ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΕΛΛΑΔΑ (Α' ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999
Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.
Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)
ΕΛΛΑΔΑ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
Δεκέμβριος 1998
4/12: Η κυβέρνηση, προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων, που προήλθε από την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών.
5/12: Το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού συνήλθε στη Θεσσαλονίκη και συζήτησε μαζί με την επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής τα ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια. Το προεδρείο του ΣΑΕ δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην προώθηση της Ολυμπιάδας του 2004. Επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν την οργάνωση του απόδημου Ελληνισμού.
5/12: Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός για το μήνα Νοέμβριο έκλεισε στο 4,2% σε σχέση με το 4,7% του Οκτωβρίου.
7/12: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε τη Βόννη και είχε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τα ευρωπαικά ζητήματα, τα θέματα οικονομίας και τις διμερείς σχέσεις με επίκεντρο τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
9/12: Μαθητές Λυκείων, Τεχνικών Εκπαιδευτηρίων και Γυμνασίων πραγματοποίησαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε 43 πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα 12-15.000 μαθητές διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κυρίως στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.
11-12/12: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετείχε στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης στην Αυστρία. Οι 15 ηγέτες υπέγραψαν σύμφωνο για την απασχόληση, συζήτησαν το θέμα της διάθεσης των ευρωπαικών κονδυλίων, των σχέσεων με την Τουρκία και ανακήρυξαν τον Χέλμουτ Κολ "πρώτο πολίτη της Ευρώπης".
12-13/12: Διεξήχθη η 7η Εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην οποία συμμετείχαν 2500 στελέχη του κόμματος. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής ανέλυσε τις προτεραιότητες της Ν.Δ. και άσκησε σκληρή κριτική στο κυβερνών κόμμα για την πολιτική του στους τομείς της παιδείας, των εθνικών θεμάτων, της οικονομίας και των αποκρατικοποιήσεων.
14/12: Η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας συνεχίζεται. 1500 σχολεία της χώρας τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές ζητούν την απόσυρση του νόμου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
15/12: Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αποφάσισε την αγορά ειδικών αεροσκαφών ηλεκτρονικής πρόβλεψης και παρακολούθησης του εναέριου χώρου της Ελλάδας, γνωστών ως "ιπτάμενων ραντάρ". Από τα προτεινόμενα προκρίθηκε το σύστημα Εριέτ της σουηδικής Ερικσον.
16-17/12: Η επίθεση, που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις εναντίον στόχων στο Ιράκ, δεν έτυχε επιδοκιμασίας από την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός συσκέφθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη, ενώ ο υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος βρισκόταν στο Κουβέιτ επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε ότι είναι καταδικαστέες οι αποκλίσεις από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνούς κοινότητας, τόνισε όμως ότι πρέπει να αναζητούνται ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.
17/12: Ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης συνομίλησε με μαθητές από πολλά σχολεία της χώρας μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να τους ενημερώσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Την επόμενη ημέρα παραδέχθηκε ότι το 48% των γυμνασίων και λυκείων της χώρας είναι υπό κατάληψη.
18/12: Τα δυο εγγόνια του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του ομώνυμου έργου του Καζαντζάκη, που ζουν στο Βελιγράδι, η Άννα Γκάηγκερ και ο Βασίλης Γιάντα, ήλθαν στη Θεσσαλονίκη και μετείχαν σε εκδήλωση προς τιμήν του παππού τους. Δέκα ημέρες νωρίτερα είχαν λάβει την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.
21/12: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης και η Ολγα Βασδέκη αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητές για το 1998, μετά από ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της άρσης βαρών, ενώ η Ολγα Βασδέκη ψηφίστηκε ως η καλύτερη αθλήτρια λόγω του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γιοχάνεσμπουργκ και το πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14 μέτρα και 66 εκατοστά.
22/12: Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε επίσημα τα Σκόπια και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ με σκοπό τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο κ.Πάγκαλος σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι "Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ σλαβική μειονότητα στην ελληνική Μακεδονία".
23/12: Ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων, παρόμοιων με εκείνες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι μαθητές τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών ανακοίνωναν την απόφασή τους για συνέχιση των καταλήψεων και μετά τα Χριστούγεννα.
