ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΑΛΒΑΝΙΑ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999
Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.
Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)
ΑΛΒΑΝΙΑ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)
Ιούλιος
1/7: Τουλάχιστον 273.900 Κοσσοβάροι πρόσφυγες επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο από την Αλβανία όπου βρίσκονταν σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
- Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα ότι συνεργάζονται με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα.
2/7:Χάρτες στους οποίους απεικονίζεται η λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία μοιράζουν στους ξένους δημοσιογράφους που διασχίζουν τα γιουγκοσλαβοσκοπιανά σύνορα άνδρες του ΑΣΚ.
3/7: Συνέδριο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στα Τίρανα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
5/7:Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Αλέξανδρος Μαλλιάς πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Τιράνων. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να υπογραμμιστεί η ελληνική πολιτιστική παρουσία στην Αλβανία και να επισημανθεί η βοήθεια που η Ελλάδα προσέφερε στον εκπαιδευτικό τομέα.
6/7: Η Alb Telecom και η αμερικανική New World Telecom δημιούργησαν κοινή επιχείρηση για την προσφορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία και τη μετάδοση ασύρματων ηλεκτρονικών δεδομένων.
7/7: Eνενήντα χιλιάδες πρόσφυγες απέμειναν στην Αλβανία, από τις περίπου 400.000 που είχαν καταφύγει στη χώρα, με την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
- Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συμβάλει στην ανοικοδόμηση των χωριών της βόρειας Αλβανίας που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς των Σέρβων κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.
8/7:Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ προειδοποίησε τον Αλβανό ομόλογό του Ρετζέπ Μεϊντάνι ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια να μην ενθαρρύνει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία.
9/7:Διαβεβαιώσεις ότι στην Αλβανία υπάρχουν πλήρεις εγγυήσεις και συνθήκες για ανοικτή συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, έδωσε ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο κατά τη συνάντησή του, στα Τίρανα, με τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
- Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, τις τελευταίες εξελίξεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, θέματα οικονομικά και πολιτιστικά, καθώς και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας.
11/7:Οι 104 από τους 224 καταυλισμούς στην Αλβανία για τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο εκκενώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών.
12/7:Tρεις ορθόδοξες εκκλησίες πυρπολήθηκαν στην Αλβανία, στο διάστημα των δυο τελευταίων μηνών.
- Ο αρχηγός της Ε.Υ.Π., Παύλος Αποστολίδης συναντήθηκε στα Τίρανα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Σπαρτάκ Πόσι και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας, Φάτος Κλόσι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
- Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, ζήτησε σε συνάντησή του με την επικεφαλής εισαγγελέα της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Λουίζ Αρμπουρ ενίσχυση της συνεργασίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με την Αλβανία προκειμένου να αποδειχθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.
14/7:Στην απόφαση για τη δημιουργία συνοριακής ζώνης στην οποία θα είναι ελεύθερη η διακίνηση των πολιτών των τριών χωρών κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο στη συνάντηση τους στον Αγιο Αχίλλειο των Πρεσπών στο σημείο των συνόρων των τριών χωρών.
15/7:Συνεχίζονται οι λεηλασίες προσφυγικών καταυλισμών στην Αλβανία.
16/7:Ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν ματαίωσε την επίσκεψη του στα Τίρανα αυτή την εβδομάδα για να αποφύγει δολοφονική απόπειρα εναντίον του από τον Οσαμα Μπιν Λάντεν και τους ισλαμιστές που συνεργάζονται μαζί του, ανέφεραν πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας.
17/7:Η Αλβανία απέλασε δύο Σύριους και έναν Ιρακινό, ως ύποπτους για αντιαμερικανικές τρομοκρατικές ενέργειες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής αστυνομίας των Τιράνων Μιτχάτ Χαβάρι.
18/7: Πραγματοποιείται το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρόεδρός του Σαλί Μπερίσα εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για το τσάμικο. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει αντιαλβανικός ρατσισμός στην Ελλάδα.
20/7: Ο Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης Σπαρτάκ Πόσι συναντήθηκε στα Ιωάννινα με τον Ελληνα ομόλογό του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεχής επικοινωνία των δύο υπουργείων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και αποφασίστηκε να ιδρυθεί κέντρο επιχειρήσεων στην αστυνομία Αργυροκάστρου από το ελληνικό υπουργείο.
