ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (11-11-99)

Και τώρα, αρχίζουν οι... «αστειότητες»! Το σύνηθες επακόλουθο κάθε «ατυχούς χειρισμού» (επιεικής ο όρος...) στην Ελλάδα, με τον «έναν» να ρίχνει τις ευθύνες στον (όποιον!) «άλλο», να εφευρίσκονται κωμικές δικαιολογίες και «εξηγήσεις» (σαν αυτή που ξεφούρνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας, πως «η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον δεν σχετίζεται με τις... προγραμματισθείσες εκδηλώσεις...» - όχι, σχετίζεται με μια έκτακτη ανάγκη να καθυστερήσει λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος για να κάνει... πρόβα στο κοστούμι του!) και να επινοούνται «αιτιολογικές βάσεις» για το... πόσο μας «ευχαρίστησε» η ξαφνική και δυσάρεστη τροπή που πήραν τα πράγματα!

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης δήλωσε σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό (τον «Φλας», αν δεν κάνουμε λάθος) ότι «δεν έχει σημασία η αναβολή, αλλά το... τι θα συζητηθεί με τον πρόεδρο Κλίντον για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας!» - λες και δεν... θα μας ενδιέφερε το τι θα συζητηθεί αν ΔΕΝ μεσολαβούσε η αναβολή! Για την αναβολή (και τη χρονική συρρίκνωση...) της επίσκεψης ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, και αυτός τους απαντούσε πως «εμείς είμαστε ικανοποιημένοι που... έρχεται ο Κλίντον - το πόσο ικανοποιημένοι θα το ανακοινώσουμε μετά τις συνομιλίες...» - άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή!

Από τους «επιτελείς» του Μεγάρου Μαξίμου διοχετευόταν στα ΜΜΕ μια υφέρπουσα «δυσαρέσκεια» του πρωθυπουργικού γραφείου με το υπουργείο Εξωτερικών για τη «μεθόδευση» των διαδικαστικών λεπτομερειών της επίσκεψης, και την ίδια ώρα από το γραφείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου (που, πάντως, βρισκόταν μαζί με τον κ. Σημίτη στο Παρίσι όταν «πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα για να ρυθμισθεί όπως όπως η κατάσταση και να μη ματαιωθεί για τα καλά η επίσκεψη του πλανητάρχη) «ενημέρωναν» πως η δυσαρέσκεια είναι δική τους, επειδή «τα πάντα ανέλαβε εξ αρχής να τα αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός...»!

Διάφοροι «αντιπολιτευόμενοι» τον κ. Σημίτη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με το που σημειώθηκε η «εμπλοκή» στην επίσκεψη και μαθεύτηκε η αναβολή και η χρονική της συρρίκνωση «πήραν αμπάριζα» και άρχισαν να βγαίνουν σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά παράθυρα υποστηρίζοντες μετά... πάθους πως «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά - η κυβέρνηση έπρεπε με συναίσθηση ευθύνης και πυγμής να απαγορεύσει ευθύς εξ αρχής την πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία... - αλλά όλοι τούτοι οι λεβέντες τα 'λεγαν αυτά εκ του... ασφαλούς, όταν πια η εμπλοκή είχε σημειωθεί! Πριν, όταν η κ. Αλέκα και οι «σύντροφοί» της και ο κ. Καζάκος με την υπόλοιπη «σύνθεση» του... δικαστηρίου του δημιουργούσαν κλίμα για να «στραβώσει» αυτή η περιβόητη επίσκεψη που... η κυβέρνηση και η χώρα επεδίωκε τόσο καιρό, αυτοί οι «λαλίστατοι» αντίπαλοι του πρωθυπουργού δεν... εμφανίζονταν πουθενά! Τώρα, σπεύδουν να... καπηλευθούν και τους παγκάκιστους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις προκλήσεις των Αμερικανών! Ουαί υμίν Φαρισαίοι, υποκριτές...

Το... κερασάκι, όμως, της αστειότητος (λες και τα ΜΜΕ, αλλά και ο κόσμος που ακούει και διαβάζει ειδήσεις δεν... ήξεραν τίποτε!) είναι η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, που ανέφερε πως «ύστερα από διαβουλεύσεις και για το συμφέρον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και ο Λευκός Οίκος αποδέχθηκε η επίσκεψη Κλίντον να πραγματοποιηθεί 19-20 Νοεμβρίου», με τη διευκρίνιση ότι «οι δύο κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το επιπλέον διάστημα πριν από την επίσκεψη θα χρησιμοποιηθεί παραγωγικά για να διασφαλισθεί ένας όσο το δυνατόν καλύτερος προγραμματισμός της επίσκεψης...»!

