ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2000 και ώρα 12:00 θα εγκαινιάσει την έκθεση «Καλλιτεχνικοί
Θησαυροί του Υπουργείου Εξωτερικών».

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σημαντικό τμήμα της συλλογής έργων τέχνης του 19oυ και 20ου αιώνα του Υπουργείου Εξωτερικών, που περιλαμβάνει έργα επιφανών Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Κ. Βολανάκη, του Αιμ. Προσαλέντη, του Π. Προσαλέντη, του Κ. Παρθένη, του Δ. Γαλάνη, του Γ. Τσαρούχη, του Γ. Γουναρόπουλου, του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Σπ. Βασιλείου, του Γ. Ζογγολόπουλου, του Γ. Μαυροϊδή, του Γ. Γαϊτη, του Π. Τέτση, του Βλ. Κανιάρη, του Ν. Κεσσανλή, της Χρ. Ρωμανού, του Κ. Τσόκλη, του Α. Φασιανού, του Παύλου, του Σ. Σορόγκα, του Γ. Ψυχοπαίδη κ.α. Ακόμη, στη συλλογή περιλαμβάνονται και έργα σημαντικών ξένων καλλιτεχνών με ελληνικά θέματα.

Η έκθεση αποτελεί σημαντικό εικαστικό γεγονός δεδομένου ότι για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει άγνωστα έως σήμερα έργα, πολλά από τα οποία - ιδιαίτερα τα παλαιότερα - αποτελούν ήδη το αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας.

    Την έκθεση συμπληρώνουν και έργα, τα οποία, δημιουργοί και ιδρύματα, παραχώρησαν, ως παρακαταθήκη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως το έργο του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (από το Μουσείο Μπενάκη), του Π. Τέτση και του Χ. Μπότσογλου.

    Το σύνολο των έργων της συλλογής του Υπουργείου Εξωτερικών θα παρουσιαστεί σε ειδική έκδοση, που βρίσκεται σε τελική φάση προετοιμασίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, πιστεύοντας ότι η προβολή της ελληνικής τέχνης αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, θα συνεχίσει την προσπάθεια εμπλουτισμού της συλλογής του με αντιπροσωπευτικά έργα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

    Επιμελήτρια της Έκθεσης είναι η Δρ. Σιμόνη Ζαφειροπούλου, Σύμβουλος για Μορφωτικά Θέματα του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
 
 
Η έκθεση «Καλλιτεχνικοί Θησαυροί του Υπουργείου Εξωτερικών» θα διαρκέσει από τις 28 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου και θα γίνει στο ισόγειο του Υπουργείου, στην οδό Ακαδημίας 1 (είσοδος από την οδό Βασ. Σοφίας 5). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
'Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά, Σαββάτο και Κυριακή 10:00 -14:00 Πληροφορίες: τηλ. 368.32.73-5



 
 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



Η ευαισθησία του Υπουργείού Εξωτερικών σε θέματα τέχνης οδήγησε στη δημιουργία μιας συλλογής που περιλαμβάνει έργα επιφανών καλλιτεχνών του 19°" αιώνα και κυρίως του 20ου. Αρκετά από αυτά τα έργα βρίσκονται στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία του εξωτερικού ενώ τα σημαντικότερα στεγάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία.

Ενας από τους σκοπούς του υπουργείου είναι αφ' ενός μεν να κάνει γνωστό το έργο σειράς διακεκριμένων εκπροσώπων της ελληνικής εικαστικής τέχνης και αφ' ετέρου να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων τον, στην καταγραφή και προβολή της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας της χώρας μας. Εξάλλου, η τέχνη είναι μια μοναδικής αξίας πρεσβεία του τόπου μας διεθνώς και μπορεί να βοηθά θετικά ιούς ευρύτερούς στόχους του υπουργείου. Αυτό έγινε και με το προσωπικό δημιουργικό έργο αρκετών στελεχών του, όπως του ζωγράφου και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γ. Μαυροϊδη και, βέβαια, του νομπελίστα ποιητή Γ.Σεφέρη.