22/7:Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας με δήλωσή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο και τον πρόεδρο της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι, διαμαρτυρήθηκε για το κύμα εμπρησμών, που σημειώθηκαν σε ορθόδοξες εκκλησίες στους Αγίους Σαράντα, στο Δέλβινο και στα Εξαμίλια.
23/7: Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο. Η πορεία της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αλβανία, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν.
- Μεγάλη επιχείρηση κατά των εμπόρων ναρκωτικών έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες η αλβανική αστυνομία στο νότιο τμήμα της χώρας.
25/7: Οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα και Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκαν στη Σόφια. Κυρίαρχο θέμα αυτό του κοινού χειρισμού για τα ζητήματα της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
27/7:Ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο μιλώντας στο ΜΠΕ δήλωσε ότι η χώρα περιμένει έμπρακτη βοήθεια από τους φίλους της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
28/7: Tις κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη του στόχου ενσωμάτωσης της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές ανέπτυξε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, στη διάρκεια της ομιλίας του, σε συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, από το Ινστιτούτο Σύγχρονων Σπουδών. Τόνισε ότι απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις.
31/7:Διήμερη περιοδεία στην Αλβανία πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο, τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο και τον Αλβανό ομόλογό του. Επίσης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και επισκέφθηκε την ΕΛΔΑΛ 2.
Αύγουστος
2/8: Το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε διεθνείς παρατηρητές στην Αλβανία, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τη διαδικασία καταγραφής των Κοσοβάρων.
3/8:Ο Γερμανός διπλωμάτης Γκερτ Χενριχ Αρενς διορίστηκε επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.
4/8:Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ρατσισμό, ούτε για ξενοφοβία, ούτε για μίσος μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών.
5/8: Περισσότερα από 80.000 δενδρύλια χασίς καταστράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη νότια Αλβανία.
- Η Β' Μεραρχία πεζικού του στρατού της Αλβανίας ανέλαβε οργανωμένη επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ναρκών που τοποθετήθηκαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.
- Σε 15.000 ανέρχονται οι Κοσοβάροι πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαμένουν στην Αλβανία, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
8/8:Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Μάικο και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Αλβανία.
12/8: Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι καλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
17/8: Ενας Αλβανός υπήκοος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν βαριά σε επεισόδιο που σημειώθηκε στο συνοριακό φυλάκιο Στρέσιμιρ, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Αλβανία, όταν ομάδα 20 Αλβανών λαθρεμπόρων προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στο σκοπιανό έδαφος.
24/8: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο. Ο κ. Μάικο τόνισε ότι με την επίσκεψη του κ. Σημίτη ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και αναγνώρισε τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Τόνισε ότι η χώρα του εκτιμά το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
25/8: H Γιουγκοσλαβία υποστήριξε ότι πάνω από 100.000 Αλβανοί πολίτες εισήλθαν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που η κυβέρνηση του Βελιγραδίου απέσυρε τα στρατεύματα από τη σερβική επαρχία.
27/8: Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Helsinki Watch, κατήγγειλε οργανωμένες επιθέσεις κατά Ορθόδοξων εκκλησιών στην Αλβανία και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τιμωρώντας τους υπεύθυνους.
- Η Αλβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις ζημιές και βεβηλώσεις που υπέστησαν ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια στην Αλβανία.
30/8: Αμηχανία δημιούργησαν σε κορυφαίους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες στα Τίρανα οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
31/8: Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο συντάχθηκαν δημόσια με τις θέσεις της ουγγρικής διπλωματίας σχετικά με το καθεστώς της Βοϊβοντίνας.
Σεπτέμβριος
1/9: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανέβαλε την επίσκεψή του στην Αλβανία, επικαλούμενος την έλλειψη τάξης και ασφάλειας στη χώρα.
3/9:Το ΝΑΤΟ προχώρησε στον τερματισμό της επιχείρησης AFOR στην Αλβανία, που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη μαζική είσοδο του κύματος προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.
4/9:Ληστεία σε βάρος δύο ελλήνων βορειοηπειρωτών σημειώθηκε στο δημόσιο δρόμο Αργυροκάστρου-Κακαβιάς.
5/9: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τo 50% της φαρμακευτικής βοήθειας, που διοχετεύτηκε στην Αλβανία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων δεν ήταν κατάλληλο.
