειες των Κοσοβάρων Αλβανών είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους στην Μιτρόβιτσα. Εκπρόσωποι της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) κάλεσαν Αλβανούς και Σέρβους να κατευνάσουν τα πνεύματα.
18/9: Μέλη της οργάνωσης του ΑΣΚ πραγματοποίησαν στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Πρίστινα, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, Αλβανοί καλλιτέχνες έδωσαν συναυλία στο κεντρικό γήπεδο της πόλης. Η ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου επέτρεψε στους μαχητές του ΑΣΚ να φορέσουν για τελευταία φορά τις στολές τους και να παρελάσουν.
19/9: Η ηγεσία του Βελιγραδίου χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίσημη εμφάνιση του ηγέτη του ΑΣΚ Χασίμ Θάτσι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Σαρανταοκτάωρη παράταση δόθηκε στην προθεσμία για τον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.
21/9: Αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις διοργάνωσε στο Βελιγράδι και σε 19 ακόμη πόλεις της Σερβίας ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλαγή", στον οποίο ηγετικό ρόλο διαδραματίζει το "Δημοκρατικό Κόμμα" του Ζόραν Τζίντζιτς.
22/9: Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Συμμαχία για την Αλλαγή" σε αρκετές πόλεις της Σερβίας. Ομως ήταν αρκετά πιο υποτονικές από εκείνες της προηγούμενης μέρας τόσο σε όγκο, όσο και παλμό. Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού αυτού, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να προσέρχεται μαζικά στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώνονται καθημερινώς, τόσο στο Βελιγράδι, όσο και στις άλλες πόλεις της Σερβίας.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου.
23/9: Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας σε συνεδρίασή της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μόμιρ Μπουλάτοβιτς εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την συγκρότηση του Σώματος Πολιτικής Προστασίας στο Κοσσυφοπέδιο. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση χαρακτήρισε παράνομη την υπογραφή συμφωνίας των εκπροσώπων της KFOR και της UNMIK με τους ηγέτες του ΑΣΚ για την ίδρυση του Σώματος Πολιτικής Προστασίας και εκτίμησε ότι με αυτή παραβιάζεται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.
Σε 150 ανήλθε ο αριθμός των ομαδικών τάφων που ανακαλύφθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
27/9: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο και εκτίμησε ως θετική την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.
Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το αίτημα της Γιουγκοσλαβίας για πιστή εφαρμογή των όρων του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.
28/9: O πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εγκαινϊασε τη λειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου στο Πάντσεβο οι εγκαταστάσεις των οποίων είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.
Τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν βαριά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα στη λαϊκή αγορά της πόλης Κόσοβο Πόλιε, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι κάτοικοι του Κόσοβο Πόλιε, του Ούγκλιαρε και του Μπρέσιε απέκλεισαν τους οδικούς άξονες Πρίστινα-Πετς και Πρίστινα-Κόσοβο Πόλιε.
30/9: Tα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν έκκληση προς το Βελιγράδι απηύθυναν ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση των τριών μελών της ειρηνευτικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο UNMIK, τα οποία συνελήφθησαν από άνδρες της σερβικής αστυνομίας κοντά στα διοικητικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία.
Ο διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον καταδίκασε από τα Τίρανα τη βομβιστική επίθεση στο Κόσοβο Πόλιε κατά την οποία σκοτώθηκαν 3 Σέρβοι και 40 τραυματίστηκαν.
