ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (25-08-99)

Αντισεισμικά

Λέγεται ότι τα ελληνικά σπίτια, οι ελληνικές οικοδομές σε πόλεις και σε χωριά, παρά την ενίοτε πολύ κακή αισθητική τους είναι αρκετά καλές, γερές και αντέχουν. Δοκιμάσθηκαν σε αρκετές σεισμικές δονήσεις και η συμπεριφορά τους κρίνεται ικανοποιητική. Αυτά τα ακούσαμε να τα λένε σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις πολιτικοί μηχανικοί και υπεύθυνοι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, χωρίς να διατυπώνεται καμία σοβαρή αντίρρηση. Οι πολιτικοί μας μηχανικοί (ισχυρίζονται) είναι πολύ καλοί επιστήμονες με διεθνή πλέον πείρα. Αυτή είναι η μία πλευρά, η γενική και ευχάριστη. Σ' αυτήν πρέπει να προσθέσουμε την ικανοποιητική (λένε) αντισεισμική νομοθεσία και το γεγονός ότι το σκυρόδεμα και ο μεταλλικός οπλισμός κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες με σταθερές προδιαγραφές.

Αυτές οι γενικές διαπιστώσεις, ωστόσο, έδωσαν αφορμή σε πολλές εξατομικευμένες αμφισβητήσεις και διαμαρτυρίες, που βέβαια δεν αναιρούν τον κανόνα, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα πρόβλημα. Δεν είναι τόσο πρόβλημα ότι μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικοδομές υπάρχουν και μερικές με σαφή και επικίνδυνα ελαττώματα κατασκευής ή νοθείας στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι κινείται σε συνήθη και φυσιολογικά επίπεδα. Σημασία έχει ότι ο κρατικός μηχανισμός, ο επιφορτισμένος να διαπιστώσει τα κατασκευαστικά ελαττώματα και τις νοθείες και να εξαναγκάσει τον υπεύθυνο εργολάβο να τα θεραπεύσει, δεν λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά Αυτά μας καταγγέλλουν αναγνώστες. Σε μια περίπτωση ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος με εμφανή και επικίνδυνα κατασκευαστικά ελαττώματα στάθηκε αδύνατο να βρει βοήθεια στις κρατικές υπηρεσίες και αναγκάσθηκε, με έξοδά του, να καταφύγει σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες με κύρος. Οι οποίοι στη γνωμάτευσή τους αποφαίνονται ότι η οικοδομή ολόκληρη (πολυκατοικία) είναι κατά 38% ασθενέστερη των νομίμων προδιαγραφών! Σε άλλη περίπτωση (επίσης πολυκατοικίας) αμέσως σχεδόν μετά την κατασκευή, εμφανίσθηκαν ρωγμές και υγρασία σε πολλά σημεία. Οι ιδιοκτήτες μάλιστα ισχυρίζονται ότι ολόκληρη η οικοδομή είναι επικίνδυνη και άχρηστη, αλλά στάθηκε αδύνατο να έχουν επίσημη γνωμάτευση και, φυσικά, ακόμη περισσότερο δύσκολο να εξαναγκάσουν τον κατασκευαστή σε αποζημίωση. Σας ανέφερα δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από αυτές που καταγγέλλουν αναγνώστες. Θα υπάρχουν ασφαλώς και πολλές άλλες και καθεμιά απαιτεί ειδική έρευνα και μελέτη από υπεύθυνο δημόσιο φορέα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο διαπιστώνεται ανεπάρκειες. Επειτα υπάρχουν τα χιλιάδες αυθαίρετα (λέγεται ότι υπερβαίνουν τις 200.000) πολλά από τα οποία κτίσθηκαν πρόχειρα και στα «γρήγορα». Καταλαβαίνετε ότι ο παρανομήσας ιδιοκτήτης δεν θα τολμήσει να φανερώσει ο ίδιος τα κατασκευαστικά ελαττώματα της οικοδομής. Τέλος, υπάρχουν οι οικοδομές που κτίσθηκαν σε μπαζωμένες περιοχές και οι οποίες, λένε, ότι παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα.

Καλές είναι οι οικοδομές μας, αλλά όλα αυτά απαιτούν έλεγχο από δημόσια αρχή. Καλές είναι επίσης και οι πρόσφατες συμβουλές του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τους ιδιοκτήτες (τι πρέπει να προσέχουν), αλλά πρέπει να υπάρχει και τρόπος θεραπείας των ελαττωμάτων όταν επισήμως διαπιστωθούν. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από αυτές, αλλά και από άλλες καταγγελίες τις οποίες καθημερινώς ακούμε είναι ότι αν ο πολίτης αδικηθεί και ζημιωθεί από τον εργολάβο (πράγμα συχνότατο), δεν υπάρχει τρόπος να βρει το δίκιο του. Αν προσφύγει στα δικαστήρια για καθυστερήσεις, κακοτεχνίες, νοθείες στα υλικά ή υπερβάσεις στο συμφωνηθέν κόστος, ξέρει ότι θα υποβληθεί σε μακροχρόνια και δαπανηρή περιπέτεια, ενώ συνήθως πρόκειται για πολίτες που με τις οικονομίες τους θέλουν να κτίσουν το δικό τους σπίτι και να μπουν μέσα το γρηγορότερο! Οι σεισμοί στην Τουρκία, όπου ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, είναι ίσως και για μας το σήμα κινδύνου. Είναι άλλο θέμα πώς, στις φτωχές χώρες (και όχι πια στις πλούσιες) ξεφυτρώνουν αυτές οι τερατώδεις πόλεις, με τα επικίνδυνα σπίτια και την προβληματική υποδομή...

Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