6/9: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προχώρησε στη χλωριοποίηση του πόσιμου νερού σε 50 υδραγωγεία 45 πόλεων σε ολόκληρη την Αλβανία.
7/9: Τουλάχιστον 74 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σε ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Αύγουστο σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας.
9/9: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα.
10/9: Ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα του "Open Society" έχει ξεκινήσει τις επιδοτήσεις προγραμμάτων ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο κυρίως στον τομέα εκπαίδευσης. Ο κ. Σόρος πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα και συναντήθηκε με αξιωματούχους και προσωπικότητες της χώρας.
13/9: Κυβέρνηση - αντιπολίτευση ήρθαν σε αντιπαράθεση, στη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Βουλή.
14/9: Ο αντιπρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ναμίκ Ντόκλε συναντήθηκε στα Τίρανα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ράιαν Ακάντ. Ο κ. Ντόκλε δήλωσε ότι η Αλβανία στοχεύει στην κατάργηση της θανατικής ποινής πριν από το 2000.
- Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τίμησαν με διάφορες εκδηλώσεις την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι
- Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Σπαρτάκ Πόσι ζήτησε από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, από τον αρχιεισαγγελέα Αρμπέν Ρακίπι και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιλίρ Πάντα, να "καθαρίσουν" επειγόντως τα Δικαστήρια από τους διεφθαρμένους δικαστές, οι οποίοι ματαιώνουν όλες τις προσπάθειες της αστυνομίας για επιβολή της τάξης στη χώρα.
16/9: O πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελή Μάικο άσκησε δριμεία κριτική στους πολιτικούς της χώρας υπογραμμίζοντας ότι στηρίζουν το οργανωμένο έγκλημα.
17/9: Η αλβανική Βουλή αποφάσισε τη σύσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας με αποκλειστικό έργο τον αφοπλισμό των πολιτών, στην κατοχή των οποίων βρίσκονται χιλιάδες όπλα που είχαν κλαπεί από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά την περίοδο των ταραχών στην Αλβανία, το 1997.
19/9: Aπέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα και δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του στον Παντελή Μάικο για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος.
20/9: Σε απεργία πείνας προχώρησαν τα μέλη του συνδέσμου πρώην πολιτικών κρατουμένων στην Αλβανία, απαιτώντας την απελευθέρωση των Κοσοβάρων που βρίσκονται στις σερβικές φυλακές.
21/9: Η αστυνομία στη Σκόδρα εξάρθρωσε μεγάλη σπείρα παραχαρακτών, που διατηρούσε παράνομα τυπογραφεία με σύγχρονα μηχανήματα για την κατασκευή πλαστών σφραγίδων και την εκτύπωση εγγράφων κρατικών υπηρεσιών.
- Η αμερικανική Motorola Inc υπέγραψε συμφωνία με μεικτή αλβανο-αμερικανική ανώνυμη εταιρεία, για την εγκατάσταση συστήματος κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Αλβανία.
22/9:Eπισκέψεις σε πόλεις στο νότο της Αλβανίας, όπου είναι συμπαγής η ελληνική μειονότητα, πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Αλέξανδρος Μαλλιάς.
- Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Παντελή Μάικο και τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα.
25/9: Η αλβανική αστυνομία ανακάλυψε εργοστάσιο που παρήγαγε και διέθετε στην αλβανική αγορά αναψυκτικά "μαϊμούδες", στην πόλη Ντιμπερ, στο βορρά της Αλβανίας.
26/9: Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε αλβανική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
28/9: Η Αλβανία επικύρωσε τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των μειονοτήτων.
29/9: Η Τουρκία και η Αλβανία αποτελούν τις μοναδικές χώρες που δεν έχουν καταργήσει την θανατική ποινή που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην Συμβούλιο της Ευρώπης.
30/9: Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Σαλί Μπερίσα. Στην ομιλία του τόνισε ότι το κόμμα θα ακολουθήσει μια πολιτική καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Οκτώβριος
5/10: Η αλβανική αστυνομία κατέσχεσε δέκα τόνους φορτίο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ποσότητες χασίς, τριακόσιες χιλιάδες σφαίρες και πολλά όπλα πεζικού.
6/10: Την υποστήριξη της Ιταλίας στην προώθηση των προγραμμάτων που θα παρουσιάσει η Αλβανία, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, εξασφάλισε ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο κατά τη συνάντησή του στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι.