Τουλάχιστον 23 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι, όταν ισχυρές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας επιχείρησαν να διαλύσουν την αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιούσαν περίπου 30.000 οπαδοί της σερβικής αντιπολίτευσης.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1/10: Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο και εκτίμησε ότι η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι τεταμένη και ότι η θέση των περίπου 100.000Σέρβων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
2/10: Συνεχίστηκαν για 12η μέρα οι διαδηλώσεις που διοργανώνει ο αντιπολιτεύομενος συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλαγή" σε διάφορες σερβικές πόλεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Στο Βελιγράδι συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι και κατευθύνθηκαν υπό την καθοδήγηση των ηγετών της αντιπολίτευσης προς το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το νοσοκομείο, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν βία. Ο συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλαγή" διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σε άλλες σερβικές πόλεις. Στην πόλη Νις διαδήλωσαν περίπου 8.000 άνθρωποι, στο Νόβισαντ 10.000, στη Ζρένιανιν 10.000 και στο Βάλιεβο 3.000.
3/10: Ο πολιτικός ηγέτης του πρώην ΑΣΚ, Χασίμ Θάτσι, τόνισε μιλώντας σε 2.000 περίπου υποστηρικτές του στην πόλη Γκνίλιανε, η οποία βρίσκεται στον τομέα ελέγχου των αμερικανικών στρατευμάτων της ειρηνευτικής δύναμης KFOR, ότι το Βελιγράδι δεν θα πάρει ποτέ ξανά αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε κοντά στο Βελιγράδι και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις άνδρες της ασφάλειας του και ο αδελφός της συζύγου του.
4/10:Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας απελευθέρωσε 54 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που κρατούνταν σε σερβικές φυλακές. Οι Αλβανοί αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για εγκληματική δράση και ήταν αδύνατη η διεξαγωγή έρευνας στο Κοσσυφοπέδιο.
5/10: Ισχυρές δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης KFOR διέλυσαν τα δύο μπλόκα που έστησαν από την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτοκινητόδρομο του κεντρικού Κοσσυφοπεδίου Σέρβοι και Αλβανοί κάτοικοι της πόλης Κόσοβο Πόλιε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βομβιστική επίθεση στη λαϊκή αγορά της πόλης, όπου σκοτώθηκαν δύο ομοεθνείς τους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάλυση των μπλόκων η KFOR χρησιμοποίησε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της ειρηνευτικής δύναμης περιπολούσαν πάνω από την περιοχή.
6/10: Ενας Σέρβος σκοτώθηκε και είκοσι στρατιώτες των γαλλικών και ρωσικών δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, στην πόλη Κόσοφσκα-Μίτροβιτσα. Η διαμάχη ξέσπασε όταν περίπου 5.000 Κοσοβάροι Αλβανοί, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από την τελετή ταφής πτωμάτων που είχαν προηγουμένως εκταφεί από ομαδικούς τάφους, επιτέθηκαν σε διερχόμενο κονβόι σερβικών φορτηγών που συνοδεύονταν από ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα. Οι Κοσοβάροι Αλβανοί πέταξαν διάφορα μπουκάλια με εκρηκτική ύλη κατά των οχημάτων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τυλιχθούν στις φλόγες, ενώ ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες.
7/10: Για 16η ημέρα συνεχίστηκαν στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του συνασπισμού της σερβικής αντιπολίτευσης "Συμμαχία για την αλλαγή" που στοχεύουν στην παραίτηση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης έθεσαν τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές οι οποίες στοχεύουν στην πτώση του Μιλόσεβιτς.
Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην κηδεία των τριών ανδρών της ασφαλείας του, που σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα, το οποίο υποστηρίζει ότι ήταν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Απευθυνόμενος στα περίπου 2.000 άτομα που παρακολούθησαν τις κηδείες των τριών ανδρών, ο Ντράσκοβιτς τόνισε ότι το κόμμα του έχει πάρει όρκο να θέσει τέλος στους δολοφόνους και στο σατανικό, όπως χαρακτηριστικά είπε, καθεστώς του Μιλόσεβιτς, .