25/12: Το χριστουγεννιάτικο τοπίο στη χώρα θύμιζε βόρειες ευρωπαικές χώρες. Χιόνια, 73 αποκλεισμένα χωριά, τσουχτερό κρύο, προβλήματα στις συγκοινωνίες και θυελλώδεις ανέμους. Η κακοκαιρία παρουσίασε ύφεση τις επόμενες ημέρες.
27/12: Η σύζυγος και το νεογέννητο παιδί του πρωθυπουργού της Αλβανίας Παντελί Μάικο μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αθήνα, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το παιδί στη ζωή, καθώς γεννήθηκε πρόωρα και παρουσίασε σοβαρά προβλήματα υγείας.
29/12: Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συζήτησαν το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300. Την επόμενη ημέρα συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όπου ο κ.Κληρίδης ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κρήτη. Σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αντέδρασε αρνητικά, ενώ στην Κύπρο διαφώνησαν με την απόφαση του Κύπριου προέδρου τα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Νέοι Ορίζοντες. Η ΕΔΕΚ μάλιστα αποφάσισε να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση.
Ιανουάριος 1999
1/1: Ολόκληρη η Ελλάδα υποδέχθηκε το 1999 με βεγγαλικά, τραγούδι, χορούς και με μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
5/1: Αγνωστος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον αναπληρωτή διευθυντή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Νίκο Κοκόσια, έξω από το σπίτι του, στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Ο άγνωστος τον πυροβόλησε τέσσερις φορές όμως οι σφαίρες βρήκαν την πόρτα του αυτοκινήτου.
6/1: Αγιασμός των υδάτων σε ολόκληρη τη χώρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα. O 25χρονος Σωτήρης Μεχιλής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από τα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
7/1: Ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Η συνάντηση απέβη άκαρπη, καθώς η ΟΛΜΕ υπέβαλε υπόμνημα στο οποίο ζητά εφ όλης της ύλης διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους καθηγητές σε διάλογο για ζητήματα επιμόρφωσής τους.
8/1:Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός τον μήνα Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,9%, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 4,2%, ποσοστό στο οποίο έκλεισε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.003,54 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,09%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 108,8 δισεκατομμύρια δραχμές.
8/1: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την περιοχή Αγίων Σαράντα της Αλβανίας και συγκεκριμένα τα χωριά Λειβαδιά, Αλίκο και Ντερμίσι όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής μειονότητας.
11/1: Πολλά δημοσιεύματα φέρουν τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο να εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τη Ν.Δ. και ίδρυσης νέου κομματικού σχηματισμοιύ. Τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος προτίθεται να ψηφίσει τον κ. Αβραμόπουλο.
12-13/1: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ισπανία και συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να τηρήσουν κοινή στάση ως προς το θέμα των κριτηρίων κατανομής των κοινοτικών πόρων.
14/1: Η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη για την αναταραχή στην Παιδεία.
15/1: Στις μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν μαθητικά συλλαλητήρια με μεγάλη συμμετοχή μαθητών που αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
15/1: Ένα κοριτσάκι πέντε μηνών μολύνθηκε από τον υιό του AIDS. Ο υιός μεταδόθηκε από μετάγγιση αίματος από αιμοδότη, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον ιό μόλις πριν από λίγες ημέρες.
17/1: Η Βουλή καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που είχε υποβάλλει η Ν.Δ. κατά του Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.
18/1: Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πάβο Λιμπόνεν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Φινλανδία, το δεύτερο εξάμηνο του 1999.
18/1: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την Ισπανία και μετείχε στις εργασίες της συνόδου των Χριστιανοδημοκρατικών Κομμάτων της Ευρώπης.
19/1: Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε επίσημα τη Βουλγαρία και συναντήθηκε με την ομόλογό του Ναντέζντα Μιχαήλοβα. Ο κ. Πάγκαλος έδωσε στη Βουλγάρα ομόλογό του σχέδιο εγγράφου με το οποίο ζητείται η καθιέρωση ελεύθερης ζώνης διέλευσης, μήκους 25 χιλιομέτρων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
21-22/1: Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολεία κυρίως της Αθήνας και οι αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων στην περιοχή της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις φήμες περί παραιτήσεως του Γεράσιμου Αρσένη.