- Η υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου της Αλβανίας, Ερμελίντα Μέξι δήλωσε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Αλβανία θα γίνει μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου.
- Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις τόσο όσον αφορά την επενδυτική, όσο και την εξαγωγική τους δραστηριότητα στην Αλβανία.
9-10/10: Αρχισε το γ' συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Πρωθυπουργός της Αλβανίας Φατός Νάνο και Παντελί Μάικο απηύθυναν έκκληση στους συνέδρους να ψηφίσουν έχοντας ως γνώμονα την ενότητα του κόμματος. Πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Φατός Νάνο.
11/10: Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές στην κυβέρνηση, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι νέα στελέχη του κόμματος θα λάβουν κυβερνητικές θέσεις.
13/10: Mήνυμα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μετέφερε στον Αλβανό Πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, ΣαμπαχατίνΤσακμάκογλου, οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία.
14/10: Η Τουρκία θα χορηγήσει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια στην Αλβανία μέχρι το τέλος του 1999 για την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεών της.
- Με τον πρόεδρο της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια" Βασίλη Ντούλε συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλβανία.
19/10: Τα Τίρανα επισκέφθηκε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ρούντολφ Σάρπιγκ.
- Η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος ανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Αλβανία, μέχρις ότου γίνει αποδεκτό το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
21/10: Τη διεθνή εμπορική έκθεση "Fiera del Levante", που άνοιξε τις πύλες της στα Τίρανα, εγκαινίασαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Ιταλίας Παντελή Μάικο και Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
23/10: Με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στα Τίρανα. Ο κ. Αθενς τόνισε στους συνομιλητές του την πρόθεση του ΣΑΕ να στηρίξει την ελληνική μειονότητα που κυρίως ζει στο νότο της Αλβανίας, μέσω προγραμμάτων.
- Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν στην Αθήνα ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης και ο Αλβανός ομόλογός του Ιλίρ Μπόκα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα οργάνωσε αντικυβερνητική συγκέντρωση στα Τίρανα.
26/10: Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, η παραίτηση του πρωθυπουργού Παντελή Μάικο από το αξίωμά του. Ο κ. Μάικο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η απόφασή του για να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού ήταν δύσκολη. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Κ. Σαλί Μπερίσα, επεσήμανε ότι η παραίτηση του κ. Μάικο ήταν αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στην Αλβανία.
Στα Τίρανα μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Οτο Σίλι, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Σπάρτακ Πόσι.
27/10: Νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο Ιλίρ Μέτα. Εξελέγη από τη γενική διευθυντική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία συνήλθε σήμερα μετά από πρόταση του προεδρείου του κόμματος. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι ενέκρινε το διορισμό του Ιλίρ Μέτα, ως πρωθυπουργού της χώρας.
Νοέμβριος
1/11: Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στη συνεδρίαση του κόμματος, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
2-9/11: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι. Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε λειτουργίες σε ορθόδοξες εκκλησίες. Επίσης επισκέφθηκε τις πόλεις Λέζα, Σκόδρα και Αργυρόκαστρο. Είχε επαφές με τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.
- Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο χαρακτήρισε λογική συνέπεια της στάσης Μιλόσεβιτς, τη μη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο συνέδριο για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.
3/11: Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο μιλώντας στη Θεσσαλονίκη έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι Αλβανοί έχουν μετατρέψει την ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας" σε μια προσδοκία των μεγάλων Βαλκανίων.
- Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Ο κ. Ντ' Αλέμα επιβεβαίωσε την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης προς τη νέα αλβανική κυβέρνηση.
4/11:Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο Νάνο πρότεινε στον Τζουγκάνοβις, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο να διοργανώσουν στη Σκόδρα μια διήμερη διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι κυριότεροι παράγοντες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, πρόταση που έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου.
- Ο νέος πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη συνεδρίαση της Βουλής.
5/11:Η νέα αλβανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιλίρ Μέτα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την αλβανική Βουλή. Υπέρ ψήφισαν και οι 109 παρόντες βουλευτές, από τους οποίους 92 προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 4 βουλευτές από το κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 8 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, 4 είναι ανεξάρτητοι βουλευτές και 1 από το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία. Από την ψηφοφορία απείχαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
7/11:Την υποστήριξη των ΗΠΑ στη νέα αλβανική κυβέρνησε εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ο οποίος σε μήνυμά του προς τον Αλβανό πρωθυπουργό τον χαρακτηρίζει ικανό και ευφυή πολιτικό.
