ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (15-10-99)

Οπως η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, ενώ η ήττα είναι... πεντάρφανη, έτσι και η θετική πορεία του Χρηματιστηρίου και τα αλλεπάλληλα «λίμιτ απ» έχουν για «μάνα» την καλή πορεία της οικονομίας, το «θετικό κλίμα και την «υγεία» του επενδυτικού κοινού (που σ' αυτή την περίπτωση είναι «επενδυτής»...), ενώ οι... «ανάποδες» χρηματιστηριακά μέρες και οι «διορθώσεις» πέραν των ανεκτών ορίων έχουν μονάχα «μητριά» τα σπέκουλα, τις ύποπτες φήμες, τις προσπάθειες χειραγώγησης και τα «παιγνίδια» που υποτίθεται ότι στήνουν διάφοροι μεγαλοπαράγοντες εις βάρος των «παικτών».

Επεσε χθες σημαντικά η Σοφοκλέους (-3,88% ο γενικός δείκτης, που έκλεισε στις 5.916 μονάδες, ενώ είχε σημειώσει νωρίτερα υποχώρηση μέχρι και τις 5.860 μονάδες...) σε μια «τάση» που είχε διαφανεί ήδη από προχθές, με μια νευρικότητα και μικροεκρήξεις κάποιων επιμέρους κλάδων που έδειχναν πως «κάτι γίνεται» - έτσι παίζεται το παιγνίδι, σε όλα τα χρηματιστήρια, γιατί δηλαδή το δικό μας να αποτελεί εξαίρεση;

Διάφοροι «αναλυτές», αλλά και... έγκυρα «παπαγαλάκια» με δηλώσεις τους στα ραδιόφωνα και τις ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές προσπαθούσαν να... κρατήσουν τον κόσμο «μέσα» στη Σοφοκλέους, με εκτιμήσεις και... αναγωγικά συμπεράσματα από ανάλογες περιπτώσεις εδώ ή έξω και με επισημάνσεις του τύπου «κάποιοι θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που δεν ξέρει, για να του πάρουν τα χαρτιά αργότερα σε πολύ φθηνότερες τιμές...» - α, μπα;

Κατ' αρχήν (ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή) «ο κόσμος που δεν ξέρει» να εμπιστεύεται τις επενδύσεις και τις οικονομίες του (άσχετα με το ύψος τους - για τον καθένα είναι «το παν»!) στους επαγγελματίες της αγοράς, για να μην έχουμε το φαινόμενο (μιλήστε με χρηματιστές να σας πουν τις «καθημερινές πικρές ιστορίες» τους, να τρελαθείτε!) ο μπάρμπα Μήτσος από το χωριό να δίνει «εντολές» για αγορές και πωλήσεις, επειδή «έχει καλή πληροφορία από τον... μπατζανάκη του κουμπάρου του!».

Κι έπειτα, οι διεθνείς εξελίξεις και χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, οι φήμες (για επιτόκια, συγχωνεύσεις, αλλά και... πρόωρες εκλογές!) και τα «παιγνίδια» (εκείνων που ξέρουν σε βάρος εκείνων που δεν ξέρουν...) είναι και στη «λογική» της χρηματαγοράς και στην «ηθική» της -θα το μάθουν κάποτε οι διάφοροι «Σόρος» ανά την ελληνική επικράτεια, αλλά μέχρι τότε θα έχουν... καεί πολλά χέρια!

Το πρόγραμμα για την Παιδεία που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής δείχνει να έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις - έστω για αντικείμενο προβληματισμού και βάση διαλόγου και εξέτασης ενός κατά το δυνατόν σύγχρονου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος. Σίγουρα κινείται σε διαφορετικούς άξονες, σε πολλά σημεία, από την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» του κ. Γεράσιμου Αρσένη, αλλά αυτό δεν καθιστά το πρόγραμμα της Ν.Δ. «πρόχειρο και οπισθοδρομικό», όπως έσπευσε να το χαρακτηρίσει με... «κολλητή» αντισυνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Παιδείας!

