ΣΗΜΕΡΑ (19-08-99)

Ποια είναι τα τεστ Φυσικής-Χημείας για 85.000 μαθητές
Μετά τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν για τους περίπου 85.000 μαθητές της Α‹ τάξης του Ενιαίου Λυκείου οι διαγνωστικές δοκιμασίες σε εφτά μαθήματα (Αρχαία, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά). Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα υποδείγματα των διαγωνισμάτων στη Φυσική και τη Χημεία. Σκοπός αυτών των δοκιμασιών είναι η διάγνωση του επιπέδου των μαθητών και ο εντοπισμός των κενών από προηγούμενες τάξεις.

Εκκαθαριστικά: Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων, αφού οι εφορίες έχουν ακόμη προς αποστολή στο ΚΕΠΥΟ 600.000 δηλώσεις. Τη Δευτέρα πάντως το ΚΕΠΥΟ πρόκειται να αποστείλει 400.000 εκκαθαριστικά.

Μεσόγειος: Αμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν υδροβιότοποι της Μεσογείου, εξαιτίας του τουρισμού, αλλά και της οικοδομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης των παραλίων της.

Καύσων: Νέος μίνι καύσωνας ενσκήπτει από σήμερα έως και το Σαββατοκύριακο, θέτοντας την κρατική μηχανή σε... συνήθη ετοιμότητα.

Ληστεία: Κινηματογραφική ληστεία, από πολύ καλά πληροφορημένους δράστες, έγινε χθες τα ξημερώματα στην Καλλιθέα σε βάρος χρηματαποστολής των ΕΛΤΑ. Το ποσό που απέσπασαν οι ληστές ανέρχεται σε εκατό εκατομμύρια.

«Κλαμπ παντρεμένων» έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη. Ενας χώρος για συμβουλές γάμου... από σεμινάρια για τον έρωτα, την εκτίμηση και την επικοινωνία, αλλά και συνταγές μαγειρικής για τις νιόπαντρες.

Βοσνία: Ενα δισ. δολάρια εξωτερικής βοήθειας εξαφάνισε η «μαύρη τρύπα» της διαφθοράς στη Βοσνία, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία. Ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς αρνείται τις κατηγορίες, ιδιαιτέρως αυτές που αφορούν τον γιο του.

Αστρικός γρίφος: Μια μυστηριώδη κουκκίδα, που όμοιά της η επιστήμη δεν έχει ξανασυναντήσει, εντόπισαν οι αστρονόμοι στο αστεροσκοπείο του Παλομάρ. Τα κύματα που εκπέμπει κάνουν τους επιστήμονες να διερωτώνται αν πρόκειται απλώς για ένα δύστροπο άστρο ή για κοσμοϊστορικής σημασίας γρίφο.

Νέα νίκη: Δεύτερη «φιλική» νίκη, σε διάστημα δύο ημερών, πέτυχε η Εθνική ομάδα. Επικράτησε του Ελ Σαλβαδόρ με 3-1 στην Καβάλα.

Εδιμβούργο: Θα μπορέσει η Σκωτία να ανταγωνιστεί κινηματογραφικά τη Βρετανία, τα επόμενα χρόνια; Ο Κύπριος εκπρόσωπος του Scotish Film Studio μιλά στην «Κ».

Θα σαρώσει: Η Λορίν Χιλ είναι η «βασίλισσα των Γκράμι». Σε λίγες ημέρες αναμένεται να σαρώσει και τα βραβεία MTV.

Διόρθωση: Ο φωτογραφικός φακός απέδιδε μόνον τη φρίκη του σεισμού στη χθεσινή, πρωτοσέλιδη εικόνα της «Κ». Το μικρό θαύμα κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες: η καταπλακωμένη γυναίκα άνοιξε τα μάτια της. Ηταν η πρώτη φορά που νιώσαμε ικανοποίηση για ένα λάθος.