ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (17-11-99)

Το «καλό» με τις δηλώσεις είναι πως έχεις πάντα την ευχέρεια να τις ερμηνεύεις... αποσπασματικά και κατά το δοκούν! Η ελληνική κυβέρνηση, ας πούμε, έκρινε ως «θετικές» τις δηλώσεις Κλίντον στην Αγκυρα που αναφέρονταν στην Ελλάδα («η Ελλάδα έχει ρισκάρει προς την κατεύθυνση της ειρήνης, και τώρα πρέπει να το κάνει και η Τουρκία...»), απομονώνοντάς τες από την άλλη παρατήρηση του Αμερικανού προέδρου πως «η Τουρκία έχει κάνει άλματα για τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα!» - ίσως γιατί προσπαθεί ακόμη να καταλάβει σε ποια «άλματα» αναφέρθηκε ο Πλανητάρχης, που βεβαίως είχε κάθε λόγο να «μοιράσει» τα καλά λόγια του ανάμεσα στις δύο χώρες...

Οπως, επίσης, έκρινε ως «θετικό βήμα» την έναρξη του διακοινοτικού «διαλόγου», μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη (διαλόγου όχι απευθείας και επί της ουσίας, αλλά... «εκ του σύνεγγυς» και περίπου για διαδικαστικά θέματα, με «ενδιάμεσο» τον κ. Κόφι Ανάν...), παρά το γεγονός ότι αρχικά τον απέκρουσε η τουρκική πλευρά, επειδή ο Κληρίδης αναφερόταν ως «Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», και παρά το γεγονός πως ακόμη και χθες ο κ. Ετσεβίτ επανέλαβε πως «στο Κυπριακό, η Αγκυρα δεν μπορεί να κάνει καμία υποχώρηση - το θέμα έκλεισε με την τουρκική επέμβαση του 1974...»!

Τα έχουν αυτά οι πολιτικές δηλώσεις - προσφέρουν τη δυνατότητα πολλαπλών ερμηνειών! Ας πούμε, χθες ο Κλίντον, κατά την επίσκεψή του σε μια σεισμόπληκτη περιοχή, βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει πως «οι δύο λαοί (Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή...) έδειξαν με αφορμή τους σεισμούς στους ηγέτες τους ότι μπορούν να συνεργασθούν, και οι δύο λαοί μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί, για να γίνει η ζωή των παιδιών μας (έτσι, «μας», είπε, περιλαμβάνοντας προφανώς και τα... παιδιά του Αρκανσο!) καλύτερη!», σ' έναν πληθυντικό... παγκοσμιότητας, πιθανότατα, όπως εκείνον που είχε πει αμέσως μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση στο Κόσοβο, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να κληροδοτήσουν στα Αμερικανόπαιδα μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη...»!

Ο κ. Κλίντον, πάντως, «έρχεται στην Ελλάδα ως φίλος και σύμμαχος!» - το ξεκαθάρισε χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς. Προσθέτοντας, μάλιστα, πως «καλύτερα οι Ελληνες να δίνουν σημασία στην ουσία της επίσκεψης και των συνομιλιών...» και προφανώς όχι στα διάφορα «διαδικαστικά» και τα «άλλα» ζητήματα που σχετίζονται με την επίσκεψη - εντάξει! Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τ' αποτελέσματα και την ουσία των συνομιλιών που θα έχει εδώ στην Αθήνα ο κ. Κλίντον και μετά να τα σχολιάσουμε. Αρκεί, φυσικά, να... υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όχι «δώρα» (που ευλόγως είπε πως «δεν τα έχουμε ανάγκη!» ο κ. Σημίτης...), αλλά κάποια αποτελέσματα ουσίας, τέλος πάντων...

Δεν έχει προκαθορισθεί «ατζέντα» για τη συνάντηση που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Μπουλέντ Ετσεβίτ (με πρωτοβουλία του δεύτερου γίνεται η συνάντηση, όπως διευκρίνισε χθες ο ίδιος) - θα κανονισθεί εκείνη την ώρα και θα αφορά θέματα «κοινού ενδιαφέροντος». (Εμ, τι άλλο θα μπορούσε να αφορά, δηλαδή;) Καλές, σε κάθε περίπτωση, είναι αυτές οι «επαφές», όχι φυσικά πως με τέτοιες «στο περιθώριο», στην ουσία, συναντήσεις μπορεί να προωθηθεί λύση σε κάποιο από τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά σίγουρα δημιουργούν «κλίμα». Αρκεί να το σέβονται και να επιθυμούν ειλικρινώς να διατηρηθεί και... οι δύο πλευρές! Γιατί «χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό...»!

