ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (10-09-99)

Πέρασε το «κρίσιμο 48ωρο» που έλεγαν οι σεισμολόγοι και πάνω που θα άρχιζαν να ηρεμούν οι αγωνιούντες (και από ανεύθυνες φήμες αλλά και από παλιότερες εμπειρίες...) Αθηναίοι ήρθαν οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 4,8 και 5,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιμβρου και Τενέδου, ν' ανανεώσουν την αγωνία μας, καθώς ξανάρχισαν οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές «απόψεων» μεταξύ ειδικών για το εάν και κατά πόσον ο σεισμός της Αθήνας σχετίζεται με τον προηγούμενο σεισμό στην Τουρκία, κι αν αυτές οι χθεσινές δονήσεις... ανατολικότερα, είναι δυνατόν με τη σειρά τους να «διεγείρουν» τα «δικά μας» ρήγματα γι' άλλη μια φορά...

Το «κακό» με τους σεισμολόγους και την «τυφλή» επιστήμη τους που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στα ιστορικά «δεδομένα» και τις στατιστικές «εξ εμπειρίας» αναγωγές, είναι πως ποτέ και για τίποτε δεν μπορούν να είναι βέβαιοι 100%, και οι απόψεις που καλούνται να εκφράσουν ύστερα από κάθε «φαινόμενο», είναι (αναγκαστικά - δεν φταίνε οι άνθρωποι!) διανθισμένες με τόσα «πιθανότατα» και «χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτε...», που να επιτρέπουν στον καθένα μας να... βγάζει τα δικά του συμπεράσματα, ανάλογα με το βαθμό ψυχραιμίας που διαθέτει!

Και να 'χεις κι από πάνω πρωτοσέλιδα κάποιων εντύπων που... προαναγγέλλουν «μεγάλο σεισμό 6 Ρίχτερ στις 11 Οκτωβρίου», που όσο να 'ναι... φτιάχνουν κλίμα - κι όσο κι αν επιστρατεύεις τη λογική σου και τις διαβεβαιώσεις άλλων ειδικών ότι «ας σοβαρευτούμε - οι σεισμοί δεν προβλέπονται!», το μυαλό σου γυρίζει σε εκείνη την... «εθνική διαμάχη» μεταξύ των καθηγητών Παπαζάχου και Βαρώτσου, με τον τελευταίο να επιμένει πως το «Βαν» του προβλέπει όλους τους σεισμούς, και τον πρώτο (που κάθε εμφάνισή του σε κανάλι, αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αποκατάσταση κλίματος ψυχραιμίας...) να καταγγέλει τους σχετικούς επιστημονικούς ισχυρισμούς ως περίπου... τσαρλατανισμούς!

Ολα αυτά αν τα κουβεντιάσεις και τα παρακολουθείς σε «άσχετη» στιγμή, μπορεί να 'χουν το «ενδιαφέρον» τους - αλλά με νεκρούς (ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνει, δυστυχώς...) και χιλιάδες αστέγους στη μέχρι χθες θεωρούμενη «ασφαλή» Αθήνα, όσο και να 'ναι...

Και έτσι, φθάνουμε στις υπερβολές - όπως λ.χ. η άσκηση ποινικής δίωξης «για διασπορά ψευδών ειδήσεων», εναντίον του καθηγητή σεισμολογίας κ. Λέκκα, ο οποίος -λέει η δίωξη- μίλησε για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε ποια «δήλωση» έχει υπ' όψιν του ο διατάξας την ποινική δίωξη, αλλά εμείς τουλάχιστον, όσες φορές ακούσαμε τον κ. Λέκκα να μιλάει σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, θυμόμαστε πως είπε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί στο προσεχές διάστημα, δόνηση ισχυρή...», και πως η στατιστική παρατήρηση των σεισμικών φαινομένων στην Ελλάδα, δείχνει ότι κάθε 1,5 μήνα (σε ετήσια βάση παρατήρησης...) έχουμε και κάποιο σεισμό εντάσεως μέχρι και 6 Ρίχτερ...!