Γνωρίζοντας ότι ο εμπλουτισμός μιας συλλογής με αξιόλογα έργα τέχνης είναι στόχος μακροχρόνιος που απαιτεί, εκτός από αγάπη και ενθουσιασμό, γνώσεις και επιμέλεια, αλλά και οικονομικές δυνατότητες, επιμονή και συνέπεια, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει την όλη προσπάθεια με ρεαλιστικούς στόχους. Γι' αυτό το λόγο έχει θέσει από την αρχή μία σειρά από περιοριστικούς κανόνες με αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία μιας συλλογής όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικής της καλλιτεχνικής ζωής στη χώρας μας αλλά με προοπτική διάρκειας.

Με την παρούσα έκθεση τα έργα της συλλογής προσφέρονται στο ευρύτερο φιλότεχνο κοινό αλλά και στους ειδικούς μελετητές, που έχουν ήδη ξεκινήσει την ιστορική έρευνα, κυρίως των παλαιοτέρων απ' αυτά.

Η βασική συλλογή έργων που παρουσιάζεται σ' αυτήν την έκθεση περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα όλων των αισθητικών τάσεων και πολλών εmφανών καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν το σύγχρονο καλλιτεχνικό μας πρόσωπο. Ηθογραφία, λυρικός ιμπρεσιονισμός, ρεαλισμός, εξπρεσιονισμός, συμβολισμός, αφαίρεση, υπερρεαλισμός και σύγχρονη πρωτοποριακή έκφραση εκπροσωπούνται με αξιόλογα έργα και καλλιτεχνικά ονόματα πρώτης γραμμής όπως Κ.Βολανάκης, Αιμ.Προσαλέντης, Κ.Παρθένης, Δ.Γαλάνης, Γ'.Τσαρούχης, Γ.Γουναρόπουλος, Ν.Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπ.Βασιλείου, Γ.Ζογγολόπουλος, Γ.Μανροείδης, Γ.Γαϊτης, Π.Τέτσης, Βλ.Κανιάρης, Ν.Κεσσανλής Χ.Τωμανού, Κ.Τσόκλης, Α.Φασιανός, Παύλος, Χρ.Καράς, Σ.Σόρογκας, Γ.Ψυχοππαίδης, κ.α. Ακόμη, στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα σημαντικών ξένων καλλιτεχνών με ελληνικά θέματα. Το σύνολο των έργων της συλλογής θα παρουσιαστούν σε μια ειδική έκδοση πού ήδη ετοιμάζεται.

Η έκθεση αυτή δε θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς τον ενθουσιασμό και την ενθάρρυνση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεώργιου Παπανδρέου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.

Η Ε1 Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Πρέσβυ κ. Απόστολο 'Αννινο, συμμερίστηκε και βοήθησε πολύ την όλη προσπάθεια, καθώς και το Διπλωματικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρέσβυ κ. Μερκούρη Καραφωτιά,. Από την Εθνική Πινακοθήκη θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη για την πολύμηνη συνεργασία της στην πραγματοποίηση της έκθεσης, την ιστορικό τέχνης Μόνικα Τσιλιμπέρδη για τη σημαντική συμβολή της, καθώς και όλους τους συναδέλφους που με διαφόρους τρόπους συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Χάρη Καμπουρίδη, ιστορικού τέχνης, που με την εμπειρία, ευαισθησία και γνώση, συνετέλεσε στη μουσειολογική παρουσίαση του εκθεσιακού υλικού και συνεργάστηκε στη δημιουργία του εικαστικού πλαισίου της έκθεσης.

Δρ Σιμόνη Ζαφειροπούλου
Σύμβουλος για Μορφωτικά Θέματα
Διπλωματικό Γραφείο της Προεδρία της Δημοκρατίας
Επιμελήτρια, της 'Εκθεσης
 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