Πολύ «σημαντική» -με την κυριολεξία της έννοιας: έστειλε «σήματα»! - η χθεσινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης για «εθνικά θέματα» (φυσικά, και το ζήτημα της επίσκεψης Κλίντον) με συμμετοχή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του κ. Μιλτιάδη Εβερτ - κάτι, ας πούμε, σαν «διάσκεψη των προέδρων» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Εμφανίσθηκαν όλοι... χαρούμενοι και αγαπημένοι, συμφώνησαν πως η επίσκεψη Κλίντον έτσι όπως εξελίχθηκε κατέληξε σε «φιάσκο», αλλά κάτι μπορεί να βγει από αυτήν, κατέληξαν πως «ο Κώστας Σημίτης δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα...» -αλλά φυσικά το ενδιαφέρον (όπως αναμενόταν...) εστιάσθηκε στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και τι αυτά, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, την προεκλογική και των... ζυμώσεων περί την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, σηματοδοτούν!

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε (μιλώντας σε πληθυντικό αριθμό, ως μέρος της «ομάδας» - κι έχει αυτό την προφανή σημασία του!) πως πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να κληρονομήσουμε (σ.σ.: ως επόμενη κυβέρνηση...) μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, και αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου είπε πως... «δεν καταλαβαίνει», ενώ για τον κ. Σημίτη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις καταστάσεις είπε πως «φοβάται» - ε, τι άλλο να πει δηλαδή για να επιβεβαιώσει τα φημολογούμενα «ανοίγματα» που κάνει προς τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., εν όψει «εξελίξεων» και «σκέψεων» της τελευταίας για τις επόμενες πολιτικές της κινήσεις;

Ο σάλος, πάντως, από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, πέραν εκείνων που απέβλεπαν στο... εσωτερικό της Ν.Δ. και τις «ισορροπίες» της, προκλήθηκε από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου (την οποία και επιβεβαίωσαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του!) πως «τρομοκρατία ίσον ΠΑΣΟΚ - ή ένα τμήμα του, καλύτερα...»! Μια τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη, που δήλωσε οργισμένες ότι «στον κ. Μητσοτάκη ταιριάζει ο ρόλος του... ανταποκριτή της "Ουάσιγκτον Ποστ", σε μια ευθεία αναφορά στο προβοκατόρικο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, την περασμένη εβδομάδα, ότι «κάποιοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να προωθηθούν οι έρευνες για τη "17 Ν", για να μην αποκαλυφθούν οι διασυνδέσεις της με αυτούς...»!

Είναι, από όποια πλευρά κι αν την αναλύσεις, μια πολύ «προχωρημένη» (μέχρι και προκλητική...) δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ιδίως αν τη συνδέσεις με τα όσα έχουν λεχθεί και έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τις αμερικανικές «ανησυχίες» για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, που σίγουρα ο έμπειρος και πολυμήχανος πολιτικός ούτε τυχαία την έκανε, ούτε χωρίς να γνωρίζει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε. Κυρίως στο εσωτερικό της Ν.Δ...

«Του είπα τις απόψεις μου κι εκείνος μου είπε τις δικές του...», δήλωσε... αποκαλυπτικότατα ο τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά τη 40λεπτη συνάντηση που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τον Κώστα Σημίτη, μάλλον διαψεύδοντας τις προσδοκίες κάποιων στο ΠΑΣΟΚ, πως αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να απολήξει σε ουσιαστική προσέγγιση, που θα απέτρεπε τον έκθυμο κ. Πάγκαλο κάθε λίγο και λιγάκι να επικρίνει (με το γνωστό του ύφος...) συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης (κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής) και πάντα τον διάδοχό του στο υπουργείο!

Ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην επίσκεψη Κλίντον και περιορίσθηκε να τονίσει (αρκετά εύγλωττα...) πως «δεν θέλει να κάνει κρίσεις για τους χειρισμούς όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να οργανώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη σημαντική επίσκεψη...», επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα «εκείνα τα κομματικά επιτελεία που έχουν πραξικοπηματική αντίληψη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής!», ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, επανέλαβε στον κ. Σημίτη τις αντιρρήσεις του για την άρση του ελληνικού «βέτο» στη διάσκεψη του Ελσίνκι για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «προς ένταξη χώρας...»! Κατά τα... «άλλα», η συνάντηση πήγε «πολύ καλά και εποικοδομητικά», και... αναμένουμε πότε θα «ξανακτυπήσει» ο κ. Πάγκαλος!

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