ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δ/νση Ενημέρωσης
Αθήνα, 14 Αυγούστου 1996

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα σας. Είχα σκοπό να σας μιλήσω για δύο άλλα θέματα, ή τρία άλλα θέματα αν το επιθυμούσατε, αλλά με την ευκαιρία να σας αναγγείλω ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποκόλλησης της τουρκικής φρεγάτας "Γιαβούζ" από τα αβαθή της νήσου Κω. Ρυμουλκήθηκε από τα ελληνικά ρυμουλκά στην οριογραμμή και θα παραληφθεί εκεί από τουρκικά πλωτά μέσα τα οποία θα την μεταφέρουν στον λιμένα προορισμού της.

Θέλω να πω ότι σε κανένα σημείο αυτής της υπόθεσης δεν ετέθη θέμα αμφισβήτησης της εδαφικής μας κυριαρχίας - αντίθετα μάλιστα από τις τουρκικές αρχές ακολουθήθηκε η οδός η οποία είναι η επιβαλλόμενη. Βεβαίως εμείς προσφέραμε την συνεργασία μας για να υπάρξει μία λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί που να αποτρέπει τους κινδύνους που μπορούσαν να προκύψουν και για τις ζωές των ναυτικών και για το περιβάλλον, γιατί όπως καταλαβαίνετε τα πλοία αυτά έχουν και καύσιμα και πυρομαχικά συνήθως.

Αυτά είχα να σας πω για το θέμα αυτό. Αν θέλετε να με ρωτήσετε άλλα πράγματα για να προχωρήσουμε και στα επόμενα.

Είναι ένα σημαντικό πλοίο του τουρκικού ναυτικού, ιστορικής σημασίας, "Γιαβούζ" λεγόταν πάντα η ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. "Αδάμαστος" θα μπορούσαμε να την μεταφράσουμε στα ελληνικά. Αλλά τα αδάμαστα πλοία θέλουν και καπεταναίους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ η δική σας συμμετοχή, το Υπουργείο Εξωτερικών......

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η παρουσία του πλοίου αυτού είναι συνήθης. Είναι η λεγομένη αβλαβής διέλευση, η οποία εφόσον πραγματοποιείται με συνεχή πλουν και σταθερή ταχύτητα - αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της αβλαβούς διελεύσεως από ένα γνωστό σημείο σε κάποιο άλλο -δεν προκαλεί ζήτημα. Τέτοιες διελεύσεις διενεργούν και οι Τούρκοι και εμείς στην ακτή διότι όπως γνωρίζετε η ακτή είναι τέτοια ώστε άμα θέλει να πάει από το ένα σημείο στο άλλο πρέπει να περνάει εναλλάξ από τα χωρικά ύδατα της μιας χώρας και της άλλης.

Για την διέλευση του πλοίου δεν υπήρχε κανένα θέμα που να μπορούσε να αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών. Από τη στιγμή που προσάραξε, σύμφωνα με το Νόμο της Θαλάσσης, έπρεπε τα ελληνικά σωστικά μέσα να εκτελέσουν το έργο της αποκόλλησης και της ρυμούλκησης μέχρι ενός σημείου απ' όπου θα το παραλάμβαναν τα τουρκικά πλοία.

Μας ζητήθηκε η συνεργασία μας από τις τουρκικές αρχές και πραγματικά το πράξαμε. Υπήρξε μία συνεργασία συνεχής, όλη τη νύχτα το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Για τις τεχνικές λεπτομέρειες ήρθαν σε άμεση επαφή ο αρχηγός του ΓΕΝ ο κ. Παλιογιώργος με τον αντίστοιχο Τούρκο αξιωματικό.

΄Ηθελα να σας δω για να σας ενημερώσω για τα διαβήματα που έκανε το Υπουργείο τις δύο τελευταίες ημέρες, στην ΄Αγκυρα, στο State Department στην Ουάσιγκτον, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ - όπου δεν μπορέσαμε να συναντήσουμε τον ίδιο γιατί λείπει σε διακοπές, είδαμε όμως την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα, την Κα. Ροζάριο Γκρήν - και την Ιρλανδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκεί θέσαμε δύο θέματα, το πρώτο αφορά την βάρβαρη δολοφονία του άοπλου διαδηλωτή, Αναστασίου Ισαάκ στην Λευκωσία, και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η δολοφονία. ΄Οπως ξέρετε αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία τελείται η λειτουργία της κηδείας του, στο Παραλίμνι μάλλον, στο χωριό του. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την συγκίνηση όλων, πιστεύω, των Ελλήνων και των Ελληνίδων γι' αυτόν τον νέο που πήγε να διαδηλώσει τα εθνικά και πατριωτικά του φρονήματα, και συνάντησε την πιο στυγνή βαρβαρότητα. Η Ελλάδα θα εκδηλώσει την ηθική της αλληλεγγύη προς την οικογένειά του. Ο Αναστάσιος Ισαάκ περίμενε ένα παιδί, το οποίο θα γεννηθεί σε μερικούς μήνες, ελπίζουμε, και αποφασίσαμε να είναι ανάδοχος ο ελληνικός λαός αυτού του παιδιού, και να αναλάβει όλες τις ευθύνες του αναδόχου, και την βάπτιση θα την κάνει ο ΄Ελληνας Πρέσβης - αν φυσικά η οικογένεια δεχθεί την πρότασή μας - ή άλλος εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας.

΄Οπως ξέρετε, αντιμετώπισαν τους ειρηνικούς, νέους διαδηλωτές όχι απλώς άοπλοι και ανοργάνωτοι αντιφρονούντες - όπως ισχυρίζεται ο κ. Ντεκτάς - αλλά όπως μπορούμε να αποδείξουμε και έχουμε αρκετά στοιχεία για να το λέμε, Τούρκοι στρατιώτες με πολιτικά, αστυνομικοί του καθεστώτος Ντεκτάς με πολιτικά και με στολή και οργανωμένοι παρακρατικοί τρομοκράτες από την Τουρκία οι οποίοι είχανε μεταφερθεί στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου και έτυχαν θερμής υποδοχής από το καθεστώς Ντεκτάς.

Είναι γνωστό επίσης ότι το καθεστώς της κατοχής δεν επιτρέπει την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων στη διαχωριστική γραμμή. Ισχύουν αυστηρότατα μέτρα από την πλευρά τους. Και επομένως η παρουσία αυτών των δολοφόνων εκεί δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι τυχαία ή ότι ξέφυγε από τον έλεγχο. Είναι εσκεμμένη, τρομοκρατική παρουσία και γι' αυτό δημιουργεί άμεσες ευθύνες του κ. Ντεκτάς, της Κυβέρνησής του, της ψευδοκυβέρνησης του μάλλον, και βεβαίως της Κυβέρνησης της ΄Αγκυρας.

Επίσης σοβαρές ευθύνες έχουν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών - γιατί όπως ξέρετε το έγκλημα έγινε στη νεκρή ζώνη - όπου η ειρηνευτική δύναμη, η οποία χρησιμοποιούσε όλες της τις δυνάμεις για να εμποδίσει την πρόσβαση των Κυπρίων διαδηλωτών, δεν εμπόδισε την δράση των τρομοκρατών. Η προσπάθεια των δυνάμεων κατοχής της ΄Αγκυρας και του καθεστώτος του Ντεκτάς, είναι με αυτήν την τρομοκρατική πράξη να καταστείλει για το μέλλον το δικαίωμα των Κυπρίων να διαμαρτύρονται ειρηνικά για την κατάσταση που επικρατεί εκεί επί 22 χρόνια.

΄Ο,τι έγινε στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν παρά να οξύνει παραπέρα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, και βεβαίως είναι ένα στοιχείο που προστίθεται στα άλλα στοιχεία που επιδεινώνουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε τα διαβήματα που κάναμε με άλλες μορφές, μέχρις ότου επιτύχουμε ικανοποιητική καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος και του καθεστώτος Ντεκτάς και της συμπεριφοράς του, απ' όλους τους παράγοντες της διεθνούς ζωής.

΄Οπως ξέρετε παράλληλα με αυτήν την αποτρόπαια πράξη, υπήρξε η δημοσίευση ενός κειμένου, μιας μελέτης της Ακαδημίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας όπου για πρώτη φορά ολοκληρωμένα ομολογείται κάτι που επανειλλημένα έχουμε καταγγείλει προς την διεθνή κοινή γνώμη, ότι δηλαδή υπάρχει σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της υφισταμένης καταστάσεως στο Αιγαίο, του καθεστώτος που διέπει τα σύνορα των δύο χωρών, καθεστώτος νομικού το οποίο περιγράφεται σαφώς σε Συνθήκες Διεθνείς, που και η ίδια η Τουρκία έχει προσυπογράψει, και που μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί ποτέ σε αμφισβήτηση.

