ΕΡ: (η Ελλάδα πραγματικά έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της στην Τουρκία. Τι άλλο σχεδιάζετε;)
ΑΠ: Είμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές, αν χρειαστούν o,τιδήποτε να μας ενημερώσουν, έχουμε ζητήσει να μας εντοπίσουν και να μας αποστείλουν έναν κατάλογο αναγκών που έχουν και να δούμε από αυτές τι μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε και να ικανοποιήσουμε.
ΕΡ: (θα σπεύσει για βοήθεια βέβαια μέσα από τα προγράμματά της και η Ε.Ε.;)
ΑΠ: Υπάρχει η δυνατότητα για ανθρωπιστική βοήθεια από σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και ασφαλώς αυτό θα γίνει όπως γίνεται συνήθως. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί, καταποντισμοί), υπάρχει ειδική ρύθμιση και αυτά λειτουργούν και κάπως αυτόματα, δηλαδή έχει τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθείαν να στείλει ένα ποσό. Η βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα είναι καθαρά ανθρωπιστική βοήθεια, μέσα στα πλαίσια της ηθικής υποχρέωσης την οποία έχει να βοηθήσει αυτό το ανθρώπινο δράμα, την τραγωδία που γίνεται στη γειτονιά μας.
ΕΡ: (υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν προθέσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια όπως το χρηματοδοτικό;)
ΑΠ: Όχι, είναι εντελώς διαφορετική η νομική βάση του ενός θέματος από το άλλο. Έσπευσα να διευκρινίσω από την αρχή ότι πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια η οποία ούτως ή άλλως είναι ξεχωριστή. Για τη χρηματοδοτική ενίσχυση να θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κανονισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τα περισσότερα κράτη-μέλη έκριναν ότι θα έπρεπε να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία, όχι δηλαδή με ομοφωνία, ο ένας από τους δύο κανονισμούς και αυτός που έχει ένα σημαντικό ποσό, γύρω στα 150 εκ. ECU και έχει παραπεμφθεί για γνωμοδότηση και για σύμφωνη γνώμη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η Ελλάδα δεν τον υπερψήφισε βεβαίως αυτόν τον κανονισμό πιστεύοντας ότι θα έπρεπε να ισχύσει η αρχή της ομοφωνίας. Ο δεύτερος κανονισμός που είναι ένα μικρό ποσό, γι'αυτόν ισχύει και πάλι η ομοφωνία και εκεί η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε, γιατί έχουμε συνδέσει την χρηματοδότηση της Τουρκίας με μια σειρά από προϋποθέσεις. Θέλω να πω ότι ενδεχομένως κάποιες χρηματοδοτήσεις να πάνε προς την Τουρκία με αφορμή αυτό το διαδικαστικό τέχνασμα το οποίο έχουν κάνει κάποιοι, παρόλο που η Ελλάδα θα διαφωνήσει.
ΕΡ: (αυτή η καταστροφή, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη και μια ελληνοτουρκική προσέγγιση, δημιουργεί κάποια άλλα δεδομένα μετά τη θετική αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία;)
ΑΠ: Έχουμε τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, η πρώτη φάση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών πήγε καλά, υπήρξε ένα καλό κλίμα, έγινε ένας εντοπισμός των ζητημάτων, ήταν καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα. Θα συνεχίσει αρχές Σεπτεμβρίου (νομίζω στις 9 Σεπτεμβρίου) η δεύτερη φάση. Αυτές οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να υπάρξει πρόοδος σ'αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα χαμηλής πολιτικής που συζητούνται (περιβάλλον, τουρισμός, οικονομία, έγκλημα…). Οι φυσικές καταστροφές είναι ένα σημείο που μπορούμε να εξετάσουμε, ασφαλώς, όπως έχουμε εξετάσει και τη συνεργασία μας στα Βαλκάνια στην προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτή τη στιγμή που γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο. Συζητούμε δηλαδή ζητήματα που δεν αφορούν θέματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν συζητούμε δηλαδή τα μεγάλα θέματα του Αιγαίου ή τα θέματα της Κύπρου. Γι'αυτά υπάρχουν διαδικασίες ήδη οι οποίες έχουνε επιλεγεί, έχουμε προτείνει π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο για τα θέματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στο Αιγαίο και όσον αφορά το κυπριακό είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα οποία συζητούμε είναι θέματα στα οποία πιστεύω και οι δύο πλευρές μπορούν να ωφεληθούν. Ελπίζουμε βεβαίως ότι εάν πάνε καλά αυτές οι συνομιλίες, θα βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και μοιραία θα υπάρξει και μια επίδραση στα μεγάλα θέματα.
