ΣΥΝΤΟΜΑ (23-09-99)


ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Εφοπλιστές προσφέρουν 600 εκ. και πλοία για τους άστεγους
Επιταγές συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων δρχ. υπέρ των σεισμοπλήκτων παρέδωσαν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Σταύρο Σουμάκη, οι εφοπλιστές κ. Λασκαρίδης, Κωνσταντακόπουλος και Στρίντζης, καθώς και οι εκπρόσωποι της «Μίνοαν Λάινς» και της «Κοινοπραξίας Ρίου-Αντιρρίου». Επίσης, οι εργαζόμενοι της ναυτιλιακής εταιρείας «Κόστα Μάρε» παρέδωσαν το χρηματικό ποσό των 50 εκατομμυρίων δρχ., προκειμένου να ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι. Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπέρ των σεισμοπλήκτων έχουν δώσει χρήματα και πολλοί άλλοι πλοιοκτήτες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν προσφέρει πλοία τους για να στεγασθούν προσωρινά οι άστεγοι σεισμοπαθείς.


ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

18 μήνες στον Δεληολάνη
Αθώος για την κατηγορία νοθείας τροφίμων, αλλά ένοχος για την κατοχή και διάθεση στην κατανάλωση ακατάλληλων τροφών, κρίθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο Γεώργιος Δεληολάνης. Ο Δεληολάνης είναι υπεύθυνος της ομώνυμης εταιρείας κέτερινγκ, στην οποία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε αναθέσει την παρασκευή γευμάτων που θα κάλυπταν τις διατροφικές ανάγκες των σεισμοπαθών και θα διανέμονταν στους καταυλισμούς. Με την κατηγορία αυτή καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για τη διάθεση αλλοιωμένων τροφών που ήταν επικίνδυνες για την υγεία των σεισμοπαθών, ενώ του επιβλήθηκε, επίσης, χρηματικό πρόστιμο ύψους 700 χιλιάδων δραχμών.


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Να εξαιρεθούν οι δωρεές
Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννου Παπαντωνίου, ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προκειμένου να εξαιρεθούν τα ποσά των δωρεών προς τους σεισμοπαθείς από τους σχετικούς φόρους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αποτελεί αντικείμενο δωρεάς υπόκειται σε φορολογία 20%. Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις του Πειραιά έχουν στηρίξει τις ανάγκες των πληγέντων με τη χρηματική αλλά και σε είδος συμβολή τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητεί τα μεν ποσά να εξαιρεθούν από το σχετικό φόρο, αλλά και τα προσφερόμενα είδη να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ.


ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Διημερίδα στη Θεσσαλονίκη
«Ο ρόλος της σχολικής βιβλιοθήκης στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου» είναι το θέμα της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πέλλα» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών» που χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΑΕΚ.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Φόβοι να χάσουν την κάρτα
Σε μισό εκατομύριο υπολογίζεται σήμερα ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ μόλις το ένα τρίτο από αυτούς έχει άδεια παραμονής και μόνο το 9% των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο γίνονται δεκτές. Βάσει των στοιχείων αυτών που έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία επ' ευκαιρία του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στη συμπρωτεύουσα, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ο μέσος όρος των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που γίνονται δεκτές είναι 24%. Του χρόνου το 80% των νόμιμων μεταναστών δεν θα έχει το δικαίωμα της ανανέωσης για την οποία χρειάζονται 160 ένσημα, που δύσκολα μπορεί να τα συγκεντρώσει ένας μετανάστης στη χώρα μας.


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, τη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η εταιρεία TVX Hellas. Η αναστολή, την οποία είχε ζητήσει ο δήμος Σταγείρων Χαλκιδικής, θα ισχύσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1999, οπότε έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της κύριας αίτησης για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της μεταλλευτικής εγκατάστασης. Το τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η συνέχιση, έστω και υπό όρους, της λειτουργίας των μεταλλείων θα επιδεινώσει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής, η οποία αποτελεί σημαντικότατο δασικό οικοσύστημα που έχει προταθεί για ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευομένων περιοχών Natura 2000.


ΕΚΘΕΣΗ

Ο πλούτος της Μεσογείου
«Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι» είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που εγκαινιάζεται από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Οι φωτογραφίες της έκθεσης απεικονίζουν τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Μεσογείου, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η θάλασσα, που αποτελεί πηγή ζωής και πολιτισμού για τις χώρες οι οποίες την περιβάλλουν.


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ

Στον κ. Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη
Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στον ομότιμο καηθηγητή κ. Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη έχει διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 27 Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου, ύστερα από σχετική εισήγηση του Τομέα Ποινικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στις 2 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τότε που η κυβέρνηση της δικτατορίας απέλυσε τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη από το Πανεπιστήμιο μετά τη μακροχρόνια θητεία του, ενώ στις 31 Αυγούστου συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την αποχώρηση του καθηγητή από το πανεπιστήμιο. Με αφορμή τις δύο επετείους, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να τιμήσει τον καθηγητή με έναν τιμητικό τόμο, που περιέχει συμβολές 31 Ελλήνων και 12 Γερμανών συναδέλφων του.


ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

Εισφορές από τη Ν. Αφρική
Η ευαισθησία και η εκδήλωση ειλικρινούς και έμπρακτης συμπαράστασης στο δράμα των σεισμοπαθών συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Επιταγή 400 εκατομυρίων δραχμών για την ενίσχυση των σεισμοπαθών παρέδωσε χθες ο πρέσβης Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα κ. Ντέιβιντ Τζέικομπς στην αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Πανδώρα Τσαλδάρη. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από συνεισφορές των υπαλλήλων της πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής και παραδόθηκε με σκοπό να διατεθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από το πρόσφατο σεισμό της Αθήνας.