΄Εχουμε όλες τις ενδείξεις προς αυτή τη κατεύθυνση, τα ΄Ιμια, τη Γαύδο, διάφορες πληροφορίες ή εκφράσεις που έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουμε σε κείμενα των υπευθύνων της ΄Αγκυρας. Τώρα έχουμε ένα κείμενο που προέρχεται από έναν επίσημο κρατικό φορέα. ΄Ενα τέτοιο κείμενο δεσμεύει την Κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον στην Τουρκία που ξέρετε ότι ο στρατός και η ηγεσία του παίζουν έναν ρόλο που δεν είναι συνηθισμένος για μία δημοκρατική χώρα. Επομένως θεωρούμε ότι η μελέτη αυτή εκφράζει την Κυβέρνηση της Τουρκίας, εκτός εάν υπάρξει από την πλευρά της αποδοκιμασία του κειμένου. Δυστυχώς, αν και αμέσως ζητήσαμε να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση της Τουρκίας πάνω στο θέμα αυτό, δεν έχει υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή κανενός είδους διευκρίνηση για το αν οι θέσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση είναι θέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης ή θέσεις οι οποίες αποδοκιμάζονται από την τουρκική Κυβέρνηση.

Αυτά τα στοιχεία έχουν τεθεί υπόψη των διεθνών παραγόντων που σας ανέφερα πριν, δηλαδή της αμερικανικής Κυβέρνησης, του ΟΗΕ και δή του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για λογαριασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ιρλανδικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντίδραση υπήρξε Κύριε Υπουργέ;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Αντίδραση από την ΄Αγκυρα, όχι σας είπα δεν υπήρξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε οτι το θέσατε υπόψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ιρλανδική Προεδρία......

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί άκουσαν τα επιχειρήματα μας, οι περισσότεροι ήταν σε διακοπές - είναι ο μήνας των διακοπών όπως ξέρετε. Θέλω να πω ότι ήταν σε διακοπές οι Υπουργοί τους, οι ιθύνοντες. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται γενικώς στους εργαζομένους όλων των χωρών. Οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες με το επίπεδο στο οποίο έγινε το διάβημα. Αλλά όπως σας είπα δεν πρόκειται να μείνουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε και βεβαίως μία πρώτη ευκαιρία εις την οποία το όλο θέμα θα συζητηθεί είναι η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο Δουβλίνο, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

Κι όπου από την πλευρά της Ιρλανδικής Προεδρίας περιμένουμε και μία ενημέρωση για την γνωστή επαφή του κ. Σπρίνγκ με την Κα. Τσιλέρ, στην οποία ο κ. Σπρίνγκ παρουσίασε την κοινή θέση της Ε.Ε. για τις ελληνοτουρκικές συγκρούσεις γύρω από την ΄Ιμια και την τουρκική επιθετικότητα όπως εκδηλώνεται στο Αιγαίο. Και περιμένουμε την αντίδραση της κας. Τσιλέρ η οποία είπε ότι θα μελετήσει το κείμενο αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει μελετήσει φαίνεται επαρκώς αν και δεν είναι πολύ μακρύ, είναι μία ή δύο σελίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με το επεισόδιο στη Κύπρο, με το κείμενο αυτό της στρατιωτικής Ακαδημίας της Τουρκίας, υπάρχει σκέψη να υπάρξει κάποια συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχει ζητηθεί τέτοια συνάντηση από την κα. Τσιλέρ, εμείς δεν έχουμε ζητήσει μέχρι αυτή τη στιγμή. ΄Εχουμε ακόμη έναν μήνα. Μέχρι τότε θα δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δικαιοδοσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο προβλέπει παρέμβαση σε τέτοιου είδους επεισόδια;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Προβλέπει όλες τις πράξεις και ενέργειες που μπορούν να εμποδίσουν σύρραξη μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι ειρηνευτική η αποστολή. Aυτό σημαίνει ότι βεβαίως δεν έχουν την δυνατότητα να συγκρουστούν εάν πυροβοληθούν π.χ. δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων. ΄Οπως και στη Γιουγκοσλαβία, θα θυμάστε, στην ειρηνευτική περίοδο την αντίστοιχη του ΟΗΕ. Αυτό όμως δεν νομίζω ότι δεν τους έδινε την δυνατότητα να παρεμβληθούν, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν σε ανάλογες πορείες και διαδηλώσεις. Και κυρίως δεν νομίζω ότι δεν είχαν την δυνατότητα, αλλά αντίθετα πιστεύω ότι είχανε την επιτακτική υποχρέωση, όταν είδαν το λιντσάρισμα του θύματος, να κάνουν τα λίγα βήματα που τους χώριζαν απ' αυτόν. Ιδιαίτερα εφόσον η πράξη ετελείτο εις το χώρο δικαιοδοσίας τους. Είναι ασυγχώρητη εντελώς η συμπεριφορά τους και ιδιαίτερα ενοχλητική η δήλωση του κ. Φεϋσέλ.