Επιτέλους, και η δική του «μεταρρύθμιση» δημιούργησε και προβλήματα αλλά και προκάλεσε ενστάσεις ακόμη και από ειδικούς του χώρου του ΠΑΣΟΚ - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι... «για πέταμα» όλη! Τόσο δύσκολο άραγε είναι να κατανοήσουν άπαντες -κόμματα, φορείς, συνδικαλιστές και μαθητικές κοινότητες μαζί με γονείς- ότι η σύνθεση και η «ομογενοποίηση» διαφορετικών ιδεών και προτάσεων δίνει σχεδόν πάντοτε καλύτερα αποτελέσματα;

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. αποσυνδέει το Λύκειο (και το απολυτήριό του) από τη διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, από τη «βάση δηλαδή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του κ. Αρσένη, ορίζοντας πως τα πανεπιστήμια είναι εκείνα που θα καθορίζουν σε ποια μαθήματα θα εξετάζονται οι υποψήφιοι φοιτητές (υποθέτουμε «κατά κλάδους» σχολών, με τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις και τις προσθαφαιρέσεις μαθημάτων...), μια επιστροφή δηλαδή στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που «ζήσαμε» εμείς οι κάπως... «παρελθόντων ετών». Αυτό, όμως, δεν καθιστά «αυτομάτως» την πρόταση «οπισθοδρομική», όπως τη χαρακτήρισε απαξιωτικά ο σημερινός υπουργός Παιδείας! Μήπως, άραγε, και οι μετά από εκείνο το παλιό «δικό» μας σύστημα «αλλαγές» με τα «πανελλήνια», «ακαδημαϊκά» και «πανελλαδικά» σχήματα, δεν αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικές και... αποβλακωτικές;

Η συγκεκριμένη πρόταση της Ν.Δ. θέλει σίγουρα «αποσαφηνίσεις» και βελτιώσεις (αν υποτεθεί ότι επιλεγεί ποτέ ως «σύστημα»...), γιατί αν κάποιος υποψήφιος φοιτητής θέλει να δοκιμάσει να δώσει εξετάσεις λ.χ. σε 10 διαφορετικές σχολές, με το νεοδημοκρατικό σύστημα περίπου θα πρέπει να... τρέχει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και να δίνει εξετάσεις επί ένα... δίμηνο - αλλά τέτοια πρακτικά προβλήματα λύνονται!

Οσον αφορά την παραδοχή της Ν.Δ. ότι «ναι, κάποια στιγμή, θα πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο δημιουργίας και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων...», αυτό πάλι δεν συνιστά (όπως με περίσσεια ευκολία «κατήγγειλε» ο κ. Αρσένης...) «παράδοση των πάντων στην ιδιωτική παιδεία...», λες και ο υπουργός «δεν έχει ακούσει τίποτε» ούτε για τις χιλιάδες των παιδιών που ξενιτεύονται για σπουδές (σπουδές που κοστίζουν στις οικογένειες αλλά και στην πολιτεία δεκάδες δισεκατομμύρια σε συνάλλαγμα...) ούτε για το... χάος των «εισαγόμενων» πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πάμπολλα από τα οποία απλώς κοροϊδεύουν τα παιδιά και παίζουν με την αγωνία τους για το μέλλον!

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. προβλέπουν (στην ίδια -σωστή!- κατέθυνση με την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» του κ. Αρσένη, αλλά αυτό... απέφυγε να το σχολιάσει ο κ. υπουργός!) όχι μόνο τις προσλήψεις των καθηγητών με διαγωνισμούς και σε καμιά περίπτωση με το άθλιο και ξεπερασμένο σύστημα της «επετηρίδας», αλλά και διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην είναι απλώς «πτυχιούχοι καθηγητές», αλλά πραγματικοί παιδαγωγοί με την απόλυτη έννοια του όρου!

Ας μην αντιδικούν ακόμη και σε τομείς που ο λαός τα θέλει ενωμένα και συνεργαζόμενα τα κόμματα -με την Παιδεία πρώτη και καλύτερη! Πολλά από τα τεράστια προβλήματα που εμφανίζει σήμερα η Παιδεία στην χώρα μας θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εποικοδομητικά, αν είχε βρεθεί κάποια μέθοδος να υπάρχει «εθνική πολιτική» στο θέμα της εκπαίδευσης και της Παιδείας συνολικότερα! Κι αν είμαστε εμείς «Καραμανλής», θα φροντίζαμε να προτείνουμε (ακόμη και χθες, στη συνέντευξη Τύπου!) στην κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα μια συζήτηση γύρω από το «σύστημα» που θα παρουσιάζαμε, και μια εκ προοιμίου δέσμευση πως αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, δεν πρόκειται να... ξανααιφνιδιάσει μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτική κοινότητα με μια «νέα μεταρρύθμιση», αλλά θα την εφαρμόσει κλιμακωτά, σε βάθος χρόνου και με την επιδίωξη του ευρύτερου δυνατού διαλόγου -άσε δηλαδή που «εμείς» θα ξεκινούσαμε τη μεταρρύθμιση από την πρώτη τάξη του Νηπιαγωγείου, και δεν θα αρχίζαμε, όπως και ο κ. Αρσένης, από... το Λύκειο και τα Πανεπιστήμια.

Θάνος Οικονομόπουλος