Και το θεμελίωσε με στοιχεία ο άνθρωπος, σπεύδοντας μάλιστα να προσθέσει πως αυτό που λέει δεν προδικάζει ούτε το σημείο που ενδεχομένως να σημειωθεί η δόνηση (πιθανόν, δηλαδή, σε βάθος 30 χιλιομέτρων, σε υποθαλάσσια περιοχή...) ούτε τη έκταση των ζημιών που θα -αν- προκαλέσει. Προς τι η δίωξη λοιπόν; και αν (υπόθεση υπερβολής - αλλά θεμιτή...) μέσα στα προσεχή 24ωρα σημειωθεί σεισμός ισχυρότερος των 5,9 Ρίχτερ, όλοι αυτοί οι επιστήμονες που εκτιμούν (με «πιθανότητες» και αυτοί...) ότι ο σεισμός της περασμένης Τρίτης ήταν «ο κύριος σεισμός» και όχι «προσεισμός» ενός ισχυρότερου, θα... ασκηθεί και εναντίον του δίωξη για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»; Μα αν πρόκειται να διώκουμε τους επιστήμονες κάθε φορά που ζητώντας τη γνώμη τους, αυτή η γνώμη δεν μας... αρέσει ή πιστεύουμε ότι δημιουργεί ανησυχίες, τότε καλύτερα να φροντίσουμε να φτιάχνουμε καθηγητές και «ειδικούς»... μουγγούς!

Δεν καταλαβαίνουμε: αφού η εξέταση των κτισμάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές, που έχουν υποστεί ζημιές (και είναι πολλά, τραγικά πολλά που οι τηλεοπτικές κάμαρες δεν μας έχουν δείξει, με το ενδιαφέρον τους επικεντρωμένο -λογικά- στα λίγα σημεία όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι...) πρέπει να γίνει από μηχανικούς (που θα δώσουν και τις «βεβαιώσεις» για χορήγηση σκηνών και «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης»...), αφού οι μηχανικοί των Νομαρχιών και του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επαρκούν (δεκάδες χιλιάδες τα προς εξέταση οικήματα...) κι αφού οι «ελεύθεροι επαγγελματίες» πολιτικοί μηχανικοί δεν εισάκουσαν την έκκληση που τους απευθύνθηκε να σπεύσουν για αυτοψίες, γιατί στην ευχή δεν τους επιστρατεύει η κυβέρνηση;

Και να σκεφθείς, πως υπέρ των ταμείων τους, έχει καθιερωθεί (και τον πληρώνουμε όλοι!) και «κοινωνικός πόρος - ε, ας ευαισθητοποιηθούν κι αυτοί! Οταν άνθρωποι κοιμούνται σαν τους πρόσφυγες στην ύπαιθρο με μωρά στην αγκαλιά, μέχρι να τους πει κάποιος υπεύθυνα ότι το σπίτι τους μπορεί ή δεν μπορεί να κατοικηθεί, όταν άμοιροι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν (συχνότατα με ευθύνη ΚΑΙ των μηχανικών!) και περιμένουν μια «βεβαίωση» για να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από μια σκηνή, αυτή η περιφρόνηση από πλευράς μηχανικών είναι εξοργιστική - ας τους επιστρατεύσουν λοιπόν, να ξεμπερδεύουμε!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ανακοίνωσή του, απαγορεύει την «σκυροδέτηση» φερόντων σκελετών σε οικοδομές στην πληγείσα περιοχή από το σεισμό (δηλαδή περίπου σ' όλο το Λεκανοπέδιο...), με απλά λόγια να μην ρίχνουν «μπετά», δηλαδή, γιατί από τις δονήσεις μπορεί να μην «κάτσει» και να μη «δέσει» σωστά το σκυρόδεμα με τα σίδερα. Και, παράλληλα, προειδοποιεί ότι και σε όσες οικοδομές «έπεσαν μπετά» μέχρι και 48 ώρες πριν από το μεγάλο σεισμό, θα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και μέχρι να γίνει σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να «ξεκαλουπωθούν» οι σκελετοί. Αυτά, τα επιτάσσει η επιστήμη. Μόνον που...

Μόνον που, όπως ακούσαμε να παραδέχται ο πρόεδρος των βιομηχανιών «ετοίμου σκυροδέματος», οι εταιρείες που προμηθεύουν τις οικοδομές «δεν μπορούν ν' αρνηθούν την παράδοση σκυροδέματος και το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν την έγγραφη βεβαίωση των εποπτευόντων μηχανικών, πως έπρεπε να ρίξουν μπετά...»!