Δεν είμαστε η κυπριακή Κυβέρνηση, προφανώς η κυπριακή Κυβέρνηση θα αντιδράσει για λογαριασμό της αλλά έχουμε και εμείς δικαίωμα να κρίνουμε τα γεγονότα που μας αφορούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η πρόσφατη έκθεση της τουρκικής Ακαδημίας και τα βίαια επεισόδια που έγιναν στην Κύπρο, δρομολογούν ή προμηνύουν ένα θερμό φθινόπωρο, εάν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι; Ποιός είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης ενόψει των κλιμακούμενων εθνικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι δεδομένος, υπάρχει και γι' αυτό και για άλλα θέματα. Εφόσον όμως μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η εξωτερική πολιτική έχει τις δικές της σκοπιμότητες και τους δικούς της ρυθμούς. Δεν μπορεί να ακολουθεί ούτε τις ανάγκες της ενημέρωσης - εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια να σας ενημερώνουμε έγκαιρα - αλλά δεν μπορεί π.χ. να σας δίνουμε θέματα κάθε φορά που δεν έχετε θέμα, αυτός δεν είναι τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής, και δεν μπορεί ακόμα να ακολουθεί τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και πλειοδοσίες. Αυτός είναι κακός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής, και σ' ότι με αφορά μην περιμένετε να υποκύψω στον έναν ή τον άλλον - συμπαθή κατά τ' άλλα και θεμιτό -εκβιασμό. Αναγνωρίζω την ανάγκη των Μ.Μ.Ε. να έχουν θέματα και αναγνωρίζω και την ανάγκη των ηγετών της αντιπολίτευσης να εντυπωσιάζουν το κοινό τους, ιδιαίτερα όταν κινούνται σε πρωτοφανή μέρη με πρωτοφανείς μεθόδους, με ελικόπτερα και τέτοια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόλο την επιτυχή διεκπεραίωση αυτού του προβλήματος που ενέκυψε χθες το βράδυ με την φρεγάτα μπορούμε να πούμε ότι έχουν χειροτερέψει την τελευταία εβδομάδα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Νομίζω ότι σας περιέγραψα δύο θέματα τα οποία μπορούν να σας οδηγήσουν, αλλά μη μου ζητάτε να βγάλω συμπεράσματα για λογαριασμό σας. Θα με κάνετε να παραιτηθώ από το Υπουργείο και να γίνω δημοσιογράφος. Ξέρετε ότι έχω μονίμως τον πειρασμό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν έχετε κάποιο σχόλιο για την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Ιράν, και αν σκοπεύετε σύντομα να πάτε στην Τεχεράνη...

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Εγώ προτίθεμαι να πάω στην Τεχεράνη την επόμενη εβδομάδα. Είναι μία επίσκεψη που είχε προγραμματισθεί εδώ και πολύ καιρό. Την είχα συζητήσει με τον συνάδελφό μου τον κ. Βελαγιατί όταν είχε έρθει στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου.

Εμείς έχουμε μια παλιά φιλική σχέση με το Ιράν. Η πολιτική μας απέναντί του τοποθετείται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. ενός διαλόγου κριτικού. Και έχουμε και σοβαρά οικονομικά συμφέροντα στο Ιράν και σε σχέση με το Ιράν τα οποία προφανώς θα υπερασπιστούμε.

