ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

'Οπως και με την περίπτωση των ΗΠΑ και πολλών από τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Ελλάδα δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική διπλωματία ως τρόπο ενδυνάμωσης των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών και της κατανόησης της ίδιας με τους γείτονές της.

Οι νέες κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που εκδόθηκαν τον Αύγουστο του 1995, δίνουν έμφαση στο πώς θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα το δυναμικό των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών Αρχών στο εξωτερικό, ώστε να βοηθήσουν και προωθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που ανοίγονται εκτός Ελλάδος και με αυτόν τον τρόπο να προαγάγουν την οικονομική ασφάλεια.

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι μία ισχυρή εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε μία ισχυρή οικονομία. Και ότι οι καλές σχέσεις με τρίτες χώρες περνούν, κατά ένα μέρος, μέσα από τις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και την οικονομική συνεργασία που είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για τις χώρες όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές.

'Ολοι οι επί κεφαλής των ελληνικών Πρεσβειών και των Προξενικών Αρχών στο εξωτερικό έχουν λάβει οδηγίες να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα διαπίστευσής τους καθώς επίσης και να εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες για Έλληνες επενδυτές.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ειδικό Συντονιστικό Γραφείο (που ονομάζεται Γραφείο Συντονισμού Διμερούς Οικονομικής Συνεργασίας), με επί κεφαλής διπλωματικό, το οποίο έχει ως στόχο αφ' ενός μεν να συντονίζει τις ελληνικές Υπηρεσίες όταν πρόκειται να ξεκινήσουν ή προωθήσουν οικονομική συνεργασία με άλλες χώρες και αφ' ετέρου να ενεργοποιεί τις κατά τόπους Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδος για στήριξη και προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Το Συντονιστικό αυτό Γραφείο αποτελεί επίσης και τον αγωγό των απόψεων και των θέσεων των Ελλήνων επιχειρηματιών προς την ελληνική Κυβέρνηση και μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς προς τις ξένες Κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να ζητήσουν πληροφορίες ή να διευκολύνουν ελληνικές ιδιωτικές επενδύσεις στις χώρες τους.

Για λόγους καλύτερου συντονισμού με τα άλλα όργανα της Κυβέρνησης, το Συντονιστικό Γραφείο έχει εντοπίσει τις προσπάθειές του σε πέντε σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι τομείς αυτοί, τομείς ανάπτυξης υποδομών, είναι: (α) ενέργεια (β) τηλεπικοινωνίες (γ) μεταφορές (δ) κατασκευές και (ε) ναυτιλία.

Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας σήμερα έχει τόσο τη θέληση όσο και τη δυνατότητα να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των γειτονικών της χώρας κρατών. Σημαντικός παράγοντας για την προώθηση των παραπάνω πέντε τομέων είναι ασφαλώς και η παρουσία και συμμετοχή του ελληνικού τραπεζικού τομέα, με τον οποίο το Συντονιστικό Γραφείο στενά συνεργάζεται.

Μολονότι ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι τελείως ανεξάρτητος από την ελληνική Κυβέρνηση, εν τούτοις η τελευταία εκτιμά πως όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα και που σέβονται τις αναπτυξιακές ανάγκες και επιθυμίες των άλλων κρατών, θα βοηθήσουν στη δημιουργία διαρκών και αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων με όλους τους γειτονικούς λαούς της Ελλάδος.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με το εκτεταμένο δίκτυο διπλωματικών και προξενικών αρχών που διαθέτει και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και άλλους Οργανισμούς που επίσης προωθούν τις ελληνικές εξαγωγές (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Εμπορικά Επιμελητήρια, Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι ανά τη χώρα κλπ.) είναι πλέον σε θέση να προωθήσει αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποτανθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών:
Γραφείο Συντονισμού Διμερούς Οικονομικής Συνεργασίας
Ακαδημίας 3, Αθήνα 106 71
Σε προσοχή κ. Δημήτρη Πλατή
Τηλ: 362.3474 και 363.7572
Fax: 362.1283
E-Mail gsdos@mfa.gr


HELLENIC MFA: [Home] [About the MFA] [Foreign Policy] [What's New] [Consular Section] [About Greece] [Press] [Hellenes Abroad] [Business and Economy] [Greek Fonts] [USA-Mirror] [Feedback]