Μετάδοση Pαδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων
προς τον Απόδημο Ελληνισμό


Τα Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης καλούνται σήμερα να διαδραματίσουν το σημαντικότερο ίσως, από καταβολής τους ρόλο, ανάμεσα στο Ελλαδικό Κέντρο και τον Ελληνισμό της Διασποράς, κατά την κρίσιμη σημερινή περίοδο.

Οι ριζικές αλλαγές και ανακατατάξεις στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο, οι επείγουσες προτεραιότητες του Ελληνισμού για τη γλώσσα και την πολιτιστική του ταυτότητα, καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει η νέα τεχνολογία των Μ.Μ.Ε., απαιτούν εθνική επαγρύπνιση, δραστηριοποίηση και ποιοτική αναβάθμιση της επικοινωνίας μας.

Η επικοινωνία μας με τους Απόδημους αδερφούς μας πρέπει να λυθεί όσο το δυνατόν πιό άμεσα και αποτελεσματικά.

Κύριος στόχος πρέπει να είναι η συντήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στον Απόδημο Ελληνισμό καθώς και η διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού πέραν των συνόρων του Κράτους.

Οι Απόδημοι όχι μόνο επιθυμούν αλλά και απαιτούν σχετική ενημέρωση. Η μαζική ενημέρωση των πληθυσμών αυτών παρέχει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επηρρεάσει την κοινή γνώμη στις χώρες αυτές όπου βρίσκονται ομογενείς ώστε να δημιουργηθεί καλύτερο πολιτικό κλίμα για τις θέσεις της Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτά είναι σαφές ότι η χρήση δορυφορικής τεχνολογίας λύνει ένα από τα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθεί για την μεταφορά P/Τ σήματος από την Ελλάδα προς τις χώρες που κατοικεί σημαντικός πληθυσμός Ελληνικής καταγωγής.

Στη λογική ότι πρέπει να βρεθεί βραχυπρόθεσμη λύση - μέχρι τη λειτουργία του ΗΕLLΑS-SΑΤ - με πρωτοβουλία μας έχει συνταχθεί μελέτη από ομάδα εμπειρογνωμόνων προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικότερα στη μελέτη αναφέρεται ότι στις περιοχές όπου η πλειοψηφία των Αποδήμων έχει πρόσβαση σε καλωδιακή τηλεόραση (Β.Α. Αμερική, Γερμανία, Αγγλία κ.λ.π.), να γίνει μεταφορά σήματος, μέσω δορυφόρου που λειτουργεί στη ζώνη C-Βand, σε ψηφιακή μορφή και με συμπίεση εικόνας.

Όσον αφορά την Ευρώπη, Βαλκάνια, Ελλάδα, Χώρες Κ.Α.Κ., Κύπρο, Μέση Ανατολή, όπου δεν υπάρχει υποδομή για χρήση καλωδιακής τηλεόρασης ενδείκνυται η ενοικίαση δορυφόρου σε τροχιά. Στο διάγραμμα 2 φαίνεται η ενδεικτική κάλυψη ενός τέτοιου δορυφόρου. Ο δορυφόρος έχει μεγάλη ισχύ και η λήψη μπορεί να γίνει από φτηνή συσκευή.

Συμπερασματικά εκτιμάται ότι το θέμα της εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων προς τον Απόδημο Ελληνισμό απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργεία Εξωτερικών, Τύπου και Μ.Μ.Ε., ΕPΤ, Ιδιωτικών σταθμών κ.λ.π.), διότι αυτόνομες προσπάθειες από οποιοδήποτε φορέα ξεχωριστά δεν μπορούν να φέρουν επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επομένως είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα κατάλληλο όργανο (φορέας, ομάδα υλοποίησης), που θα αναλάβει το συντονιστικό αυτό ρόλο και που θα πρέπει να εξετάσει ταυτόχρονα:

τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση της στρατηγικής για μετάδοση του σήματος της ΕPΤ στον Απόδημο Ελληνισμό.