8/10: Ο Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Πρίστινα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διοικητής των 50.000 στρατιωτών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR). Ο στρατηγός Ράινχαρντ, ο οποίος αντικατέστησε το στρατηγό Μάικλ Τζάκσον κάλεσε το λαό του Κοσσυφοπεδίου να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών, που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις συνέπειες συγκρούσεων.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς χαρακτήρισε θετική την πρόταση της του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας να πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών για το μέλλον της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε την κατάργηση της βίζας στους ξένους πολίτες που επιθυμούν να εισέρχονται σε αυτό. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είχε νωρίτερα επιτρέψει την είσοδο χωρίς βίζα στους ξένους πολίτες, μόνο τους θερινούς μήνες και με τη νέα απόφαση επιτρέπεται η είσοδος χωρίς βίζα ολόκληρο το χρόνο.
Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε. κάλεσε τους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του στις 11 του μήνα στο Λουξεμβούργο για να εξετάσουν το θέμα της άρσης του εμπάργκο της αεροπορικής συγκοινωνίας, μεταξύ Βελιγραδίου και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος "Ενέργεια για τη Δημοκρατία", το οποίο προβλέπει την παροχή πετρελαίου και μαζούτ σε πόλεις της Σερβίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την ενέργεια στη Σερβία. Η παροχή καυσίμων για να αντιμετωπισθεί ο βαρύς χειμώνας στη Σερβία και να μην πληγούν οι κάτοικοί της, η Ε.Ε. έχει ήδη έτοιμο σχέδιο, το οποίο σε πρώτο στάδιο θα εφαρμοσθεί πειραματικά με την τροφοδοσία καυσίμων στις πόλεις Πίροτ και Νις.
9/10: Χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου καθοδηγούμενοι από τους ηγέτες του αντικυβερνητικού συνασπισμού "Συμμαχία για την Αλλαγή".
Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) Βουκ Ντράσκοβιτς γνωστοποίησε ότι δε θα παραστεί τελικά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και των εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης της Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο
10/10: Οι προσκείμενοι στην αντιπολίτευση δήμαρχοι της Σερβίας απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
11/10: Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε οικονομική βοήθεια 60 εκατ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 18 μήνες, τα οποία θα διατεθούν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και οικονομικής ανασυγκρότησης του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση οπαδών του στην πόλη Λέσκοβατς με την ευκαιρία του εορτασμού της "ημέρας απελευθέρωσης" της πόλης αυτής και των εγκαινίων του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, ανέφερε ότι πολύ σύντομα τα όργανα της Σερβίας (στρατού και αστυνομίας) θα επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος χαρακτήρισε την αντιπολίτευση που διαδηλώνει καθημερινά εναντίον του τις τελευταίες 20 ημέρες, ως "δειλούς, εκβιαστές και ευτελείς κόλακες" και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της αποτελούν συνεργάτες των "φονιάδων του ΝΑΤΟ, με σκοπό να μετατραπεί η χώρα σε αποικία".
Πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο η συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. που στόχευε στο να φέρει κοντά την Ε. Ε. και τα 32 ηγετικά στελέχη της σερβικής αντιπολίτευσης τα οποία επρόκειτο να θέσουν το θέμα της ανοικοδόμησης της χώρας τους σε ένα καθεστώς από το οποίο θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την τελευταία στιγμή 10 από τους κορυφαίους ηγέτες της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι απέχουν από τις συνομιλίες αντιδρώντας στο τελεσίγραφο να παραδοθούν αυτοί που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης πρότειναν νέα συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την απόφαση των ηγετών τους να μην συμμετάσχουν στη σύνοδο στο Λουξεμβούργο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων σε δύο σερβικές πόλεις που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, τη Νις και το Πιρότ, παρά το εμπάργκο κατά της χώρας. Το σχέδιο "Ενέργεια για Δημοκρατία" προβλέπει την παροχή 25.000 τόνων καυσίμων θέρμανσης, που θα φτάσουν σε έξι εβδομάδες, καθώς και 1.000 τόνων πετρελαίου κίνησης στις δύο πόλεις, ενώ η επιχείρηση θα κοστίσει στην Ε.Ε. περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ (5,3 εκατομμύρια δολάρια) και εάν έχει επιτυχία θα εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις με το ίδιο καθεστώς.