Δεν έχω κανένα λόγο να εύχομαι η Τουρκία να έχει κακές σχέσεις με άλλους γείτονές της. Θα επιθυμούσα μόνο να έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και όχι κατ' επιλογήν με τον έναν ή τον άλλον ή εναντίον με κάποιους εναντίον κάποιου άλλου. Αυτήν την πολιτική εμείς δεν την κάνουμε.

Διάβασα ότι υπήρχε κάποια παρασκηνιακή διπλωματία με τον κ. Φερτσκόφκι κ.λ.π. και ότι απεκρύβη και ότι απεκαλύφθη λόγω της ικανότητας των συναδέλφων σας, οι οποίοι ανακάλυψαν αυτόν τον θησαυρό. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτός ο θησαυρός είναι άνθρακες γιατί δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο. Απλώς ο κ. Φερτσκόφσκι είχε ζητήσει εδώ και κάμποσο καιρό να έχει μία συνάντηση μαζί μου στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δεν σας το αποκάλυψα, γιατί με συγχωρείτε δεν θα σας αποκαλύπτω κάθε μέρα όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματός μου, το οποίο όπως θα δείτε - θα κάνουμε μία ενημερωτική συνάντηση στις αρχές του Σεπτεμβρίου, θα σας δώσω τους τρεις τελευταίους μήνες - είναι πλουσιότατο το πρόγραμμα των συναντήσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με άλλες αντίστοιχες αρχές χωρών διαφόρων και ποικίλων.

Και μελετούσαμε αυτό το αίτημα. Δεν είχαμε απαντήσει ούτε ναι ούτε όχι. ΄Ηρθε όμως ο κ. Φερτσκόφσκι ο οποίος αρέσκεται στις θορυβώδεις και παράτολμες συνεντεύξεις. Προφανώς για λόγους προσωπικής προβολής και εσωτερικής κατανάλωσης έδωσε δύο συνεντεύξεις στις οποίες παραποιεί και το γράμμα και το πνεύμα - κατά τρόπο σκανδαλώδη μάλιστα - της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Αναρωτιέται κανείς αν ποτέ την έχει διαβάσει ή αν θεωρεί τους συνομιλητές του αφελείς και εντελώς απληροφόρητους. Και προβάλλει και διάφορα συγκεκαλυμένα αλλά σαφέστατα αλυτρωτικά αιτήματα απ' αυτά που είχαμε την εντύπωση - τουλάχιστον από την μέχρι τώρα στάση της Κυβέρνησης των Σκοπίων, του κ. Γκλιγκόρωφ και του προκατόχου του κ. Φερτσκόφσκι - ότι είχαν εγκαταλειφθεί από την πλευρά των Σκοπίων. ΄Ονειρα περί μειονοτήτων, εκφράσεις περί αιγιακών οντοτήτων κ.λ.π. θυμίζουν την γνωστή Μακεδονία του Αιγαίου κ.λ.π.

Είναι προφανές ότι δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση υπό αυτούς τους όρους. Διότι αν ο κ. Φερτσκόφσκι μου επαναλάβει αυτά που είπε στη συνέντευξή του και στη μία και στην άλλη και πάρει από μένα την απάντηση την οποία δικαιούται να αναμένει δεν θα προχωρήσουμε καθόλου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και θα υπονομεύσουμε την διαδικασία της Ν. Υόρκης η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα με την προσωπική συμβολή του κ. Βανς, η οποία όπως ξέρετε εδώ και πολύ καιρό είναι στάσιμη.

Συναντήσεις μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών δεν έχουν νόημα αν δεν βελτιώνουν μία υφιστάμενη κατάσταση. Και γι' αυτό το λόγο, διαβάζοντας τις συνεντεύξεις του κ. Φερτσκόφσκι, είπα ότι δεν έχει νόημα να συναντηθούμε. Και έτσι θα χάσω την ευκαιρία και την ευχαρίστηση να τον δω από κοντά. Τον έχω δει δηλαδή από κοντά, αλλά δεν θα τον δω από κοντά επί μακρόν και δεν θα συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις του κ. Φερτσκόφσκι μια νέα αδιαλλαξία παρουσιάζεται για το θέμα του ονόματος. Υπάρχει ο προβληματισμός που θα οδηγήσει και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Βάνς τη διαδικασία της Νεας Υόρκης.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχει μία συνάντηση 25 Αυγούστου. Εμείς θα θέσουμε εκεί την ανάγκη να βγούμε από το αδιέξοδο. Γιατί αλλιώς όπως καταλαβαίνετε αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα. Και βεβαίως το αδιέξοδο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις κατά την άποψή μας όπως έντονα έχουμε τονίσει είναι η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων.