22/1: Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Βυζοβίτης τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
22-23/1: Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια με συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων των ευρωπαικών σοσιαλιστικών κρατών.
25/1: Η βρετανική εφημερίδα "Independent" μετά την αποκάλυψη για χρηματισμούς μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πρότεινε τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.
25/1: Δημοσκόπηση της εταιρίας V. PRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα" δείχνει πτώση της δημοτικότητας όλων των πολιτικών αρχηγών Στην πρώτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 44,4% και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 36,4%, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με 34,4%, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 24,8%, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 17,2% και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 12,7%.
26/1: Νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.032,25 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,94%. Επίσης σημειώθηκε θεαματική πτώση στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων, από το 7,19 στο 6,10%.
26/1: Ο ισολογισμός της Ολυμπιακής Αεροπορίας, παρά τις εκτιμήσεις για κέρδη περίπου 14 δις, παρουσιάζει έλλειμμα 39 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα μειωμένα έσοδα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα.
28/1: Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη της νέας διοίκησης της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια" της Αλβανίας.
29/1: Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος μετέβησαν στη Βιέννη για να συμμετάσχουν στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
31/1: Ο ΠΑΟΚ νίκησε στον τελικό του μπάσκετ την ΑΕΚ με σκορ 71 - 54, ενώ στα ημιτελικά είχε κερδίσει τον αιώνιο αντίπαλο του Αρη με 33 πόντους διαφορά. Είναι το τρίτο κύπελλο στην ιστορία του ΠΑΟΚ.
Φεβρουάριος
1/2: Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ενημέρωσε για την πορεία των προγραμμάτων για τους Απόδημους, με έμφαση το πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας στον ελληνισμό που ζει στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και τις πρωτοβουλίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων.
4/2: Επέστρεψαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. δύο από τους τρεις βουλευτές που είχαν διαγραφεί για ένα χρόνο. Πρόκειται για τον Πέτρο Τατούλη και τον Αναστάσιο Παπαληγούρα, ενώ ο Νίκος Κάκκαλος, με δήλωση του, έκανε γνωστό ότι δεν επιστρέφει στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., παρόλο που έληξε η πειθαρχική ποινή του.
5/2: Υπογράφηκε η συμφωνία κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη για την κατασκευή θα είναι η εταιρεία "Θεσσαλονίκη Μετρό". Οταν ολοκληρωθεί, το δίκτυο του μετρό θα εκτείνεται σε μήκος 9,789 χιλιομέτρων και θα μεταφέρει 18.500 επιβάτες ανά κατεύθυνση την ώρα. Στη διαδρομή Νέος σιδηροδρομικός σταθμός-Ντεπώ θα μεσολαβούν 12 σταθμοί.
6/2: Νέα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο και έκλεισε στο 3,7% από 3,9% που ήταν το Δεκέμβριο.
7/2: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος πραγματοποίησε περιοδεία στους νομούς Σερρών και Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου μίλησε για την οικονομική πολιτική, την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, καθώς και για το θέμα των S300.
8/2: Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις απαιτώντας βελτίωση συνθηκών εργασίας και φιλοξενίας των ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας και ρύθμιση στο θέμα των εφημεριών τους. Ταυτόχρονα οι αγρότες της Θεσσαλίας έβγαλαν τα πρώτα τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία ζητώντας ρύθμιση των αγροτικών χρεών και μείωση του κόστους παραγωγής.
8/2: Σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Κομοτηνή, κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας πυροτεχνουργός, σημειώθηκαν μικροζημιές στο κτίριο, ενώ έσπασαν και τζάμια γειτονικών κτιρίων. Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Γεράκια της Θράκης".
8-10/2: Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε τη Βοσνία, την Κροατία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Στο Σεράγεβο συναντήθηκε με τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας Γέλαβιτς και Αλία Ιζετμπέκοβιτς. Στην επίσκεψή του στην Κροατία συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μάτε Γκράνιτς. Υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το αίτημα της Κροατίας για είσοδό της στο πρόγραμμα PHARE και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, WTO. Στο Βελιγράδι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον αντιπρόεδρο Βουκ Ντράσκοβιτς, τον ομόλογό του Ζίβοντιν Γιοβάνοβιτς και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.