9/11: Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον έδωσε την υπόσχεση ότι η Αλβανία θα είναι πάντα σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
10/11:Ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ο Σαντάμ Μεμία κατηγόρησε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας Φατός Κλόσι ότι καταχράστηκε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από το δικαστήριο των Τιράνων ο διεκδικητής του αλβανικού βασιλικού θρόνου, Λέκα Ζόγου και ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός Εξωτερικών Αμπεντίν Μουλεσμάνι, οι οποίοι κατηγορούνται για τη υποκίνηση της εξέγερσης το 1997.
11/11:Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Σπαρτάκ Πότσι συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ρόζα Γερβολίνο, στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ. Πότσι τόνισε ότι η ιταλική πλευρά εξήρε τις προσπάθειες της αλβανικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διακίνηση Κούρδων λαθρομεταναστών από την Αλβανία προς την Ιταλία
12/11: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία. Συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ιλίρ Μέτα. Οι δύο πρωθυπουργοί παρέστησαν στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κρυσταλλοπηγή - Κορυτσά.
- Ο διοικητής της KFOR Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Αμυνας Λουάν Χαϊνταράγκα. Ο κ. Ράινχαρντ διέψευσε φήμες περί επίθεσης στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι προς το παρόν η μόνη αναγκαία δύναμη στο Κόσοβο είναι η KFOR.
14/11: Οι μετριοπαθείς βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος προωθούν την επανασύγκληση του συνεδρίου του κόμματος, καθώς τη θεωρούν ως τη μόνη λύση για τον εκδημοκρατισμό του κόμματος.
- Εναν Παλαιστίνιο, τον Αμπτούλ Λαφίτι, ο οποίος φέρεται ως συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, συνέλαβαν οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες (SHIK) σε συνεργασία με την αμερικανική CIA.
16/11: Ο πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα επέρριψε ευθύνες στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού για την έλλειψη ρεύματος που παρατηρήθηκε στην Αλβανία για αρκετές μέρες. Ο κ. Μέτα ζήτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την κακή διαχείριση της ΚΕΣ και να καταλογιστούν ευθύνες.
- Στο Κοσσυφοπέδιο θα μεταφερθεί η διεθνής έκθεση "Tirana Trade" που κλείνει αύριο τις πύλες της. Στην έκθεση, την οποία εγκαινίασε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, συμμετέχουν 120 εταιρείες από την Αλβανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, την Κίνα και άλλες χώρες.
- Ο πρόεδρος του φιλομοναρχικού κόμματος Ρετζέπ Κρασνίκι απηύθυνε προειδοποίηση προς τις αρχές, ότι αν συλλάβουν και φυλακίσουν τον διεκδικητή του βασιλικού θρόνου Λέκα Ζόγου, στην Αλβανία θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.
17/11: Πρωτόκολλο για την ίδρυση Περιοχικού Γραφείου Αεροναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών, Αναστάσιου Μαντέλη, του Αλβανού ομολόγου του, Ιγκριντ Σούλι και του αρμόδιου υφυπουργού της ΠΓΔΜ, Χασάνι Ρέτζεπ.
Η ίδρυση του γραφείου απορρέει από τις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε ο κ.Μαντέλης, κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων του στην Αλβανία το 1998 και στην ΠΓΔΜ το 1999.
18/11: Την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με τη Διεθνή Οργάνωση Γαλλόφωνων Χωρών, ζήτησε πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα από τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης, Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία.
21/11: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εξαρτά όμως τη συμμετοχή του στην κυβερνητική επιτροπή κατά της διαφθοράς από τις αρμοδιότητες που θα χορηγηθούν σ' αυτή την επιτροπή.
22/11: Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποια θα χαράξει τους άξονες μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της χώρας και την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές. Ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ναμίκ Ντόγκλε δήλωσε ότι η πρόταση του Προέδρου Νάνο προϋποθέτει τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας για την εφαρμογή με επιτυχία του συμφώνου σταθερότητας στα Βαλκάνια.
|