Εκλογές '96

ΣΥΝ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Σ΄αυτές τις εκλογές οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν το στημένο δικομματικό σκηνικό, να μετατρέψουν τις εκλογές του καναπέ και του ζάπιγκ που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προωθούν, σε εκλογές σκέψης και μάχης.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι το μόνο κόμμα που είχε κάθε λόγο να επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές. Για να επανέλθει στο Κοινοβούλιο, για να ενισχυθεί αποφασιστικά στη Βουλή και στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός όμως δεν πείστηκε από την προσχηματική επίκληση εθνικών λόγων για την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός και οι μη ισότιμοι όροι διεξαγωγής τους υποδηλώνουν δραματικά την έλλειψη πολιτικών αποθεμάτων, έμπνευσης και αρχών, αλλά και το μεγάλο αδιέξοδο των πρωταγωνιστών του δικομματισμού που δεν εμπιστεύονται τις αβίαστες δημοκρατικές λειτουργίες. Οι συνοπτικές διαδικασίες δυσχεραίνουν το δημόσιο διάλογο και αναδεικνύουν απλά και μόνο ζητήματα εξουσίας και της νομής της. Μόνος του ο κ. Πρωθυπουργός ακύρωσε την εικόνα του μετρημένου ηγέτη που ότι λέει το εννοεί και θέλει να φέρει ένα νέο ύφος και ήθος. Επέλεξε την πεπατημένη. Επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι θέλει "ανοικτή επιταγή" και λυμένα χέρια για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.


Ο ΣΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φοβήθηκε ότι εάν έμενε για άλλο ένα χρόνο στην εξουσία και αναμετριόταν με τα μεγάλα προβλήματα που εκκρεμούν γι΄αυτή την περίοδο, θα ήταν υποχρεωμένη να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής της και θα υφίστατο ανεπανόρθωτη φθορά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον κ.Σημίτη Πρωθυπουργό και αρχηγό πλέον του ΠΑΣΟΚ, επιμένει σε πολιτικές που έχουν αποδειχθεί αντιαναπτυξιακές και κοινωνικά ανάλγητες. Η Ελλάδα δεν είναι οι περιγραφές που γίνονται στους λόγους του κ.Πρωθυπουργού και τις πληθωρικές υποσχέσεις του κ.Εβερτ. Η Ελλάδα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, που κάθε μέρα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους με στήριξη κι ασφάλεια για το μέλλον τους. Η Ελλάδα είναι οι πολίτες που ζητούν δημοκρατία, πολιτισμό, αντικειμενική ενημέρωση, νέο ύφος και ήθος, συνέπεια λόγων και έργων. Ελλάδα χωρίς ισχυρή τη σύγχρονη δημοκρατική αριστερά, που ελέγχει, προτείνει, δημιουργεί, αγωνίζεται, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού μας, είναι Ελλάδα που αντιστέκεται λιγότερο, Ελλάδα που δημιουργεί λιγότερο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν βολευτεί στη διαχείριση της εξουσίας και σ΄αυτό το βόλεμα έχουν υποτάξει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Έχουν διαποτιστεί από τη λογική της διγλωσσίας και της δημαγωγίας. Έχουν εθιστεί στην απραξία, την αναβλητικότητα, την αδράνεια.

Η νέα δυναμική που χρειάζεται ο τόπος, δεν μπορεί να διαμορφωθεί όσο συνεχίζεται η κυριαρχία αυτών των δυνάμεων. Το αύριο θα είναι ίδιο με το χτες αν το διαχειριστούν οι ίδιοι άνθρωποι. Η νέα εποχή απαιτεί νέες δυνάμεις, νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές. Για αυτό από τις εκλογές πρέπει να προκύψουν νέοι συσχετισμοί.

Πρέπει η χώρα αυτή να έχει ισχυρό στο Κοινοβούλιο της, τον ΣΥΝ, ως χρήσιμη δύναμη ελπίδας και δράσης, έκφραση ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, φορέα προτάσεων, ιδεών και προγραμματικών λύσεων.


Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας έχει κεντρική θέση στις εκλογές αυτές και εκφράζει την ανάγκη κοινωνικής, παραγωγικής και εθνικής ανασυγκρότησης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα. Ο ΣΥΝ δεν περίμενε την τρέχουσα εκσυγχρονιστική μόδα για να διαμορφώσει και να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τις απόψεις και προτάσεις του με προοπτική, συνολικό σχέδιο και ρεαλισμό.

Οι προτάσεις του ΣΥΝ συνιστούν και προωθούν ένα εκσυγχρονισμό που δεν είναι ουδέτερος, που δεν είναι μια ανιαρή τεχνοκρατική διαδικασία. Είναι ένας προοδευτικός εκσυγχρονισμός, που απαιτεί μεγάλες ανακατατάξεις, συγκρούσεις, ανατροπές στο σύστημα διακυβέρνησης, στην οργάνωση του κράτους, στη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Απαιτεί αγώνες, πνευματικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό, πολιτικές προτάσεις και κοινωνική ενεργοποίηση.

Θα υπάρξει ως αναγεννητικό λαϊκό κίνημα, θα πραγματοποιηθεί με τους εργαζόμενους και τους ενεργούς πολίτες, τους νέους και τις γυναίκες, θα διαποτιστεί με κοινωνική, φεμινιστική και οικολογική ευαισθησία για να εμπνεύσει το λαό. Απαιτεί την ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα όπου διαμορφώνονται και λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Στηρίζεται σε πρωτοβουλίες ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στις διεργασίες για την πολιτική και νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, πραγματικής συνοχής και σύγκλισης. Απαιτεί συγκεκριμένες προτάσεις για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της συνθήκης του Μάαστριχτ, ώστε να καλυφθούν τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά ελλείμματα.

Η αδυναμία και ο φόβος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μπροστά στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο εκσυγχρονισμός, είναι η αιτία του σημερινού τέλματος. Προώθησαν συντηρητικές επιλογές, κατασπατάλησαν με αδιαφάνεια τους κοινοτικούς πόρους, δημιούργησαν τις διαπλοκές με τα εξω-πολιτικά κέντρα και συμφέροντα, οδήγησαν την πολιτική και τους πολιτικούς σε γενικευμένη κρίση αφερεγγυότητας.

Για μας, για τον ΣΥΝ, ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι το υποχρεωτικό και ταυτόχρονα το προνομιακό πεδίο της σύγκρουσης με τον συντηρητισμό κάθε απόχρωσης. Είναι το πεδίο προώθησης εναλλακτικών αριστερών πολιτικών, το πεδίο ανάπτυξης ριζοσπαστικών κινημάτων, η νέα προσέγγιση με την πολιτική και τις αξίες της Αριστεράς. Είναι οργανικό στοιχείο της δημοκρατικής Σοσιαλιστικής προοπτικής μας.


ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Για τη Δημοκρατική Αριστερά δημοκρατικός εκσυγχρονισμός σημαίνει:

Αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής

Ο ΣΥΝ προτείνει:

