ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (13-10-99)

Διατυπώθηκαν κάποιες «σκέψεις», εκφράσθηκαν «απόψεις» και «φόβοι», έγινε η... βαβούρα που έγινε πριν από τρεις εβδομάδες στο Χρηματιστήριο μ' αφορμή τις «σκέψεις» (αυτονόητες, στην ουσία τους: προσοχή στις «φούσκες» και η Σοφοκλέους δεν είναι «μόνιμη» πηγή διαρκούς κέρδους...), προκλήθηκε (επιθυμητή για πολλούς, αναγκαία για τους ειδήμονες) η αισθητή διόρθωση, και μέχρι να πεις «κίμινο», να 'σου πάλι ο Γενικός Δείκτης να πλησιάζει καλπάζων τα προ «μίνι κραχ» επίπεδα, και μάλιστα με «πρώτα άλογα» τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τη λεγόμενη περιφέρεια!

Είχε εκφρασθεί η εκτίμηση εκείνες τις μέρες, ότι πιθανότατα κάποιοι ήθελαν να «ενισχύσουν» τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» (τράπεζες κ.λπ.) εις βάρος της περιφέρειας, αλλά αν υπήρχε τέτοιο σενάριο (κι αν υποτεθεί ότι σε ένα χρηματιστήριο, τόσο «ευρείας βάσης» όσο το ελληνικό μπορούν να υλοποιηθούν «ασφαλώς» τέτοια σενάρια) με συγκεκριμένους εμπνευστές, μάλλον διαψεύσθηκαν! Τα «βαριά χαρτιά», παραμένουν σχεδόν κολλημένα στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν «εκείνες τις μέρες», και την «αναθέρμανση» της Σοφοκλέους την πήραν στους ώμους τους οι «περιφερειακές» μετοχές - με μια ουσιώδη, πάντως, διαφορά: ανεβαίνουν σημαντικά οι μετοχές εκείνων των εταιρειών που έχουν και παραγωγικό έργο να επιδείξουν και προοπτικές στην αγορά. Ε, δεν είναι άνευ ουσίας εξέλιξη αυτή!

Χθες, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 6.100 μονάδες, ο τζίρος τα 500 δισ., κι αν οι τράπεζες δεν σημείωναν αρνητική εξέλιξη (περίπου στο -1%) η άνοδος θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το 2,59% που κατεγράφη, άνοδος πάντως που από μόνη της είναι αρκούντως υπεραρκετή σε βαθμό μάλιστα που παράγοντες της αγοράς να... «ξαναβλέπουν» στο προβλεπτό μέλλον τον Γενικό Δείκτη να «παίζει» περί τις 7.000 μονάδες και κάποιους ξένους «θεσμικούς επενδυτές» να αναρωτιούνται μήπως έχασαν μια χρυσή ευκαιρία να μπουν στη Σοφοκλέους, τις προηγούμενες «χαμηλές» μέρες!

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, επισκέφθηκαν χθες στελέχη της μεγάλης γερμανικής τράπεζας «DRESDNER» (είχαν κάμποσο καιρό να κάνουν τέτοια επίσκεψη...) και κατά πώς λέγεται, οι συζητήσεις τους με τους Ελληνες αξιωματούχους της οικονομικής πολιτικής περιεστράφησαν σε... βολιδοσκοπήσεις περί του «πότε» θα πρέπει να «μπουν» στη Σοφοκλέους για να μη χάσουν τελείως ένα «ράλι» που φαίνεται να έχει αρχίσει... ερήμην τους! Καλό αυτό, αν μάλιστα υποτεθεί ότι αποτελεί γενικότερο «προβληματισμό» των ξένων μεγάλων διαχειριστών χαρτοφυλακίων...

Θετική εξέλιξη για τη χρηματαγορά, θα αποτελέσει σίγουρα και η σχεδιαζόμενη (επίκειται η λήψη της τελικής απόφασης...) δημιουργία από κοινού μεταξύ ΙΚΑ και Εθνικής Τραπέζης εταιρείας «διαχείρισης κεφαλαίων» που θα δραστηριοποιηθεί είτε στην αξιοποίηση των αποθεματικών του ΙΚΑ και μόνο, είτε (όπερ και το πιθανότερο...) με την αξιοποίηση των αποθεματικών και των άλλων Ταμείων! Μια εξέλιξη που αναμφισβήτητα θ' αποδειχθεί και σωτήρια και κερδοφόρος για όσα ασφαλιστικά ταμεία θελήσουν να μετέχουν στο εγχείρημα (και δεν βλέπουμε ποια και με ποιο σκεπτικό δεν θα θελήσουν!) και να δουν τα επί σειράν ετών «παγωμένα» αποθεματικά τους (μόλις πρόσφατα και για σχετικά μικρό ποσοστό επετράπη η «ελεύθερη» εκμετάλλευσή τους στη χρηματαγορά) να αυγατίζουν, προς μεγάλην ικανοποίηση και... αισθήματα ασφαλείας για τις χιλιάδες των ασφαλισμένων!

