O ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

30 Iουνίου 1999


Στα πλαίσια της επίσκεψης και των επαφών του στα Ηνωμένα ‘Εθνη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα, 30 – 06 – 99, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα στην έδρα της Ι. Αρχιεπισκοπής, στη Νέα Υόρκη.

Κατά την επίσκεψή του, που ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για το αντικείμενο των συναντήσεών του στον ΟΗΕ και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών έκαμαν δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος προέβηκε στην εξής δήλωση:

" Πρώτα, πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά της Αρχιεπισκοπής μας και τη δική μου προσωπικά για τη σημερινή υψηλή επίσκεψη του Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γεωργίου Παπανδρέου.

Εξέφρασα στον φίλο Υπουργό τα θερμότερα συγχαρητήριά μου για την προσωπική του συμβολή στην μέχρι τώρα αντιμετώπιση του καυτού και ανησυχητικού θέματος του Κοσσυφοπεδίου. Εξέφρασα επίσης στον κ. Υπουργό τα αισθήματα υπερηφάνειας και ικανοποιήσεως της Ομογένειάς μας εδώ στην Αμερική για τη στάση που ετήρησε η Ελληνική Κυβέρνηση σ’ όλη την περίοδο της οξείας κρίσεως του θέματος του Κοσσυφοπεδίου.

Διεβεβαίωσα τον κ. Υπουργό για την πλήρη συμπαράσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς την Ελληνική Κυβέρνηση στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκροτήσεως της περιοχής των Βαλκανίων, ενημερώνοντάς τον συγχρόνως για την οικονομική ενίσχυση της Αρχιεπισκοπής μας προς την Σερβική Εκκλησία, ενίσχυση που υπερβαίνει ήδη τις 135.000 δολλάρια".

Παράλληλα έγινε κατά τη συζήτηση αναφορά στο Κυπριακό. Εκφράσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο η άποψη, ότι 'τώρα που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξομαλύνεται σιγά σιγά, το Κυπριακό πρέπει να επανακτήσει την προτεραιότητα που του ανήκει και να καταφανεί η σημασία που αποδίδει σ’ αυτό η διεθνής κοινότητα. Μετά από 25 χρόνια τελείως παράνομης κατοχής της Βορείου Κύπρου απ΄ τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να καταδειχθεί εμπράκτως το αμερικανικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε ο πρόεδρος Κλίντον έχει επανειλημμένως υποσχεθεί, με την επαναφορά της τουρκικής πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων'. Απ’ την πλευρά μας, όπως διαβεβαίωσα τον κ. Υπουργό, πράττουμε κι εδώ στην Αμερική ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση του θέματος του Κυπριακού και των άλλων εθνικών μας θεμάτων. Μέσω του HALO, μιας οργάνωσης που ίδρυσε πέρυσι η Αρχιεπισκοπή, συσπειρώνονται όλο και περισσότερο οι ελληνομερικανικές μας δυνάμεις και για πρώτη φορά εφέτος όλοι οι ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί, με την συντονιστική βοήθεια της Αρχιεπισκοπής, θα προβούν σε κοινό διάβημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

Επίσης ενημερώθηκε υπεύθυνα ο κ. Υπουργός για τους αγαθούς καρπούς των προσπαθειών της Αρχιεπισκοπής για την αναβίωση των Ελληνικών Γραμμάτων στην Αμερική και συγκεκριμένα για το αξιέπαινο έργο της Επιτροπής Ρασσιά.

Αυτά κυρίως και σε συντομία για τις συνομιλίες που διεξήχθηκαν με τον κ. Υπουργό, τον οποίο και θερμά ευχαριστώ για τη σημερινή του επίσκεψη που μας τιμά, ενθαρρύνει και ενισχύει".

Με τη σειρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Παπανδρέου δήλωσε:

"Eιχαμε την ευκαιρία -- έστω και απροσδόκητα -- λόγω της έκτακτης επίσκεψής μου εδώ στη Νέα Υόρκη, να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά και σοβαρά ζητήματα.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Σεβασμιώτατο για τις συζητήσεις που κάναμε στον ΟΗΕ για το Κόσοβο και για τη συζήτηση που κάναμε με τον ομόλογό μου τον τούρκο κ. Τζέμ, εξηγόντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα που ελπίζουμε να αποδώσει κάποιους καρπούς στη συνέχεια".

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό έργο της αρχιεπισκοπικής επιτροπής "Ρασσιά," εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σοβαρή αυτή μελέτη που θα είναι χρήσιμη και για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Κατέκλεισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "εχουμε αγαστή συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή".
 

Eπίσης και στα Αγγλικά