  • Ριζικό αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, μακριά από τον απομονωτισμό, τον αμυντισμό, την εθνικιστική ρητορική, την πατριδοκαπηλία, τον εγκλωβισμό στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις αντιλήψεις της εξάρτησης.
  • Απομάκρυνση από τη λογική του πολιτικού κόστους, που οδήγησε τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε αντιμετώπιση των ζητημάτων της Εξωτερικής Πολιτική από εσωτερική και μάλιστα μικροκομματική οπτική.
  • Προτεραιότητα στις πολιτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες έναντι των στρατιωτικών εξοπλισμών, γιατί μία Ελλάδα με ισχυρά διεθνή ερείσματα είναι πιο δύσκολα αμφισβητούμενη και λιγότερο ευάλωτη, από μία Ελλάδα απομονωμένη και εσωστρεφή.
  • Η ευρωπαϊκή επιλογή, επιλογή δυναμικής και ενεργού παρουσίας για μία νέα ώθηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης αποτελεί τη βασική κατεύθυνση της εθνικής μας στρατηγικής και μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Η Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της Ευρώπης είναι αναγκαία και περνάει από την ήττα των συντηρητικών αντιλήψεων που θέλουν την Ευρώπη προέκταση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
  • Για τις σχέσεις με τη FYROM (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας): Εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τη FYROM, άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος με σύνθετη ονομασία.
  • Για το Κυπριακό: Αξιοποίηση της προοπτικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Λύση στη βάση της δικοινοτικής-διζωνικής Ομοσπονδίας, που απαιτεί επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Αντίθεση στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου, που χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά στην άμυνα της Κύπρου, αποδυναμώνει αντικειμενικά τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.
  • Για το θέμα τέλος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η πολιτική της Ελλάδας δεν μπορεί να περιορίζεται στη μέριμνα για το αμυντικό σκέλος. Παρά τις προφανείς δυσκολίες είναι αναγκαία η δημιουργία προϋποθέσεων για διάλογο με την Τουρκία, πάνω στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.
Μία τέτοια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική έχει ανάγκη ο τόπος. Η απουσία στρατηγικής, οι διαδοχικές παλινωδίες, οι αποσπασματικοί και συχνά αντιφατικοί χειρισμοί, οδήγησαν στο "δεν βιαζόμαστε" στις σχέσεις με την FYROM όταν οι συσχετισμοί επιδεινώνονται σε βάρος της Ελλάδας, στην αυτοπαγίδευση στην ένταση με την κρίση της Ιμιας, στα βαρύγδουπα και χρήσιμα μόνο για εθνικιστική κατανάλωση "Μολών Λαβέ" τη Γαύδου, και στην προετοιμασία γιγαντιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη της χώρας.

Βαθιές τομές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική

Ο τόπος χρειάζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανόρθωσης, που να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τα τρία μεγάλα προβλήματα:

    α)Το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων και την αναπτυξιακή άπνοια
    β)Τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας
    γ)Τη βελτίωση των όρων ζωής, την προώθηση μίας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο ΣΥΝ προτείνει:
    Μεταρρυθμίσεις για νέους πόρους, επενδύσεις και ανάπτυξη

    • Ριζική και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση με αλλαγή φορολογικού συστήματος, θεσμικού πλαισίου υπηρεσιών, τεχνικών υποδομών. Άμεση φορολόγηση των κερδών από ομόλογα, έντοκα γραμμάτια δημοσίου. Εφαρμογή "πόθεν έσχες". Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας πάνω από ένα όριο, μεγάλων εισοδημάτων και αγροτικών επιχειρήσεων. Αντικειμενικοποίηση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων. Αξιοποίηση με διορθώσεις, όπου υπάρχουν άδικες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις, των υπαρχόντων τεκμηρίων και εισαγωγή νέων που θα αφορούν στην πολυτελή διαβίωση.
    • Ορθολογική, σχεδιασμένη, διαφανή και επιταχυνόμενη αξιοποίηση των πόρων του Β΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υπό διακομματικό και κοινωνικό έλεγχο.
    • Επαναξιολόγηση, διαφάνεια και αναπτυξιακό προσανατολισμό των δημόσιων δαπανών. Άμεση έναρξη σταδιακής μείωσης των αμυντικών δαπανών μέσω του εξορθολογισμού τους.
    • Σύγχρονες και λειτουργικά και επιχειρηματικά αυτόνομες ΔΕΚΟ, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους και ριζική αναδιοργάνωσή τους.
    • Βιομηχανική στρατηγική, με κλαδικές πολιτικές και αποσαφηνισμένες προτεραιότητες και προώθηση μιάς ανάπτυξης συμβατής με το περιβάλλον, την περιφερειακή πολιτική, τις νέες τεχνολογίες, την αύξηση εξαγωγών, τη στήριξη δυναμικών ΜΜΕ, την αύξηση της απασχόλησης.
    • Μακρόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του Αγροτικού τομέα, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, θα παίρνει υπόψη τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, τις δυνατότητές της για ανταγωνιστικές παραγωγές τις ανάγκες του λαού μας, τις τάσεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.
    • Σχεδιασμό και προγραμματισμό της τουριστικής πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη γενική και ειδική τουριστική υποδομή, στις νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στη σύνδεσή του με την εγχώρια αναπτυξιακή διαδικασία, με τη διασφάλιση του επιτελικού ρόλου του δημοσίου σε εθνικό επίπεδο ώστε να ανταποκριθούν οι εκμεταλλεύσεις στις ποιοτικές απαιτήσεις της ανάπτυξης και στην οργάνωση της ελληνικής τουριστικής προσφοράς.

    Μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας

    • Γενναία αντιμετώπιση των βασικών συνολικών αναγκών της κοινωνίας με στήριξη και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού, τη διασφάλιση ανεκτών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης (υγεία, ασφάλεια, πρόνοια, ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον), την προετοιμασία του μέλλοντος (παιδεία-έρευνα, τεχνολογία)
    • Την καταπολέμηση της ανεργίας και την πλήρη απασχόληση ως κεντρικούς και αμετάθετους στόχους της ελληνικής κοινωνίας. Την ανάγκη σχεδίου αλλά κυρίως μέτρων για την προώθηση μιάς δυναμικής ανάπτυξης και επενδύσεων, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, για τη δημιουργία νέων αποτελεσματικών δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, για προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, την επαγγελματική ένταξη και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, για τη νομιμοποίηση και κοινωνική ένταξη των παράνομα απασχολούμενων αλλοδαπών, για την αύξηση του χρόνου και του ύψους των επιδομάτων ανεργίας.
    • Τη διασφάλιση ενός κατώτερου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες και αποτελεσματικότερης κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, με σταδιακό στόχο να μην υπάρχει οικογένεια που το εισόδημά της από εργασία να είναι κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας.

    Πρόληψη, διαφύλαξη και αναβάθμιση του περιβάλλοντος

    • Προγραμματισμό και διαδοχικές δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την πρόληψη, διαφύλαξη και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
    • Πολιτικές που θα εξασφαλίζουν τόσο την ορθολογική χρήση και διαχείριση, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας. Επενδύσεις με την ευκαιρία του Δεύτερου Πακέτου Ντελόρ που θα αναδεικνύουν έργα και δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον που θα το προστατεύουν και το αναδεικνύουν, θα αναβαθμίζουν τη φυσική και ιστορική κληρονομιά της χώρας.
    • Επέκταση, ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, την αυστηρή προστασία των βιοτόπων, των δέλτα των ποταμών, των δασών, της απειλούμενης πανίδας και χλωρίδας της χώρας.
    • Επανεξέταση προτεραιοτήτων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων "μεγάλων έργων".

Αμεσες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς

Ο ΣΥΝ προτείνει:

  • Άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα. Νομοθετική κατοχύρωση της ψήφου του Απόδημου Ελληνισμού.
  • Ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με αποκομματικοποίηση, ορθολογική διάρθρωση και ευέλικτη παραγωγική λειτουργία.
  • Αποκέντρωση του κράτους με αυτοδιοίκηση. Μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές του 1998 να γίνουν και για τους τρεις βαθμούς αυτοδιοίκησης.
  • Ανάδειξη της Βουλής σε κέντρο πολιτικών αποφάσεων και κεντρικών κοινωνικών ελέγχων σε όλες τις μορφές άσκησης της εξουσίας και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.
  • Απαλλαγή της δικαιοσύνης από τον κυβερνητικό και κομματικό έλεγχο. Δημοκρατική ανάδειξη ανώτατων λειτουργιών από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα.
  • Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά και την τηλεοπτική ευτέλεια και παραπληροφόρηση.
  • Ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος που η κυβέρνηση Σημίτη παρέπεμψε στις καλένδες. Στόχος η αποκρυστάλλωση στον καταστατικό χάρτη όλων των αναγκαίων αλλαγών του πολιτικού συστήματος.
  • Ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσα από την προώθηση της ουσιαστικής συμμετοχής. Χάραξη ενός "χάρτη των δικαιωμάτων" με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και των μειονοτήτων.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΝ. ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ. ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυβέρνησαν αυτοδύναμα και αυτό το πρότυπο διακυβέρνησης έδωσε συμπληρωματικές και εναλλασσόμενες αποτυχίες, άφησε στυφή γεύση στον Έλληνα πολίτη. Χάθηκαν χρόνος και ευκαιρίες, σπαταλήθηκαν πόροι και δυναμισμός.

Σήμερα όλοι ανακάλυψαν ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία παρακμής. Το ΠΑΣΟΚ θέλει αλλαγές και εφόδους. Η Ν.Δ. θέλει μεγάλες αλλαγές και άμεσες λύσεις. Όμως η σημερινή πραγματικότητα είναι ακριβώς αποτέλεσμα της πολιτικής και των μεθόδων διακυβέρνησης αυτών των δύο κομμάτων. Και για όσους είχαν αμφιβολίες, η κυβέρνηση Σημίτη με την 8μηνη απραξία της απέδειξε ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες και στην πραγματοποίηση ενός στοιχειώδους έστω έργου. Το δίλημμα αυτών των εκλογών για κάθε σκεπτόμενο πολίτη δεν μπορεί να είναι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αλλά μεταξύ του πολιτικού σκηνικού του χτες και του πολιτικού σκηνικού του αύριο.

  • Λέμε λοιπόν όχι σε εξουσιοδοτήσεις εν λευκώ για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εγγύηση για την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι η ενίσχυση του ΣΥΝ. Μία επιλογή για το παρόν και το μέλλον.
  • Η απουσία του ΣΥΝ από τη Βουλή για τρία ολόκληρα χρόνια δεν στάθηκε ικανή να κάμψει την αγωνιστικότητα και τη δυναμική πρωτοβουλιών και δράσης. Στέρησε όμως το Κοινοβούλιο από μιά πολιτική παρουσία που θα υποδείκνυε μία διαφορετική προοπτική για τη λύση των προβλημάτων του τόπου. Από μία δύναμη ελέγχου και κριτικής, πρωτοβουλιών και δράσης.
  • Τώρα οι πολίτες, με μιά ψήφο λογικής, στοχασμού και αγωνιστικής προοπτικής, μπορούν να φέρουν ισχυρό το ΣΥΝ στη Βουλή. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό όπου η υποχώρηση των δυνάμεων του δικομματισμού, η μη επίτευξη αυτοδυναμίας, και η σημαντική ενίσχυση του ΣΥΝ, θα δώσουν νέους συσχετισμούς στη Βουλή και την κοινωνία, ικανούς να στηρίξουν τις προοδευτικές πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος.
  • Σε κάθε περίπτωση και αν ελέω εκλογικού νόμου που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διαμόρφωσαν για να διαιωνίζουν την εναλλαγή τους στην εξουσία, προκύψει νέα αυτοδυναμία και κατά συνέπεια εμμονή στις ίδιες χρεωκοπημένες πολιτικές, ο ΣΥΝ και πάλι θα έχει αποφασιστικό ρόλο. Ο ισχυρός ΣΥΝ από θέσεις προγραμματικής, μαχητικής αντιπολίτευσης, θα είναι δύναμη αγώνα και ελέγχου, θα είναι εγγύηση για την προώθηση των αναγκαίων ριζικών μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας.

    31 Αυγούστου 1996
    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων