ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (16-12-99)

Περίπτωση Κορκολή

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε και μας έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι επίμαχες εκπομπές συνιστούν βάναυση προσβολή της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής, την οποία δεν δικαιολογεί καμιά απολύτως σκοπιμότητα. Διότι, ακόμη και αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, το Σύνταγμα απαγορεύει τη διαπόμπευση του εγκληματία. Καμιά δημοσιογραφική δεοντολογία δεν νομιμοποιεί τη χρήση προϊόντων κλοπής και υποκλοπής, όπως είναι αυτά που αποσπάσματά τους μεταδόθηκαν και σχολιάσθηκαν διεξοδικά στις επίμαχες εκπομπές. Η Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί ότι η ιδιωτική ζωή αποτελεί σημαντική, τη σημαντικότερη ίσως, έκφανση του δικαιώματος του καθένα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ως εκ τούτου, εκφράζει την αγανάκτησή της για την ανοχή που επί χρόνια επιδεικνύουν ορισμένοι απέναντι σε τόσο κραυγαλέες προσβολές της και λυπάται που, με κύρια ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, "όσο ψηλά και αν ίστανται", είναι η μόνη που μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή που υπέστημεν ως κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη. Γι' αυτήν, και για να μην υπάρξει και τρίτη αυτοκτονία συνεπεία τηλεοπτικού διασυρμού προσώπων, η Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλες της τις δυνάμεις».
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1999
Ο Πρόεδρος Καθηγητής Ν.Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

* * *

Οι νομικοί κανόνες που ορίζουν και προστατεύουν το αγαθό της προσωπικότητας είναι σαφείς, αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες ότι θα μας προστατεύσουν από τις επιθέσεις των λεγομένων ΜΜΕ. Πρέπει από τώρα να είμαστε μάλλον βέβαιοι, ότι αυτό το είδος της δημοσιογραφίας που αποβλέπει στη θεαματικότητα, στην ακροαματικότητα ή στην αναγνωσιμότητα και διαμορφώνεται από αυτές δεν γνωρίζει όρια, ούτε νομικά ούτε ηθικά. Θα συμπεριφέρεται όπως επιβάλλουν οι κανόνες της εμπορικότητας του προϊόντος ή υποπροϊόντος που προσφέρει. Ποιους νομικούς ή ηθικούς κανόνες μπορείς να επιβάλεις και ποιος να τους επιβάλει όταν μεγάλη μερίδα απ' όλους εμάς κοιτάει από την κλειδαρότρυπα; Δεν είναι μόνο η περίπτωση του κ. Κορκολή. Με κάθε ευκαιρία, ακόμη και στο λεγόμενο «δελτίο ειδήσεων» τα «κανάλια» μας προσβάλλουν βάναυσα και ατιμώρητα την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή συμπολιτών μας. Ούτε για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επιτρέπεται να έχουμε αυταπάτες. Η δήθεν ανεξάρτητη αυτή διοικητική αρχή ήταν από την αρχή... της πλάκας, το πρόσχημα και το άλλοθι για την κατανομή της τηλεοπτικής δύναμης (και του πλούτου). Αυτό κι αν ήταν διαπλεκόμενο σκάνδαλο! Είναι να λυπάται κανείς που άνθρωποι έντιμοι και αξιοπρεπείς, όπως οι κ. Σούρλας, Μανιτάκης, Σωμερίτης κ. ά., είχαν τις αυταπάτες τους και ξαφνικά αντελήφθησαν ότι πρέπει να εκτελούν τις εντολές... του κ. Ρέππα! Και ενώ δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες και ελπίδες, αντιμετωπίζουμε μεγάλη και άμεση απειλή. Αν αυτού του είδους η δημοσιογραφία ελέγχει σήμερα την «κρεβατοκάμαρα», είναι βέβαιο ότι αύριο θα θελήσει να ελέγξει ή να εκβιάσει το φρόνημα και τη συνείδηση. Δν είναι μόνο θέμα προσβολής της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής, αλλά και απειλή για τη Δημοκρατία, εκφασισμού της πληροφορίας εν ονόματι... της «πληροφορίας». Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο νομικό και ηθικό, αλλά κυρίως πολιτικό και ιδεολογικό. Δεν πιστεύω ότι θα δώσουν τη λύση τα δικαστήρια ή τα από άμβωνος κηρύγματα.

* * *

Διερωτώμαι αν το καλύτερο που είχε να κάνει ο κ. Κορκολής ήταν να προσφύγει στα δικαστήρια. Οπου πιθανότατα θα ερωτηθεί για την ερωτική του ζωή, για τα συναισθήματά του, για το φρόνημά του και θα υποχρεωθεί να απαντήσει. Θυμάμαι τη φράση που έγραψε κάποτε γνωστός διανοούμενος: «Φασισμός είναι να σε ρωτούν δημοσίως για την ιδιωτική σου ζωή και ιδιωτικώς για τη δημόσια». Ηταν τα χρόνια της δικτατορίας και είχε την ατυχία να γνωρίσει την ανάκριση στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μην έχετε καμιά αμφιβολία: Αν τους αφήσουμε το πολιτικό και ιδεολογικό περιθώριο «να μας ελέγχουν δημοσίως για την ιδιωτική μας ζωή», θα έλθει η στιγμή που θα ελέγχουν ή θα μας εκβιάζουν για τη δημόσια. Η ελευθερία της ιδιωτικής ζωής και της ερωτικής συμπεριφοράς είναι βαθύτατα πολιτικές ελευθερίες και οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε από κάθε προσβολή.
Υ.Γ. Κάτω από την επιστολή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Δελή στο φύλλο της Κυριακής και με την ένδειξη «Υ.Γ.» αντί της «Σ.σ.» συμπληρώσαμε την προσωπικότητα του κ. Ευ. Γιαννόπουλου κατά τρόπο που να εκλαμβάνεται ότι είναι συμπλήρωση του επιστολογράφου. Λάθος! Ηταν του γράφοντος. Α.Κ.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