Μα, ο «καλύτερος προγραμματισμός» (σε απλά ελληνικά: να ΜΗ γίνουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία και τα μέρη όπου θα βρίσκεται ο κ. Κλίντον -αυτό ζητούσαν εξ αρχής οι Αμερικανοί!) πώς θα επιτευχθεί, αφού από τη μια το ΚΚΕ και οι «άλλες προοδευτικές δυνάμεις» είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις διαδηλώσεις οποτεδήποτε κι αν έρθει ο Κλίντον κι από την άλλη, ισχύει η απόφαση (ισχύει μέχρι τούτη την ώρα δηλαδή...) της κυβέρνησης να μην απαγορεύσει «το δημοκρατικό δικαίωμα» του ελληνικού λαού να διαδηλώνει τα αισθήματά του; Με άλλα λόγια, δηλαδή: τι... αλλάζει από τη μετάθεση της επίσκεψης κατά μια εβδομάδα και τη συντόμευσή της κατά μια μέρα;

'Η η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί ΤΩΡΑ να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις (κάτι που όπως λέει το ρεπορτάζ το είχε... υποσχεθεί στις ΗΠΑ και μετά, αναλογιζόμενη το «πολιτικό κόστος» σε προεκλογική περίοδο... το πήρε πίσω, με προσωπική απόφαση του κ. Σημίτη) με τον κίνδυνο, ιδίως μετά τη δήλωση πως θα γίνει σεβαστό το δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων...», να γίνουν άγριες συγκρούσεις, ή... τι; Θέματα, φυσικά, που θα είχαν εξ αρχής λυθεί, αν η κυβέρνηση είχε πολύ έγκαιρα (για να «χωνευθεί» το πράγμα...) ανακοινώσει ότι διαδηλώσεις και πορείες θα γίνουν σε απόσταση ασφαλείας από τις περιοχές που θα κινηθεί ο φιλοξενούμενος ηγέτης»! Αλλά, φευ, πρυτάνευσαν άλλες απόψεις και σκέψεις...

Οπως λένε πολύ συγκεκριμένες και έγκυρες πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου οι εισηγήσεις που έγιναν ήταν: ή «κόβουμε» δυναμικά τις προσβάσεις προς τα μέρη που θα κινείται ο Κλίντον, με τον κίνδυνο να σημειωθούν μεγάλης εκτάσεως συγκρούσεις, ή επιτρέπουμε την πορεία, εμπιστευόμενοι την «περιφρούρηση» των διοργανωτών για να μη γίνουν έκτροπα. Και έπειτα από απόφαση του κ. Σημίτη, απεφασίσθη η δεύτερη λύση (που δεν μπορεί παρά να γνώριζαν ότι θα προκαλέσει προβλήματα και εντονότατη δυσαρέσκεια στην αμερικανική πλευρά, που επέμενε φορτικά «να μη φθάσουν οι διαδηλωτές στην περιοχή που θα κινείται ο πρόεδρος...» και αποφασίσθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων - που δεν... απέληξε φυσικά πουθενά, ούτε ήταν δυνατόν να απολήξει, αφού με τη δημοσιότητα που είχε πάρει αυτή η συνάντηση, η επιμονή της Αριστεράς στην πραγματοποίηση των διαδηλώσεων ήταν εξ ορισμού πολιτικά αναμενόμενη!

Καταλήξαμε, λοιπόν, από τη μια με τις προκλητικές υπερβολές των Αμερικανών σε θέματα ασφαλείας (μέχρι και... απαγόρευση εξόδου στα μπαλκόνια ενοίκων των «επίμαχων δρόμων» απ' όπου θα περνούσε η πομπή του Κλίντον!) και τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα με δηλώσεις Μπερνς και... «ανώνυμων αξιωματούχων», κι από την άλλη με τους κάκιστους χειρισμούς «προεκλογικής λογικής» της κυβέρνησης, να δημιουργηθεί σχεδόν εκ του μη όντος ένα τεράστιο ζήτημα, τις επιπτώσεις του οποίου... θα τις βρούμε μπροστά μας! Τη στιγμή, που ένα απλό και «κοφτό» και κυρίως έγκαιρο «απαγορεύονται διαδηλώσεις και πορείες εκεί που θα βρίσκεται ο υψηλός φιλοξενούμενος...», θα είχε απλοποιήσει τα πράγματα!

Οσο, τώρα, για το... σεβασμό του «δημοκρατικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να διαδηλώνει», με το συμπάθιο, αλλά μάλλον πικρούς γέλωτες προκαλεί, αν σκεφθεί κανείς το... ξύλο που έφαγαν από τα ΜΑΤ πριν από χρόνια οι διαδηλωτές συνταξιούχοι που ήθελαν να φθάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, και είχε δοθεί εντολή «άνωθεν» να τους εμποδίσουν «πάση θυσία»...

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