ΣΥΝΤΟΜΑ (11-11-99)


ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ρύπανση από πετρελαιοειδή μετά τη βύθιση του «Kostis»
Βυθίστηκε χθες το πρωί λόγω εισροής υδάτων το υπό σημαίας Ονδούρας φορτηγό πλοίο «Kostis», που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά από το 1998 και τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, καθώς ουδείς από το πενταμελές πλήρωμα επέβαινε του πλοίου κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Από τη βύθιση προκλήθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή ακτίνας ενός χιλιομέτρου, η οποία αντιμετωπίζεται από απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού. Το Λιμενικό Τμήμα συνέλαβε τον πλοίαρχο Μαχμούν Αρσέντ, 45 ετών, και τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, νόμιμο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, 62 ετών, οι οποίοι θα προσαχθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Αμφιβολία για διάταξη νόμου
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας με έγγραφο του προς τους δικαστές χαρακτηρίζει αμφίβολης συνταγματικότητας πρόσφατη διάταξη νόμου ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση αγωγής κατά ασφαλιστικής εταιρείας για απώλεια εισοδήματος λόγω τροχαίου, εάν δεν κατατεθεί προηγουμένως βεβαίωση κοινοποίησης της αγωγής στην αρμόδια ΔΟΥ. Ο κ. Ματθίας στο έγγραφό του τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να κηρυχθούν ως απαράδεκτες πολλές αγωγές, γεγονός που θα αποσυντονίσει τη Δικαιοσύνη. Και υπό το πνεύμα αυτό, διευκρινίζει ότι η επίμαχη διάταξη δεν αφορά τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, αλλά μόνον τις αγωγές οι οποίες δεν πρέπει να απορριφθούν, αλλά απλώς το δικαστήριο να απέχει από την εκδίκαση μέχρι να προσκομιστεί η βεβαίωση που απαιτείται.


ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

Ρήγμα σε δεξαμενή πλοίου
Ρήγμα στη δεξαμενή του φορτηγού πλοίου «Τζοάνα» προκλήθηκε χθες το πρωί ύστερα από προσάραξη του σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Τσελεβίνια μεταξύ Υδρας και Αίγινας χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί ρύπανση. Το πλοίο εκτελούσε ταξίδι από τη Μύκονο στο Ναύπλιο, κενό φορτίου, με πλήρωμα 8 Ελληνες ναυτικούς από τους οποίους κανείς δεν έπαθε τίποτα. Το «Τζοάνα» αποκολλήθηκε λίγες ώρες αργότερα και το σκάφος κατέπλευσε και αγκυροβόλησε στο Μετόχι Ερμιονίδος, όπου απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι να επιθεωρηθεί.


ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γκαζάκια σε έκθεση αυτοκινήτων
Μία επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων μη αμερικανικών συμφερόντων έγινε χθες στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Αγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από τέσσερα γκαζάκια, στην έκθεση αυτοκινήτων του Ιωάννη Στέφου στην οδό Ευελπίδων 55, χθες τα ξημερώματα. Από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά και τυλίχθηκαν στις φλόγες τρία αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα δύο καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά προτού επεκταθεί στα διαμερίσματα που βρίσκονται πάνω από την έκθεση αυτοκινήτων. Δύο ώρες αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε σε απογευματινή εφημερίδα και είπε ότι την ευθύνη για το χτύπημα αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντικρατική Δράση».


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ

Μπάρα καταπλάκωσε βρέφος
Ενα κοριτσάκι μόλις 16 μηνών καταπλακώθηκε από μπάρα σε γυμναστήριο στις Συκεές Θεσσαλονίκης πριν από ενάμιση μήνα και έφυγε από τη ζωή χθες. Το μωρό είχε πάρει μαζί της η μητέρα του Αικατερίνη Παγουρίδου, στο Γυμναστήριο του Συνδέσμου Φιλάθλων Συκεών, όπου είχε πάει για να παραλάβει τον μεγαλύτερο γιο της. Κάποια στιγμή η μικρούλα ξέφυγε από την προσοχή της μητέρας της και κινήθηκε στους χώρους όπου βρίσκονταν τα όργανα γυμναστικής. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσκομείο «Γ. Γενηματάς» όπου νοσηλεύτηκε επί ενάμιση μήνα, αλλά υπέκυψε χθες κατά την αερομεταφορά του στην Αθήνα.


ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

Τον λήστεψαν και βρέθηκε στο εδώλιο
Δεν του έφθανε ότι τον λήστεψαν, βρέθηκε και κατηγορούμενος... Η περιπέτειά του άρχισε πέρυσι τον Μάρτιο, όταν γείτονες τον ειδοποίησαν ότι διαρρήκτες είχαν μπει στο εξοχικό του, στο Πόρτο Ράφτη. Αναστατωμένος σπεύδει επί τόπου μαζί με αστυνομικούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων βρίσκουν πακέτο από τσιγάρα που περιείχε μικροποσότητα χασίς. Τι κι αν ο ταλαίπωρος ιδιοκτήτης του σπιτιού τούς είπε ότι είναι φανατικός αντικαπνιστής και πως το πακέτο δεν είναι δικό του. Κατέληξε στο εδώλιο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Ευτυχώς για εκείνον, οι δικαστές δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του και τελικώς τον αθώωσαν...


ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΞΙΑΔΗ

Αναβλήθηκε η δίκη
Για τον προσεχή Ιανουάριο αναβλήθηκε η δίκη των Απ. Δοξιάδη, Βασ. Μούρτου, Αθ. Σακκά και Στ. Σερπέζη, τους οποίους έχει μηνύσει για εξύβριση από κοινού κατ' εξακολούθηση η πρώην σύζυγος του πρώτου κατηγορουμένου Βάσια Παναγοπούλου. Χθες, η ηθοποιός εξέφρασε την πρόθεση να ανακαλέσει την έγκληση για το καλό της κόρης της, Εμμας. Ωστόσο, η απουσία του κ. Σακκά οδήγησε στην αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης.


ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Εκθεση Φωτογραφικών Ντοκουμέντων
Εκθεση Φωτογραφικών και Εντυπων Ντοκουμέντων που αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την Κύπρο διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, ο ΔΣΑ, η ΠΟΕΣΥ, και η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η έκθεση που θα ανοίξει αύριο, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και σκίτσα Ελλήνων σκιτσογράφων.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Εκδρομές για σκι
Τριήμερες εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα θα περιλαμβάνονται από τις 14 Ιανουαρίου του 2000 πρώτη φορά στα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ηδη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έχουν εγκριθεί 300 χιλιάδες δελτία κοινωνικού τουρισμού, 350 χιλιάδες δελτία για θεατρικές παραστάσεις και 150 χιλιάδες για την αγορά βιβλίων. Η διαδικασία καταγραφής των δικαιούχων με αλφαβητική σειρά θα αρχίσει από τις 15 Νοεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.