ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (24-09-99)

Κάτι ξέρει ο... Βαρώτσος και κάνει γενικές και αόριστες «προβλέψεις»: θα γίνει «κάπου», «κάποτε» «κάποιος» σεισμός - και ξεμπερδεύει, χωρίς δεσμεύσεις και... χρονοδιαγράμματα! Και πολύ κακώς δεν ακολούθησε το παράδειγμά του και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, που προχθές στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε πως «το Χρηματιστήριο σε 2 μέρες θα έχει ηρεμήσει...» - αυτό το «2 μέρες», θα μπορούσε να το έχει αποφύγει!

Γιατί από τις 2, πέρασε... η μία, η χθεσινή, κατά την οποία, η Σοφοκλέους μετά από μια «θετική» έναρξη της διαπραγμάτευσης, 45 λεπτά αργότερα έκανε μια... βουτιά που έφερε τον Δείκτη μέχρι και -5,6%, για να «αντιδράσει» σιγά σιγά (να δούμε αν η Ν.Δ. θα ξανακαταγγείλει «στήριξη από τα κρατικά χαρτιά του Δείκτη...»!) ώστε να κλείσει τελικά στο -3,9% και τον Γενικό Δείκτη στις 5.818 μονάδες, αισθητά κάτω από το «όριο» (ψυχολογικό ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε...) των 6.000 μονάδων!

Ετσι, απομένει η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της «μαύρης εβδομάδος» για τη Σοφοκλέους, για ν' αποδειχθεί πόσο «μέσα» μπορεί να πέφτει στις προβλέψεις του για το Χρηματιστήριο ένας πρωθυπουργός, που δεν θέλησε ν' ακολουθήσει το «ασφαλές» παράδειγμα του κ. Βαρώτσου!

Το Χρηματιστήριο, πάντως, δέσποσε χθες στην... πολιτική επικαιρότητα, και λόγω των «μαζικών» διαμαρτυριών από πλευράς στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τους «χειρισμούς» που έγιναν (ακόμη και... υπουργοί εξέφραζαν ανοικτά την «δυσαρέσκεια» -κατά την... ευγενέστερη δυνατή περιγραφή των αντιδράσεών τους!- για τα όσα έγιναν περί τη Σοφοκλέους...) αλλά και λόγω της εντονότατης συζήτησης που έγινε μέσα στην αίθουσα της Βουλής με την αξιωματική αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις της -κυρίως το γεγονός ότι ενώ από προχθές το βράδυ «κυκλοφορούσαν» στην αγορά ονόματα μετοχών που υποτίθεται ότι θα έμπαιναν στο καθεστώς επιτήρησης (γενικώς και αορίστως - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία «κλίματος»!) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκόπευε να συνεδριάσει για να «αποφασίσει» σχετικώς... «σήμερα-αύριο» (κάτι που θα παρέτεινε την αναταραχή επί αρκετές μέρες ακόμη!) έτσι, άνευ λόγου και αιτίας!

Τελικά, έντρομοι στην κυβέρνηση (και δη στα... ανώτατα κλιμάκιά της!) είπαν στην Επιτροπή να τα κάνει όλα μάνι μάνι, αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Κουνιάκης ειδοποίησε τα μέλη της για «έκτακτη συνεδρίαση» χθες το πρωί και έτσι λίγα λεπτά πριν ανοίξει η συνεδρίαση ανακοινώθηκε επιτέλους ποιες μετοχές θα «επιτηρούνται» - με το συμπάθιο, δηλαδή, αλλά αυτά είναι αφόρητοι ερασιτεχνισμοί!

Κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών, κι όχι των χρηματιστηριακών πράξεων (χθες εγκρίθηκε με... τροπολογία, η αύξηση του φόρου επί των πράξεων στο Χρηματιστήριο από 0,3% σε 0,6% - και τη διαδικασία της τροπολογίας ο κ. Δρυς την δικαιολόγησε ως «κίνηση της κυβέρνησης να εισπραχθούν χρήματα το γρηγορότερο δυνατόν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών...»), μια πρόταση που είχε διατυπώσει τόσο ο βουλευτής της Ν.Δ. (και «τομεάρχης» για τα οικονομικά) κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, προκαλώντας την... έντονη αντίδραση τού επίσης τομεάρχη κ. Προκόπη Παυλόπουλου (δεν είναι μόνο στην κυβέρνηση που δεν μπορούν να... συνεννοηθούν!), όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος των «Φιλελευθέρων» κ. Στέφανος Μάνος.

Στην πρόταση αυτή, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Δρυς, παρατήρησε πως «εκεί σκοπεύει να καταλήξει και η κυβέρνηση, αλλά μόνο όταν υπάρξει η απαραίτητη μηχανογραφική οργάνωση του όλου συστήματος...», μια παρατήρηση που κατά τους «γνωρίζοντες» τη χρηματιστηριακή νοοτροπία είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει... νέο «γδούπο» στη Σοφοκλέους, αφού κάποιοι με υπερκέρδη μεγάλα, δεν αποκλείεται να σκεφθούν πως είναι προτιμότερο να ρευστοποιήσουν τώρα, χωρίς... φορολόγηση τα κέρδη τους, παρά να βρεθούν «προ απροόπτου» με καμιά ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης ν' αλλάξει το σύστημα φορολόγησης και να «μπλέξουν»!

Κατά τα... «άλλα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε χθες (τι να σου κάνει κι αυτός - τέτοια είναι η «δουλειά» του!) πως «η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να συντηρήσει αυτό το κλίμα, και είναι μια άστοχη ενέργεια που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για το Χρηματιστήριο...» - εντάξει! Αλλά να μην «ξεχνάμε» και ποιοι με τις δηλώσεις τους «φούντωσαν» (ίσως πέρα από τα όριά του...) το Χρηματιστήριο, και ποιοι «υψηλά ιστάμενοι» με συνεχείς δηλώσεις τους «προέβλεπαν» (ακόμη και από του βήματος της ΔΕΘ!) περαιτέρω άνοδό του, και ποιοι είχαν αναγάγει τις «επιδόσεις» της Σοφοκλέους σε «επιβεβαίωση» της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής τους...

Μπορεί να κάνει τη «δουλειά» της η κυβέρνηση καλώντας... τώρα τη Ν.Δ. ν' αναλάβει τις «ευθύνες» της, αλλά επιτέλους μικρή χώρα είμαστε, όλοι «γνωριζόμαστε» λίγο πολύ μεταξύ μας και βρε αδερφέ, δεν έχει περάσει από «τότε» τόσος καιρός ώστε να έχει ξεθωριάσει η μνήμη μας - και κυρίως: η μνήμη όλων εκείνων που «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι...» έπαιξαν τα λεφτά τους - και συχνά και τα χρήματα που.... δανείσθηκαν για να παίξουν! Τώρα;

Δεν χάθηκε και τίποτε - βέβαια. Σ' ένα Χρηματιστήριο που έχει σημειώσει ιλιγγιώδεις αποδόσεις, οι «χαμένοι» (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) μετρούν όχι «χασούρα» πραγματική, αλλά... «διαφυγόν κέρδος» - ε, τα 'χει αυτά ο «τζόγος», έστω και... επισήμως ενδεδυμένος ως «επένδυση»!

Αυτό που πρέπει, πάντως, να γίνει συνείδηση ΟΛΩΝ, είναι από τη μια πως το Χρηματιστήριο δεν είναι... «Ελντοράντο» με αστείρευτα «αποθέματα» χρυσού (άρα: ενυπάρχει στη «λογική» του πάντα το «ρίσκο» και το «απρόβλεπτο»...) κι από την άλλη πως η όποια απόπειρα «χειραγώγησης» (έστω και ως καλύτερη πρόθεση «εκλογίκευσης» και φρονιματισμού!) και πρέπει να γίνεται «κομψά» και μελετημένα και... ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις πόσες και ποιες αλυσιδωτές αντιδράσεις θα προκαλέσει...

Θάνος Οικονομόπουλος