ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (20-10-99)

Η αποστροφή του Κώστα Καραμανλή στη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., πως «η αυριανή (σ.σ.: σημερινή) μέρα στη Βουλή δεν θα είναι μια συνηθισμένη μέρα...», δίνει σαφέστατα την πρόγευση του τι πρόκειται να λεχθεί και πόσο πρόκειται να ανέβουν οι τόνοι από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία της επίμαχης διάταξης για το Βιντεολόττο, που αποτελεί και την πρώτη «βολή» της Ν.Δ. στον πόλεμο που κήρυξε ο αρχηγός της εναντίον των «διαπλεκομένων» και υπέρ της διαφάνειας στον «ευαίσθητο» τομέα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, στις αναθέσεις και τις προμήθειες...

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατά την άποψή του ύποπτες «λεπτομέρειες» της σύμβασης για το Βιντεολόττο (το ότι το συνολικό της ύψος φθάνει τα... 3,3 ΤΡΙΣ., για μια διάρκεια 14 ετών - ενώ υποτίθεται αποβλέπει μόνο στην εξασφάλιση κεφαλαίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του... 2004!- και τις περίπου «φωτογραφικές» προδιαγραφές που έχει θέσει ο ΟΠΑΠ, καθώς και το παράδοξο η «τεχνική αξιολόγηση» να λαμβάνεται υπ' όψιν κατά το 70% της τελικής επιλογής του αναδόχου, και η οικονομική προσφορά μόνο κατά 30%...) θέλοντας κατ' αυτό τον τρόπο να «κατευθύνει» και να ομαδοποιήσει τα πυρά των βουλευτών του κατά τη σημερινή συζήτηση.

Αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε σαφώς να εννοηθεί (απαντώντας έτσι και στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές) ότι η εκστρατεία της Ν.Δ. για τη διαφάνεια και κατά των «διαπλεκομένων» δεν πρόκειται να εξαντληθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση του Βιντεολόττο αλλά θα υπάρξει κλιμακωτά και συνέχεια, όταν γενικεύοντας την κριτική του εναντίον της κυβέρνησης μίλησε για «κυβέρνηση που είναι δέσμια της νεοφεουδαρχίας, όπως πετυχημένα γράφτηκε...» και προειδοποίησε πως εν όψει του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης «οι πειρασμοί θα είναι μεγάλοι, οι πιέσεις πολύ μεγάλες και με το δεδομένο πλαίσιο τα κεφάλαια του 3ου ΚΠΣ θα γίνουν βορά στη μεγαλύτερη διασπάθιση του αιώνα...».

Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμανλής δεν περιορίσθηκε στη διατύπωση... λαϊκών συνθημάτων («τα συμφέροντα με τον Σημίτη, εμείς με τον πολίτη» είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του, που μάλλον δεν ήταν... αυθόρμητη και τυχαία), αλλά απείλησε πως αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τη συγκεκριμένη σύμβαση, θα απευθυνθεί προς την κοινωνία «για να την κινητοποιήσει» σε μια σαφέστατη προειδοποίηση πως το θέμα «αδιαφάνεια και διαπλεκόμενα» θα αποτελέσει το «μοχλό» της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. - εξηγώντας, μάλιστα, γιατί συναντήθηκε επί του θέματος την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, είπε πως το έπραξε «γιατί μια τέτοια κίνηση ήταν θεσμικά επιβεβλημένη, πριν φέρουμε το θέμα στην κοινωνία, αλλά είναι γνωστές και οι θέσεις του προέδρου της Βουλής εναντίον των «κατευθυνόμενων ΜΜΕ», εκφράζοντας την απορία για το γεγονός ότι σε κάποια ΜΜΕ αυτή η εκστρατεία της Ν.Δ. περνάει στα «ψιλά»...