Οι υπουργοί Εξωτερικών ήραν επίσης εμπάργκο στις αεροπορικές μεταφορές στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ απόφαση για την άρση του εμπάργκο στη Σερβία και στους περιορισμούς βίζας αναβλήθηκε.
Βούλγαρος υπάλληλος της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) δολοφονήθηκε στο κέντρο της Πρίστινα, κοντά στο ξενοδοχείο "Grand". Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι, ο 38χρονος Βαλεντίν Κρούμοφ, ο οποίος περπατούσε σε κεντρικό δρόμο της πόλης, έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστου, ο οποίος εξαφανίστηκε στο πλήθος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο υπάλληλης της UNMIK δέχθηκε επίθεση από ομάδα Αλβανών, οι οποίοι τον οδήγησαν στο κέντρο της Πρίστινα και το σκότωσαν.
14/10: Περισσότεροι από 1.000 Σέρβοι διαδήλωσαν στην Κόσοφσκα-Μιτροβίτσα ζητώντας από όλους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνουν στις εστίες τους και τόνισαν ιδιαίτερα ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πόλη, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους Αλβανούς της περιοχής.
Εκπρόσωποι των σημαντικότερων κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, υπέγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία, η οποία καθορίζει τους εκλογικούς όρους, υπό τους οποίους θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Σερβία "ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές". Ταυτόχρονα η συμφωνία αναφέρει ότι σύσσωμη η σερβική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Την συμφωνία υπέγραψαν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σερβίας, όπως το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" του Βουκ Ντράσκοβιτς, ο συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλλαγή" το "Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας" του Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Οι τρεις αυτοί σχηματισμοί εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στην Σερβία. Την συμφωνία υπέγραψαν και άλλα μικρότερα κόμματα με εξαίρεση το συνασπισμό "Βοϊβοντίνα" και το "Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης" των μουσουλμάνων του Σάντζακ. Η συμφωνία πιστοποιεί σε πολιτικό επίπεδο την σύγκλιση απόψεων μεταξύ του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" και του συνασπισμού "Συμμαχία για την Αλλαγή", οι διαφορές των οποίων το τελευταίο διάστημα έδωσαν λαβή για επικριτικά σχόλια εις βάρος της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αδυναμίας της να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο, ικανό να απειλήσει την εξουσία του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
15/10: Δύο Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της KFOR τραυματίστηκαν στην πόλη Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου όταν χιλιάδες Κοσοβάροι Αλβανοί προσπάθησαν να περάσουν τη γέφυρα που χωρίζει τα δύο τμήματα της πόλης, των Αλβανώνκαι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες άρχισε την εφαρμογή ενός προγράμματος για την παροχή θέρμανσης σε 50.000 πρόσφυγες που ζουν σε 400 καταυλισμούς στη Γιουγκοσλαβία . Σύμφωνα με ανακοίνωση της πάνω από 500.00 Σέρβοι πρόσφυγες από τη Βοσνία και την Κροατία και 200.000 Σέρβοι και μη Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ζουν στη Γιουγκοσλαβία.
16/10: Ο πολιτικός ηγέτης του πρώην UCK και πρωθυπουργός της λεγόμενης προσωρινής κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ίδρυσε νέα πολιτική παράταξη που φέρει το όνομα "Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου του Κοσσυφοπεδίου". Στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος διορίστηκε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Απελευθερωτικού Στρατού και στενός συνεργάτης του Θάτσι, Ρετζέπ Τσόσια.
17/10: Ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τους πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Φιλανδίας, στη Μπάνια Λούκα και ξεπέρασαν "τις παρεξηγήσεις", όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της "Συμμαχίας για Αλλαγή" Η σερβική αντιπολίτευση επανέλαβε τα αιτήματα για άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά του Βελιγραδίου, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου και της απαγόρευσης εμπορικών πτήσεων της Γιουγκοσλαβίας.
