ΣΥΝΤΟΜΑ (07-12-99)


ΔΡΑΜΑ

Ισόβια κάθειρξη στον Γιώργο Σκιαδόπουλο
Ενοχο χωρίς ελαφρυντικά έκρινε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας τον Γιώργο Σκιαδόπουλο, για την αποτρόπαια δολοφονία της Τζούλι Μαρί Σκάλι, 30 ετών. Το δικαστήριο ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία καταδίκασε τον 25χρονο ναυτικό, ο οποίος στραγγάλισε και αποκεφάλισε την Αμερικανίδα φίλη του, σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε πενταετή φυλάκιση για περιύβριση νεκρού, ψευδή αναφορά και παραπλάνηση των αρχών.


17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κλειστά όλα τα φαρμακεία
Κλειστά θα παραμείνουν -προεδοποιητικά- τα φαρμακεία όλης της χώρας στις 17 Δεκεμβρίου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι φαρμακοποιοί ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση εξόφληση των 22,5 δισ. δραχμών που οφείλει στο ΤΣΑΥ, καθώς και συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώνει την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων.


ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας
Δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν σε βρεφονηπιακό σταθμό, στο Καλαμάκι. Τα δύο παιδάκια εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχουν από ιογενή μηνιγγίτιδα, δηλαδή την ακίνδυνη μορφή της νόσου. Ετσι, αναμένεται σήμερα να εξέλθουν από το νοσοκομείο. Για προληπτικούς λόγους, πάντως, έγινε απολύμανση στον βρεφονηπιακό σταθμό.


ΛΗΣΤΕΙΑ

Οδηγός ταξί το θύμα
Αλλος ένας οδηγός ταξί έπεσε θύμα ληστείας από δύο τοξικομανείς. Για κακή τους τύχη, ο οδηγός ταξί Αθανάσιος Γιαννακίδης, τον οποίον απείλησαν με αιχμηρό αντικείμενο, είχε μόνο 3.500 δραχμές και επιπλέον κατάφερε να διαφύγει. Οι δύο νεαροί συνελήφθησαν στο όρος Αιγάλεω, ομολόγησαν την πράξη τους, καθώς και ότι νωρίτερα είχαν κάνει χρήση ηρωίνης. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ληστεία, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.


ΣΙΛΟ ΟΛΠ

Ερευνα για το θάνατο του εργάτη
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς ζήτησε χθες η Εισαγγελία Πειραιώς, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση των σιτηρών στην αποθήκη του Σιλό όπου εργαζόταν ο εργάτης που έχασε τη ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά από τους 50 εργαζόμενους βρέθηκαν να είναι φορείς της νόσου λεπτοσπείρωση, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ποντίκια.


ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

«Ροζ» οικογενειακή επιχείρηση
«Ροζ» οικογενειακή επιχείρηση είχαν στήσει στο σπίτι τους, στο Παλαιό Φάληρο, ο 37χρονος Στέλιος Χαβελές και η 24χρονη Αλβανίδα σύζυγός του, Φραστσέσκα Κολτζέγια, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες. Στο γραφείο τους οργάνωναν την έκδοση, έναντι 20.000 δραχμών, παράνομων αλλοδαπών γυναικών, κυρίως από τη Μολδαβία, δύο από τις οποίες επίσης συνελήφθησαν. Η σύζυγος συμφωνούσε τηλεφωνικώς το σημείο του ραντεβού όπου τις μετέφερε ο Χαβελές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Αθηνών.


ΝΕΟΓΝΑ

Διάγνωση μεσογειακής αναιμίας
Από την 7η εβδομάδα κύησης είναι δυνατή η προγεννητική διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στα νεογνά, όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα «Ερευνα και Κλινικές Εφαρμογές από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», τη στιγμή που η μέθοδος η οποία εφαρμόζεται διεθνώς, επιτυγχάνει διάγνωση την 11η εβδομάδα. Η μέθοδος της παρακέντησης της εξωμβρυϊκής κοιλότητας, την οποία ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διεκολύνει τη διακοπή της εγκυμοσύνης τη στιγμή που περίπου 10% του πληθυσμού έχει το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας.


ΕΚΚΛΗΣΗ

Για μια μέλλουσα μητέρα
Κάπου στην πλατεία Κολιάτσου, αναγνώστρια της «Καθημερινής» βλέπει σε ένα παγκάκι μια νέα γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, πεινασμένη και με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας. Ανοίγει συζήτηση, μαθαίνει την ιστορία της -η 19χρονη Γιούλα Δημοπούλου δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνει- και της προσφέρει στέγη και τροφή. Σε λίγες ημέρες, η 19χρονη θα γεννήσει και το μαιευτήριο «Μητέρα» θα καλύψει τα έξοδα, αλλά μετά; Οποιος θέλει να βοηθήσει, ας σημειώσει τον αριθμό λογαριασμού 47873363 της Εμπορικής Τράπεζας.