Η αντίδραση της κυβέρνησης σ' αυτή την επίθεση της Ν.Δ. αποδεικνύεται (μέχρι στιγμής, τουλάχιστον...) κατώτερη του αναμενομένου, αφού από τη μια διάφοροι «συναρμόδιοι» υπουργοί επικαλούνται ως επιχείρημα πως «η συγκεκριμένη διάταξη πέρασε το... καλοκαίρι και τώρα κάνει θόρυβο η Ν.Δ.! (κάτι που δεν είναι απολύτως ορθό, αφού η διάταξη πέρασε μεν το καλοκαίρι, αλλά αφορούσε ένα... γενικό και αόριστο «ολυμπιακό λαχείο» για να εξασφαλισθούν έσοδα 70 δισ. και όχι το συγκεκριμένο Βιντεολόττο των... 3,3 τρισ. και με 14ετή διάρκεια!) και από την άλλη επιδίδεται σε «κλισέ» απαντήσεις παλαιομοδίτικες, όπως αυτή που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας (άχαρη η δουλειά του, πολύ άχαρη...), ο οποίος χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «φθαρμένο κόμμα (σ.σ. πήρε... πάσα από τον Λούλη!) της πολιτικής οπισθοφυλακής, κόμμα προς απόσυρση, ο αγώνας του οποίου για το θέμα δεν είναι ανένδοτος αλλά... ανέκδοτο!».

Με το συμπάθιο, δηλαδή, αλλά είναι αυτός σύγχρονος «πολιτικός λόγος» και μάλιστα για ένα ζήτημα όπως η αδιαφάνεια και η διαπλοκή που με στοιχεία ή αναπόδεικτα, ως «γενική εντύπωση έστω, απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που έχει καταντήσει (τον... κατάντησαν, δηλαδή!) να θεωρεί τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία περίπου «αναπόσπαστο τμήμα» του δημόσιου βίου;

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το κυβερνητικό επιτελείο (πέραν του τι θέλει να «προβάλει» επισήμως προς τα έξω...) είναι θορυβημένο από τις κινήσεις αυτές (και τη διαφαινόμενη «προεκλογική στρατηγική»...) της Ν.Δ., και θέλει η υπόθεση του Βιντεολόττο να κλείσει με τη σημερινή ψηφοφορία μια ώρα αρχύτερα, ελπίζοντας πως το θέμα «θα ξεχασθεί και θα ξεφουσκώσει...» - και μάλλον λάθος εκτιμήσεις κάνει!

Γιατί, ο Καραμανλής όχι μόνο επιμένει πως η εκστρατεία κατά της διαφθοράς και των «διαπλεκομένων» θα συνεχισθεί κλιμακούμενη, αλλά φαίνεται πως η Ν.Δ., μιμούμενη τις αντιπολιτευτικές τακτικές του «παλιού ΠΑΣΟΚ», οργανώνεται στη βάση της «κινητοποιούμενης μεγάλης μάζας των στελεχών και των οπαδών της», καταστρώνει σχέδια «ενημέρωσης» της βάσης της, στέλνει «μέμο» σε κάθε τοπική και νομαρχιακή οργάνωση με τις θέσεις της Ρηγίλλης και... προετοιμάζεται - δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές επισημάνσεις του κ. Καραμανλή προς τους βουλευτές του ότι «είναι ανάγκη η παρουσία μας, η κινητικότητά μας, το «παρών» μας, οι προτάσεις και οι θέσεις μας να φθάσουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος για να μην μπορέσουν κάποιοι να μειώσουν την εμβέλεια ή να διαστρέψουν το περιεχόμενο της εκστρατείας μας...» ούτε άλλωστε και οι απειλές του ότι «θα κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους...»!

Να δούμε, άλλωστε, και ποια θα είναι η αντίδραση κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, και πώς θα εκδηλωθεί κατά τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία - ήδη, ας πούμε, ο κ. Αναστάσιος Πεπονής, με χθεσινές δηλώσεις του, τόνισε πως «διαφωνεί με τη διάταξη και ο ίδιος ως υπουργός σε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε αντιταχθεί στη διασπορά καζίνο ανά την Ελλάδα και εξακολουθεί να έχει την ίδια αντίδραση στην... τζογαδοποίηση της χώρας και της νεολαίας, και αυτό θα κατευθύνει την άποψή του και στη συγκεκριμένη περίπτωση...»!

Θάνος Οικονομόπουλος