Σημειώναμε χθες σε τούτες τις στήλες, με αφορμή τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. κ. Γιάννη Λούλη ότι «το κόμμα είναι ένα φθαρμένο προϊόν, με... ικανότατο πρόεδρο!», και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στη Ρηγίλλης, πως επειδή ο κ. Λούλης και «ψωμί τρώει από τη Ν.Δ...» (όπως παρετήρησε έκπληκτος για τις δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου, ο υπεύθυνος Πολιτιστικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Λιάπης...) αλλά και αφελής δεν είναι, «κάτι άλλο ίσως συμβαίνει...» που μάλλον απίθανο είναι να... συμβαίνει ερήμην του προέδρου του κόμματος, κ. Κώστα Καραμανλή...

Εις επίρρωσιν αυτών των σκέψεων, ήρθε χθες ακόμη ένας από τους πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή, ο βουλευτής και τομεάρχης για αγροτικά θέματα κ. Σάββας Τσιτουρίδης, που με δηλώσεις του «διαφοροποιήθηκε» από τις δηλώσεις Λούλη, μόνο ως προς τον χαρακτηρισμό της Ν.Δ. ως... «προϊόντος»! Και πρόσθεσε ο κ. Τσιτουρίδης και τον δικό του «προβληματισμό» σ' αυτόν του κ. Λούλη, λέγοντας πως «αυτό το κόμμα (σ.σ.: η Ν.Δ., δηλαδή...) βρίσκεται επί 20 χρόνια στη δεύτερη θέση του πολιτικού σκηνικού, άρα προφανώς υπάρχει ένα πρόβλημα και από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η διαπίστωση που ο καθένας καλόπιστα μπορεί να κάνει, προσπαθώ να βρω τις λύσεις εκείνες και να έχω τις προτάσεις εκείνες, ώστε να παρουσιαστεί το κόμμα κατά τον ελκυστικότερο δυνατό τρόπο στην πορεία προς τις εκλογές...» -τώρα, μάλιστα! Τώρα, αρχίζει να βγαίνει κάποιο νόημα από την «ξαφνική» προβολή των «ανησυχιών Λούλη» για το «φθαρμένο προϊόν...», τη Ν.Δ.!

Αν σκεφθεί κάποιος πως ο κ. Λούλης διαπίστωσε πως «αυτό το (φθαρμένο) προϊόν είναι πολύ δύσκολο να το παρουσιάσεις στην ελληνική κοινωνία, γιατί έχει μεγάλα φορτία...», μπορεί εύκολα (και απολύτως θεμιτά - με τη «βοήθεια» και των παρατηρήσεων Τσιτουρίδη) να σκεφθεί ότι η «πρόταση» που προκύπτει από αυτές τις διαπιστώσεις, είναι πως η Ν.Δ. για να κερδίσει τις εκλογές, πρέπει ν' απαλλαγεί από αυτά τα «μεγάλα φορτία» της - ίσως! Να δούμε όμως σε ποια ακριβώς «φορτία» αναφέρονται: φορτία «προσώπων», ιδεολογίας, πολιτικής, προτάσεων;

Δεν θα ισχυρισθεί εύκολα κανείς πως τα κόμματα, ως «ζώντες οργανισμοί» δεν πρέπει να ανανεώνονται και να... «ξεφορτώνονται» τα βάρη, τα όποια βάρη κουβαλάνε - το ερώτημα είναι αν τέτοιες «αλλαγές» και «ξεφορτώματα» είναι λογικό να γίνονται... λίγους μήνες πριν από τις εκλογές (επιτέλους, ο κ. Καραμανλής είναι αρχηγός αυτού του «φθαρμένου προϊόντος» τα τελευταία 2,5 χρόνια!), και να συνοδεύονται (ενδεχομένως ως «δικαιολογία των σχεδιαζόμενων... «ξεφορτωμάτων»!) με κρίσεις και περιγραφές για το κόμμα, που κάθε άλλο παρά προάγουν την... «αγωνιστική διάθεση» και «ετοιμότητά» του, εν όψει κρίσιμης εκλογικής μάχης!

Εκτός και αν έχουν βάση οι υποψίες κάποιων (όχι «τυχαίων», ή «αντικαραμανλικών»...) στελεχών ότι τέτοιες απογοητευτικές περιγραφές για το κόμμα και τα «φορτία» του (πλην του «ικανότατου προέδρου» εννοείται!) αποβλέπουν ενδεχομένως πλην της δημιουργίας «σκηνικού» για ευρύτατες «ανανεώσεις» (σε στελέχη και... υποψήφιους βουλευτές) και στην καλλιέργεια κλίματος πως (και αν η προσεχής εκλογική μάχη χαθεί, θα φταίνε... τα φορτία της 20ετίας, και όχι ο αρχηγός». Κάπως... ηττοπαθής εκδοχή, δεν είναι όμως αυτή;

Θάνος Οικονομόπουλος