ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (15-12-99)

Δεν περνά τις ευτυχέστερες των ημερών της τούτη την περίοδο η Ν.Δ.: μετά την «ατυχή» πρώτη αντίδρασή της στα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον, και τη «μη αναμενόμενη» από πλευράς της επιτυχία της κυβέρνησης στο Ελσίνκι (που προκάλεσε διαφοροποιήσεις και τριγμούς στο δικό της εσωτερικό...) ήρθε χθες και η τακτική εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB, που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρχεται δεύτερο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ -και δη, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 1996, πάντα με τα ανά εξάμηνο αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της ίδιας εταιρείας, που γίνονται σε πανελλαδική βάση και με κάλπη.

Το έτι ατυχέστερο για τη Ρηγίλλης είναι ότι είχε σπεύσει με το που δημοσιεύθηκαν τρεις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, που είχαν γίνει στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και που έφερναν και οι τρεις το κυβερνών Κίνημα να αυξάνει την παραδοσιακή διαφορά που έχει σ' αυτήν την περιοχή από τη Ν.Δ., να «συστήσει» στους σχολιαστές να... περιμένουν, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στις «Τάσεις» της MRB Hellas, που δημοσιεύθηκε χθες και που δεν δικαιώνει τις προσδοκίες της...

Στην «πρόθεση ψήφου», το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 31,6% (έναντι 26,9% των «Τάσεων» του Μαΐου 1999) και η Ν.Δ. 30,6% (έναντι 30,8% του Μαΐου), δηλαδή σημειώνει μία άνοδο της τάξεως του 4,7%, που κατά κύριο λόγο τροφοδοτείται από την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κατά 8,3% από 73,3% τον Μάιο του '99, σε 81,6% τώρα. Αντίθετα, η συσπείρωση της Ν.Δ. που βρίσκεται πάντα ψηλότερα από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ, από το 89,5% που ήταν τον Μάιο, έπεσε στο 87,6% στην τελευταία δημοσκόπηση.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι, πλην του ΚΚΕ που αύξησε σε «πρόθεση ψήφου» τη δύναμή του (5,6% τώρα, έναντι 5,3% τον Μάιο), όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζουν μειωμένη δύναμη: ΣΥΝ 4% (4,5%), ΔΗΚΚΙ 4,8% (5,2%), ΠΟΛΑΝ 1,4% (2%), Φιλελεύθεροι 0,5% (1%), ενώ στο σύνολό τους οι «αναποφάσιστοι» «πιάνουν» 21,6%, έναντι 23,6% τον Μάιο του 1999.

Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό για μετά το 2000», ο Κώστας Σημίτης προηγείται πάντα σταθερά κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες του Κώστα Καραμανλή (41,9% έναντι 31,2%), ενώ στην πολύ «πονηρή» (αν και πάντα τίθεται...) ερώτηση «ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας, αν γίνουν εκλογές την επομένη Κυριακή ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα τις κέρδιζε;», το ΠΑΣΟΚ... σαρώνει με 48,2%, έναντι μόλις 32% της Ν.Δ. -και ίσως, αυτή η ερώτηση είναι που «αποτυπώνει» το «κλίμα» και το «ρεύμα» που τείνει να διαμορφωθεί, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να «πανηγυρίζει» ή να «απογοητεύεται» το ένα ή το άλλο κόμμα!

Οι δημοσκοπήσεις, κυρίως οι μεγάλες και πανελλαδικές όπως οι «Τάσεις» της MRB, δεν δείχνουν παρά ακριβώς... «τάσεις» της συγκεκριμένης στιγμής που όταν μάλιστα «κινούνται» σε διαφορές της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας (διαφορά που βρίσκεται ακριβώς στα όρια του στατιστικού σφάλματος!) στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα δυο κόμματα εξουσίας ξεκινούν από «κοινό σημείο» και οι προσεχείς εκλογές θα είναι κυριολεκτικά «ντέρμπι», το αποτέλεσμα του οποίου θα «παίζει» και θα εξαρτάται από το άνοιγμα της τελευταίας κάλπης στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδος!