19/10: Ενας ειδικός τομέας γαλλικών συμφερόντων άνοιξε στην ελβετική πρεσβεία στο Βελιγράδι εν απουσία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Γιουγκοσλαβίας. Η κίνηση αυτή έφερε τη Γαλλία στην ίδια θέση με τη Γερμανία και τη Βρετανία, των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπούνται από τις πρεσβείες της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας αντίστοιχα.
22/10: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον συνοδευόμενος από τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Γουέσλι Κλαρκ και 19 πρέσβεις των χωρών - μελών της Συμμαχίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε στην έδρα της KFOR στην Πρίστινα με τον επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ, το διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης Κλάους Ρέινχαρντ και με εκπροσώπους των Σέρβων και των Αλβανών. Ο κ. Ρόμπερτσον επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της διοίκησης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ικανοποιητική και ότι συνεχίζονται οι πιέσεις στο μη αλβανικό πληθυσμό. Ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε ότι οι επιθέσεις εναντίον Σέρβων και μελών άλλων εθνικοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται και εκτίμησε ότι η παρουσία της KFOR θα είναι απαραίτητη στην περιοχή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε ότι δε συμμετέχει πλέον στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης Συμμαχία για Αλλαγή. Ο πρόεδρος του κόμματος Βουκ Ομπράντοβιτς εξήγησε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της Συμμαχίας να συγκροτηθεί με στόχο τις εκλογές, δεν υπάρχει πλέον λόγος για το κόμμα του να παραμείνει σε αυτή και πρόσθεσε ότι στο μέλλον το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα λειτουργεί ως ολοκληρωτικά ανεξάρτητος πολιτικός φορέας.
Οι δημοτικές αρχές των τριών μεγαλύτερων πόλεων της Σερβίας, το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και η Νις ενέκριναν ψηφίσματα με τα οποία απευθύνουν έκκληση για πρόωρες εκλογές.
24/10: Oι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου προχώρησαν στην ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα τους εκπροσωπεί επίσημα στις επαφές με τη διεθνή κοινότητα. Πρόεδρος του συμβουλίου εξελέγη ο Μητροπολίτης της Ράσκα και του Πρίζρεν, Αρτέμιος, ενώ αντιπρόεδρος ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Αντίστασης του Κοσσυφοπεδίου, Μόμτσιλο Τράικοβιτς.
25- 26/10: Eκπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου είχαν συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο δημοκρατιών εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Στο τουριστικό θέρετρο Αγιος Στέφανος στο Μαυροβούνιο συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου. Την επόμενη μέρα αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος του Μαυροβουνίου μετέβη στο Βελιγράδι όπου θα είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς. Η Βουλή του Μαυροβουνίου είχε ζητήσει την έναρξη των διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των σχέσεων των δύο δημοκρατιών που συγκροτούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές Αυγούστου, ενώ ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, προειδοποίησε ανοιχτά το Βελιγράδι ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα, θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.
Tα κόμματα που ασκούν εξουσία στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία συμφώνησαν να διατηρήσουν τους δεσμούς τους παρά τις αποσχιστικές τάσεις για τις οποίες κάνουν λόγο οι ηγέτες του Μαυροβουνίου. Η σερβική πλευρά εξέφρασε την αισιοδοξία της μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ενόσω οι αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί.
