Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας (1.05.2000)
Συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Παπανδρέου και Cem, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της αυριανής απονομής στους δύο υπουργούς του βραβείου «Πολιτική προσωπικότητα της χρονιάς» από το East-West Institute, σε αναγνώριση των υπηρεσιών τους στην υπόθεση rapprochement στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Στο τέλος της δίωρης συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου έκανε σύντομη δήλωση προς τους ξένους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Cem:
"We had a very good, friendly and open discussion in view οf tomorrow’s event organized by the East-West Institute about the rapprochement οf our countries. This was the first meeting after the Greek elections, since our last meeting in Luxembourg. Today, we reviewed what we have done sο far covering all the issues we have been working on. We had a tour d’ horizon and discussed all the agreements so far. It was a very good and oρen discussion. We continued dealing with the issues that unite us and reviewed the positive process so far. There is will on both sides to move on and establish more concrete issues."
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με έλληνες εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. και τους ενημέρωσε για τη συνάντηση του με τον τούρκο ομόλογό του:
«Σήμερα είχα την ευκαιρία, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, να συναντήσω τον Τούρκο ομόλογό μου, Ισμαήλ Τζεμ. Στη συνάντηση αυτή είχαμε την ευκαιρία vα κάνουμε μια γενικότερη αξιολόγηση, όπως θα έπρεπε μετά από μια καινούρια φάση που μπήκαν οι σχέσεις μας. Να κάνουμε μια αξιολόγηση των γεγονότων, των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Βεβαίως, αυτή η συνάντηση γίνεται με την ευκαιρία της αυριανής τελετής και των συναντήσεων που θα έχουμε με αρκετούς πολιτικούς από διάφορες περιοχές και ειδικότερα για τη συνάντηση που θα γίνει για τα Βαλκάνια, καθώς και με την ευκαιρία της τριμερής συνάντησης με την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ολμπράιτ.
Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να αξιολογήσουμε πρώτα απ’ όλα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό το φως των πρόσφατων συναντήσεων που κάναμε στην Ελλάδα και την Τουρκία, των υπογραφών των συμφωνιών και να αξιοποιήσουμε τις συμφωνίες αυτές, αλλά και την υλοποίησή τους.
Μας δόθηκε επίσης η δυνατότητα να αξιολογήσουμε τους τομείς που θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, όπως η ενέργεια και η αποφυγή διπλής φορολογίας, που έχουμε επισημάνει για τις επόμενες συζητήσεις.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει προσφέρει τη δική της εμπειρία και μπορώ να πω ότι έχουμε μια θετική πορεία σ’ αυτό τον τομέα.
Είπαμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι μια σημαντική βάση πάνω στην οποία κτίζουμε ένα κλίμα αμοιβαίων συμφερόντων που θεωρούμε ότι αυτά θα επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια αντίληψη του κοινού συμφέροντος και σε σχέση με τις διμερείς μας γενικότερες σχέσεις, αλλά ακόμη και με το θέμα επίλυσης του Κυπριακού. Νομίζω ότι η έννοια των κοινών συμφερόντων στην περιοχή είναι τελικά μια έννοια που βοήθησε τις δυο χώρες να κάνουν τα πρώτα βήματα.
Όπως ξέρετε, ο τρίτος γύρος για το Κυπριακό θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και απόψεις, περισσότερο μια καταγραφή των απόψεων σε σχέση με το Κυπριακό. Η ελπίδα η δικιά μας είναι ότι θα υπάρξει πρόοδος και ότι η πρόοδος θα αποτυπωθεί στον επόμενο ή στους επόμενους γύρους που θα πραγματοποιηθούν.
Είπαμε τέλος και λίγα πράγματα για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Όπως ξέρετε έχουμε μια κοινή επί της αρχής προσέγγιση, ιδιαίτερα στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και αυτό θα είναι ένα θέμα συζήτησης και με την κ. Ολμπράιτ αύριο».