ΣΥΝΤΟΜΑ (07-10-99)


ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Η ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ

Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Συρία
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΝΣΚΟ. Αισιόδοξη φάνηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ για την έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αρκεί οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν μια σειρά γόνιμων συνομιλιών. Η κ. Ολμπράιτ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συναντήσεις της με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Συρίας τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στη Δαμασκό και τόνισε την έντονη επιθυμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπάρακ, να επιτευχθεί η ειρήνη με τη Συρία.


ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»

Εντάσσεται η Ιρλανδία
ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Ενα βήμα πριν από την οριστική απόφαση για την ένταξή της στο «Πρόγραμμα σύμπραξης για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ βρίσκεται πλέον η Ιρλανδία μετά την έγκριση της σχετικής πρότασης του υπουργικού συμβουλίου - αποτελώντας έτσι την 29η ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, το «Πρόγραμμα σύμπραξης για την ειρήνη» θα βοηθήσει δραστικά τις ιρλανδικές αμυντικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να βελτιωθούν στις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης. Η ένταξη της Ιρλανδίας σε αυτό το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ αναμένεται να οριστικοποιηθεί δεκαπέντε μέρες μετά την έγκριση της πρότασης από τη Βουλή.


ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μη άσκηση έφεσης για Πινοσέτ
ΜΑΔΡΙΤΗ. Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε χθες δημοσιεύματα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», σύμφωνα με τα οποία ζητήθηκε από τη βρετανική κατηγορούσα αρχή να μην ασκήσει έφεση σε περίπτωση που το βρετανικό δικαστήριο απορρίψει την ισπανική πρόταση να εκδοθεί ο Αουγκούστο Πινοσέτ στην Ισπανία. Η εφημερίδα «Ελ Παΐς» ανέφερε συγκεκριμένα ότι δύο Ισπανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν προχθές στο Λονδίνο με τους Βρετανούς δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεση και τους συμβούλεψαν να περιμένους νεότερες οδηγίες του Ισπανού προέδρου Χοσέ Μαρία Αθνάρ πριν προβούν σε άσκηση έφεσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο διπλωμάτες ανέφεραν ότι δεν έχει πλέον καμία ισχύ η πρόταση του Ισπανού δικαστή, Μπαλτάζαρ Γκαρσόν, να ασκηθεί αμέσως έφεση, εάν το δικαστήριο δεν αποφασίσει να εκδώσει τον Πινοσέτ. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο κατηγορούμενος πρώην δικτάτορας δεν υποχρεούται να παρευρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου τη στιγμή της έκδοσης της απόφασης.


ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΡ

Κατηγορείται η Αυστραλία
ΚΑΜΠΕΡΑ. Ο Ινδονησιακός στρατός παρότρυνε χθες τη νεοσυσταθείσα Βουλή της χώρας να εγκρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ανατολικό Τιμόρ και να ελευθερώσει την περιοχή που κατέλαβε το 1975. Την ίδια στιγμή το πολιτικό θερμόμετρο στην Αυστραλία ανεβαίνει συνεχώς. Αφορμή για την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης των τελευταίων ημερών αποτέλεσε δημοσίευμα περιοδικού μεγάλης κυκλοφορίας, σύμφωνα με το οποίο η Καμπέρα θα μπορούσε να έχει ενεργήσει πιο αποτελεσματικά γα να αποφευχθεί η αιματοχυσία στο Ανατολικό Τιμόρ. Στο ίδιο δημοσίευμα, εκφράζεται έντονη ανησυχία για το χειρισμό της κρίσης στην περιοχή από την αυστραλιανή κυβέρνηση και εκτιμάται ότι η απόφαση της Αυστραλίας να συμμετάσχει στην επιχείρηση αποκατάστασης της ειρήνης στο Ανατολικό Τιμόρ, μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη «γκάφα» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Απειλές χριστιανών της Ναζαρέτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οι εκπρόσωποι των χριστιανών της Ναζαρέτ απείλησαν ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να ακυρωθεί η επίσκεψη του Πάπα που έχει προγραμματιστεί για το 2000, εξαιτίας διενέξεων με τους μουσουλμάνους της Ναζαρέτ. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Χααρέτς», εκφράζεται ο φόβος ότι εάν οι χριστιανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους, η εικόνα του Ισραήλ θα υποστεί σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορταστικών εκδηλώσεων για την έλευση της νέας χιλιετίας. Η κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής οφείλεται στη διαφωνία σχετικά με την ανέγερση μουσουλμανικού ναού κοντά στην εκκλησία του Ευαγγελισμού.


ΣΩΡΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Αβέβαιο το ταξίδι του Πάπα
ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Αγνωστο παραμένει εάν ο Πάπας θα επισκεφτεί τελικά το Ιράκ στο πλαίσιο περιοδείας του στους Αγίους Τόπους στις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Βατικανό, το ταξίδι αυτό έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να του αποδοθεί πολιτική σημασία, Ωστόσο, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οι ομάδες της ιρακινής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ θα προσδώσει αξιοπιστία στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν βοηθώντας την να «αποδεσμευτεί» από την απομόνωση στην οποία έχει «καταδικαστεί» μετά την εισβολή το 1990 στο Κουβέιτ. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η επιστολή εφτά Ιρακινών διανοούμενων, στην οποία κατηγορούν τον Πάπα ότι χρησιμοποιεί το ταξίδι ως μέσο για να απαλλάξει τους δυτικούς από τις κατηγορίες για τα εγκλήματα σε βάρος των Αράβων, ενώ καθιστούν σαφές ότι ο ποντίφικας δεν πρόκειται να τύχει λαμπρής υποδοχής από τους μουσουλμάνους.


ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΣΕ

Σε αμηχανία το Χάρβαρντ
ΚΕΜΠΡΙΤΖ. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μετά τις αποκαλύψεις της «Μπόστον Γκλόουμπ» ότι τα έγγραφα που είχε εξασφαλίσει από τα αρχεία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πρώην Σοβιετική Ενωση είναι αντίγραφα. Η αμηχανία, μάλιστα, των καθηγητών του Χάρβαρντ έγινε ακόμα πιο έντονη μετά την αποκάλυψη ότι τα αυθεντικά ντοκουμέντα των αρχείων βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια στην κατοχή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.