27/10 Eπίθεση από οπλισμένους Αλβανούς δέχθηκε φάλαγγα Σέρβων προσφύγων, που με τη συνοδεία της KFOR ξεκίνησαν από το Οράχοβατς του Κοσσυφοπεδίου με τελικό προορισμό το Μαυροβούνιο. Από τα 155 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, 4 τραυματίστηκαν βαριά και 18 ελαφρά, ενώ οι Αλβανοί πυρπόλησαν 19 αυτοκίνητα της φάλαγγας, μεταξύ των οποίων και ένα όχημα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
28-29/: Ο επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα και ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν πραγματοποίησαν διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο κατά την οποία είχαν συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τη διοίκηση της διεθνούς πολυεθνικής δύναμης (KFOR), που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο κ. Σολάνα μαζί με τον κ. Πάτεν επιθεώρησαν την ανακατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομπιλιτς. Είχαν επίσης συνομιλίες με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, τον Κλάους Ράινχαρντ διοικητή της KFOR καθώς και με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, μετριοπαθή ηγέτη των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τον Χασίμ Θάτσι ηγέτη του πρώην ΑΣΚ.
31/10: Η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία αποφάσισαν τη συνεργασία των κοινοβουλίων τους προκειμένου να σπάσουν τον "αποκλεισμό" κατά της Γιουγκοσλαβίας στο πεδίο της πληροφόρησης που έχει ως στόχο την αποσιώπηση των συνεπειών των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν στο Βελιγράδι σχετικό πρωτόκολλο, στο πλαίσιο επίσκεψης της επιτροπής του ρωσικού Κοινοβουλίου που ερευνά "τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία".
Ενοπλη επίθεση δέχθηκε ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και πρόεδρος του προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων της επαρχίας, Μόμτσιλο Τράικοβιτς. Αγνωστος πυροβόλησε την πόρτα του σπιτιού του, με αποτέλεσμα ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2/11: Με μία σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη την άποψή του σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια σε μία προσπάθεια να εξηγήσει, γιατί το Μαυροβούνιο επέλεξε την εισαγωγή του γερμανικού μάρκου παράλληλου νομίσματος. Ο κ. Τζουκάνοβιτς μιλώντας στο Συνέδριο για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας κατηγόρησε τον κ. Μιλόσεβιτς για αυταρχισμό και έκανε λόγο για δικτατορικό καθεστώς στο Βελιγράδι, το οποίο επιμένει στην αυτοϊκανοποίησή του και στο δήθεν πατριωτισμό, σε μία προσπάθεια να χειραγωγήσει το λαό.
2-3/11: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε επίσημα την εισαγωγή του γερμανικού μάρκου ως παράλληλο νόμισμα με το γιουγκοσλαβικό σε μία προσπάθεια να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα από τον πληθωρισμό της Γιουγκοσλαβίας.
4/11: Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκολιουμπ Όϊντανιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς για να συζητήσουν θέματα πολιτικής και ασφάλειας. Οι συνομιλίες ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στη διοίκηση του γιουγκοσλαβικού στρατού και την ηγεσία του Μαυροβουνίου, από το 1998, όταν διορίστηκε ο κ. Όϊντανιτς.
Η Γαλλία πρότεινε στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, με τις οποίες τιμωρείται ο σερβικός πληθυσμός, ενώ διατηρείται η εξουσία αυτών που επηρεάζουν άμεσα το γιουγκοσλαβικό καθεστώς.
5/11: H γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την αποστολή γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας ότι οι μειονότητες στην υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ περιοχή ζουν υπό το κράτος του φόβου. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επέκρινε τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο λέγοντας ότι η ειρηνευτική δύναμη ανέχεται "μαζικό εκφοβισμό κατά των Σέρβων και άλλων μη Αλβανών" και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 447 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί πολίτες δολοφονήθηκαν, 648 απήχθησαν και περισσότεροι από 330.000 εκδιώχθηκαν ως συνέπεια της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.
8/11: Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γίρζι Ντίνστμπιρ τάχθηκε υπέρ της άρσης όλων των κυρώσεων που έχουν υποβληθεί στο Βελιγράδι σε έκθεση που υπέβαλε στο ΓΓ του οργανισμού Κόφι Ανάν.
