ΣΥΝΤΟΜΑ (02-11-99)


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Και γυναίκες στα μαχητικά
Και γυναίκες συναδέλφους θα αποκτήσουν σε λίγα χρόνια οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, αν η ηγεσία του υπουργείου Αμύνης εγκρίνει την εισήγηση που έκανε το ΓΕΑ για την εισαγωγή από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και ορισμένων γυναικών. Την πρωτοποριακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση έλαβε το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο και για την υλοποίησή της απομένει η υπογραφή του κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Σε αρχική φάση οι γυναίκες που θα φοιτήσουν στη Σχολή Ικάρων θα είναι 7-10 και μετά την αποφοίτησή τους θα ανήκουν σε πληρώματα μεταγωγικών αεροσκαφών. Εν τω μεταξύ, το ΓΕΑ ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα για τον φετινό εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, στον οποίο εξάρχουσε θέση κατέχει η πτήση ενός Eurofighter καθώς και η συμμετοχή μαθητών σε πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη.


ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Παράταση για προσκύνημα
Μετά την πρωτοφανη προσέλευση πιστών για το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνας του Αξιον Εστί, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους προσανατολίζεται να δώσει την τρίτη κατά σειρά παράταση στην παραμονή της εικόνας στον Αγιο Παντελήμονα, στην οδό Αχαρνών. Η απόφαση της Ιεράς Κοινότητας αναμένεται σήμερα.


ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Παράνομη απόφαση
Με γνώμονα την προστασία της Υδρας ως παραδοσιακού οικισμού ιδιαίτερης ομορφιάς, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε, ως παράνομη, απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία είχε εγκριθεί τον Απρίλιο του 1998 η μελέτη προσθήκης σε ακίνητο που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο. Το ακίνητο που βρίσκεται στο λιμάνι της Υδρας, είναι ιδιοκτησίας του κ. Δ. Δρακόπουλου, συνορεύει με το αρχοντικό Νεβρούζου και μετά την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται και η σχετική οικοδομική άδεια, καθώς είχε επιτραπεί και η επαγγελματική χρήση σε τμήματα του διατηρητέου κτιρίου. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Οικολόγων Υδρας, ενώ για το θέμα που σχετίζεται με την προστασία των πολιτιστικών μνημείων του νησιού είχε γράψει κατ' επανάληψη η «Κ» και το «Σημειωματάριο».


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

Δικαίωση προσπάθειας
Δικαιώθηκαν τελικά οι προσπάθειες του δήμου Γλυφάδας σχετικά με την προστασία της δασικής έκτασης των «Αστεριών», σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων. Η επιτροπή αποφάσισε ότι από τα 280 στρέμματα των οποίων το καθεστώς ήταν υπό αμφισβήτηση, μόνο τα 72 στρέμματα μπορούν να αξιοποιηθούν οικοδομικά από την εταιρεία «Εστρέλια», η οποία έχει μισθώσει τα «Αστέρια». Πριν από ένα χρόνο, ο Δασάρχης Πειραιώς με απόφασή του χαρακτήριζε την έκταση αυτή ως χορτολιβαδική, με αποτέλεσμα να ασκηθεί εναντίον αυτού και της εταιρείας «Εστρέλια» δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗ

Λείπουν εκπαιδευτικοί
Τραγική και χαώδη χαρακτηρίζει την κατάσταση της παιδείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων μαθητών Νομαρχίας Πειραιά σε υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Παιδείας κ. Γεράσιμο Αρσένη. Οι γονείς αναφέρουν ενδεικτικά ότι από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λείπουν 250 καθηγητές, ενώ από την πρωτοβάθμια λείπουν 100 δάσκαλοι. Επίσης, απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η κτιριακή υποδομή των σχολείων, ενώ επισημαίνονται και οι μεγάλες κωλυσιεργείες των δευτεροβάθμιων ελέγχων που καθυστερούν την αποπεράτωση των επισκευών.


ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

«Ανοχή» εφ' όρου ζωής
«Ανοχή» ονόμασαν οι επιστήμονες μια νέα μέθοδο η οποία, όπως εκτιμάται, πολύ σύντομα θα βοηθήσει άτομα που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση να ζουν χωρίς να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Για τη μέθοδο αυτή που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο μίλησε, στο περιθώριο του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας που διεξάγεται στη Θεσσσαλονίκη, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Χειρουργικής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, κ. Ανδρέας Τζάκης. Χάρη στη μέθοδο αυτή, ο οργανισμός του ατόμου που δέχεται το μόσχευμα το «αναγνωρίζει» ως δικό του και θα το «ανέχεται» εφ' όρου ζωής.


ΔΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΥ

Σήμερα η απόφαση
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον 26χρονο Κ. Μητροπέτρο, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στο συλλαλητήριο αδιόριστων καθηγητών, μαθητών και σπουδαστών, να κρατά βόμβα «μολότοφ». Κατηγορείται για κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, εμπρησμό από πρόθεση, διακεκριμένες φθορές, απόπειρα επικίνδυνης σματικής βλάβης κ.ά. Ο Μητροπέτρος αρνείται όσα του αποδίδονται. Στην απολογία του υποστήριξε πως η δίκη του είναι πολιτική και ότι διώκεται για τις ιδέες του ως αναρχικός. Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος μόνο για κατοχή εκρηκτικών υλών.


ΘΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ

Διαμαρτυρία εργαζομένων
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, διαμαρτυρόμενοι για την έκρρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο άσυλο. Σήμερα θα «κλείσουν» την Ιερά Οδο στο ύψος του νοσοκομείου, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., ενώ τις ώρες αυτές δεν θα γίνεται ούτε η εφημερία του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε καθημερινή εφημερία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης κρεβατιών, και να δίνει εξιτήριο σε ασθενείς που δεν έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους και πιθανόν να είναι επικίνδυνοι.