ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Νέα Υόρκη. 20, Σεπτεμβρίου 1999



Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της 54ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Αννάν, την οποία παρακολούθησε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Υπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με τους ομολόγους του της Συρίας και του Μαρόκου, ενώ ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και της Ρωσίας.

Ο κ. Παπανδρέου είχε κατόπιν διαδοχικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τσεχίας, και της ΠΓΔΜ, ενώ το απόγεύμα πρόκειται να παραστεί σε δεξίωση πού θα παραθέσει προς τιμήν του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ηλ. Γούναρης.

Μετά το τέλος των διμερών επαφών του ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους.

Γ. Α. Παπανδρέου : Είχα αρκετές διμερείς συναντήσεις σε σειρά ζητημάτων, και το μεσημέρι είχαμε μία συνάντηση οι 15 με τον κ. Ivanov τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της, συζητήσαμε πρώτα απ’ όλα την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Ρωσία, δηλ. τις σχέσεις της ΕΕ για τη Ρωσία, μας ανέπτυξε ο κ. Ivanov τα πρόσφατα προβλήματα στο Ταγκεστάν και την εσωτερική κατάσταση της Ρωσίας εν όψει των εκλογών. Παράλληλα συζητήσαμε το Κόσοβο, τη Σερβία, το Γιουγκοσλαβικό και ευρύτερα το βαλκανικό σύμφωνο σταθερότητας, Μπορώ να πω ότι πολλές από τις απόψεις του κ. Ivanov εfναι κοντά στις ελληνικές απόψεις για τα Βαλκάνια και βεβαίως έχούμε τακτική επαφή μαζί τον στα θέματα αυτά. Θεωρούμε ότι βεβαίως χρειάζεται να υπάρξει κάθε βοήθεια για τον εκδημοκρατισμό στη Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα όμως πρέπει να μην απομονώσουμε τη Γιουγκοσλαβία ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάτι εναντίον της Σερβίας καν ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που υπάρχουν έντονες ανθρωπιστικές ανάγκες εκεί, ενόψει του χειμώνα.

Στο Κόσοβο τονίσαμε την ανάγκη μιας πολύ-πολιτιστικής μελλοντικής λειτουργίας δηλ. με την απαραίτητη προστασία όλων των εθνοτήτων που βρίσκονται εντός του Κοσσυφοπεδίου, -βεβαίως δεν είναι μόνο οι Αλβανοί, βεβαίως και οι Αλβανοί- οπωσδήποτε και οι Σέρβοι, οι Τσιγγάνοι και άλλες μειονότητες που υπάρχουν. Τονίσαμε δε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μελλοντική εξέλιξη μια ανεξάρτητη χώρα στο Κόσοβο, ότι πρέπει οι όποιες μελλοντικές λύσεις να σεβαστούν τις αποφάσεις τον ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που μιλούν για τη λύση εντός της Γιουγκοσλαβίας. Τέλος, μιλήσαμε για τις διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδα Βαλκανiων, πώς θα συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες αυτής μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στις διμερείς μας επαφές συζητήσαμε και τα Βαλκάνια με τις χώρες που εiχανε και το ενδιαφέρον, όπως τους Κινέζους, που κατάλαβαν τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να επισκεφτεί την Κίνα αμέσως μετά τους σεισμούς και βεβαίως έχουν ανανεώσει την πρόσκληση για μία επόμενη ημερομηνία.

Με τις αραβικές χώρες, Μαρόκο και Συρία, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Μεσανατολικό, τις ειρηνευτικές διαδικασίες , θα ‘λεγα με κάποια αισιοδοξία που υπάρχει από τη συριακή πλευρά, με την ελπίδα ότι και εκεί θα μπορούσε να υπάρξει μία λύση. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στο Μεσανατολικό.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Dimitrov για το Σύμφωνο Σταθερότητας, κατάθεση δηλ. ενός ψηφίσματος από κοινού για τα Βαλκάνια ώστε να υιοθετηθεί μία ευρύτερη πολιτική από τον ΟΗΕ για την περιοχή στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης των Βαλκανίων.

Ερώτηση : Αυτή η κατάθεση του ψηφίσματος είναι πιθανό να γίνει εδώ στη Γενική Συνέλευση;

Γ. Α. Παπανδρέου : Θα έχουμε συνεργασία πιθανόν με άλλες δύο χώρες, Αλβανία και Βουλγαρία και εφόσον συμφωνήσουμε στο κείμενο ίσως προλάβουμε να το καταθέσουμε και τώρα. Αν δούμε ότι έχει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες και δεν προλαβαίνουμε θα το κάνουμε σε μία άλλη φάση.

Ερώτηση : Έχουν οριστεί αντιπρόσωποι για τις διαπραγματεύσεις για το όνομα;

Γ. Α. Παπανδρέου : Έχει οριστεί από πλευράς μας ο κ. Γούναρης ο οποίος θα συναντηθεί στις 29 του μηνός με τον κ, Nimetz για να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.