9-11/2: Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα και είχε συνομιλίες με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
12/2: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η σύνοδος της μικτής ελληνοβουλγαρικής διακυβερνητικής επιτροπής. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και επιβεβαιώθηκε η ελληνική υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
13/2: Οι αγρότες αποφάσισαν να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
13-14/2: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τη συνοδεία υπουργικού κλιμακίου, περιόδευσε στους νομούς Σερρών και Κιλκίς, όπου εξήγγειλε σειρά νέων έργων. Το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής περιόδευσε στη Χαλκιδική, ασκώντας κριτική κατά της κυβέρνησης και του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την φημολογούμενη απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα.
15/2: Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν συνελήφθη από Τούρκους πράκτορες κατά τη μεταφορά του από την κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Ναιρόμπι της Κένυα προς το αεροδρόμιο, όπου θα αναχωρούσε για άλλη χώρα, και μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Εκτοτε κρατείται στις τουρκικές φυλακές και πρόκειται να δικαστεί σύντομα. Ο Οτζαλάν βρέθηκε στην Κένυα ύστερα από πρόταση να κρυφτεί στην πρεσβευτική κατοικία για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απομακρυνθεί από την Ελλάδα, όπου τον μετέφεραν ανεύθυνα στοιχεία, αγνοώντας την τεράστια ζημία που προκάλεσαν στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Μετά την εξέλιξη της υπόθεσης Οτζαλάν Κούρδοι εισέβαλαν και κατέλαβαν τις ελληνικές πρεσβείες στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες και στη Χάγη καθώς και τα προξενεία της Ελλάδας στο Ανόβερο, στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, στη Φρανκφούρτη και στη Στουτγάρδη. Στη Βιέννη κρατούνταν ο πρέσβης κ.Γεννηματάς, ενώ στη Χάγη από οπλισμένους Κούρδους κρατούνταν ως όμηροι η γυναίκα και το ηλικίας 8 ετών παιδί του πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία κ.Αγγελάκη, τον οποίο οι καταληψίες απειλούσαν με χειροβομβίδες.
16-17/2: Σφοδρές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη του PKK Οτζαλάν.
18/2: Μετά από επιθυμία του πρωθυπουργού, παραιτήθηκαν λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση Οτζαλάν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος, και Δημοσίας Τάξεως Φίλιππος Πετσάλνικος. Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανέλαβε η Βάσω Παπανδρέου. Νέος υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο μέχρι τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και υφυπουργός Εξωτερικών ο Γρηγόρης Νιώτης. Στο υπουργείο Ανάπτυξης "μετακόμισε" ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε καθήκοντα η μέχρι τώρα υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και υπουργός Αιγαίου ο Σταύρος Μπένος.
19/2: Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος απηύθηνε έκκληση προς τους αρχηγούς και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζητώντας την αποτελεσματική τους παρέμβαση στις τουρκικές αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική μεταχείριση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και η διεξαγωγή δλικαιης δίκης του.
19/2: Μεγάλη πυρκαιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της ΕΚΟ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας υπάλληλος και να προκληθεί πανικός σε κατοίκους της περιοχής.
22/2: Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο σε όλη τη χώρα.
23/2: Ο βουλευτής Εβρου Χρήστος Κηπουρός αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα Οτζαλάν.
24/2: Ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς νατοϊκών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων μέσω Θεσσαλονίκης προς την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια στο Κοσσυφοπέδιο ενόψει του ενδεχόμενου στρατιωτικής επέμβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Ενα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποβίβασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης Γάλλους στρατιώτες και τεθωριακισμένα με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο.
Μάρτιος
1/3: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό λαό, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνευματικού κόσμου στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό.
1-2/3: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν.
5/3: Διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το διαρκές συνέδριο του Συνασπισμού με θέμα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε διπλές εκλογές τον Ιούνιο με απλή αναλογική.
6/3: Σύμφωνα με την εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός τον μήνα Φεβρουάριο παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%.
7/3: Η Κατερίνα Θάνου αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου. Η επίδοσή της, με 6.96 αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ και ταυτόχρονα την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.