ΕΡ: (σήμερα στις ελληνικές εφημερίδες υπάρχει εμφανέστατη η ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδιάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες στην περιοχή και μάλιστα αυτή την σεισμογενή περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση το συζητάει, το εξετάζει, σχεδιάζει ίσως κάποιες αντιδράσεις σ'αυτούς τους σχεδιασμούς;)
ΑΠ: Βεβαίως. Αυτό είναι θέμα που μας απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι γιατί η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τις δικές της πηγές ενέργειας, αλλά διότι ένας πυρηνικός σταθμός στα παράλια της Μικράς Ασίας, κοντά στην Ελλάδα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους δεδομένης της σεισμογενούς φύσης του χώρου. Έχουμε λοιπόν διαμαρτυρηθεί, έχουμε κάνει διαβήματα προς την ίδια την Τουρκία αλλά και στα πλαίσια της Ε.Ε. και έχουμε επίσης παρέμβει προς τις χώρες εκείνες από τις οποίες ενδεχομένως η Τουρκία να πάρει την τεχνολογία δημιουργώντας αντιδράσεις. Το παρακολουθούμε στενά το θέμα και βεβαίως είμαστε αποφασισμένοι να το πολεμήσουμε έτσι ώστε να μην προχωρήσει αυτό το εργοστάσιο το οποίο θα είναι ένας κίνδυνος για όλη την περιοχή.
ΕΡ: (πιστεύετε ότι η σημερινή πραγματικότητα, η Τουρκία έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα στην οικονομία της, μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα της αμερικανικής πίεσης – αναφέρομαι στην συνάντηση Κλίντον-Ετζεβίτ και βέβαια στην έλευση του αμερικανού προέδρου στην χώρα μας. Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα αυτών των συναντήσεων;)
ΑΠ: Δεν νομίζω, αλλά δεν γνωρίζω τι μπορεί να γίνει σ'αυτές τις συναντήσεις. Εγώ ξέρω τι περιμένουμε εμείς από αυτές τις συναντήσεις, εμείς θέλουμε οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση στο κυπριακό, να αλλάξει στάση στο Αιγαίο, να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες, για να μπορέσει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, κάτι το οποίο θα της επιτρέψει μακροπρόθεσμα να πορευτεί και προς την Ε.Ε. Διότι με μια συμπεριφορά που είναι εκτός διεθνούς έννομης τάξης, δεν μπορεί η Τουρκία να φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
ΕΡ: (ήταν πολύ μεγάλη η δοκιμασία σας να αντιμετωπίσετε μια αντιπροσωπεία 15 Αμερικανών που προετοιμάζουν εδώ πέρα την έλευση του αμερικανού προέδρου, ή όχι;)
- ΑΠ: Όχι, ήταν άνετη και ευχάριστη, τους πρόσφερα πρωινό και τους εξήγησα τι θέλουμε εμείς από αυτή την επίσκεψη και πως οργανώνουμε παρόμοιες επισκέψεις. Όλη αυτή η φιλολογία που είδε και το φως, ότι ήρθαν οι πράκτορες και κατά κάποιον τρόπο μου επέβαλαν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους, είναι εκτός πραγματικότητας. Μάλλον το αντίθετο συνέβη, όπως θα έπρεπε εξάλλου, διότι ο Κλίντον θα είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας. Ασφαλώς πρέπει να παρθούν σοβαρά μέτρα γιατί είναι μια σημαντική επίσκεψη και αφορά τον ηγέτη της μίας από τις μεγάλες δυνάμεις, της υπερδύναμης, αλλά την ευθύνη για την ασφάλεια την έχει η δική μας πλευρά, η δική μας αστυνομία και αυτό είναι το μήνυμα που τους δόθηκε. Βεβαίως συνεργαζόμαστε μαζί τους, οι ΗΠΑ είναι μία φίλη χώρα, θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, είναι ευκαιρία που έρχεται ο πρόεδρος Κλίντον για να συζητήσουμε όχι μόνο το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αλλά γενικότερα τη συνεργασία μας στην περιοχή και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία για να έχουμε θετικές εξελίξεις.