9/10: Το σερβικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ετών σε 12 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς τους έκρινε ένοχους για τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι 12 κρίνονται ένοχοι για συμμετοχή στις ενέργειες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Σέρβοι αστυνομικοί και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται στους 2.000 Αλβανούς φυλακισμένους του Κοσσυφοπεδίου που μεταφέρθηκαν από την επαρχία σε σερβικές φυλακές κατά τη διάρκεια της απόσυρσης των δυνάμεων του Βελιγραδίου στα μέσα Ιουνίου. Οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ανθρωπιστικό Νομικό Κέντρο που έχει εδρεύει στο Βελιγράδι, απηύθυνε έκκληση στις σερβικές αρχές να απελευθερώσουν περίπου 350 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, που όπως υποστηρίζει η οργάνωση, κρατούνται παράνομα.
10-12/11: Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής Κάρολος Παπούλιας πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι ύστερα από πρόσκληση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταδικάζει τις βιαιοπραγίες εις βάρος του σερβικού και μη αλβανικού πληθυσμού της περιοχής.
12/11: Η αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπάρμπαρα Ντέιβις συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας Ντράγκολιουμπ Γιάνκοβιτς για να συζητήσουν τη μεταχείριση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που κρατούνται σε φυλακές της χώρας. Η θέση των συλληφθέντων και απαχθέντων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και οι τρόποι παροχής νομικής βοήθειας περιλαμβάνονταν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών με στόχο την πιθανή κοινή δράση σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κ. Γιάνκοβιτς δήλωσε ότι περίπου 2.050 Κοσοβάροι, κυρίως Αλβανοί, κρατούνται σε σερβικές φυλακές, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για συμμετοχή στον ΑΣΚ. Ο Ερυθρός Σταυρός εξασφάλισε την απελευθέρωση 220 κρατουμένων από το Κοσσυφοπέδιο, από τη μέρα που αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του Βελιγραδίου.
Αεροσκάφος του προγράμματος επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο επέβαιναν 21 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα κατέπεσε λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Πρίστινας.
14/11: Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Γιουγκοσλαβίας και έξι Σέρβοι εξόριστοι ζήτησαν την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν από την ουγγρική πόλη Ζετέντρε.
17/11: Το ποσό του 1,1 δις δολαρίων συγκέντρωσαν για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου 47 χώρες πιστώτριες και 34 διεθνείς οργανισμοί σε διάσκεψη που είχαν στις Βρυξέλλες. Τα 500 περίπου εκατ. δολάρια θα καταβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
18/11: Οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν την έκκλησή τους στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ηγέτες να άρουν τις κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.
19/11: Οι ηγέτες του ΟΑΣΕ απηύθυναν έκκληση στο γιουγκοσλαβικό λαό να βοηθήσει τη χώρα να ακολουθήσει το δρόμο της δημοκρατίας, καταδικάζοντας "την αδυναμία" της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ Κνουτ Βόλεμπεκ δήλωσε ότι η παρουσία της σερβικής αντιπολίτευσης στη σύνοδο του οργανισμού ήταν συμβολική, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αποτέλεσε τμήμα της διαδικασίας του ΟΑΣΕ να βοηθήσει τη δημοκρατία στο Βελιγράδι.
20/11: Αντιπροσωπεία της σερβικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε τη Σόφια και εξασφάλισε τη δέσμευση της κυβερνώσας "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" για αποστολή ανθρωπιστικής και άλλης βοήθειας στη Σερβία.
22/11: Αποστολή του Ιράκ συναντήθηκε με αξιωματούχους της Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας στον πετρελαϊκό τομέα. Η αποστολή από το Ιράκ της οποίας επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Πετρελαίου Τάχα Μούσα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Μίλαν Μπέκο, τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Μπόρισλαβ Βούκοβιτς και την Μπόρκα Βούτσιτς υπουργό για τη συνεργασία με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Η συνάντηση τους επικεντρώθηκε σε πιθανή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ "πετρέλαιο για τρόφιμα".