9/3: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ένα από τα κριτήρια ένταξής της στη Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε στο τέλος του 1998 στο 2,4% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το κριτήριο εισόδου στην ΟΝΕ προβλέπει 3%.
6-16/3: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ Κορυφαία στιγμή της επίσκεψής του ήταν οι συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσινγκτον. Συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της Κύπρου, το θέμα της τρομοκρατίας, και θέματα παιδείας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη δράση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.
10/3: Ο Κρατερός Ιωάννου, ένας από τους διαπρεπέστερους Ελληνες διεθνολόγους με παγκόσμια αναγνώριση, πέθανε στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης.
10-12/3: Περιοδεία στις πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συζήτησε το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κοσσυφοπέδιο.
14/3: Ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ'.
15/3: Τρεις ορειβάτες από τη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν νεκροί στον Ολυμπο σε χαράδρα 800 μέτρων Οι τρεις ορειβάτες γλίστρησαν και έπεσαν στη χιονισμένη χαράδρα συμπαρασύροντας ο ένας τον άλλον καθώς ήταν δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί.
16/3: Η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τίπερ Γκορ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένη του συλλόγου φοιτητών του Κολλεγίου Ανατόλια και μίλησε σε εκδήλωση για τον εθελοντισμό.
17/3: Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Συζήτησαν τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωπαική Ενωση μετά την παραίτηση της Κομισιόν.
17/3: Ο Ολυμπιακός Πειραιώς δεν κατάφερε να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του στους "4" στο Τσιάμπιον Λιγκ του ποδοσφαίρου. Οι "ερυθρόλευκοι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1 - 1, ενώ στο πρώτο παιχνίδι στο Τορίνο είχαν γνωρίσει την ήττα με 2 - 1.
20-22/3: Το πριγκηπικό ζεύγος της Ιαπωνίας Hitachi πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για να τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα για την εκατονταετηρίδα της Ελληνο-ιαπωνικής φιλίας.
22/3: Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξέλεξε στην προεδρία τον Κώστα Σημίτη με ποσοστό 65,7% και ανέδειξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
23/3: Αρχισαν οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οργανώσεις και κόμματα στην Ελλάδα καταδίκασαν έντονα τις νατοικές επιθέσεις.
25/3: Ο Ολυμπιακός Πειραιώς προκρίθηκε στο Φάιναλ Φόρ της Ευρωλίγκα στο μπάσκετ αφού επικράτησε για δεύτερη φορά της γαλλικής Βιλερμπάν με σκορ 77-81.
25/3: Εορτάστηκε σε όλη τη χώρα με λαμπρές εκδηλώσεις η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
27/3: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος έχασε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας από την αντίστοιχη της Νορβηγίας με σκορ 2-0. Μετά τη λήξη του αγώνα παραιτήθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής Αγκελ Ιορντανέσκου. Αντικαταστάτης του ο Βασίλης Δανιήλ.
27/3: Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα συνεχίζουν να καταδικάζουν έντονα τους νατοικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.
28/3: Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, λόγω της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου και να συντονίσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης και την άρση του αδιεξόδου.
29/3: Η υπόθεση πώλησης του 51% της Ιονικής Τράπεζας έληξε με αίσιο τέλος. Πλειοδότης αναδείχθηκε η Τράπεζα Πίστεως προσφέροντας 272 δισεκατομμύρια δρχ. μετρητά.
29/3: Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τη νέα ηγεσία του Κινήματος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεκλέχτηκε στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο αποτελείται από τους Απόστολο Κακλαμάνης, Βάσω Παπανδρέου, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου, Ακη Τσοχατζόπουλο, Χρήστο Παπουτσή, Τόνια Αντωνίου και Γιώργο Μωραϊτη.
29/3: Ογκώδες συλαλλητήριο στη Θεσσαλονίκη εναντίον του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με τη συμμετοχή του πρόεδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, βουλευτών, εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και με μεγάλο πλήθος λαού.
31/3: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με το αντίστοιχο συγκρότημα της Λετονίας στη Ρίγα.
31/3: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ελληνική κυβέρνηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα
Απρίλιος
2/4: Μεγάλη συναυλία Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. 25-30.000 άτομα διαδήλωσαν με την παρουσία τους την αντίθεση στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
4/4: Xιλιάδες κάτοικοι της Μακεδονίας ξεκίνησαν από το Λευκό Πύργο, σε μία πορεία ειρήνης προς το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης. Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, πραγματοποιήθηκε συναυλία, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Νταλάρας.
