Στις 9 Αυγούστου 1949 η Ελλάδα κατέστη το 11ο κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μετέχει ενεργώς στις εργασίες του Οργανισμού, τόσο στις συνόδους της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως, όσο και στις συναντήσεις των Ειδικευμένων Επιτροπών και των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων.
Μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΣτΕ (Βιέννη, 1992), η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το στόχο του Οργανισμού να ενισχύσει τη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συμμετάσχει εποικοδομητικά σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν να περιορίσουν τις ένοπλες συγκρούσεις και την επίλυση των διαφορών με την απειλή ή τη χρήση βίας, ενώ συγχρόνως ενθαρρύνει την προαγωγή της ειρήνης, σταθερότητας και ασφαλείας στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει λάβει ενεργό μέρος στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Νεότητας του ΣτΕ κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της μη-ανοχής, συνεισφέροντας ουσιαστικά στο σχετικό προϋπολογισμό.
Προκειμένου να προωθηθεί η δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη, η Ελλάδα ευνοεί την αναπτυσσόμενη συνεργασία, η οποία καθιερώθηκε στο πνεύμα της Διασκέψεως Κορυφής της Βιέννης, ανάμεσα στο ΣτΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός και τον ΟΑΣΕ αφετέρου. Από πλευράς της, υποστηρίζει τα Κοινά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΣτΕ, ειδικά για την Αλβανία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες, καθώς και τη σύνδεση του ΣτΕ στα προγράμματα PHARE και TACIS της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και τις δραστηριότητες που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη. Κράτος-μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και του ΟΑΣΕ, η Ελλάδα πιστεύει ότι όλες οι προσπάθειες των προαναφερθέντων Οργανισμών πρέπει να σέβονται την ιδιαίτερη αρμοδιότητα κι εξειδίκευση καθενός εξ αυτών, ενώ οι αρχές της συμπληρωματικότητας και καλύτερης χρήσεως των πόρων πρέπει πάντοτε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.
Ανήκοντας γεωγραφικά στη Βαλκανική Χερσόνησο, η Ελλάδα επιθυμεί όπως αναλογικό μέρος του συνόλου των προγραμμάτων συνεργασίας και βοηθείας του ΣτΕ για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως "Demosthenes", "Demosthenes -bis", "Themis" και "LODE", περιλάβει Βαλκανικά κράτη, είτε νέα μέλη ή υποψήφια. Παράλληλα, υποστηρίζει τη συνεισφορά του Οργανισμού στη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και των άλλων πληγεισών από τον πόλεμο περιοχών της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, το Διάλογο Βορρά - Νότου μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λισσαβόνας για την Παγκόσμια Αλληλεξάρτηση και Αλληλεγγύη, καθώς και τη συμμετοχή του Συμβουλίου σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΣτΕ με κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και συνηγορεί σταθερά υπέρ της ανάγκης εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για την προσχώρηση (κράτος δικαίου, δημοκρατικό καθεστώς και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), χωρίς διάκριση ή πολιτική σκοπιμότητα υπήρξε επίσης μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την καθιέρωση του συστήματος παρακολουθήσεως (monitoring) της συμμορφώσεως απ'όλα τα κράτη - μέλη, παλαιά και νέα, προς τις βασικές αξίες και αρχές του Οργανισμού, καθώς και την ανάπτυξη καλύτερων μηχανισμών υποστηρίξεως για την εδραίωση πλουραλιστικής δημοκρατίας, νομικών θεσμών και μεταρρυθμίσεων στα νέα μέλη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστήριξε την ένταξη στο ΣτΕ, μεταξύ άλλων, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Αλβανία ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων, όπως την υπογραφή και επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως - Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, η οποία έχει συνάφεια με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Η ΠΓΔΜ αποφασίσθηκε να αναφέρεται προσωρινά ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλους τους σκοπούς εντός του ΣτΕ, ενόσω εκκρεμεί η διευθέτηση της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομά της. Εποικοδομητική στάση επί του θέματος από πλευράς της ΠΓΔΜ θα συμβάλει αποφασιστικά στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται από το ΣτΕ - μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΑΣΕ - για να προωθηθεί η σταθερότητα και ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Τέλος, η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την προσχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ΣτΕ το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί θετικά στο προτεινόμενο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τον Καναδά καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον αυξανόμενο ρόλο του ΣτΕ για την εγκαθίδρυση πανευρωπαϊκής σταθερότητας και δημοκρατικής ασφαλείας.