23/11: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο είχε συνομιλίες στην Πρίστινα με εκπροσώπους των Αλβανών και Σέρβων της περιοχής για την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Από αλβανικής πλευράς στη συνάντηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενώ από σερβικής πλευράς παρέστησαν ο Επίσκοπος Πρίζρεν Αρτέμιος και ο Μόμτσιλο Τράικοβιτς ένας εκ των πολιτικών ηγετών των Σέρβων της περιοχής. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε και την πόλη Ουρόσεβατς όπου βρίσκεται η διοίκηση των στρατιωτών των ΗΠΑ στην περιοχή. Μιλώντας στους κατοίκους του Ουρόσεβατς, σε συγκέντρωση αφιερωμένη στα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Κλίντον επεσήμανε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν πρόκειται ποτέ να επανακτήσει τον έλεγχο στο Κοσσυφοπέδιο. "Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους Αλβανούς να ξεχάσουν τα δεινά που υπέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Πρόεδρος Κλίντον εξήρε το έργο της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει. Η Διεθνής Κοινότητα, είπε, εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη ένα δισ. δολάρια ως βοήθεια στο Κοσσυφοπέδιο και όλα είναι έτοιμα στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες του χειμώνα.
Η υπουργός Προσφύγων και Ανθρωπιστική Βοήθειας της Γιουγκοσλαβίας, Μπράτισλαβα Μόρινα και ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής οργάνωσης της Αυστραλίας "Care International", Μόργκαν Φρέιζερ υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ύψους 10 εκατ. Δολαρίων
25/11: Οι γιουγκοσλαβικές αρχές κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από συνωμοσία απόπειρας δολοφονίας κατά του προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν πράκτορες που εργάζονταν για την υπόθεση αυτή. Ο υπουργός Πληροφόρησης της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Μάτιτς δήλωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν πέντε τοπικούς πράκτορες ομάδας, η οποία οργανώθηκε από τη γαλλική μυστική υπηρεσία, με στόχο τη δολοφονία του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο κ. Μάτιτς δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι ότι η πενταμελής ομάδα, με την κωδική ονομασία "Pauk" (αράχνη), "εντοπίστηκε" από τη γιουγκοσλαβική μυστική υπηρεσία και τις αστυνομικές αρχές. H ομάδα αποτελούνταν από Σέρβους της Γιουγκοσλαβίας και της Βοσνίας, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει τέσσερα σενάρια για την απόπειρα δολοφονίας του Μιλόσεβιτς, όπως ανέφερε ο Μάτιτς, προσθέτοντας ότι συνελήφθησαν" τις τελευταίες 10 μέρες".
Από το Λονδίνο, όπου συμμετείχαν σε γαλλο-βρετανική σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς.
26/11: Η ειρηνευτική δύναμη KFOR που σταθμεύει στο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισε να ενισχύσει τις περιπολίες στα διοικητικά σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, προκειμένου να αποτρέψει νέα επεισόδια μεταξύ οπλισμένων Αλβανών και της σερβικής αστυνομίας.
Ο επικεφαλής του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, της σερβικής αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε ότι η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου έχει γίνει τμήμα της Αλβανίας.
Ο κ. Ντράσκοβιτς είχε συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, 'Ιγκορ Ιβανόφ, στη Ρωσία, στην οποία έλαβε επιβεβαιώσεις ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με το Βελιγράδι.
24 - 28/11: Στα σύνορα εξακολουθούσαν να βρίσκονται για δεύτερη συνεχή ημέρα τα βυτιοφόρα που μετέφεραν την πρώτη ποσότητα πετρελαίου που ενέκρινε για τις πόλεις Νις και Πίροτ η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Δεκαπέντε βυτιοφόρα, με συνολικό φορτίο 350 τόνων πετρελαίου, ξεκίνησαν από την ΠΓΔΜ με τελικό προορισμό τις δύο σερβικές πόλεις, αλλά στην πορεία ένα εκ των βυτιοφόρων παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην ΠΓΔΜ.
|