4/4: Στην Αθήνα συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
5/4: Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ επισκέφθηκε την Αθήνα για διαβουλεύσεις. Μεταξύ άλλων ζήτησε από την Ελλάδα να φιλοξενήσει 25.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, όμως ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι την τελική απόφαση θα την λάβει η Ελλάδα μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισκέφθηκε το Βελιγράδι και είχε συνάντηση με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
6/4: Οι πρόσφυγες στην Αλβανία ξεπέρασαν τα 215.000 άτομα, ενώ στην ΠΓΔΜ ανήλθαν σε 120.000 άτομα. Η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες εργάζονται πυρετωδώς για να κατασκευάσουν στρατόπεδα υποδοχής και διαβίωσης προσφύγων στην Αλβανία. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον ομόλογό του κ.Γκεοργκιέφσκι για το ενδιαφέρον της χώρας μας προκειμένου να βοηθηθεί η FYROM να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω του κύματος προσφύγων.
7/4: Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ μετέβη στο Βελιγράδι όπου έδωσε φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν Βελιγραδίου με σκοπό να στείλει μήνυμα και στις δύο πλευρές, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και να επιστρέψει η ειρήνη στα Βαλκάνια.
7/4: Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
8/4: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στο Συμβούλιο των Υπ. Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη.
10/4: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετέβη στην Αλβανία, όπου επισκέφθηκε τους προσφυγικούς καταυλισμούς που έστησε ο ελληνικός στρατός καθώς και την εκφόρτωση της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
11/4: Οι Ελληνες εόρτασαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Πάσχα σκεπτόμενοι ότι το πανανθρώπινο μήνυμα της αναστάσεως του Κυρίου, αποκτά ιδιαίτερο νόημα στη σκιά των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
14/4: Η Γερμανία πρότεινε σχέδιο για έξοδο από τη γιουγκοσλαβική κρίση. Το σχέδιο συναντά την αποδοχή της Γαλλίας και της Ελλάδας και την απόρριψη από τις ΗΠΑ.
14/4: Η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε στη "Φιλανθρωπία" της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας ανθρωπιστική βοήθεια. (170 τόνους από τα οποία τρόφιμα αξίας 42.000.0000δρχ. και φάρμακα αξίας 8.500.000 δρχ.).
15/4: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε τη Βουλγαρία και συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου
18/4: Η εθνική ομάδα της άρσης βαρών κατέκτησε 11 μετάλλια στο ευρωπαικό πρωτάθλημα άρσης βαρών στην ισπανική πόλη Λα Κορούνια.
19/4: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο κ. Σημίτης ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για εκτόνωση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να είναι πιο ενεργός και πιο ουσιαστικός σε αυτή την κρίση.
20/4: Ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Νίκος Ρίζος πέθανε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 75 ετών. Είχε γεννηθεί το 1923 στην Αρτα. Πρωτοέπαιξε στο θέατρο το 1948.
21/4: Ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο BBC τάχθηκε κατά της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
22/4: Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατέλαβε την τρίτη θέση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στο μπάσκετ. Οι "ερυθρόλευκοι" επιβλήθηκαν της ιταλικής Τιμσίστεμ με σκορ 74-63.
22/4: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.
22/4: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο της Αντιόχειας και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη.
23/4: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσίασε στην Ουάσιγκτον στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τις ελληνικές θέσεις αλλά και τις επιπτώσεις από τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι ηγέτες των περισσοτέρων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν την ενίσχυση των βομβαρδισμών, ενώ, έδειξαν κατανόηση για τα ειδικά προβλήματα που συναντά η Ελλάδα.
24/4: Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης γιόρτασε τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του.
25/4: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ και συζήτησαν το Γιουγκοσλαβικό πρόβλημα. Στη συνάντηση δεν θίχθηκε καθόλου το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
29/4: Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία "Οι Φιλελεύθεροι".
30/4: Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας αποφάσισε την αγορά 50 αεροσκαφών F-16 και 15 Μιράζ 2000. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα ο εξοπλισμός της πολεμικής αεροπορίας με ιπτάμενα ραντάρ, κόστους 200 δισεκατομμυρίων δρχ., αλλά και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαικής κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το νέο ευρωπαικό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter.
Μάιος
1/5: Γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα η Εργατική Πρωτομαγιά με συγκεντρώσεις οι οποίες είχαν σαφώς αντιπολεμικό χαρακτήρα.
4/5: Ο υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης επισκέφθηκε τα Σκόπια και συζήτησε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ και με τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι τις δυνατότητες διευρυμένης συνεργασίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ο κ.Γκλιγκόρωφ επεσήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
4/5: Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός το μήνα Απρίλιο περιορίστηκε σε 2,8% σημειώνοντας αισθητή κάμψη.
5/5: Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε τα Τίρανα και είχε συνομιλίες με την αλβανική ηγεσία για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
5/5: Ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου και δημοφιλής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος πέθανε σε ηλικία 79 ετών από καρδιακό επεισόδιο.
8/5: Η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασε το 54% των μετοχών του διυλιστηρίου των Σκοπίων ΟΚΤΑ. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στα Σκόπια παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Παράλληλα, υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του πετρελαιοαγωγού μήκους 230 χλμ. που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια κόστους 90 εκατομμυρίων δολαρίων.
8/5: Τρομοκράτες τοποθέτησαν ωρολογιακή βόμβα κάτω από την καγκελόπορτα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα. Από την έκρηξη σημειώθηκαν μόνον υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και σε τζάμια γειτονικών κτιρίων. Η επίθεση έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των νατοικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.
9/5: Διαδηλωτές του ΚΚΕ εισέβαλαν στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τους νατοικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Στο στρατόπεδο φιλοξενείται μια νατοική βάση τηλεπικοινωνιών. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο της διοίκησης και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.
10/5: Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και το Αγιο Ορος συνοδευόμενος από τον Ελληνα πρωθυπουργό και εντυπωσιάστηκε από τα κειμήλια.
10-11/5: Διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το 6ο Βαλκανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με απόλυτη επιτυχία. Στο περιθώριο του Φόρουμ ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκίεφσκι καθώς και με τον Αλβανό ομόλογό του Παντελή Μάικο και συζήτησαν το γιουγκοσλαβικό πρόβλημα.
10-12/5: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποίησε περιοδεία στη Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των αριστερών κομμάτων.
11-13/5: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, επισκέφθηκε επίσημα τη Γεωργία. Η ελληνική αντιπροσωπεία υπέγραψε σειρά διμερών συμφωνιών, ενώ στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία στις τηλεπικοινωνίες, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στην ενέργεια κ.α.
14/5: Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ο καθηγητής πανεπιστημίου ευρωβουλευτής, Δημήτρης Τσάτσος.
16/5: Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν πραγματοποίησε νέα επίθεση με ρουκέτα με στόχο την κατοικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι της Αθήνας. Οι τρομοκράτες εκτόξευσαν το βλήμα με πυροσωλήνα από απόσταση 150 μ. Η ρουκέτα καρφώθηκε στα κεραμίδια του σπιτιού την ώρα που ο πρέσβης και η σύζυγός του βρίσκονταν στην κατοικία χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Ο πυροσωλήνας εξερράγη και τραυμάτισε έναν από τους τρομοκράτες, ο οποίος όμως κατόρθωσε να διαφύγει.
17/5: Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλλει ανδρών νικώντας στον τρίτο τελικό που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο Γλυφάδας τον Ηρακλή με 3-0 σετ.
17/5: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε τη Σόφια και είχε συνομιλίες προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο γιουγκοσλαβικό πρόβλημα.
19/5: Οι ποντιακοί σύλλογοι όλης της χώρας τίμησαν την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους.
19/5: Δόθηκε στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου είναι η Μαριέτα Γιαννάκου.
20/5: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα. Εγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους, συλλειτούργησε στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και απηύθυνε μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος προς τον ελληνικό λαό.
21/5: Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ συγκλήθηκε διάσκεψη εκπροσώπων 60 περίπου κομμουνιστικών κομμάτων από όλο τον κόσμο, στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε και η έκδοση παγκόσμιας εφημερίδας, η οποία θα εκπροσωπεί τα κομμουνιστικά κόμματα 80 χωρών.
