25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
 

Αθήνα, 20 Ιουλίου 1999






 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Για 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Κύπρο. Για 25 χρόνια βρισκόμαστε μπροστά στην αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αλλαγές στην Ευρώπη της τελευταίας δεκαετίας, συνεχίζουν να υψώνονται τα τείχη της βίαιης διαίρεσης στην Κύπρο. Είναι μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, που πρέπει σύντομα να διαγραφεί. Και έχουμε όλοι συμφέρον, να τη διαγράψουμε για το καλό της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης.
Πρώτα από όλους όμως έχει συμφέρον να συμβάλει εποικοδομητικά η ίδια η Τουρκία. Το Κυπριακό δεν είναι μόνον η ιστορική ενοχή της, είναι και το πρόβλημα από την επίλυση του οποίου θα εξαρτηθεί η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η πρόσφατη κρίση στη Γιουγκοσλαβία ανέδειξε τα αδιέξοδα του εθνικισμού. Είναι ένα μάθημα της ιστορίας που δεν πρέπει να ξεχνά η τουρκική πολιτική της αδιαλλαξίας και του εθνικισμού.
Ταυτόχρονα στην Κύπρο η διεθνής κοινότητα καλείται να αποδείξει έμπρακτα ότι ακολουθεί, χωρίς επιλεκτικές ευαισθησίες, την εφαρμογή των ίδιων αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως και σε άλλα διεθνή προβλήματα. Είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την ανεύρεση της χαμένης διεθνούς αξιοπιστίας και νομιμοποίησης. Και η νομιμοποίηση αυτή περνά μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνον ημέρα καταγγελίας. Είναι και ημέρα στοχασμού για τον ευρύτερο Ελληνισμό, για τις πράξεις και παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος του. Η τραγωδία της Κύπρου ανέδειξε τα αδιέξοδα και του δικού μας εθνικισμού. Η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.
Σήμερα η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει μία νέα πρωτοβουλία. Οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα πρέπει με ρεαλισμό και ιστορική ευθύνη να εργασθούν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, όπου θα συμβιώνουν ειρηνικά οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα εθνοτικής καταγωγής και θρησκείας. Είναι η καλλίτερη θωράκιση του Κυπριακού Ελληνισμού απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία”.
 

Επίσης στα Αγγλικά