Γι' αυτό, ίσως, και οι «εκλογολόγοι» του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δείχνουν ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη «ανάκαμψη» του κόμματός τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν «πανηγυρίζουν» και δεν θεωρούν τις εκλογές «τελειωμένη υπόθεση» - το αντίθετο, μάλιστα! Αλλά και οι «ειδικοί» στη Ν.Δ., αναλύοντας τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, προβληματίζονται και σκέπτονται «αναθεωρήσεις» τακτικής και ελιγμών, αλλά κάθε άλλο παρά απογοητευμένοι ή «παραιτημένοι» είναι, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι δύσκολος μεν (και για τα δύο κόμματα), αλλά καθόλου «προβλεπτό» από τώρα το τελικό αποτέλεσμα!

Απομένει, άλλωστε, ικανός χρόνος μέχρι να στηθούν οι κάλπες και πολλά «ξαφνικά και απρόβλεπτα» (τύπου... Οτσαλάν ή «οδός Νιόβης»!) μπορεί να επισυμβούν - όπως όμως και «θετικά», όπως κάτι σαν Ελσίνκι (να σημειωθεί, πάντως, ότι η δημοσκόπηση αυτή ολοκληρώθηκε ΠΡΙΝ γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα στο Ελσίνκι...) ή μια ξαφνική και εντυπωσιακή νέα «κούρσα» στο Χρηματιστήριο!

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε στη χθεσινή του συνέντευξη ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει να δει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της προεδρικής εκλογής, «αφού οι θέσεις τους είναι ξεκαθαρισμένες ή... εσκεμμένα ασαφείς, όπως της Ν.Δ.!», επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο (αν και... για δεύτερη φορά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τη στάση της Ν.Δ. πάμε για εκλογές τον Μάρτιο!»- να δούμε τι θα γίνει αν η Ρηγίλλης «πιει το πικρό ποτήρι» κι αλλάξει στάση για τον κ. Στεφανόπουλος, αν «δει» ότι μπορεί και να χάσει τις εκλογές που η ίδια έχει διακηρύξει ότι θέλει να προκαλέσει!) και δεν απέκλεισε «αμφίπλευρα» ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ προς στελέχη του φιλελεύθερου αλλά και του «αριστερού» χώρου...

Εντυπωσιακός, όπως πάντα άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατόρθωσε χθες και να διαφοροποιηθεί ουσιαστικότατα από την επίσημη θέση της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή για τα αποτελέσματα του Ελσίνκι (μίλησε για «αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία» για το Κυπριακό - προσθέτοντας ότι «συνέβαλε και ο Κλίντον», ως για να «θυμίσει» τις ελαφρώς... επαναστατικές πρώτες αντιδράσεις της Ν.Δ.!), αλλά και να εκφράσει διατύπωση και «μπηχτές» που αφορούσαν συνολικά την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης: διαφοροποιήθηκε απολύτως από το «επιχείρημα» Κώστα Καραμανλή ότι ο Σημίτης στο Ελσίνκι «απομακρύνθηκε από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής Κωνσταντίνου Καραμανλή - Ανδρέα Παπανδρέου - Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση Σημίτη ήρθε στη δική μας πολιτική - γεγονός που δεν πρέπει να είναι δυσάρεστο σ' εμάς τους Νεοδημοκράτες!», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «και να μπορούσε η Ελλάδα να εμποδίσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δεν είχε κανένα λόγο να το κάμει, αφού είναι καλύτερο να έχουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, παρά μια απομονωμένη και πικραμένη Τουρκία, που θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ακραίων δυνάμεων...»!

Δεν μας ενδιαφέρει το «αντικείμενο» της διαμάχης Κατριβάνου-Γιαννόπουλου («αν είναι να ξανανιώνουν, όπως οι γνωστοί "ηλικιωμένοι" του Μάπετ Σόου, τότε χαλάλι τους!» όπως σημείωσε η χθεσινή πρωτοσέλιδη λεζάντα της «Κ»!), αλλά σίγουρα ενοχληθήκαμε από το γεγονός ότι ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, όντας ταυτόχρονα «διάδικος» αλλά και υπουργός Δικαιοσύνης, εμφανίσθηκε προχθές το βράδυ σε κανάλι σχολιάζοντας τη δίκη και... «προβλέποντας» πως «αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελικώς εναντίον του, τότε θα πρόκειται περί... δικαστικής πλάνης»! Σε κάποιες... «εκσυγχρονισμένες» χώρες, τέτοιες δηλώσεις από υπουργό Δικαιοσύνης, διαρκούσης μιας δίκης, θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως απόπειρα επηρεασμού της αδέκαστης κρίσης των δικαστών...

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