23/5: Χιλιάδες νέοι άρχισαν να επισκέπτονται την 1η Διεθνή Εκθεση για τους Νέους στη Θεσσαλονίκη
24/5: Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο αρχηγός της ΝΔ στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το νομό Εβρου και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος τη Θεσσαλονίκη.
24/5: Ο πρόεδρος της Εσθονίας Λέναρντ Μέρι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.
25/5: Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής που απονέμεται στους αρχηγούς κρατών.
26-27/5: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλος, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και από 25 Ελληνες επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στη Σόφια. Ο κ.Στεφανόπουλος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμο, τον Βούλγαρο ομόλογό του Πέταρ Στογιάνωφ, τον πρωθυπουργό Ιβάν Κοστόφ. Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συμπόσιο, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στη Σόφια, τόνισε ότι ο πόλεμος είναι ξεπερασμένο μέσο για την επίλυση των διαφορών και προέτρεψε τους επιχειρηματίες να κάνουν επιχειρήσεις και εμπόριο και όχι πόλεμο.
27/5: Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και άλλα μέλη της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία τελικά θα αποτελέσει επιβολή των απόψεων της Δύσης, αλλά χωρίς να οδηγεί το γιουγκοσλαβικό λαό σε ταπείνωση.
28-29/5: Νεαρός Αλβανός επιβιβάστηκε σε λεωφορείο ΚΤΕΛ στην κοινότητα Σχολαρίου και υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδας κρατούσε 8 ομήρους. Ο Αλβανός Αντόνι Φλαμούρ Πίσλι ζητούσε από την Αστυνομία 50 εκατομμύρια δρχ. για να ελευθερώσει τους ομήρους και παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές ικανοποίησαν το αίτημά του υποχρέωσε τον οδηγό του λεωφορείου να κατευθύνει το όχημα στην Αλβανία. Στο αλβανικό έδαφος, έξω από το Ελμπασάν, ο πειρατής άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών. Οι Αλβανοί αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης και ο επιβάτης του λεωφορείου Γεώργιος Κουλούρης, 24 ετών, να τραυματιστεί μια γυναίκα και μια άλλη να πάθει νευρικό κλονισμό.
31/5: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και ιεράρχες μέλη της Ιεράς Συνόδου χοροστάτησε στη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.
Ιούνιος
2/6: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετέβη στην Κολωνία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Εκεί μίλησε σε χιλιάδες ομογενείς αναπτύσσοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές.
3/6: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Γιουγκοσλαβικό επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της προς την επίλυση της κρίσης.
5/6: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκλήρωσε την 15ήμερη περιοδεία του στην Ελλάδα με επίσκεψη στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο Παναγιότατος τιμήθηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ με το ανώτατο χρυσό μετάλλιό της.
7/6: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την επόμενη ημέρα απάντησε ο Κώστας Σημίτης από το ίδιο μέρος με ολομέτωπη επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
5-9/6: Οι αποκαλύψεις για τις παράνομες δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει εκπρόσωποι υποκαταστήματος της εταιρίας ΑΛΚΗ ΑΧΕ στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν πανικό σε εκατοντάδες επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος εξαπατούσε τους πελάτες που του εμπιστεύονταν χρήματα για να τα επενδύσει διοχετεύοντάς τα σε τοκογλυφικές συναλλαγές.
11/6: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Βελιγράδι και είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
13/6: Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές με ποσοστό 36% έναντι 32,8% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 8,6%, το ΔΗΚΚΙ 6,8%, ο ΣΥΝ 5,1%, Πολιτική Ανοιξη 2,2% και το Κόμμα Φιλελευθέρων 1,6%. Οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο κατανεμήθηκαν ως εξής: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από 9, ΚΚΕ 3, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ 2.
23/6: O υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης ανακοίνωσε την ανάληψη του μάνατζμεντ της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τη θυγατρική της British Airways, Speedwing.
29/6: Οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα της υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.
30/6: Οι Υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη διμερή συνεργασία επιπέδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών για τον τουρισμό, περιβάλλον, πολιτισμό, εμπόριο αλλά και θέματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και το παράνομο εμπόριο λαθρομεταναστών.
|