Τώρα η άποψη του κ. Φερτσκόφσκι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχόμαστε με όνομα άλλο απ' αυτό με το οποίο έχουν γίνει δεκτοί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε διεθνείς συναντήσεις είναι προφανώς αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και είναι και μια άποψη κουτοπόνηρη. Γιατί ο κ. Φερτσκόφσκι όπου τον παίρνει κάνει φασαρία, π.χ. στη Σόφια που νόμιζε ότι τον έπαιρνε ενώ δεν τον έπαιρνε. Δεν είχε το περιθώριο, φαντάστηκε ότι είχε το περιθώριο. Σου λέει Βαλκάνια είναι εδώ, ας κάνω έναν τσαμπουκά μην τυχόν και αρπάξω κάτι. ΄Οπου δεν τον παίρνει δεν κάνει καμία φασαρία, στους Ολυμπιακούς αγώνες π.χ. συνάντηση με την Ε.Ε., συνάντηση με τις ΗΠΑ, και αποδέχεται το διεθνές του όνομα που είναι αυτό που γνωρίζετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε, Υπουργέ, είπατε ότι έχετε συναντήσει τον κ. Φερτσκόφσκι......

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Στη συνάντηση των χωρών του Ευξείνου Πόντου στο Βουκουρέστι. Είχαμε συναντηθεί και είχαμε ανταλλάξει ορισμένες κουβέντες, κοινωνικού χαρακτήρα. 'Εχει την παράξενη μανία να φορά γραβάτες με πουά και πουκάμισο με ρίγες. Και στη φωτογραφία του "ΒΗΜΑΤΟΣ" είδα ότι πάλι συνδυάζει αυτά τα δυο. Έχει αυτόν το περίεργο συνδυασμό. Εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα κομψός στο ντύσιμό μου αλλά γραβάτες με πουά και πουκάμισα με ρίγες δεν φοράω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει υπάρξει γραπτή απάντηση της ελληνικής πλευράς στο υπόμνημα των Σκοπίων....

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει, αλλά θα υπάρξει. 1/4μως εμείς - επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική μπαλκονιού , όπως κάνει ο κ. Φερτσκόφσκι - θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας πρώτα στα πλαίσια της συζητήσεως, όπως οφείλουμε και έναντι των συνομιλητών μας, και έναντι του κ. Βανς, και μετά βεβαίως θα τα δημοσιοποιήσουμε. Μετά τις 25 Αυγούστου. Και αυτό θα έπρεπε να κάνει και ο κ. Φερτσκόφσκι. Να μην ομιλεί ακαίρως, εκτός πλαισίου, που και οι δυο έχουμε αποδεχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις εκλογές, ότι η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προώρων εκλογών για ένα εθνικό θέμα. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει ποτέ συζητήσει αυτό το θέμα. Εγώ προσωπικά δεν το έχω ποτέ συζητήσει με τον Πρωθυπουργό. Αν θέλετε την άποψη του καταστήματος είναι προφανές ότι η κυβερνητική σταθερότητα βοηθάει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι εκκρεμότητες, είτε οι εσωκομματικές, είτε οι εκλογικές σε εθνικό επίπεδο, δεν βοηθούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Προσωπικά είμαι κατά των προώρων πραγμάτων. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Και οι εκλογές συνήθως στην Ελλάδα γίνονται κάθε 4 χρόνια....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε 3 χρόνια....

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Ξεχνάτε την περίοδο ΠΑΣΟΚ. Πριν γίνονταν κάθε τρία, κάθε δύο, κάθε ένα χρόνο. Εμείς κάνουμε ανά τετραετία εκλογές.

Ευχαριστώ.


HELLENIC MFA: [Home] [About the MFA] [Foreign Policy] [What's New] [Consular Section] [About Greece] [Press] [Hellenes Abroad] [Business and Economy] [Greek Fonts] [USA-Mirror] [Feedback]