Υπηρεσία Ενημέρωσης
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, κα Ελισάβετ Παπαζώη, συμμετείχε μετά από πρόσκληση στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία είχε ως αντικείμενο την κατάρτιση του Σχεδίου Γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την Διακυβερνητική Διάσκεψη.
Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης υπήρξε το ομόγνωμο επί του συνόλου των θεμάτων της Διακυβερνητικής. Μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης κατέλαβε το θέμα της «Ενισχυμένης Συνεργασίας» και γενικότερα των προοπτικών μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής, όπου το σύνολο των βουλευτών συμφωνεί με την άποψη που διετύπωσε η κα Αναπληρωτής Υπουργός ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επιδιώκει την εξαρχής συμμετοχή της στην διαμορφούμενη πρωτοπορία, στον «σκληρό πυρήνα» της Ένωσης.
Εν προκειμένω, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί εκείνοι που θα επιτρέψουν την εμβάθυνση της κοινοτικής ολοκλήρωσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει επανεξέταση του συστήματος λήψης αποφάσεων, αλλά και ότι στις ενισχυμένες συνεργασίες θα πρέπει να συμμετάσχει, τουλάχιστον, η πλειοψηφία των κρατών-μελών υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή θα είναι ανοικτή για τα κράτη εκείνα που το επιθυμούν. Στα υπόλοιπα θέματα επαναλήφθηκαν οι θέσεις μας για έναν Επίτροπο ανά κ-μ και για διττή πλειοψηφία (με σύστημα – κατά προτίμηση – 60% κρατών-μελών, 60% πληθυσμού). Τονίσθηκε επίσης η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών της Διακυβερνητικής στο Ευρ. Συμβούλιο της Νίκαιας, ώστε να προχωρήσουμε στη Διεύρυνση εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Τέλος, και σε σχέση με το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι βουλευτές για την Κύπρο, η κα Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προωθήσει την Κυπριακή υποψηφιότητα, που ούτως ή άλλως προχωρεί πολύ ικανοποιητικά, και να συνυπολογίζει στις προβλέψεις της για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις την θέση της Κύπρου με την μελλοντική της ένταξη. Επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση που επιτεύχθηκε στο Ελσίνκι, ότι δηλαδή η ένταξη της Κύπρου είναι ανεξάρτητη από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
Τονίζοντας την ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ομοψυχίας, η κα Αναπληρωτής Υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση για ενημέρωση της Επιτροπής σε εξειδικευμένα θέματα, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Συμφωνήθηκε τέλος η καθιέρωση μιας στενής και ουσιαστικής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.