ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ |
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 |
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο και πολύ καλό φίλο τον κ.Γιώργο Βασιλείου. Είχαμε, όπως πάντα, μια εποικοδομητική συζήτηση και ευκαιρία στην αρχή αυτής της νέας τετραετίας να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα που όλους μας πονάει, το Κυπριακό και με τις δύο πτυχές του, δηλαδή την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο, κλείσαμε και το κεφάλαιο προχθές στο Λουξεμβούργο, αλλά και τις εξελίξεις που υπάρχουν, ενόψει και του τρίτου γύρου που θα γίνει στις 23 Μαϊου και βεβαίως ήταν μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα.
Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις δικές του συμβουλές και απόψεις που είναι πάντα χρήσιμες, ενημερωμένες από την εμπειρία του και την βαθιά του γνώση και βεβαίως συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία, όπως πάντα.
Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Όπως σωστά είπε ο Υπουργός, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Φυσικά κατ' αρχήν τον συνεχάρηκα για την εκλογική νίκη και εκμεταλλευτήκαμε αυτή την ευκαιρία, γιατί ήταν η πρώτη συνάντησή μας μετά τις εκλογές για να ανταλλάξουμε ιδέες, έχοντας υπόψη μας, ότι πλέον μιλούμε για μια ολόκληρη θητεία και μέσα σ' αυτά τα χρόνια θα πρέπει -τουλάχιστον ελπίζουμε- και το Κυπριακό να λυθεί και η Κύπρος να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα, η αλήθεια είναι ότι έως αυτή τη στιγμή η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει σημεία αλλαγής στάσης και αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Πηγαίνουμε στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, χωρίς να έχουμε πολλές ελπίδες, εκτός εάν γίνει το θαύμα, εκτός εάν αλλάξει η στάση τους.
Από την άλλη μεριά, στην Ευρώπη προχωρά καλά η ενταξιακή μας πορεία, έχουμε περάσει το μέσο, έχουν κλείσει 15 κεφάλαια προσωρινά και ελπίζω να κλείσουν και το 16ο τον άλλο μήνα και κυρίως στο εσωτερικό έχει γίνει πλέον συνείδηση, ότι η Ευρώπη είναι μονόδρομος και παρ' όλο που πολλά πράγματα πολλές φορές καθυστερούν λίγο, υπάρχουν οι συνήθεις αντιδράσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, εντούτοις είμαι βέβαιος ότι η πορεία θα συνεχιστεί φυσιολογικά.
Και για όλα αυτά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον Υπουργό, γιατί η αλήθεια είναι ότι η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας είναι πολύ ζωτικής σημασίας για μας στην Κύπρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών έχει αντικείμενο κ.Πρόεδρε, γιατί έχω την εντύπωση ότι έχουν εξαντληθεί τα αντικείμενα στους δύο προηγούμενους.
Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αυτή ακριβώς είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και την έχει πει επανειλημμένα στους συνομιλητές του, την είπε στους Αμερικάνους, την είπε στους Εγγλέζους και τον διαβεβαιώνουν οι διάφοροι συνομιλητές, ότι ναι καταλαβαίνουμε κ.Κληρίδη, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να υπάρξει, ότι θα μπορεί κάποια στιγμή να περάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Όπως είπα όμως στην αρχή, αυτές τις διαβεβαιώσεις μπορείς να τις πάρεις με λίγο αλάτι. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί προοπτικές υπάρχουν πριν ή μετά τον τρίτο γύρο για συμμετοχή της τουρκο-κυπριακής πλευράς.... Και πώς εκτιμάτε τις επαφές του κ.Ντενκτάς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ...... Αποσκοπεί σε ξεχωριστή διαδικασία αυτό;
Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ο κίνδυνος μετά την απόφαση του Ελσίνκι, ήταν έκδηλος. Η Τουρκία ήθελε μέσω της Ευρώπης πλέον να πετύχει κάποιου είδους αναγνώριση. Όλες της οι προσπάθειες μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν αποτύχει. Όταν ήρθε στο Ελσίνκι, ενώ ο Ντενκτάς μιλούσε καθαρά ενάντια στο Ελσίνκι προηγουμένως, μετά το Ελσίνκι άλλαξε στάση. Είπε: "δέχομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ." και προσπάθησε να προωθήσει την ιδέα ξεχωριστών συνομιλιών.
Αντιδράσαμε έντονα όλοι μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πω, ξεκάθαρα είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με δύο αντιπροσωπείες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν από μία χώρα δύο φωνές. Η χώρα πρέπει να μιλά με μια φωνή και επανέλαβαν ότι ας δεχτεί ο κ.Ντενκτάς να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία μας.
Εάν ο κ.Ντενκτάς δεχτεί να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία μας, τότε αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα, αλλά θα είμαι ταυτόχρονα και πολύ πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές του Κυπριακού
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε κάνει κάποιες προσπάθειες προς αυτό; Έχετε επαφές σε κάποιο επίπεδο;
Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ξέρετε πολύ καλά, ότι στην Τουρκία τελικά όσες επαφές και να έχεις, τον τελικό λόγο τον έχουν 2-3 άνθρωποι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με το παιδί υπάρχει κάποια εξέλιξη ......
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες από πλευράς Υπουργείο Εξωτερικών μέσω των επισήμων διαύλων και όπως σας είπα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχω προσωπικά επιληφθεί του ζητήματος από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών και αύριο θα έχω συνάντηση με το ζευγάρι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό, αλλά θα συζητήσω μαζί τους για να δούμε τί άλλες ενέργειες, ποιά άλλα βήματα μπορούμε να πάρουμε, που να διευκολύνουν την επίλυση αυτού του προσωπικού, ανθρωπιστικού δράματος που εκτυλίσεται αυτή τη στιγμή.
Σας ευχαριστούμε.