ΣΗΜΕΡΑ (18-08-99)

Οι προϋποθέσεις διορισμού 7.000 εκπαιδευτικών
Από 20 έως 31 Αυγούστου καλούνται οι περίπου 7.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική επετηρίδα (με 16 μήνες προϋπηρεσία έως τις 30 Ιουνίου 1998) να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης σε οποιαδήποτε διεύθυνση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η «Κ» δημοσιεύει σήμερα τις λεπτομέρειες της διαδικασίας πρόσληψης, καθώς και της μοριοδότησης, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση, προκειμένου οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν στα σχολεία της προτιμήσεώς τους. Είναι, δε, υποχρεωμένοι να δηλώσουν τουλάχιστον πέντε και μέχρι τριάντα περιοχές διορισμού.

Ελληνική δύναμη: Συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να εκλέξει νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ενώ έως χθες κανείς εκ των υποψηφίων ιεραρχών δεν μπορούσε να θεωρηθεί επικρατέστερος.

Φανάρι: Το φονικό «ξύπνημα» του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη ανέβαλε τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία αναμενόταν να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Υποπτα παιχνίδια: Η Κύπρος χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες τις καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσα από το τραπεζικό σύστημά της και υποστηρίζει ότι αυτές κρύβουν ύποπτα διεθνή παιχνίδια.

Ιράκ: Το Ιράκ ανακοίνωσε χθες ότι 19 πολίτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά, στη διάρκεια επιθέσεων αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών, σε κατοικημένες περιοχές εκτός των ζωνών αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο και βόρειο τμήμα της χώρας.

Γιουγκοσλαβία: Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρθούν οι κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση των πτήσεων και εμπάργκο πετρελαίου.

Προϋπολογισμός: Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος. Η πρώτη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννο Παπαντωνίου θα γίνει την Παρασκευή, με αντικείμενο τα μέτρα για τον πληθωρισμό και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων.

Ομόλογα: Αμεση και θετική ήταν η αντίδραση των διεθνών αγορών για τα ελληνικά ομόλογα. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι το κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω.

Ολυμπιακή: «Χείρα φιλίας» στους εργαζομένους της Ολυμπιακής έτεινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ροντ Λιντς κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας.

Σάλτσμπουργκ: Τιμώντας τα 250 χρόνια από το θάνατο του Γκαίτε το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ επέλεξε φέτος τον «Φάουστ» ως κεντρικό θέμα των εκδηλώσεών του. Του απεσταλμένου μας.