Aθήνα, 17 Ιανουαρίου 2000
Η επίσημη επίσκεψή μου στην Άγκυρα την προσεχή Τετάρτη, 19.1.2000, όσο και η ανταπόδοσή της από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. I. Cem στην Αθήνα, στις αρχές του επόμενου μήνα, σηματοδοτούν, συμβολικά και ουσιαστικά, την έναρξη μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών.
Αν αναλογισθούμε πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αντηλλάγησαν οι τελευταίες επισκέψεις Υπουργών Εξωτερικών, τότε μπορούμε να πούμε ότι μέσα από τις εμπειρίες που συσσωρεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις διμερείς μας σχέσεις και από τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, αναδεικνύεται σήμερα η ανάγκη να ανοίξουμε μια καινούρια σελίδα στις σχέσεις μας, να ανιχνεύσουμε νέους δρόμους ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.
Πεπεισμένοι ότι ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, ότι δημιουργούνται προκλήσεις που ξεφεύγουν από τον εθνικό έλεγχο, αναζητήσαμε τα εργαλεία και τις προσεγγίσεις που θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος με την Τουρκία, στην άμβλυνση των αδιέξοδων εντάσεων, στην προβολή όσων, και οι τελευταίοι μήνες απέδειξαν ότι είναι πολλά, μας ενώνουν.
Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε για διάλογο σε σημαντικά ζητήματα θέλαμε να δείξουμε ότι στη σημερινή εποχή θέματα υψηλής πολιτικής είναι εξίσου και αυτά που σχετίζονται με την οικονομία, την έρευνα, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την ασφάλεια του πολίτη, είναι όλα εκείνα που μεγιστοποιούν την ειρηνική ανάπτυξη και την ευημερία, εκείνα που ενεργοποιούν τις κοινωνίες και τους λαούς των δύο χωρών.
Για μας αυτή είναι μια πολιτική αρχών που υπερασπίζεται και αναδεικνύει το εθνικό συμφέρον.
Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν για έξι μήνες περίπου και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και άλλων φορέων της δημόσιας διοίκησης των δύο χωρών, δημιούργησαν ένα κλίμα θετικής όσμωσης, πρωτόγνωρο για το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Ο διάλογος αυτός φανέρωσε ότι οι πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών και των λαών υπερβαίνουν τις πολιτικές επιδιώξεις, τις αγκυλώσεις και τις προσεγγίσεις του παρελθόντος, δημιουργούν άλλη δυναμική, την οποία εμείς οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη. Παράλληλα όλη αυτή την περίοδο καταγράφηκε η δυναμική κινητοποίηση των ιδιωτικών φορέων, των μη Κυβερνητικών Οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών. Μία νέα διάσταση στην εξωτερική μας πολιτική αναδείχθηκε, η διπλωματία του πολίτη, που επέτρεψε στις δύο κοινωνίες την αλληλοκατανόηση, την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Στόχος μας είναι να την ενισχύσουμε. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών καταγράφουν το αμοιβαίο και ισόρροπο όφελος. Αυτό είναι ένα σημαντικό κεκτημένο που θα πρέπει να αποτελεί τον οδηγό στις σχέσεις μας, λειτουργεί όμως ταυτόχρονα και αποτρεπτικά σε λογικές μονομερών επιδιώξεων.
Οι συνομιλίες μας στην Άγκυρα
θα επικεντρωθούν κατ΄ αρχήν στην γενική αποτίμηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων
υπό το φως των αποτελεσμάτων των συνομιλιών σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος
και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι.
Το Ελσίνκι διαμόρφωσε το
πλαίσιο των αρχών μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι Ευρωτουρκικές σχέσεις,
κατά συνέπεια και οι Ελληνοτουρκικές. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία
πρέπει να αξιοποιήσουν η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας.
Με τον Τούρκο ομόλογό μου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επίσης τις προοπτικές της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας και να ανιχνεύσουμε νέους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος.
Ήδη έχω προτείνει στον κ.
Cem να συμβάλλει η χώρα μας με την παροχή “τεχνογνωσίας” στην υποβοήθηση
του έργου των τουρκικών αρχών για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου,
μέσω ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων και συνεργασίας των αρμοδίων φορέων.
Θα εξετάσουμε, επίσης,
θέματα προξενικά, στέγασης των διπλωματικών αρχών των δύο χωρών σε ιδιόκτητα
κτίρια, διαβουλεύσεων μεταξύ των Πολιτικών Διευθυντών, συνεργασίας στους
Διεθνείς Οργανισμούς. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα συζητήσουμε τρόπους
αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, θετικά την
εξέταση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την ανάληψη από κοινού της διοργάνωσης
μεγάλων αθλητικών συναντήσεων. Ένας τομέας συνεργασίας που θα διερευνηθεί
επίσης είναι η υλοποίηση του ψηφίσματος της Γ.Σ. του ΟΗΕ για τις φυσικές
καταστροφές, που υιοθετήθηκε ομόφωνα μετά από κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας,
τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις (Βαλκάνια, Καύκασο, Μέση Ανατολή, ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου).
Στο πλαίσιο της επίσκεψης έχει προγραμματισθεί και η υπογραφή των συμφωνιών για την ασφάλεια του πολίτη, την προστασία των επενδύσεων, τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή και της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.
Στην Άγκυρα θα έχω συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Demirel, τον Πρωθυπουργό κ. Ecevit, και τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κ. Akbulut.
Παράλληλα προγραμματίζουμε μία πρώτη κοινή συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία θα εξετασθούν οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για την ανάληψη κοινών επιχειρηματικών δράσεων. Είναι ένας τομέας στον οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και πιστεύουμε ότι υπάρχει το πρόσφορο έδαφος. Ως πολιτικοί είχαμε την ευθύνη να εργασθούμε για τη βελτίωση του κλίματος και τη διαμόρφωση του συμβατικού πλαισίου που θα επιτρέψουν στους επιχειρηματικούς φορείς να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους.
Όπως τόνισα και παραπάνω βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν υποστηρίξαμε και δεν υποστηρίζουμε και σήμερα ότι η πορεία θα είναι εύκολη, ότι μονομιάς λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Θα είναι, αντίθετα, μια μακρόχρονη πορεία που θα απαιτεί συνεχή προσπάθεια, για αξιοποίηση, βήμα με βήμα, κάθε δυνατότητας, κάθε ευκαιρίας για την εμπέδωση του κλίματος ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τόσο στις διμερείς μας σχέσεις, όσο και στο Κυπριακό θα συνεχίσουμε την πολιτική που ακολουθούμε, πολιτική αρχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες, στις αποφάσεις των διεθνών Οργανισμών.
Η απόφαση του Ελσίνκι, η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας δημιουργούν τη δυναμική για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η έμμονη προσκόλληση της Τουρκίας σε συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο, υπό καθεστώς ισχύος, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη νέα πραγματικότητα, όπου Κύπρος και Τουρκία ως υποψήφιες χώρες θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και θα συζητούν με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από τις νέες συνθήκες ο ιστορικός αναχρονισμός της κατοχής, του τελευταίου “τείχους του Βερολίνου” στην Ευρώπη, της διαίρεσης των δύο Κοινοτήτων θα πρέπει να ξεπερασθεί. Το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των δύο Κοινοτήτων βρίσκονται στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα είναι προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης η εποικοδομητική συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού.